-----------------------------------
petrica
06 Feb 2013 11:28


-----------------------------------
Nu mai fac alt topic de ... intrebari tampite ! 
O sa-l continui pe acesta, scriind in el toate nelamuririle mele de incepator.

Asadar, in viitorul apropiat intetionez sa-mi cumpar un aparat optic specializat pentru a privi spre stele. Ce vreau sa vad ? ... pai pentru inceput, de toate ! Adica o sa caut acel instrument care sa faca de toate, dar nimic ca lumea ! O sa vreau si DSO, dar sa mai arunc cate un ochi si spre vre'o planeta.

As avea trei optiuni: 
1 - un telescop de tip newtonian;
2 - un telescop de tip Maksutov;
3 - si un refractor acromat ... o luneta

De primele doua imi este foarte frica de ceea ce inseamna procesul de colimare. In afara de a vedea cateva filmulete de pe YouTube, altundeva nu am vazut cum se colimeaza un newtonian de exemplu ..... si am inteles ca se face destul de des si cu ceva instrumente specializate. Despre cum se colimeaza un Mak ... nici nu vreau sa ma gandesc !

Asa ca toate drumurile converg spre un refractor, care trebuie sa aiba minim 90mm obiectivul si o focala cat mai lunga ... 700mm - 900mm ...
Astea am inteles ca nu se colimeaza.

Acum .. este clar ca sunt prea incepator ca sa investesc o suma apreciabila intr-un telescop performant. 
Credeti ca este inteligent din partea mea sa cumpar o luneta de genul SkyWatcher 90/900, cu care voi putea privi si spre stele, dar si spre planete ? Sau deja este prea slaba si ma voi plictisi de ea repede ?

Bineanteles, investitia o voi face numai dupa ce voi merge la o intalnire de observatie, unde (sper) sa am privilegiul sa privesc prin cat mai multe telescoape.