-----------------------------------
psemil
03 Feb 2013 15:59


-----------------------------------
A trecut ceva mai bine de un an de cand folosesc corectorul acesta (KORRR2-Keller) de la ASA.

Am mai rezolvat din probleme: am filet la focuser si corectorul sta drept, am refacut bariletul, oglinda primara nu mai poate aluneca in barilet. Am schimbat toate suruburile de colimare si am marit secundara la 75mm. Focuserul este colimabil. Din nefericire telescopul a devenit mai greu cu 0,5kg, si o bara losmandy lunga aproape cat telescopul a mai adaugat 0,5kg. Oricum telescopul a castigat enorm la capitolul rigiditate, pastrandu-si colimarea chiar si dupa un drum cu masina spre varful muntelui.

Asa ca am rezolvat partial principala problema din trecut (prin rigiditate), iar atunci cand trebuie recolimat telescopul refac toti pasii :( - colimarea mecanica a secundarei, si apoi optica, capacel gaurit, cu chesire, laser si apoi laser+barlow. Ma gandesc la un CatsEye Colimation - http://www.catseyecollimation.com/
Una peste alta, am ajuns sa ma descurc binisor, insa cum spuneam anterior, probabil ca cineva cu mai multa indemanare se putea descurca mai bine ...

Nu am mai folosit MPCC deloc, iar la acest corector, nici adaptorul de 63mm, ci numai pe cel de 65 de mm, folosind corectorul KORRR2  numai la distanta recomandata de ASA. Am observat ca la o colimare foarte atenta coma se reduce semnificativ pe senzorul de 26mm diag, char si la distanta recomandata de ASA (65mm intre senzor si corector desi ei recomanda folosirea unui senzor de 20mm diag). 

Ce ramane indiferent de colimare este curbura campului destul de mare - 25%, ceea ce face foarte grea alinierea imaginilor din seri diferite si mai ales alcatuirea unui mozaic.  
Am studiat "la microscop" imaginile pe canale de culoare ...si daca pe aprox 2/3 din senzor "stelele R, G, B" se suprapun OK, spre marginile senzorului si in colturi nu se suprapun perfect.

Probabil un kaf 8300 , sau in cazul meu - Canon, un crop ar fi mai potrivit, insa (greseala mea) tentatia de a pastra intreg cadrul este prea mare...  de aici si o parte din probleme.

Partea buna este ca e foarte luminos, extrem de luminos, semnalul strangandu-se relativ repede. 4 ore de semnal fiind orecum suficiente pentru o poza draguta. 
Una peste alta dupa ce am rezolvat multiplele probleme, pot spune ca imi place desi nu este perfect.