-----------------------------------
saiph
31 Ian 2013 09:49

Re:
-----------------------------------
Salut.

Ceea ce vrei sa faci este perfect valabil si fezabil, se poate incadra, bineinteles, in categoria refractoarelor convertite. Singura rugaminte este sa nu te complici cu improvizatii. Nu de alta, dar vei fi dezamagit de rezultat. Cel mai "sfant" este un adaptor M42-1.25" facut pe strung, care sa-ti tina ocularul, iar cand vrei foto sa-l poti indeparta cu usurinta. 
Lentila Barlow normal ca introduce modificarea focalei rezultante. Daca acum ai f/8 (deci vreo 60 si ceva mm de sticla la obiectiv), Barlow-ul ti-l poate duce lejer cel putin la 750mm (daca atasezi direct celula lentilei la piciorul ocularului), sau 1000mm (daca montezi ocularul in tubul Barlow-ului), sau chiar 1500mm (daca folosesti un Barlow mai puternic sau o oglinda diagonala ca extensie a unuia nomal). Poti folosi orice ocular doresti, nu numai pe cel de 10mm, dar cu respectarea criteriului de putere maxima (2x apertura). Daca vrei mai multa putere s-ar putea sa nu-ti mai placa ce vezi.

Nu stiu nimic despre calitatea optica a obiectivului pe care-l ai. Eu folosesc [url=http://s120.photobucket.com/albums/o167/saiph_ro/instruments/CAD%20stuff/?action=view&current=tair-on-pipe-eq-mix-cut.png]Tair300/4.5 in cea din urma configuratie mai sus mentionata si mi se pare o solutie satisfacatoare de "grab&go". Mai sunt colegi pe forum care si-au transformat obiectivele foto mai vechi in lunete portabile - poti consulta si topicurile lor, poate te inspira.


Spor si cer senin!