-----------------------------------
MariusP
26 Ian 2013 18:38


-----------------------------------
@:

Am studiat oleaca programul Ephemeris Tool 4.5 de pe CD si am o mica nelamurire legata de discutiile de mai sus. Deci, am rulat niste calcule de efemeride folosind cele doua optiuni oferite de program:
- Ephemerides -> Asteroid, respectiv
- Integration -> Asteroid orbit

In help-ul primei optiuni autorul scrie:
"These commands in the "Ephemeris"-menu computes ephemerides based on osculating orbital elements for asteroids/comets...
The calculations obtain perturbations by the planets!",
dar pozitiile calculate sint identice cu cele calculate cu Tools -> Asteroid, despre care se spune in help ca optiunea ofera "Ephemerides, based on osculating orbital elements, (without perturbations) for the actually used date and time...".
De asemenea, pozitiile calculate cu Ephemerides -> Asteroid sint foarte apropiate de cele din . Micile diferente ar putea fi explicate de epoca diferita a elementelor orbitale osculatoare luate in calcul si de locatia diferita la care se raporteaza coordonatele ecuatoriale (eu am calculat pentru Onesti). Deoarece efemeridele calculate cu aceasta optiune sint foarte apropiate de ce-mi furnizeaza programul planetariu StarCalc, concluzia mea este ca sigur Ephemerides -> Asteroid nu tine cont de perturbatii, iar in help-ul optiunii e mentionat gresit.

In continuare, despre cea de-a doua optiune, Integration -> Asteroid orbit, autorul programului spune ca:
"Generates an ephemeris-table, based on the actual used osculating orbital elements for the asteroid. The positions are calculated by numeric integration. The perturbations of the planets are included.".
Efemerida rulata cu aceasta optiune este foarte apropiata de efemeridele rulate pe site-urile  si , care la randul lor includ perturbatiile in calcule.

Deci, am o rugaminte la tine, daca ai timp: poti verifica daca efemerida generata in PDF este calculata cu optiunea Ephemerides -> Asteroid (deci fara perturbatii) sau cu optiunea Integration -> Asteroid orbit?