-----------------------------------
dragos.n
21 Ian 2013 19:34


-----------------------------------
Se face vad o confuzie intre iesirea din telescop si cuplajul la diagonala sau ocular. La makul de 127, si la cel de 150mm, iesirea din telescop, respectiv diametrul tubului care tine oglinda primara, si prin care trece lumina este mai mic si decat interiorul unui tub de 1,25'', care e 28mm. Nu mai stiu cat e la makul de 127mm, dar la cel de 150mm acest diametru este de 25mm si mai are si o diafragma de 24mm chiar la iesire. Inseamna asta ca nu poate fi folosit cu oculare de camp larg? Nici vorba. Eu am folosit makul de 127 cu oculare de 26mm si 32mm, AFOV de 70 grade, pe 2''. si nu ingusta imaginea deloc. Ingustarea a aparut doar la ocularul de 30mm AFOV de 80 grade, si era cam la 70-72 grade. 

Dar pentru a pune astfel de oculare de 2'' e nevoie de iesirea de 2'' si diagonala asemenea. Iar de diagonala cu intrare pe 1,25 si iesire pe 2 nu imi amintesc sa fi vazut.

Pe de alta parte o astfel de iesire de 2'', care sa  inlocuiasca pe cea de 1,25'' costa cam 25 de euro. +transport. Asa ca e posibil ca varianta OTAW sa nu fie chiar de dat la o parte.