-----------------------------------
dmtr69
12 Ian 2013 18:49

Nebuloasa Orion
-----------------------------------
Salut și La Mulți Ani! Aș fi vrut ca în prima postare pe 2013 să am niste poze mai bune, dar se pare ca iarna este cel mai prost sezon pentru AP. O lună nu s-au vazut stelele din cauza norilor, acum a ramas doar o ceata care face imposibila fotografia țintelor joase. Colac peste pupază am trei hornuri in jurul meu care mi-au "afumat" aproape toate cadrele.
 Prima poză- incercare cu TSED80+0,8xFF/FR din 29nov(Luna plină, cam 1°C) cadre de 15 si 30sec (total 30min.), ISO 400, Canon 1100Da. Expunere mai lunga nu am facut din cauza poluării luminoase(aveam histograma deja la 30). Daca vremea îmi va permite, am să mai incerc(fară FF/FR de data asta, FOV-ul fiind prea mare pentru aceasta țintă). Știe cineva de ce apar dâre intunecate de la stelele mai luminoase?
 A doua poză facuta pe 9ian(-14°C) cu Newton 150/1200(luat de la dobson). L-am cocoțat pe montură,sperand să se pastreze alinierea polară facută cu ED80-ul. FOV-ul mult mai mic si vignetarea puternică(oglinda secundară prea mică pentru fotografie cu DSLR- de fapt dobsonul nici nu a fost proiectat pentru AP) m-a obligat sa centrez ținta in aceasta pozitie. Bine ca la F/8 coma este mică. Cadre:11x120",16x60",3x30"= total 40 min. Neghidate(nu reuseam nici sa calibrez din cauza fumului)=> stelele nu sunt chiar rotunde. Procesare cu DSS, PS Elements(trial) si Nebulosity-noise reduction.