-----------------------------------
Adrian Sirean
02 Ian 2013 03:25


-----------------------------------

Eu ma asteptam sa vad M31 mult mai faina si sa se vada mai bine ca si nebuloasa din Orion.

Multumesc.

Pentru observarea obiectelor deep sky este nevoie de cel putin doua lucruri: un cer cat mai negru, fara poluare de nici un fel si apertura. Cu cat mai mare cu atat mai bine. Intr-adevar, Andromeda se vede mai slab ca nebuloasa din Orion. Daca este poluare luminoasa sau apertura este mica, atunci Andromeda se vede ca un nucleu albicios destul de mic. Nici vorba de spirale sau chestii fancy. Abia de la 8-10 inch in sus si pe un cer perfect, Andromeda incepe sa-si arate frumusetea. Imi aduc aminte ca nici cu un reflector de 6 inch nu prea am putut vedea mare lucru la aceasta galaxie. Vedeam doar nucleul si forma alungita dar nici urma de spirala. Cu 10 inch insa, pe langa nucleu si forma alungita se mai observa si doua spatii alungite inchise la culoare,  care nu sunt altceva decat spatiile dintre spiralele sale.
Referitor la observarea acesteia cu ochiul liber, asa este. Se poate observa dar se vede ca o mica pata albicioasa si masoara cam un grad pe bolta cereasca. Foarte frumos se vede printr-un binoclu 10x50 care nu mareste mult dar este destul de luminos.

PS: Eu de cate ori ma uit dupa galaxii folosesc ocularul care mareste cel mai putin. Astfel obtin cea mai mare luminozitate pe care o poate furniza telescopul meu. Incearca sa faci la fel. Nu ai nevoie de mariri mari la galaxii ci de luminozitate. Poate ai observat deja ca, cu cat maresti mai mult cu atat se intuneca imaginea.