-----------------------------------
Erwin
31 Dec 2012 10:29


-----------------------------------
Nu, stai lini&#537;tit, referirea era una generală, pentru alte discu&#539;ii la care s-au stârnit orgolii. E&#537;ti binevenit aici! 

Observa&#539;iile concordă acum cu a&#537;teptările noastre de la un instrument ieftin. Da, ai văzut trei dintre cei patru sateli&#539;i galileeni. Al patrulea e posibil să fi fost chiar în dreptul planetei. În zilele următoare îi vei vedea mereu în altă pozi&#539;ie. Am urmărit cu mul&#539;i ani în urmă dansul sateli&#539;ilor printr-un mic monocular 10x46 ieftin, din plastic dar cu lentile din sticlă. I-am lipit o piuli&#539;ă de corp spre a-l a&#537;eza pe un suport. A fost primul meu instrument cumpărat cu care am putut face observa&#539;ii ceva mai bune decât prin luneta din lentilă de ochelari. Nu m-au deranjat atunci abera&#539;iile cromatice, a fost interesant că am putut vedea detalii invizibile cu ochiul liber. 

Pasul următor este să observi dacă la diferite măriri (zoom) abera&#539;iile cromatice sunt mai mari sau mai mici, să găse&#537;ti o pozi&#539;ie optimă de focalizare &#537;i să repe&#539;i observa&#539;iile până prinzi o noapte calmă cu turbulen&#539;a redusă. De la geam sau din balcon nu prea ai &#537;anse să vezi mai mult, a&#537;a că ar fi bine să încerci să ie&#537;i măcar într-un parc, într-o zonă deschisă, departe de blocuri dacă nu ai posibilitatea de a pleca afară din ora&#537;. 

Eu cred că având răbdare vei putea să observi multe obiecte deep-sky cu acest instrument &#537;i vei putea învă&#539;a cerul. În această perioadă ai putea observa M42/M43 Orion, M31 Andromeda, roiul dublu din Perseu, M45 Pleiade &#537;i multe alte roiuri mai luminoase. Pentru galaxii e nevoie să mergi la &#539;ară sau la munte unde condi&#539;iile sunt mult mai bune decât în ora&#537;. Pentru planete sau mai multe detalii lunare acest instrument nu este adecvat, vei avea nevoie de unul mai puternic &#537;i mai calitativ. 

Astronomia cere uneori multe sacrificii, începând cu nop&#539;i nedormite, cu îndurarea frigului &#537;i cu lini&#537;tirea so&#539;iei, partea financiară fiind suficient de des men&#539;ionată aici. :D