-----------------------------------
Hifimaniac
27 Dec 2012 18:06


-----------------------------------
Buna ziua,
multumesc frumos pt. raspunsuri si pt. amabilitatea de a ajuta.
O sa urmez indicatiile Dvs.
Teoretic inteleg procedura, insa practica ma "omoara" :lol: 

Treaba e ca am reusit performanta de a decolima telescopul tocmai prin "reglarea" surubului central (si celalalte 3) al secundarului. La suruburile de cruce (spider vanes cum se spune in linkul Astro-baby la care m-am referit) n-am umblat, alea au ramas stranse. 
Cred ca am modificat unghiul secundarei, deoarece acesta in ocular, dupa scoaterea hartiei albe si maro din tub, nu mai apare in forma de cerc, ci alungit/oval, se vad si lateralele crucilor si vreo 2 suruburi in stanga-sus/jos. 
Este posibil ca umbland doar la surubul central si cele 3 mici sa fiu nevoit sa reglez si suruburile crucii, dupa masurarea cu o rigla?
Daca reusesc sa reglez secundara, reglarea oglinzii principale nu va problema, intrucat tubul optic e scurt (cca 50 cm), chiar uitandu-ma in ocular, ajung cu usurinta la suruburile de reglaj.
"Dereglarea" s-a facut cu tubul pe orizontala, vorba Dvs., ar fi pacat sa alunece vreun instrument in tub si sa strice oglinda parabolica... :) 
Acum e seara, fara lumina naturala, dar maine voi incerca din nou, cu tubul directionat inspre peretele iluminat sau un geam. :lol: 
Oricum, nu intentionez sa ma dau batut, mai ales ca baietelul (si nu numai) abia asteapta sa priveasca ceva pe cer. Deja e la curent cu planetele, cu Luna, chiar si cu cateva obiecte Messier, cautam tinte ceresti pe Stellarium, deci... Cred ca in curand vom putea face primii pasi in noul nostru hobby.
Apropo, merita sa asez un cerc reflectorizant din staniol (ambalaj de ciocolata) pe fundul tubului de film folosit pt. colimare? Pe net unii afirma ca ar ajuta...

Va multumesc inca o data. Cer senin!