-----------------------------------
Adrian Sirean
23 Dec 2012 14:09


-----------------------------------
Si eu am avut nelamurirea mak vs newton. Cred ca inca o mai am: mak 180/2700 vs newton 14 inch/1600. Nici nu incape in discutie ca la planete este mai bun maku in special datorita focalei, dar sa nu uitam ca planete sunt doar cateva pe cand DSO...e plin cerul. M-am gandit si la ideea de a lucra cu ambele simultan dar iarasi cred ca e foarte incomod. Nu conteaza marimea instrumentului atata timp cat este la limita portabilitatii si ofera satisfactie maxima. La fel imi ia sa montez un 10 inch dobson sau un 6 inch pe eq, intre 5 si 10 minute. Am vazut ca si un 16 inch se monteaza in acelasi interval.
Totusi judecand la rece, daca as avea de ales intre doua instrumente de aceeasi apertura mak vs newton, cred ca as alege maku, foarte bun la planete adaptabil cu un focal reducer si pentru DSO. Asta daca si pretul lor ar fi in acelasi range. Dar cum asa ceva nu s-a inventat inca raman la clasicul newton care nu m-a dezamagit niciodata, nici la DSO si nici la planete. Inca nu inteleg de ce un mak este asa scump comparativ cu un newton de aceasi apertura. Doar din cauza portabilitatii?

PS: Avantajele enumerate de ursa nu cred ca merita pretul prohibitiv cu care aceste instrumente sunt aruncate pe piata.