-----------------------------------
aecrimla
30 Noi 2006 17:38


-----------------------------------
Vad ca mi-ai ascultat sfatul: te-ai indreptat spre niste instrumente mari.Dintre cele doua, sunt 2 criterii sa le alegi:

1. daca vrei sa fie portabil: Cel de la Meade se desface in bucati si ocupa astfel spatiu mai putin, deci poate fi transportat cu o masina (remarca: dupa fiecare asamblare va trebui sa il colimezi). Cel de la Orion nu se desface, iar tubul are 1.5m, deci intr-o masina normala nu intra, decat daca ai ceva masina de teren, suv sau ceva masina mai mare, eventual sa poti lasa scaunul din fata pe spate si sa il asezi.

2. Daca vrei sa ai sistem electronic de ghidaj. Daca nu cunosti cerul atunci Intelliscopul de la Orion iti va fi de mare ajutor.

Daca vrei sa il pui intr-un observator atunci ia-l pe cel de la Orion, pentru ca nu conteaza daca e portabil sau nu, iar Intelliscopul merita sa il ai. La ambele oglinzile sunt facute la GSO, deci sunt la fel de bune.

An Vazut singur diferenta...
Mai zilele trecute am incercat si Newton-ul de 130 mm vizual pe o alta montura alta, decat cea defecta despre care am scris pe un alt Topik , si am vazut atunci ceva ce parea a fi un nor mic....
Am pus imediat mana pe un Binoclu ,,, cel mai mic si in acel loc nu am vazut nimic, atunci am luat Gigantul, 20 x 100 si am vazut mai mic decat in telescop,... un DSO. Prima data ... am vazut diferenta intre un instrument mic si unul mare la DSO, Nebulae.... este vorba de ...NGC 7662 care desi s-a vazut cam difuz , s-a vazut bine.... mai ales ca eram sub un Bec de la iluminatul stradal.
Nu am mai avut timp sa mut montura in alt loc altul decat in cel in care am vazut DSO-ul in prima data ca era tarziu si urma ca dimineata sa merg la Servici. Dar ...principal este faptul ca am putut vedea ceva ce inseamna diferenta de "Apertura" in studierea, vizualizarea DSO.