-----------------------------------
Teo
07 Dec 2012 12:55


-----------------------------------
Valy, nu e chiar asa.

Nu stiu de ce spui asta. Priveste Saturn si Jupiter prin orice telescop la 100 X apoi prin cautatorul care mareste de 9 X si vei vedea ca simularea mea este destul de aproape de realitate, cel putin imaginile din dreapta.

Amandoi cred ca avem destule momente petrecute in spatele ocularului si stim despre ce e vorba.

Este doar o simulare aproximativa.

Spre exemplu, eu prin cautatorul de 9X50 vad Jupiter ca un mic disc inconjurat de satelitii Galileeni, foarte asemanator cu ce am desenat acolo, iar prin lunetele mele la 100-120 X vad imaginile asemanatoare cu ce e in dreapta. Asta e tot :)

Oricum, din propria experienta, inelele lui Saturn nu le pot distinge decat de la 30 X in sus ( si mai binisor de la 40 X ) iar ceva benzi noroase pe Jupiter, la fel de pe la 40-50 X in sus.

Binoclul nu este bun pentru observatii planetare. El poate fi util doar la comete, roiuri stelare, unele nebuloase si in general la observatii de camp larg. Evident poate fi utilizat si terestru.

Sa nu uitam ca si o luneta micuta poate fi utilizata cu succes la observatii terestre daca are o prisma Roof, sau una la 90 ori 45 de grade. Dar asta e alta poveste.