-----------------------------------
Incepator
02 Dec 2012 20:25


-----------------------------------
@theogon
Multumesc mult de sfat, nu stiam ca exista astfel de accesorii asa ca mi-am facut si eu un scut de roua si sunt f multumit de el.
Astfel aseara 01dec12 am scos telescopul de la 18.00 LT fara capac si ocularul scos pentru aclimatizare si am putut face observatii cu el pana la 22.30 cand nu avea inca condens in conditiile in care pe masina apa condensase deja.

01.12.12 am vanat marea pata rosie a lui Jupiter care era data de programul de pe PDA astromist cu transitul la 21.21 LT. Locatie la 2 Km de Slatina cu SCT 1250/127mm.
Conditiile de observatie: ceva nori dar au disparut pe parcurs, transparenta cand buna cand un paic f. putin de ceata inaalta dar seeing as spune f. bun ( la experienta mea intre 8 si 9 din 10). Pt. aprecierea seeingului am incercat si reusit sa rezolv delta cygni la 312 x ( 8mm + barlow 2x) nu am incercat alte mariri am fost multumit de discul airy al stelei primcipale care avea un inel de difractie ce se slabea in intensitate spre staua secundara ( in dreapta jos ce era aproape lipita de acesta. ( fara sa mai fac alte reglaje ca sa mai corectez cercul de difractie am zis ca am o colimare acceptabila si conditiile de seeing sunt bune ( toata imaginea era stabila bine definita si nu vibra deloc ).

La 20:48 LT am vazut cel mai bine de pana acum pata rosie in dreapta in banda de jos  cu o combinatia ocular 17mm cu barlow 2x ( 147x). Pe langa pata se puteau distinge clar si cele trei benzi prima de sus mai subtire si se vedea ca ele nu au contururile perfect drepte.