-----------------------------------
Catalin Paduraru
29 Noi 2006 01:11


-----------------------------------
Da, ai nimerit cu telescopul. Este un Meade SC de 300mm diametru (care nu este al meu si de care nu sunt multumit ca si calitate = sharp, dar la dso merge GRAV = super bine). Si care este pus pe o montura Losmady G11 (cea mai buna montura vazute de mine pana acum). Are un sistem FS2 conectat la un laptot care mi-l face GoTo si cu el mai fac poze (din cand in cand) cu o camera ccd Starlight Express SXV-M8C de 4mp.
Doar de montura si de ccd sunt multumit, de telescop nu. Si pe langa asta mai am acces la un LXD55 cu un SN de 10" care este de CACA. Montura este un jaf mecanic si tubul optic = am vazut mai bune. 
In functie de ce vrei sa faci (cumperi) exista firme si firme, unele ofera calitate exceptionala pentru noi (amatorii) dar care normal este putin mai scump. 
De obieci problema o reprezentam noi. Fiindca nici un comerciant de intrumente nu ne baga nimic pe gata, ci luam de buna voie. Si cum suntem curiosi din fire, vrem sa facem cat mai multe in cat mai putin timp. Asa ca ne hazardam in decizii si nu le luam pe cele mai bune, de cele mai multe ori. 
Daca tu sti foarte bine ce vrei sa faci in viitorul apropiat (cam 2-3 ani) si sti foarte bine ce ceri de la un instrument atunci putem sa te ajutam cu sfaturi folositoare. Daca tu in schimb te lasi "dus" de campania agresiva a marilor firme producatoare de intrumente, atunci o sa fi dezamagit. 
De obicei, am vazut, ca firmele bune nu au reclama fiindca reclama lor o reprezinta calitatea. Si de asta, de mult, nu ma mai uit in gura "lupului".
Ca montura ti-as recomada un Losmaday G8 pentru portabilibtate si un G11 sau G14 pentru observator. Nu o sa ai nevoie de ceva mai bun, cred ca cat o sa traiesti. 
Iar ca telescoape, pentru mine cele mai bune au fost cele facute "home made", nu o sa gasesti optica mai de calitate in nici un alt telescop. 
La lunete treaba sta putin diferit, nu prea se pot face (usor) si de asta se cumpara. 
Daca sti ce vrei sa faci in viitor spunene si o sa iti dam 1-2 idei.
Numai bine!