-----------------------------------
Adrian Sirean
11 Noi 2012 02:52

Efect interesant
-----------------------------------
Desi contiliile atmosferice nu au fost cele mai bune, am hotarat sa ies la o sesiune de observatii in aceasta seara. Toate bune si frumoase pana sa ajung la Jupiter. Datorita luminozitatii excesive, inafara de tranzitul lui Io prin spatele planetei, nu am putut sa vad mare lucru pe suprafata acesteia. In prima faza am luat filtrul polarizator variabil si m-am jucat putin dar fara un rezultat satisfacator. Am impresia ca acest filtru cam deformeaza imaginea, cel putin la planete. La luna inca nu l-am probat.
Disperat fiind ca nu pot vedea si eu un Jupiter cat de cat mi-a trecut prin cap o idee: am pus capacul mare pe tub si am desfacut capacelul mic pentru filtru solar. Mi s-a parut o idee prosteasca dar nu aveam ce pierde. Nu mica mi-a fost mirarea cand in sfarsit am vazut cel mai frumos Jupiter din viata mea. Luminozitatea acestuia era undeva pe la 10% comparativ cu capacul mare scos. In rest nici o pierdere de detalii ba chiar un plus.
Am deschis acest topic pentru a-mi fi explicat fenomenul, care cam este  peste pregatirea mea momentana. Acel capacel are cred 50mm diametru. Uitandu-ma prin apertura de 50mm la o focala de 1200 se pot distinge atatea detalii? Am folosit un ocular de 8mm deci 150X. Mai mult de atat si focusarea era mult mai prietenoasa, cursa fiind mult mai lunga decat in varianta standard. Deasemenea coma a disparut 100%.  :shock:

PS Am uitat sa spun ca testul s-a facut pe un newton de 10 inch cu 1200 focala.