-----------------------------------
sternchen
10 Noi 2012 00:36


-----------------------------------
 Cam trebuie o scara, iar sa faci naveta toata noaptea pe scara dupa oculare, nu mi se pare o idee prea buna.
Ca sa eviti treaba cu scara,in completarea celui de 10 inch n-ar fi mai bun un apo de 4inch?..e-o intrebare pe care mi-o pun si eu.de exemplu un Orion de 100mm costa cam 1000 euro tubu optic.un refractor de 100mm da rezultate bune la planete datorita aperturii.Daca ai un Apo cred ca pretentiile tale la planete ar putea fi atinse pe un cer bun-foarte bun.Altfel ai nevoie de la scule semi-profesionale in sus la planete asta insemnand apertura si focala mare,adica un mak/SC de 10-12 inch,sau un 16 inch newton+scara :) .cel din urma as zice ca nu-i tare potrivit la planete datorita aperturii cam mari.In schimb la DSO e clar
Daca te intereseaza doar vizual la planete,atunci eu zic sa te indrepti spre un refractor bun.N-ai nevoie de apertura de zeci de inch si focala de zeci de metri.O "banala" calitate optica ar putea sa te satisfaca pe un cer bun.asta insemnand un refractor Apo de la o firma buna..