-----------------------------------
theogon
09 Noi 2012 20:23


-----------------------------------
Am un mak de 180 de la sw. Ce pot spune. Nu e foarte greu (8 kg) și nu are un gabarit mare, totuși un SC de 8'' este mai ușor și mai scurt. Nu vreau să repet generalitățile spuse, voi descrie doar ce am observat eu. Comparativ cu un dobson de 10'' tot de la sw, aș zice următoarele:
- imaginea în mak mi s-a părut mai stabilă, 
- măriri comode la valori mari
- lunar și planetar chiar deosebit (în nopți excepționale am mărit Saturn pâna la 540X - în anul ăsta s-a întâmplat de două ori)
- la duble, imagine mai bună, deși cu apertura mai mare poți splita duble dificile (lambda Cygni splitată cu dobsonul și nerezolvată cu mak-ul)
- la roiuri globulare mak-ul performează bine, deși nu neapărat mai bine decât dobsonul de 10''
- la roiuri deschise mai largi, câmpul nu permite vizualizarea întregului obiect (Pleiade, roiul dublu din Peseu).
- la galaxii mege, dar o apertură mai mare furnizează imagini mai bogate în detalii și mai luminoase
- câmp plat și lipsa comei
- aclimatizare pasivă înceată (iarna din casă la -12 grade cam 3,5 ore)
- lucrează bine și cu oculare ieftine (diferența dintre SP de la sw de 17 mm și Axiom 15 mm nu reflectă diferența de preț dintre cele două oculare.
Practic cele două telescoape (mak-ul de 180 și sw dobson de 10'') sunt complementare.
Deși înainte de a-l cumpăra am tot citit pe net comparații (măgulitoare) cu SC de 8', în practică lucrurile sunt mai nuanțate.
SC are imaginile mai luminoase datorită plusului de apertură și a tratamentelor antireflective mai bune.
Cu SC se pot observa stele mai slabe, (sigma Orionis se vede mai plăcut în SC)
Imaginile planetelor sunt (parcă) mai plăcute în SC, datorită luminozotății mai mari (face excepție Luna).
SC este mai versatil fără să exceleze în nici un domeniu.
Am relatat doar impresii între ce am văzut în condiții aproape similare. Instrumentele nu au fost puse spre testare, ci am observat într-un număr de nopți când într-un instrument, când în două și câteodată prin toate trei. De aceea nu putem face generalizări observând doar pe un singur instrument din categoria lui, dar impresiile le putem depăna în voie.
Dar dacă mă întrebi ce instrument să-ți cumperi, nu știu să răspund la acestă întrebare. Cred că ar fi bine să te uiți prin ele înainte de a lua o hotărâre.