-----------------------------------
Adrian Sirean
09 Noi 2012 01:03

Maksutov 180/2700 NEQ5 GoTo sau Dobson 12 inch GoTo?
-----------------------------------
Ma cam bate gandul sa achizitionez unul din cele doua. Cu putin noroc, acest lucru se va intampla in perioada ce urmeaza. Nelamuriri sunt multe, dupa cum urmeaza:

1. Nu ma intereseaza foto, doar vizual, fiind interesat doar de ce se vede la ocular.
2. Planete. Vreau o imagine cat mai buna cu detalii maxime si clare. Am vazut pe net o gramada de poze facute la planete prin ambele instrumente si par oarecum in aceeasi categorie. Fotografic este posibil, marind timpii de expunere dar vizual cum sta treaba? Stiu ca o focala mare este un mare plus pentru planete, dar in acelasi timp detaliile depind direct de apertura. 
3. DSO. Nu pot fara. La fel de importante ca si planetele. Nu stiu cat de bine se descurca un Mak 180 f/15 la DSO, desi nu cred ca se face de rusine.
4. Montura. Nu este neaparat sa fie GoTo, dar mi-ar placea sa urmareasca obiectul dat. Nu-mi inchipui cat de bine functioneaza GoTo la Dobson din moment ce este AZ. Ambele axe trebuie rotite simultan.
5. Greutatea. Ambele instrumente sunt destul de grele deci nu vad nici un avantaj in favoarea vreunuia in acest sens.
6. Pretul cam la fel. 
Ar mai fi dar pe moment nu imi vine in minte. Pe scurt, care ofera imagini mai bune la planete? Pentru ca la DSO e clar. 
Vreau sa mai spun ca detin deocamdata un dobson 10 inch. Este o diferenta notabila intre acesta si unul de 12 inch?  Sau sa iau Mak-ul pentru planete si Dobsonul sa-l tin la DSO? Desi imi cam este peste mana sa folosesc doua telescoape chiar daca acest lucru ar fi ideal.