-----------------------------------
HoO_Germany
26 Noi 2006 20:06


-----------------------------------
Daca stiti cumva un OTA refractor are sau nevoie de colimare pls .. spuneti-mi cum se face.

Uite jos am pus niste imagini, care arata decolimata optica. Aceste imagini sant greu de focusat, pentru ca trebue focusat prin und Chesire-ocular, care da posibilitatea a colima optica la refractoare.
In poza 1.  arata foarte bine cum inelele acele care au trebuii sa stea concentric, nu stau asa.

In poza 2. vezi cam cum este campul, cand te uiti cu ochiul in acest Chesire si cam ce vezi.

Cum se colimeaza cu un chesire?
Daca optica nu sta in o cela justabila, atunci trebue sa gasesti o conformitate a putea justa, chiar fara aceste posibilitati.
Eu am o luneta mica 70/900 FH, care nu are o cela optica care se poate justa, si ce sa va spun, optica era dejustata mai mult, cum vedeti in imaginile aratate de jos ( 8)  :oops:  imaginile sant de la optica asta, dupa ce am colimat-o cu Chesire).
Stiind ca cela nu este justabila, am lucrat cu hartie si am pus-o unde a trebuit sa stea, ca cela sa mearga in directia care treube, ca cercurile vazute in poza1 sa stea cat de mult concentric.
In poza 1 se vede un cerc mare, alb cu o cruce. Apoi se mai vede un cerc mult mai mic si mai alb, cu un al treilea cerc mic mai intunecat.
Cum se vede, cercul 2 mai alb tot nu sta central cum ar trebuii sa stea (crucea arata foarte bine mijlocul) si cercul 3 tot nu. Optica asta este dejustata, dar nu e grava prevazand cum a fost, si tot aratand stele punctuale. Asta este maximala ce am putut face, jucand numai cu 3 suruburi si suprapus hartie in locurile opuse la suruburi.

La ED cela este insurubata pe tub unde e cam greu a lucra cu harite. 
Acolo ramane de sperat, ca optica este pusa bine pe tub si macar cat de bine justata inainte.