-----------------------------------
aecrimla
26 Noi 2006 16:43

Aici cred ca am gresit la testul cu OTA-urile
-----------------------------------
Da m-am pripit si nu am luat in calcul magnificatia specifica fiecarui instrument + okular  :(  .
am inlocuit okularele sa fie identice la ambele tuburi uitand de Fokala instrumentului care impreuna cu okularul ar trebui ales sa aibe cam aceeasi valoare.


 " in cazul tau, cea mai apropiata valoare ar fi un ocular de 20mm pentru Mak si unul de 9mm pentru ED " .

Eh nu am facut asa. 
Eu am pus acelasi tip de okular pe ambele instrumente ...mai gresim si noi  :? , crezand ca apertura (aprox identica)si okularele folosite rezolva diferentele constructiva astfel incat sa am un rezultat aproximativ.
Dar se vede ca nu ...
Am gresit de data asta ; pe viitor am sa fiu mai atent in afirmatii si mai atent in efectuarea testelor asa cum trebuie, nu cum cred eu ca trebuie.....

Mai poate fi si faptul ca ;Desi am citit ca Refractorul nu are nevoie de colimare, cand am desfacut OTA din cutia unde era ambalat, am auzit un zgomot inauntru instrumentului, si am crezut ca s-a spart optica din interior; dar nu era decat o piulita care s-a desprins de pe un surub ce tine sina de plastic de sub tub.
Am desfacut Fokuser-ul, am strans la loc piulita si am pus la loc totul la fel ca inainte.
Am incercat sa vad daca are o plaja de reglare in momentul montarii Fokuser-ului dar nu are shi am zis ca bine ca-i numai atat.
Daca stiti cumva un OTA refractor are sau nevoie de colimare pls .. spuneti-mi cum se face.