-----------------------------------
HoO_Germany
26 Noi 2006 14:36


-----------------------------------
Si cam atat imi trece prin minte in acest moment. Dar Robert si altii sunt invitati sa completeze si comenteze.

nu mai am de comentat nimic inca, pentru ca tu ai explicat foaarte bine si detaliat diferentiile  :) 

@ Mircea 
la M45 Poate ca diferenta de deschidere a tuburilor optice sa joace un rol ( Mak = 90 mm; ED Apo = 80 mm ), face ca tot prin Mak sa vad imagine mai clara decat prin Apo.Stelele apar mai Punctiform in Mak decat in Apo chiar daca am incercat sa fokalizez cit mai bine instrumentele. 

Aici poate ca este undeva o problema la ED in sau justare. 
Ai putea face un focus-test la o stea stralucitoare cu un ocular de raport cel mai mic care-l ai si FARA diagonala. Ocular-ul il pui direct focal in instrument. Asta faci asa, ca defocusezi steaua intrafocal, si extrafocal. In amandouo positii defocusezi in astfel caz sa fie defocusareea exacta de mare, ca sa poti sa compari airy-disc. In acest airy-disc trebue sa vezi ca inelele care se obtin sant concentre si rotunde, si imaginea ar trebuii sa fie intrafocal si extrafocal cam aceeas. Nu trebue sa fie EXACT aceas imagine intrafocal si extrafocal.
Daca testul asta cade pozitiv, atunci nu stiu, de ce este asa mare diferentie intre Mak- si ED. In cazul normal, ar trebuii sa fie diferenta macar aceas pana mai bun pentru ED.