-----------------------------------
aecrimla
26 Noi 2006 02:03

Referitor la...Topik
-----------------------------------
Dupa ce am citit mesajul lui Skywatcher in acest topic, pot sa spun ca am intzeles mai mult decat s-a vorbit pe forum in diverse topicuri despre instrumente, scheme, moduri de realizare, etc.
Cautand de asemenea si pe alte forumuri pe net am vazut o clara inclinatie spre Mak'uri in defavoarea SCT ...la aceeasi apertura.
Problema este , ...
 DE ce nu se fac Mak-uri la aceeasi apertura ca si SCT-urile ?... daca sunt superioare calitativ dpdv al contrastului isi claritatii maginii.
Cel mai mare Mak ce l-am gasit pe net este de 10" shi asta s-a facut in serie mica ... deci nu mai gasim asha ceva .

In schimb am vazut la noi in Ro o firma care vinde Mak de 7" cu montura HEQ5 GOTO la aprox 2400 Euro...( MAK 180 HEQ5 PRO ).... 



( afara tot cam aici se invarte pretzul +- 100 Euro ).
 Daca merita banii asha ceva sau nu ? ( am citit pe dif forumuri cei care au asha ceva i-l lauda si recomanda oricui sa cumpere asha ceva fara ezitare) .
Eu am deja unul de 3,5" si pot spune ca la claritate este net superior unui Refraktor 80/600 ED APO...ce nu-mi place este metoda aleasa de firma respectiva a amplasamentului Fokuserului in spatele OTA , dar am vazut ca mai toate firmele folosesc acelasi procedeu si locatie pt fokuser....
In rest calitatea imaginii este net superioara unui refractor... vorbind dpdv vizual, nu dpdv imagini captate digital, sau ...etc.