-----------------------------------
petrica
19 Oct 2012 14:39


-----------------------------------
Avand in vedere ca subiectul cu achizitia unui binoclu sa incheiat, o sa-l folosesc in continuare cu diverse observatii si intrebari de ultra-beginner intr-ale astronomiei ..... asta daca nu deranjeaza pe cineva si nu contravine regulilor acestui forum !

Cum am scris si in alt topic, a'seara am vazut pentru prima data M31. Pentru mine a fost ceva grandios !
Problema, insa a fost greutatea cu care am reusit sa o prind cu binoclul. Stiu cum arata Constelatia Andromeda, stiu locul unde ar trebuii sa gasesc Neboloasa Andromeda, insa cand puneam binoclul la ochi ...... mi se umpleau ochii de stele si nu mai stiam care stea este a constelatiei si care nu.
Voi cum reusiti sa ,,puneti" binoclul exact pe locul unde vreti sa priviti ? Cu Pleiadele e simplu ca sunt toate la un loc, insa la Andromeda de exemplu, gaseam steaua din mijlocul celor 3 ramificatii (Mirach) si cand ,,ma ridicam" spre locul unde trebuia sa gasesc M31, ma pierdeam in alte si alte stele ! ...... in final din intamplare am ridicat binoclul putin mai sus decat locul unde ma asteptam sa gasesc nebuloasa si ce sa vezi ..... chiar M31 in persoana ! Insa am gasit-o din intamplare si asta nu-mi convine !
... am mai vazut si M33, dar ... tot din intamplare !

Deci problema este ... cum se procedeaza cand vrei sa gasesti un anume obiect ?

... cu ochiul liber este simplu ca se vad doar stelele principale, dar dupa ce pun binoclul la ochi sunt pus in dificultate de celelalte stele care se vad mult mai stralucitoare si in final ...... nu mai stiu de capul meu !
Deci ... este vre'o metoda anume sau asa se procedeaza, din aproape in aproape ?!

... cu un +15x, nu stiu cum as putea sa ma descurc !  :shock: