-----------------------------------
zoth
11 Oct 2012 19:22


-----------------------------------
Multumesc Starbuck   :) 

Catalin, ai dreptate, ceva se intampla cu ocularele astea.
Trebuie sa analizam mai in amanunt cum face meniscul ala corector de scoate imagini atat de placute, dar asta pe topicul de oculare. Faine ambele lunete!

Tavi, ai scos o bijuterie din obiectivul ala  :) 
Mi-ai adus aminte ca pe la sfarsitul anului 2007 finalizam si eu operatiile de adaptare pentru modul vizual al unui alt obiectiv catadioptric foto rusesc, un Rubinar 10/1000.
Problema era ca obiectivele astea aveau un back-focus mic, aprox 45mm si in consecinta aveam nevoie de un drum optic foarte mic pana la planul focal al ocularului.
Prima operatie a constat in inlocuirea flansei pe care iesea obiectivul (M42X1) cu alta prevazuta cu filet T2 (M42X0,75).
Pe noua flansa am insurubat direct o prisma Baader T2 la a carei iesire am conectat un set de oculare Plossl cu barel scurtat.
Rezultatele au fost multumitoare dar simteam ca se poate si mai bine.
Pe la inceputul lui 2008 am reusit sa adaptez direct pe T2 setul de oculare pe care il dedicasem Rubinarului. In felul asta obtineam drumul optic minim posibil fixand ocularele direct in prisma Baader T2.
Retin niste imagini foarte frumoase ale lui Saturn date de acest instrument care la ora actuala si-a gasit alt stapan.
In imaginile de mai jos Rubinarul pe montura EQ3-2 si setul de oculare Plossl pe format T2: