-----------------------------------
valy
11 Oct 2012 17:58


-----------------------------------
Nu e neaparat greu:
- "90/900, mi se pare cam slăbuță pentru ce-mi doresc: apertură micuță, focală insuficientă", pai ai newtonul, are apertura, are si focala daca ii pui barlow
- "Cât mai portabil" pai ai newtonul, merge luat intr-o mana, incape in prortbagaj
- "să poată fi susținut și condus de HEQ5, deci până-n 8-9 kg" pai ai newtonul, al meu cred ca are sub 8k, sigur l-ai cantarit bine? Sau poate eu l-am cantarit gresit, dar are si o placa de 1kg in spate care cu tot cu ea tot 8kg mi-a aratat.
- "planetare, în primul rând" pai ai newtonul, daca are optica buna forteaza-l la 5x cu un barlow bun, daca nu merge atunci ii refaci optica, cu o evaluare prealabila
- "apoi și DSO, de ce nu" pai ai newtonul, merge ca e f/5, doar ca daca vrei ceva mai finut ii trebuie comacorector

Problema e ca e cam greu la astrofoto cu timpi lungi, e posibil sa nu duca montura. Luneta 90/900 o poti folosi pt. ghidaj ca are focala mare. Iar pe cea de 70/500 pt. wide field.

In concluzie cred ca ai setupul ideal :). Dar vorba ta, n-am experienta cu sculele si nici cunostinte prea vaste, deci ma abtin la a (mai) da sfaturi...parerea mea.