-----------------------------------
raduM
21 Noi 2006 22:23


-----------------------------------
Un perpetuum mobile (de speta a doua) primeste energie termica si o transforma complet /spontan/ in energie mecanica: functioneaza cu o singura sursa, calda.
Un perpetuum mobile (de speta I) furnizeaza mai multa energie decat primeste. 

Trivial, inteleg unii prin "perpetuum mobile" - ceva care nu se opreste niciodata. Prin "miscare" insa cei care au pus in discutie conceptul de perpetuum mobile, intelegeau mai mult decat schimbare de pozitie. Va amintesc ca Newton numeste impulsul cu termenul "cantitate de miscare".

Acum: din definitiile de mai sus, un perpetuum mobile are un exterior cu care interactioneaza. Dupa cate stiu, Universul nu are asa ceva.
Presupunand ca ar avea, atunci:
- A primit candva energie de la "ceva" - poate de la Cuvant- din exterior si macar o conserva indefinit daca nu chiar o multiplica (ceea ce inseamna ca de un al doilea Cuvant nu ne-am invrednicit si suntem singuri-singurei sa ne spargem capetele de peretii cutiei lui Scrodinger, ca sa se intrebe Cuvantatorul daca suntem portocalii sau am plecat demult), situatie urata tare de tot
        sau
- Face continuu un schimb de energie pe care noi inca nu-l putem judeca (v. postul de mai sus al Ellei Costa).

Nici intr-un caz nici in celalalt nu putem face o comparatie intre conceptul PM si Univers.

Dar in situatia in care Universul este inchis... nici atat.