-----------------------------------
MrMxyzptlk
01 Oct 2012 10:00


-----------------------------------
Degeaba stii unde gasesti obiectele Messier, in afara de cca 10 obiecte restul nu vor fi vizibile din binoclu, si o sa ai experiente mai frumoase cu un telescop.

M42
M45
M31
M36
M37
M38
M35
M41
M52
M4
M20
M8
M22
NGC 884 si NGC 869
NGC 1662

astea sunt doar cele notate de pe vremea cand imi fixasem ca tel sa vad toate obiectele din catalogul Messier cu binoclul. Un telescop ofera intr-adevar alte imagini, putand rezolva roiurile stelare. un binoclu insa permite observarea a aproape toate obiectele Messier. E si un maraton de observatii pe tema asta, pentru binoclu ...

--- edited ---

Cele doua instrumente sunt complementare: binoclul ofera camp larg dar grosisment mic, telescopul ofera un grosisment mai mare dar cu un camp proportional mai mic. Un avantaj al telescopului e ca poate avea un obiectiv de diametru mare (mult mai mare decat al binoclului), ceea ce duce la un castig mai mare de lumina.

De acord, iar M45, M42, M31, NGC 884 si NGC 869 sunt deadreptul spectaculoase in  binoclu, insa foarte multe obiecte nu vor fii la ceea ce te astepti. Presupun si eu ca de pe un cer foarte intunecat sunt sanse sa vedem catalogul Messier in mare parte, insa sa spunem M8,M20 - nu este deloc de neglijat ce vezi cu un binoclu sau un telescop + un filtru UHC/O-III. Eu sustin ca daca stie cerul, nu trebuie sa invete sa mearga direct pe telescop. Daca nu, atunci binoclul este un bun inceput, insa repede va dorii sa vada mai multe detalii decat cu un binoclu.