-----------------------------------
theogon
24 Sep 2012 09:32


-----------------------------------
Îndrăgostit de mak-uri mi-am luat unul de 180 mm, chinezesc desigur. Acum un an (august 2011) Horatius a făcut niște poze la Jupiter cu instrumentul ăsta și cum o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte, găsești fotografiile pe topicul Jupiter p. 17,18. Probabil că în condiții mai bune de turbulență și de prelucrare, ar fi ieșit ceva mai bine, dar per ansamblu poți să-ți faci o idee despre capacitățile unui astfel de instrument. 
Poți astfel să compari  imaginilea astea cu cele obținute cu un mak de 150 mm, cât și cu imaginile date de SC de 8' pe care le găsești tot pe topicul indicat mai sus.
Ca și caracteristici generale instrumentul se răcește mai greu (iarna cam 3 h de la temperatura camerei la mediul ambiant -10 grade) de aceea acum îl țin în observatorul neâncălzit, este mai greu decât SC 8' și este mai puțin luminos.Transmisia luminii prin instrument este mai slabă decât prin SC 8' datorită straturilor  antireflex mai bune la acesta din urmă. Contrastul parcă este mai bun, câmpul este mic (roiul dublu din Perseu nu se vede în întregime), dar imaginea Lunii și a planetelor este grozavă. Instrumentul este specializat datorită focalei lungi. Dacă dorești și alte amănunte mă poți contacta pe PM.