-----------------------------------
sternchen
19 Sep 2012 07:47


-----------------------------------
 Primul, si cel mai important criteriu pentru un telescop este apertura. Se si spune. ''Nu exista nici un substitut pentru apertura''.


Evident, sunt persoane care prefera refractoarele, dar eu unul, care am si newton, si maksutov si doua refractoare, nu pot sa recomand un APO de 100mm in locul unui Dobson de 300mm, si sa dorm linistit cu constiinta ca omul care mi-a cerut sfatul, va plati 1500 de euro pe un refractor cu care va vedea doar planete. (Apropo, de cand e Omegon o firma buna, si de incredere ??)
Eu am atat Omegon cat si SW(pentaflex-ce-i tot Skywatcher).Incepand de la ambalaj si partea mecanica se vede o diferenta.
Oare cu un 100mm APO vezi doar planete?
Dumneavoastra ati folosit un APO de 80mm,eu vorbeam de un 100mm APO de la Omegon,prin care banuiesc ca nu v-ati uitat.Nici eu :) .Dar eu am un acromat de 90mm Omegon de care sunt multumit.Imi pun intrebarea-un 100mm APO sa vada doar planete?!Daca ar fi asa mai sunt si 107/700 APO de exemplu.
Un newton bun de 14 inch,cu care dupa mine vezi astronomie adevarata costa peste 3000 euro.Un APO 107/700 "numa" 2000.
N-am vrut decat sa dau omului de gandit ca sunt totusi"ceva" bani in joc si poate reuseste sa-si ia ceva mai bun decat un SW cu "go to",chiar daca poate trebe un pic mai mult investit.