-----------------------------------
MrMxyzptlk
18 Sep 2012 20:56


-----------------------------------
Cu un ocular de 50mm ,indiferent ce camp vizual are,acest telescop de 300mm va functiona ca unul de maxim  210mm diametru.  :shock: 
Mircea

Ai perfecta dreptate, nu stiu ce am calculat insa in acel moment parea OK calculul meu :) Ideea este ca maxim 35mm (bine, 34.7 insa asa ceva nu exista :D) :)

Ca ajutor pentru toxicvibes:
Marirea minim utila: apertura in inch * 3.6, in cazul tau 34.7 deci 35mm la ocular
Marire maxima utila: apertura in inch * 50, in cazul tau 600 deci ocular de 2.5mm insa atentie mare: sa folosim la maxim marirea avem nevoie de conditii foarte bune. 
Daca ai banii, la eyepiece pentru mariri minime asa alege unul pe 2" cu un field of view mare, iar pentru mariri mari as alege un Hyperion de 5mm, si as lua cele doua inele de extensie, cu care ai avea impicit 4 oculare in unul: 5mm, cu inel de 14mm ai avea ocular de 4mm, cu inel de 28mm ai avea ocular cu 3.2mm si cu cele doua inele combinate ai avea 2.6mm care inseamna marire de 577x in cazul unui Dobson 12" deci destul de aproape de limita de 600x. Insa la mariri mari: esential conditiile meteo. Cu un aer turbulent la mariri de peste 300x o sa fii deazamagit ...