-----------------------------------
catalin dumitru
13 Noi 2012 20:40

lentile antice
http://www.ancient-wisdom.co.uk/optics.htm

lectura placuta , 

catalin.

Mircea Pteancu
13 Noi 2012 23:45


Interesant subiectul si cu o puternica latura speculativa.
Din cate stiu eu,telescoapele mici de amator au acces la primii sase sateliti ai lui Saturn.
Eu cu dobsonianul de 125mm am reusit sa vad (cred) cinci din acesti sase sateliti.
Am o mare admiratie pentru astronomii babilonieni,deocamdata singurii care se pot lauda cu un program de observatii desfasurat fara intreruperi pe durata a mai bine de sapte secole.
Dar ma indoiesc sa fi folosit telescoape capabile sa arate sapte sateliti saturnieni.De fapt nu cred sa fi folosit niciun fel de telescop.
Dar evident,nu le stiu eu pe toate.
Mircea

catalin dumitru
14 Noi 2012 14:24


Aveti dreptate . 

Totusi stau si ma intreb daca in basorelieful ala din josul paginii , nu e posibil sa fi fost reprezentata planeta Saturn. 
Banuiesc ca nici o fiinta umana de azi sau din trecut nu ar fi putut distinge inelul fara un instrument optic.

Oricum , primul mediu optic transparent , posibil sa fi fost gheata . Apoi cristalul de stanca si mai apoi sarea gema. 
Cred ca anticii nu duceau lipsa de idei . 

catalin.

mflorian
14 Noi 2012 16:38


Cel mai probabil, fabricarea lentilelor avea ca principal scop folosirea lor pe post de ochelari. Îmi imaginez că și atunci, ca și acum, erau o mulțime de indivizi cu diverse deficiențe de vedere. Să nu mai zic de cei care mai apucau să treacă de 50 de ani.

catalin dumitru
14 Noi 2012 17:45


Din pacate , stilizarea te poate duce cu gandul la o gramada de interpretari.

catalin dumitru
14 Noi 2012 17:50


Cred ca efectul de lentila , daca se poate numi asa , a fost descoperit accidental de mai multe ori de-a lungul istoriei . Poate a inceput totul odata cu prima sarja se sticla topita .

catalin.

ozn
14 Noi 2012 18:01


Să nu îl uităm nici pe Arhimede, despre care există legenda privind incendierea de la distanță a pânzelor unor corăbii pe la anul 200 i.d.h. folosind cu succes oglinzi concave ...   (de telescop poate + glumesc). 

Nu aș confunda câteva artefacte optice cu o istorie paralelă. Să nu uităm că au trecut aproape 300 de ani între apariția ochelarilor în Europa și invenția lunetei.

Andi
17 Noi 2012 09:04

Re: lentile antice

lectura placuta , 

catalin.

Am răsfoit pagină cu pagină volumele din două ediții diferite ale lui Rawlinson George, 
dar nu am găsit imaginea respectivă.

Interpretarea simbolisticii din imagine este însă cu totul alta și nu are legătură nici cu lentile 
și nici cu  Saturn!

zoth
17 Noi 2012 10:48


Tot o interventie speculativa si de la mine:

In lumea puternic tehnologizata din ziua de azi traim cu impresia ca am ajuns la cel mai inalt grad de cunoastere. In acelasi timp abilitatile noastre practice cat si cele intuitive/imaginative par a fi limitate/atrofiate tocmai de nivelul tehnologic dezvoltat oarecum in exces. Cu alte cuvinte suntem propriile noastre victime la aceste capitole. Este perimat azi sa faci o adunare sau o impartire mental atata timp cat exista calculatorul de buzunar sau telefonul care are aceeasi functie. Acesta este doar un marunt exemplu care ne duce incet dar sigur spre alienare (sau pasivitate in gandire).
La scara istoriei civilizatiilor umane este posibil (dupa mine) sa fi existat dezvoltari ciclice in care nivelele de cunoastere sa fi atins maxime limitate de nivelele tehnologice aferente fiecarei perioade dar in care abilitatile amintite mai sus sa fi fost semnificativ mai dezvoltate. Un fel de lege a compensatiei   :roll: 
Nu imi pot explica altfel cunostintele astronomice ale populatiei dogonilor din Mali.
Explicatiile care s-au incercat pana in prezent, pe mine unul nu ma conving ...  :?

catalin dumitru
17 Noi 2012 12:53


lectura placuta , 

catalin.

Am răsfoit pagină cu pagină volumele din două ediții diferite ale lui Rawlinson George, 

Interpretarea simbolisticii din imagine este însă cu totul alta și nu are legătură nici cu lentile 
și nici cu  Saturn!

Mi-e greu sa cred ca personajul acela infofolit din litografie se admira intr-o oglinda fixata deasupra capului.
Sau poate juca ''noua pietre'' in spatele blocului.

catalin.

Andi
18 Noi 2012 02:33


lectura placuta , 

catalin.


și nici cu  Saturn!

Mi-e greu sa cred ca personajul acela infofolit din litografie se admira intr-o oglinda fixata deasupra capului.
Sau poate juca ''noua pietre'' in spatele blocului.

catalin.

Personajul este un astrolog, iar aceea nu este nici oglindă nici lentilă.
Imaginea este prelucrată (tendențios) contemporan după un basorelief original (antic). De aceea are câteva greșeli.
Pe original, astrologul nu apare înfofolit.

ozn
19 Noi 2012 13:07


Presupunand prin absurd (in opinia mea) ca ar fi totusi o lentila acolo, si ca personajul gravat avea un ocular dosit in palma, ma intreb cum de a ramas taina...  secreta.  Stiau deja doua personaje, autorul gravurii, sculpturii etc si personajul nostru din prim plan. 

Ma gandesc ca o asemenea descoperire nu ar fi ramas fara urmari in istorie. Si ar fi fost consemnata, si raspandita, intr-un final. La fel cum s-a intamplat cu lunetele din Europa, la aparitia lor.

Cum acest lucru nu s-a intamplat sunt inclinat sa trag concluzia ca nu era vorba de o lentila, ci de altceva. Ergo sum demonstrandum.

Erwin
19 Noi 2012 21:45


dacă era un astrolog e posibil ca bastonul pe care-l &#539;ine în mână era un dispozitiv cu care în antichitate se măsura înăl&#539;imea stelelor iar turnule&#539;ul un reper fix. Aceste lucruri le cuno&#537;teau &#537;i babilonienii &#537;i egiptenii a&#537;a că nu erau ceva "secret". Secretul consta în &#537;tiin&#539;a acelor vremi rezervată pu&#539;inilor oameni care aveau acces la instruire.

ozn
19 Noi 2012 21:49


ai Soarele in casa a 4a din constelatia a 5a :) Deci ... .... ...  
traiasca simbolistica.

starbuck
24 Noi 2012 17:34


La fel de bine judecand dupa infatisare si barba evidenta ar putea fi unul care se barbiereste iar chestia aia e numai o oglinda sau ceva slefuit in acelasi scop. Ce tine in mana stanga ar putea fi un instrument taietor (poate era stangaci tipul), in mana dreapta un bat cu pamatuf cu spuma de rigoare iar chestiile de pe perete sau din jur ar fi numai simple ornamente sau alte instrumente. Omul potrivit, la momentul potrivit, in locul ... ziceti voi mai departe ca pe mine ma bufneste rasul :) ...

ozn
02 Dec 2012 07:33


La fel de bine judecand dupa infatisare si barba evidenta ar putea fi unul care se barbiereste iar chestia aia e numai o oglinda sau ceva slefuit in acelasi scop.

Rad singur. :)) Ie berbier !

catalin dumitru
02 Dec 2012 23:12


Oricum ar fi , schita din mijloc este in mod voit eronata.

Basorelieful pare a infatisa mai degraba o scena subacvatica.

Pare a fi vorba de o sirena ce tine in mana un ??? de capibara. Hmm, oare la ce-i foloseste ?

catalin.

zoth
09 Dec 2012 12:38


Nu, nu este un ???!
Cred mai degraba ca basorelieful reprezinta prima reclama babiloniana la un producator chinez de lentile   :roll: 
Am gasit una contemporana si le-am alaturat. Ia priviti ce asemanare!

PS. Probabil din cauza grabei, autorul basoreliefului a omis sa treaca in josul acestuia si linkul producatorului ...   :lol:  :lol:

Erwin
09 Dec 2012 12:39


mie îmi place montura! :) După piston poate fac una din marmură!  8)

Mircea Pteancu
09 Dec 2012 15:29


Doamne,in ce gasca de neseriosi m-am bagat!:shock:  :oops: 
M.

zoth
09 Dec 2012 18:35


Dincolo de glumitele "diafane" insirate pe aici, topicul de fata mi-a dat o idee  :idea:  grozava pe care vreau sa o pun musai in practica.
Am sa revin cu detalii dupa ce ma conving ca se poate pune intradevar in practica  :) 

Cer senin!

ozn
10 Dec 2012 21:28


Dincolo de glumitele "diafane" insirate pe aici, topicul de fata mi-a dat o idee Idea grozava pe care vreau sa o pun musai in practica.
Am sa revin cu detalii dupa ce ma conving ca se poate pune intradevar in practica Smile

@Zoth Doriti sa sculptati ceva asemanator intr-o pestera ?

(scuze de indrazneala intrebarii)   :oops:

catalin dumitru
11 Dec 2012 20:03


Am rumegat putin in legatura cu posibilitatea ca inaintasii nostri preistorici sa fi putut descoperi macar accidental lentila simpla si cate cava din proprietatile ei .

Primul lucru ce mi-a venit in minte , o basica (vezica) de porc , umpluta partial cu apa si apoi cu aer suflat cu gura , lasata peste noapte la inghetat . Stiu ca in anumite conditii , gheatza obtinuta in mod natural poate avea o claritate destul de buna , suficient sa permita descoperirea efectului de lupa .
Vezica de animal e foarte neteda la interior asa ca o prelucrare ulterioara nu ar fi fost necesara.

Va invit sa va dati cu parerea in legatura cu alte metode prin care omul stravechi ar fi putut obtine lentile . 
La fel ma duce gandul la descoperirea proprietatilor cristalinului unor animale sacrificate de oamenii din vechime .
Ma gandesc ca erau cel putin la fel de curiosi precum omul modern.

catalin.

Mircea Pteancu
11 Dec 2012 22:43


Adica tu Lentila Palida gandit link asta?

http://www.primitiveways.com/fire_from_ice.html

Mircea

catalin dumitru
12 Dec 2012 23:11


Adica tu Lentila Palida gandit link asta?

http://www.primitiveways.com/fire_from_ice.html

Mircea

 :)  :) 

Nu , eu gandit ceva mai simplu.  Lentila plan convexa , din apa (sau chiar pipi ) lasata la inghetat in matze de animal (om , porc , ET , etc... ). 

Pana la biconvexa , ar mai fi trecut ceva timp. Poate timpul necesar inventarii piftiei de porc. 

catalin.

ozn
13 Dec 2012 00:02


De la efectul de LUPA la cel de ... telescopie, luneticism ... e cale lunga.

Sa nu uitam ca in zilele noastre, e greu sa ne confectionam singuri asa ceva, darmite omul primitiv.
Imi amintesc de prima mea incercare de luneta construita din doua suprafete concave de ceas, intre care am introdus apa. Obiectivul dura cam 5 minute, pana cand incepea sa picure :( . Noroc ca aveam deja un ocular, cu care toooot incercam sa gasesc planul focal. Ghiciti ce ? Din 50 de incercari, am reusit sa vad efectiv prin acel "obiectiv" de 2, poate 3 ori ? 

De la o lentila la o luneta e cale lunga ! , aparitia unor lentile primitive nu asigura deloc aparitia unei lunete preistorice !

Erwin
13 Dec 2012 02:02


Desigur, aici vorbim despre lentile antice, nu despre lunete. Multe dintre cuno&#537;tin&#539;ele antichită&#539;ii s-au pierdut iremediabil odată cu distrugerea Bibliotecii din Alexandria. Sunt convins că anticii nu erau mai pro&#537;ti ca noi, doar de cel pu&#539;in jumătate de milion de ani există Homo Sapiens. Doar că mijloacele de păstrare a cuno&#537;tin&#539;elor erau limitate iar numărul de persoane instruite extrem de mic care transmiteau oral bună parte dintre aceste cuno&#537;tin&#539;e. Unele au ajuns până la noi sub forma unor realizări impresionante ca piramidele. Este evident că egiptenii sau alte popoare antice au de&#539;inut într-un fel sau altul toate cuno&#537;tin&#539;ele necesare &#537;i le-au aplicat apoi acestea s-au pierdut în negura timpului.

nobody
13 Dec 2012 05:16


Hublou cazut de la un OZN ?  :roll:

ozn
14 Dec 2012 07:16


Avem doua alternative. 

1. Sa dorim prea multe de la inaintasii nostrii, si astfel sa le punem in carca, ... planeta Nibiru.
2. Sa fim prea exigenti cu specia noastra si sa acceptam istoria ... convenita.

Topicul acesta crede prea mult , idealist as zice, in specia umana.

Inseamna ca unii dintre noi inca mai cred ca ne putem salvam, .. de noi insine. (autodistrugere)

Este singurul motiv pentru care nu voiesc a distruge "corola de minuni a lumii", ci poate doar sa o .. blag-o-stovesc un pic. 

Cred ca e bine sa avem vise, si sa ne educam urmasii sa viseze. Asta denota ca inca nu suntem robotei. Nu atat mesajul topicului, cat avalansa de idei antagoniste, desii eu unul, am trecut de etapa mos Niculae, sau ... mos dumitru. Insa unii dintre noi au nevoie de aceste vise. Cine sunt eu ? sa le stric visele ? (unde se vede ca a dicuta, nu este echivalent cu a intelege, ci doar, a fabula)