-----------------------------------
Catalin Paduraru
16 Dec 2006 13:59

Universul in expansiune
Daca universul este in expansiune de ce unele corpuri (galaxile) se aproprie intre ele?
Numai bine!

Calin Pop
16 Dec 2006 14:06


Pentru ca unele galaxii sau corpuri ceresti sint legate gravitational

Catalin Paduraru
16 Dec 2006 14:09


Asta este unica explicatie? Se stie viteza de expasiune? Si viteza de apropiere a galaxiei noastre de Andromeda, de exemplu.
Numai bine!

Alexandru Rautu
16 Dec 2006 15:06


Asta este unica explicatie? Se stie viteza de expasiune? Si viteza de apropiere a galaxiei noastre de Andromeda, de exemplu.
Numai bine!

Nu-i decat gravitatia ...

Doru Dragan
16 Dec 2006 15:18


Rata de expansiune a Universului:

72 kilometres per second per megaparsec

Viteza de apropiere a galaxiei M31 Andromeda de galaxia noastra:

500000 km/h

Toate cele bune (pana la ciocnire :) )

Abel Cavași
16 Dec 2006 21:22

Re: De ce?
Daca universul este in expansiune de ce unele corpuri (galaxile) se aproprie intre ele?
Numai bine!
Felicitări pentru curajul de a pune asemenea întrebări. Și felicitări pentru saitul bine pus la punct. Cu fiecare astfel de om cunoscut, devin mai bucuros, mai liniștit, mai relaxat și cu speranța că lumea de mâine, construită de asemenea oameni, va fi mai bună.

P.S. Aș fi vrut să scriu aceste lucruri la "Who's who", dar nu te-am găsit acolo, așa că iartă-mă pentru Off Topic.

Catalin Paduraru
17 Dec 2006 00:15


Multumesc pentru laude Abel, dar imi place mai mult sa fiu laudata (daca e cazul) dupa ce fac ceva concret, nu inainte. Nu imi place sa dezamagesc lumea.
Intrebarile cred ca vin cu varsta si cu "probleme" de care te lovesti in viata. "Problema" mea este ca a venit timpul sa studiez teoria relativiatii speciale, la facultate. Si din una in alta profu. a zis ca toate centrele de masa ale corpurilor se indeparteaza unul de altul in spatiu cosmic. Si atunci l-am intrebat de ce ne vom ciocni cu Andromeda peste foarte mult timp. Si nu a stiut sa imi raspunda. 
Asa ca am zis sa ma consult cu voi si sper sa nu ma mai atace "lumea" ca pun intrebari (chiar daca sunt stupide), ca data trecuta. 
Numai bine!

raduM
17 Dec 2006 08:15


Un model simplist trateaza universul la scala mare ca pe un gaz in care galaxiile sunt <=> moleculelor. Miscarea de ansamblu, de expansiune, nu impiedica interactiunile locale. 
Vezi ce spune Dragon?
apoi, expansiunea e a spatiu-timpului, a metricii, si nu a materiei intr-un spatiu dat.
 :wink:

Forever_Man
17 Dec 2006 10:43


Uite, am pus si eu intrebarea asta mai demult.

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=129&postdays=0&postorder=asc&highlight=andromeda+calea+lactee&start=45

Catalin Paduraru
17 Dec 2006 11:47


Un model simplist trateaza universul la scala mare ca pe un gaz in care galaxiile sunt <=> moleculelor. Miscarea de ansamblu, de expansiune, nu impiedica interactiunile locale. 
Vezi ce spune Dragon?
apoi, expansiunea e a spatiu-timpului, a metricii, si nu a materiei intr-un spatiu dat.
 :wink:

Bun exemplul. Sa inteleg ca spatiul se mareste si nu influenteaza interactiunile din "gaz". Iar "umplerea" acestui gaz se face in urma rearanjarii galaxiilor, etc in spatiul pe care il au la dispozitie, nu?