-----------------------------------
petrica
12 Oct 2012 12:19

Inca o problema ,,cu binocluri&quot; ...
In primul rand vreau sa va salut cu ocazia inregistrari mele pe acest forum si in al doilea rand vreau sa imi exprim toata admiratia pentru ceea ce faceti dumneavoastra, cei de pe acest forum si nu numai --- observarea unor lucruri mai putin pamantesti, decat furtuna cotidiana a vietii pe care o traim !

Ok ... si acum sa-i spun si eu off-ul !
Eu si cu Astronomia nu avem multe in comun, ci doar informatii de cultura generala pe care (teoretic) ar trebui sa le aibe orice persoana normala, care a petrecut un anumit numar a de ani intr-o scoala !
Ca orice copil, am stat si eu lungit pe iarba in noptile de vara, incercand sa inteleg ce-mi arata tatal meu despre anumite formatiuni de stele. Au trecut multi ani de atunci si in vara asta am fost pus in situatia in care era tatal meu ! Fiul meu cel mare (8 ani) este foarte insetat de ceea ce inseamna stele, planete, constelatii, galxii, nebuloase, pulsari, sateliti, etc. ... de fapt cam tot ce tine spatiul cosmic. Ideea este ca nici eu nu am ramas impasibil la chestiile astea.
Am deja un binoclu mititel (Olympus 12x24 pci) pe care il folosesc in excursii si concedii si cu ajutorul lui, impreuna cu fiul meu, am indraznit intr-o noapte senina de vara ....... sa privim in sus ! :)
Acum problema este ca fiul meu petrece mult timp pe Stellaium, iar eu nu mai am loc de el !
Deci ce sa mai lungesc vorba ... vrem sa cumparam un binoclu cu care sa ne uitam la stele, insa momentan nu vreu sa cumpar vre'un binoclu ultra special, ci asa unul de inceputul incepatorului.
IN prima faza m-am gandit la acele binocluri militare (IOR 7x40, parca ?!) pe care le stie tot omul ce a facut armata. Mie unul mi-a placut tare mult cum se vedea prin el si zic ca pentru inceput ar fi bine sa avem unul din asta ......... si daca ne va placea spargem pusculita si luam si ceva mai mare si mai bun, insa pentru inceput cred ca este bun si asta !?
... clar, in viitor trebuie sa ma gandesc si la un trepied, pentru ca Alex nu va putea tine prea mult binoclul in mana ... sau cumpar acum un IOR 7x40 si in viitor, dupa ce ne mai scolim in ale astronomiei, luam ceva ma mare cu trepied cu tot !

Deci, in concluzie credeti ca e ok sa iau IOR-ul pentru inceput sau am si alte optiuni ?

Cu respect !
petrica

ursamajor
12 Oct 2012 12:30


Bine ai venit! Sunt mulți cunoscători în ale binoclurilor și sigur vei primi îndrumări competente, dar trebuie să precizezi un buget ce va fi alocat cumpărării unui astfel de binoclu. Sunt binocluri bune de privit din mână (10x50, de pildă), dar sunt și din cele ce au grosismente mai mari, aperturi mai mari, de exemplu 15x70 (deci, mai bune pentru observațiile cerului) și care necesită trepied.

Herr_Alien
12 Oct 2012 12:39


Salut,

Sunt suficiente optiuni pentru un binoclu decent pentru astronomie. Cateva link-uri de informare:

http://www.astronomy.ro/forum/Binocluri-Spottingscope-f37.html
http://www.astronomy.ro/forum/Review-instrumente-f77.html

In masura in care ai si un buget in minte poti apoi poti verifica si ceva vanzatori, care au la vanzare si binocluri:

http://www.instrumenteoptice.ro/
http://ww.telescop-expert.ro
http://www.astrovest.ro

Din ce am inteles din alte topic-uri, nici binoclul 10x50 de la Lidl nu e de lepadat.

Si sa inchei cu un sfat: daca poti, intai incearca binoclul inainte sa il cumperi, ca sa verifici macar ca se vede clar si ca nu dubleaza imaginea. Nu te grabi sa cumperi (si eu am 'vanat' aproape 2 luni, abia apoi am 'votat cu portofelul').

ursamajor
12 Oct 2012 12:42



Din ce am inteles din alte topic-uri, nici binoclul 10x50 de la Lidl nu e de lepadat.


Da, eu am recomandat acest binoclu. Numai dacă s-ar mai găsi...

emilf
12 Oct 2012 14:05


IOR 7X40 este un binoclu nu bun ci foarte bun, este util atit in astronomie cit si terestru desi are grosisment relativ mic dar are pupila de iesire si cimpul vizual generoase, este putin cam greu dar optica si mecanica sint de calitate superioara.
Posibil sa deranjeze putin tenta galbuie dar asta ajuta mult la observatiile terestre filtrind foarte eficient efectele optice ale cetii si prafului.
Daca privesti o data prin el vei cumpara unul, eu asa am patit si nu regret alegerea.
Bineinteles trebuie verificat sa fie colimat, trebuie sa ofere o imagine binoculara clara si sa nu creeze vreun disconfort vizual.
Bun venit si Succes!

petrica
12 Oct 2012 14:06





Da, eu am recomandat acest binoclu. Numai dacă s-ar mai găsi...

Imi este imposibil sa dau de tipicul acela ! Ma ajuti, te rog, cu un link !

Multumesc !

ursamajor
12 Oct 2012 14:07


http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=90334#90334

Nu te ajută cu nimic, căci nu-l mai au în ofertă.

saiph
12 Oct 2012 14:41

RE:
IOR 7X40 este un binoclu nu bun ci foarte bun, este util atit in astronomie cit si terestru  (...)  trebuie verificat sa fie colimat, trebuie sa ofere o imagine binoculara clara si sa nu creeze vreun disconfort vizual.


Confirm cele spuse anterior - am si eu un exemplar pe care il iau cu placere la orice iesire la stele. 
Datorita maririi acceptabile se poate face si fotografie afocala (terestra si cel mult Luna si Soarele [CU FILTRU!]) cu aparate foto digitale compacte.

petrica
12 Oct 2012 15:15


Hmm ... tot m-am uitat dupa un astfel de binoclu (IOR 7x40) si nu's de gasit pe orice drum si au preturi destul de ,,surprinzatoare" ! 
Unele au preturi ce te fac din start sa te orientezi spre un Nikon 10x50 sau chiar ...... un Pentax :|

Problema cea mai mare este ca la mine aici in Alexandria nu poti testa mai multe modele sa-ti faci o idee, iar a merg in alta localitate pentru fiecare binoclu in parte, deja este mult prea costisitor .....

sternchen
12 Oct 2012 15:20


Daca gasesti un BTC 20*60 e bine.Vreo 90 de euro si merita banii.M-am uitat la tara si in 20 de minute am putut vedea o frumusete-asta dupa ce se innoptase.In timpul zilei e la fel de bun.Incearca la telescop expert(apare pe pagina de inceput a forumului)-eventual roaga sa ti-l aduca din Austria prin firma Teleskop Austria.E aceeasi firma

MariusP
12 Oct 2012 15:34


Daca gasesti un BTC 20*60 e bine.
Tu crezi ca un copil de 8 ani poate folosi un astfel de binoclu?  :roll:

petrica
12 Oct 2012 15:49


Eu am spus in deschiderea topicului, ca prima data ne luam ceva de incepatori, vedem ce vedem, mai invatam si apoi daca ne place asa de tare trecem mai departe la chestii grele ,, 20x60, 25x100 ... trepiede" ...
Ideea este sa ne uitam amandoi prin el si e musai ca Alex sa-l poata sustine singur, altfel nu se poate ...
Eu am zis ca pentru inceput un IOR7x40 este suficient, insa observ eu ca scula asta are asa ca o aura in jurul lui, ceea ce-l face si putin cam scump pentru ceea ce ne trebuie noua acum, lasand la o parte faptul ca este si putin cam greu. Binoclul ala de la Lidl merita incercat, dar pacat ca nu-l mai au !

... mai caut !

ursamajor
12 Oct 2012 16:03


Dacă vrei ceva ieftin și chiar bun, poți încerca un 10x50 Phantom. I-a făcut Herr Alien un review bun aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=6260&postdays=0&postorder=asc&start=0 Îl am și eu și e un binoclu foarte bun de început de drum.
Trepiedul e mult mai bun ca mijloc de susținere al binoclului și nu e musai ca acesta să fie greu pentru a fi pus pe trepied. E mai comod să stai pe un scăunel și să privești prin binoclul așezat pe trepied. Caz în care, personal, m-aș orienta spre un 15x70, de pildă, care nici nu e foarte scump. Nu mai spun de SH, dacă se ivește.
http://www.skywatcher.ro/BinoCel/skymaster.htm

Herr_Alien
12 Oct 2012 16:06


Sau mai astepti un pic - cei de la Lidl mai repeta promotiile. Au repetat-o p-aia cu binoclul 12x32 (apropos, 12x32-ul asta nu il recomand pentru astronomie, e cam intunecos - pupila de iesire mica), e posibil sa o repete si p-aia cu 10x50-ul.

petrica
12 Oct 2012 16:25


Sau mai astepti un pic - cei de la Lidl mai repeta promotiile. Au repetat-o p-aia cu binoclul 12x32 (apropos, 12x32-ul asta nu il recomand pentru astronomie, e cam intunecos - pupila de iesire mica), e posibil sa o repete si p-aia cu 10x50-ul.

... chiar ma gandeam, in Alexandria nu exista Lidl, insa este la 35km in mun. Rosiorii de Vede. Ma gandesc ca poate a ramas vre'o unul ratacit pe acolo ?! ... poate ca in Rosiorii de Vede nu se inghesuie lumea asa de mult la binocluri.
... sau or' fi fost retrase definitiv la sfarsitul promotiei ?!

ursamajor
12 Oct 2012 16:47



Ehehe, de când aștept eu! Și, da, ăla 12x32 e o mare mizerie... nu doar pupila e mică. Îs necolimate, se vede neclar...

petrica
12 Oct 2012 19:51


..... tocami ce am intrat pe usa ! Am fost la Rosiorii de Vede sa vad daca mai au binocluri la Lidl. Nu mai aveau ! Asa ca m-am pricopsit cu un scaunel din lemn ... asa ca sa nu zic ca m-am plimbat de pomana ! :)

... mai cautam, nu ne grabim ! Oricum sunt nori ! :D

ursamajor
12 Oct 2012 19:53


Păi, tu n-ai văzut de când era oferta aia? Topicul e vechi, din primăvară. :lol: Dar măcar te poți așeza pe scăunel să privești cerul. :wink:

petrica
12 Oct 2012 20:16


Păi, tu n-ai văzut de când era oferta aia? Topicul e vechi, din primăvară. :lol: Dar măcar te poți așeza pe scăunel să privești cerul. :wink:

... o sa razi, dar marti au zis ca l-au vandut pe ultimul ! Insa muierea de la market nu mi-a putut spune ce fel de binoclu' era ala, doar ca ,,... era negru" !

Nici cu scaunelul nu fac nimic, momentan ! ... cerul e' noros !  :wink:

ursamajor
12 Oct 2012 20:20


Era junghiul ăla 12x32, pe care l-au avut în ofertă acum vreo 2 săptămâni. E imposibil să mai fie cel din primăvară. Urmărește și tu oferta Lidl, se găsește pe net și dacă-l mai aduc pe cel 10x50 (Auriol, se cheamă), dai buzna.

somy
12 Oct 2012 20:39

BINOCLU
Daca te grabesti cauta pe ANUNTULVANATORULUI.RO  binoclu AURIOL , tipul a dublat pretul, eventual asteptam la LIDL.

Erwin
12 Oct 2012 20:50


Dacă ajungi la un magazin de articole de vânătoare, sport, pescuit s-ar putea să găse&#537;ti binocluri Bresser 10x50 care sunt bune, am un prieten care are unul, când l-a cumpărat acum câ&#539;iva ani era cam 90-100 euro.

petrica
12 Oct 2012 20:59


Adevarul este ca nu tin neaparat sa iau orice napasta de binoclu, doar ca este ieftin. Intr-un buget de pana in 500 lei sper sa ma aleg cu un binoclu bun. 
Ideea este ca incet, incet (citind pe aici) incep sa pricep din proprietatile diferite ale diferitelor unor marci, modele, branduri, s.a.m.d.
In 500 lei te pot alege cu un binoclu pe cinste, sau iti poti lua o mare teapa !

... asa ca mai cautam, mai invatam si ... totusi o sa luam un binoclu nou, ca asa vrem ... si eu si Alex.
(... el este langa mine acum si citeste ce scriu ! :D )

MariusP
12 Oct 2012 21:30


Daca esti hotarat sa dai oleaca mai mult pe un binoclu bun, eu iti recomand (fara sa am nici o legatura cu vanzatorul) binoclul Tento 10x50 aflat la vazare pe forum: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=9763
Chiar daca nu e nou, e un binoclu rusesc, robust si daca as fi avut banii disponibili, l-as fi luat eu inca de cand a aparut anuntul.

petrica
12 Oct 2012 21:39


Daca esti hotarat sa dai oleaca mai mult pe un binoclu bun, eu iti recomand (fara sa am nici o legatura cu vanzatorul) binoclul Tento 10x50 aflat la vazare pe forum: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=9763
Chiar daca nu e nou, e un binoclu rusesc, robust si daca as fi avut banii disponibili, l-as fi luat eu inca de cand a aparut anuntul.

Crezi ca este un binoclu de incredere ?! 
Zice ca vine fara capace ....... cum protejez lentilele ? Exista vre'o modalitate sau il infasor in hartie pur si simplu ?!

Am auzit ca binoclurile rusesti sunt destulde trainice, banuiesc ca si optica este de calitate ?!

MariusP
12 Oct 2012 21:48


Doar o idee pentru capace: o posibilitate ar fi capacele de plastic de la borcanele de mustar... 
Ia legatura cu cel care-l vinde si sint sigur ca te va lamuri...  :wink:

petrica
12 Oct 2012 22:00


Doar o idee pentru capace: o posibilitate ar fi capacele de plastic de la borcanele de mustar... 
Ia legatura cu cel care-l vinde si sint sigur ca te va lamuri...  :wink:

I-am dat un PM ! :)

sternchen
12 Oct 2012 22:39


binoclu 20*60 BTC are cam 1 kg iar eu nu am obosit prea tare uitandu-ma o juma' de ora prin el.Ideea e ca merita banu,iar daca un copil vrea sa seuite se poate pune si trepied.e o investie de lunga durata.Ce rost are sa dai banii pe lucruri slabe care costa ceva mai putin si pe urma sa-ti iei altul mai bun?De ce sa nu-ti iei din prima unu mai bun.Avem atata vreme si bani de cheltuiala mai ales noi romanii ca sa facem colectie de instrumente prea ieftine care pana la urma s-ar putea sa nu te satisfaca?si pe urma ce faci cu ele?!cauti sa le vinzi s-o mai muste si altii,ca tu ai incasat-o destul!-aviz amatorilor.E-o inselatorie pe fata bazata pe naivitatea si nerabdarea celor care nu stiu ce cumpara
P.S. instrumentele de la Lidl,hofer etc. nu sunt bune -sunt niste jucarii.Daca vrei sa vezi ceva i-ati unul de la o firma specializata,unde chiar daca costa ceva in plus calitatea e mai buna si daca stii ce sa iei s-ar putea sa fii multumit toata viata.

Herr_Alien
13 Oct 2012 07:03


Dragul meu sternchen,

La momentul de fata posed doua binocluri: un 16x50 (camp real 3.5 grade) si un 10x50 (camp real 6.5 grade).

Cu care crezi matale ca fac mai multe observatii, si de ce? (asta apropos de faptul ca propui de la inceput un binoclu 20x)

sternchen
13 Oct 2012 08:50


Draga Herr_Alien,fiecare se uita prin ce are.Si cel mai bun instrument e cel pe care-l detii.Nu te poti uita daca nu-l ai..
De ce am zis unu care mareste de 20 ori? pt ca am 10*50,e drept no name.cu 20*60 e alta viata..serios!probeaza si tu unu de curiozitate..si mai vorbim la raportu' calitate/pret


Cer senin!

Herr_Alien
13 Oct 2012 08:57


Omul nu are nici unul, vrea sa cumpere unul.

Il folosesc pe 10x50, nu pe cel 16x50. Poti sa ghicesti de ce?

sternchen
13 Oct 2012 10:58


are campul aproape dublu :idea:

Herr_Alien
13 Oct 2012 11:30


Bingo!

Asta face gasirea diverselor obiecte mult mai usoara.

In plus are si o pupila de iesire (imparti diametrul obiectivului la puterea de marire) semnificativ mai mare, ceea ce rezulta in imagini mai luminoase.

Acuma, la acel 20x60, sa presupunem ca are oculare de camp larg (65 grade camp aparent). Campul real este de 65/20 = 3.25 grade camp real.
Sa calculam si pupila de iesire: 60 / 20 = 3 mm.

Imaginea (noaptea) la o pupila de iesire de 3 mm e semnificativ mai intunecoasa decat la o pupila de iesire de 5 mm.

Ca sa inchei cu sfaturile din partea mea:
- cauta ca pupila de iesire sa fie mai mare de 4 mm => imagine luminoasa
- cauta sa ai un camp real mai mare de 4 grade => sa poti sa gasesti usor obiectele
- daca vrei sa observi si cu binoclul din mana, nu neaparat pe trepied, nu depasi o putere de marire de 12x

In plus, daca poti, incearca intai binoclul, ca sa verifici daca:
- imaginea poate fi focalizata bine (imagine clara)
- nu dubleaza imaginile
- poti potrivi distanta intre oculare incat sa se potriveasca cu distanta dintre ochi (f. important, mai ales pentru ... copii, care au distanta interpupilara mica!)

sternchen
13 Oct 2012 12:14


da interesant..intr-adevar ,sunt multe lucruri de care tre sa tii cont:pupila de iesire,camp...distanta dintre oculare care tre sa se potrivesaca neparat cu ochisorii unui copil.
mie mi-a placut tare mult cand m-am uitat :) 
multumesc de sfaturi!

petrica
14 Oct 2012 19:43


Dap ... m-am hotarat ! 10x50 o sa cumpar insa nu ma pot hotara care din astea doua sa le iau:

1.- http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=100896#100896 ---> binoclu solid, mecanica buna, daca este decolimat se poate colima ...... bine, personal nu stiu cum se face asta !?

2.- http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=101859#101859 ---> optica mai buna in detrimentul mecanicii. Cica ar avea obiectivele din plastic si o data decolimat nu se mai poate colima. De fapt ,,obiective din plastic" se refera la lentile, sau la la acele trunchuri de con ce sustin lentilele ?!

Aceste informatii le am de la o persoana de pe forum care nu are nici o legatura cu cei ce vand aceste aparate optice.

petrica
15 Oct 2012 14:37


Gata ...... am optat pentru Tento 10x50 ! Pe joi il astept sa vina ... abia astept ! O sa fie o mega surptiza si pentru Alex !
..... ar' fi fain sa fie si cerul cat de cat senin sa iesim putin afara din oras, pe la 20.00-21.00

MariusP
15 Oct 2012 14:53


Felicitari Petrica pentru alegere! Eu sint convins ca e un binoclu care te/vă va tine o viata...  :wink:

Herr_Alien
15 Oct 2012 15:33


Spor la observatii! Acuma bucura-te de cerul acoperit cu nori, cu care nea' Murphy ne blagosloveste la fiecare achizitie de instrumente ... :)

Cauta si niste carti dedicate observatiilor prin binoclu; o sa revin si cu niste link-uri.

------ edited ------

Am gasit una:
http://depositfiles.com/files/s4gdf5l82

petrica
15 Oct 2012 16:40


Felicitari Petrica pentru alegere! Eu sint convins ca e un binoclu care te/vă va tine o viata...  :wink:
 ... pai de trei zile nu m-am miscat de pe net, citind review-uri despre binoclurile rusesti. :)
Oricum, interesanta concluzia de a cumpara un binoclu rusesc, care de fapt este o copie a unui Carl Zeiss, ca rusii cam cu asta s-au ocupat dupa cel de-al doilea razboi mondial ... ( in linii mari fiind spus !)

Am gasit multe impresii pozitive pe diverse forumuri de astronomie si nu numai, iar majoritatea comentariilor incepeau cu ,, ... am achizitionat un gunoi rusesc, si cand a sosit l-am pus la ochi si am ramas masca cat de bine se poate vedea prin el" ... chestii de genul asta !

Oricum domnul Dan a zis ca ma rezolva si de o pereche de capace de la alt binoclu, caci asta era off-ul meu !

Deci ... il asteptam cu sufletele la gura si poate, poate vedem si noi o Luna, un Venus, sau poate chiar ... o Pleiada :D

petrica
15 Oct 2012 16:45



Cauta si niste carti dedicate observatiilor prin binoclu; o sa revin si cu niste link-uri.



Momentan citim harta stelara dintr-un Atlas Geografic General si ne mai butonam pe Stellarium !
O luam usurel ..... :)

petrica
15 Oct 2012 21:59





Am gasit una:
http://depositfiles.com/files/s4gdf5l82

... faina rau,cartea ! Acum as' iesii sa privesc cerul, dar ..... e nor ! :(
Nu mi-am imaginat ca poti vedea atatea cu un 10x50 !?

Multumesc pentru link ! ;)

Herr_Alien
17 Oct 2012 12:10


Oho, sa mai zic ca pe langa alea 99 de exemple date doar pentru contemplare mai sunt si vre-o 100 - 150 de stele variabile care au "binoclu" stantat pe ele?

petrica
17 Oct 2012 15:00


... de dimineata pe la 06.30, cand ii faceam pachetelul lui Alex, mi-a atras atentia o stea. A fost senin in dimineata asta. Steaua aia cred ca era Venus ... zic eu ?!
Ce mi-a atras atentia, insa au fost 3 stele coliniare oarecum egale intre ele ca si disatanta (nu am idee ce constelatie era aia !) si sub ele, la o distanta ca dintre 2 stele din alea coliniare, ea o grupare mult mai mica de 5 stelute, sa zic, care alcatuiau o forma ce aducea a Ursa Mica fara Steaua Polara si cea de langa ea. Am fugit si am luat binoclul ala mic (Olympus 12x24) si am privit. Am fost surprins placut pentru ca acele 5 stelute nu erau doar 5 ... in spatele lor erau multe, multe alte stelute ce parca se ingramadeau in spatele la alea 5 ce se puteau vede cu ohiul liber.
Mi-ar fi placut sa le vada si Alex insa deja venea Soarele puternic si in final abia se mai vedea Venus. ...... cred ca Venus era ?!

Oricum o pot lua ca o prima ,,observatie" ! ... mai departe astept binoclul si sa fie cer senin ! :)

ursamajor
17 Oct 2012 15:21


Folosește Stellarium pentru o mai bună orientare.

Probabil ai văzut Orion, apropo de stelele coliniare. Centura lui. Dacă te-ai plimbat peste sabie, puteai vedea M42 sau Marea Nebuloasă din Orion. E drept, eu am văzut-o la 45-90x și s-a văzut splendid.

Sunt două "stele" foarte strălucitoare vizibile pe cer: una mai spre orizont, Venus, alta mai sus, trecută nițel de zenit la ora aia, Jupiter.

petrica
17 Oct 2012 15:38


A vrut sa pornesc calculatorul, sa ma uit pe Stellarium, insa ........ dimineata sunt multe de facut ! :)

Am o harta stelara (mai simpla) dintr-un atlas geografic si incerc sa ma orientez dupa ea, insa nu ma prind cum sa o privesc, raportat la luna in care ne aflam (octombrie).
Imi convine harta asta ca nu-mi prin urechile in detalii !

ursamajor
17 Oct 2012 15:52


Există atlase mai bune. Mai detaliate, mai de acuratețe. Era pe undeva o bibliotecă de unde se puteau descărca. Vei primi cu siguranță linkul.
Ideea cu Stellariun e că e ca un planetariu, un simulator a ceea ce vezi în realitate. Sau poți folosi diverse aplicații pe telefonul mobil, dacă ai un smartphone cu Android, de pildă. Skeye, GoogleSky etc. te ajută pentru orientare foarte mult. Și sunt absolut gratuite.

petrica
17 Oct 2012 16:02


Există atlase mai bune. Mai detaliate, mai de acuratețe. Era pe undeva o bibliotecă de unde se puteau descărca. 


http://95.76.157.166/sarm/atlase/Cambridge/

... le-am gasit deja ! ;) Insa, momentan mi se par prea detaliate. O sa apelez la Stellarium, totusi !

petrica
17 Oct 2012 16:29


Gata ... m-am lamurit ce am vazut de dimineata ! :)
... abia astept binoclul ala !

ursamajor
17 Oct 2012 16:46


Ți-am zis că e Orion. Te-ai uitat la sabia lui, și ai văzut zona lui M42. :wink: Fă zoom în Stellarium cu roata mouse-lui să vezi despre ce e vorba: Trapezium, chestii... da' nu cu binoclul. 
Ești pe calea cea "bună": curând vei dori ceva mai mult de un binoclu. :mrgreen:

petrica
17 Oct 2012 16:51


..... momentan ramanem la binoclu ! ... cer senin, sa fie ! :)

ursamajor
17 Oct 2012 17:03


La centură, ai vedea nebuloasa Cap de Cal... :mrgreen:

petrica
17 Oct 2012 17:23


La centură, ai vedea nebuloasa Cap de Cal... :mrgreen:

... adica asta din foto ! ... numai sa se vada cu bino 10x50, altfel ... :)
Chiar si intr-o sigura constelatie, sunt multe ,,chestii" de observat ! ... dar sa ai cu ce ! :D

ursamajor
17 Oct 2012 17:44


Fă zoom în Stellarium cu roata mouse-lui să vezi despre ce e vorba: Trapezium, chestii... da' nu cu binoclul. 
Ești pe calea cea "bună": curând vei dori ceva mai mult de un binoclu. :mrgreen:

Cu binoclul?  :lol: 
Te ispiteam...

petrica
17 Oct 2012 22:15


Ok ... am intrat pe usa acum 5 minute. Am fost impreuna cu Alex pe un aerodrom utilitar in afara orasului si ne-am holbat la cer aproape o ora.  Cer senin, fara luna, fara vant ...

Ce am vazut:
1.- Pleiadele ... foarte frumoase si luminoase (la asta nu i se mai spune si closca cu puii de aur ?!);
2.- Doua clustere apropiate,undeva putin mai jos de Casiopeia;
3.- Am tot cautat sa vad Nebuloasa Andromeda (M31), insa n'a fost chip ...
... altfel am mai privit asa aleatoriu, fara sa mai recunosc altceva in afara de Pegasus.

Am privit prin chestia aia mica de 12x24 si m-am descurcat destul de greu, in sensul ca abia prindeam zonele unde vroiam sa privesc ! Abia astept sa vina Tento !

Ma mai gandesc la un aspect ...
Binoclul asta mic are cateva sute de grame (300-400g) si tot parca imi ,,vibreaza" in mana la un moment dat, dar un binoclu de 1kg ?! :shock:  ...... dupa 15-20 minute cred ca nu mai esti in stare sa focalizezi nimic ! Trebuie neaparat sa nascocesc un adaptor pentru un trepied ...

In cocnluzie, a fost frumos ! Asteptam scule mai bune ! ....... presimt eu asa ca pana in primavara ma dau la o luneta / telescop ... ceva ! ... vedem noi ...  :mrgreen:

Erwin
18 Oct 2012 00:19


Un trepied este bun dar nu indispensabil la observa&#539;iile cu binoclul. O chestie foarte simplu de făcut este un suport pentru umeri pe care îl po&#539;i construi singur. Vezi la ATM topicul despre "[url=http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=2030&highlight=bizooka]bizooka", sau pe blog [url=http://www.astronomy.ro/categorie/instrumente-astronomice/home-made]dispozitivul făcut de dl. Dan.

petrica
18 Oct 2012 09:18


@Erwin: Multumesc frumos pentru acest link ! 
Cred ca un astfel de dispozitiv este ,,indinspensabil" pentru observatii cu binoclu ! E' clar ca-mi voi confectiona si eu unul ! Tare de tot ideea !

Inca o data, multumesc pt. link ! 

P.S. ..... nici nu vreau sa-mi imaginez cum s'ar uita trecatorii, vazandu-ma cu rama aia pe umeri !   :D

Herr_Alien
18 Oct 2012 09:35


2.- Doua clustere apropiate,undeva putin mai jos de Casiopeia;

Nu e exclus sa fie "Double Cluster" din Perseu

Ma mai gandesc la un aspect ...
Binoclul asta mic are cateva sute de grame (300-400g) si tot parca imi ,,vibreaza" in mana la un moment dat, dar un binoclu de 1kg ?! :shock:  ...... dupa 15-20 minute cred ca nu mai esti in stare sa focalizezi nimic ! Trebuie neaparat sa nascocesc un adaptor pentru un trepied ...

Fa un experiment: tine mainile goale in fata ochilor, la 10-15 cm, ca si cum ai avea un binoclu in mana. Urmareste miscarea mainilor, si ai sa observi ca si un "binoclu de 0kg" se misca :) ... Socant, probabil. Dar asta mai inseamna ceva: din moment ce greutatea mainilor este un factor semnificativ, in timp si ele si umerii se obisnuiesc, devin mai puternice, si tremuriciul scade semnificativ. 
Acuma reusesc sa vad ambele componente la cateva stele duble (gen Albiero, zeta Lyrae) fara sa mai folosesc puncte de sprijin.

Pentru Alex in schimb, hmm ... cred ca bizooka e o solutie. Sa verifici daca nu cumva binoclul este prevazut cu gaura filetata in axul central (sub un capac de plastic, poate?) pentru fixare pe trepied. Daca da, sa verifici ce fel de surub s-ar potrivi ...

petrica
18 Oct 2012 13:34


... sunt convins ca este treaba de antrenament ! In tinerete am facut TIR si cunosc tipurile astea de ,,antrenament" ! O sa mearga si la binoclu, insa nu se compara cu un aparat din asta de stabilizare ! Tot o sa-mi fac unul !

Binoclul nu are acea gaura filetata pentru suport (ma refer la Tento 10x50), va rebui sa il prind cu niste elastice  ...  vad eu ! Mai intai sa vina ...

petrica
18 Oct 2012 16:58


Ok ... sa reiau subiectul principal al topicului ! Mi-a venit binoclu si abia acum am sosit de un del din apropierea orasului, unde am fost sa-l testez !
Deci ... binoclul la prima infatisare arata ..... exact asa cum mi l-am imaginat ! Ca orice lucru rusesc, fara prea multe pretentii de ordin estetic, in sesnsul ca nu are pe el nu stiu ce chestii in relief ca sa-l tii mai bine in maini, nu stiu ce dungulite pe obiective ca sa taie vantul mai bine sau mai stiu eu ce inutilitate de asta de ordin estetic, este pur si simplu ..... simplu ! :)

In schimb prin el se vede cu totul altfel. Imaginile au contrast, este destul de luminos, imaginea nu se deformeaza ori ca privesti in centru orica privesti spre marginea obiectivelor, nu ma dor ochii sau capul, este mai usor decat ma asteptam, intr-adevar are parca o tenta spre galben imaginea, insa si ziua asta a fost tare insorita. Chestia ce mai tare este ca imaginea este super, super clara, limpede, curata ... sau cum vreti sa ii ziceti. Imaginile din cele doua jumatati nu sunt decalate, suprapuse , sau altcumva ... pur si simplu imaginea este ... una singura si ,,ovala" :D

In concluzie, imi place aparatul si abia astept sa vina 20.30 sa rasara Pleiadele :D

Herr_Alien
18 Oct 2012 18:26


Ai fi primul care scapa de blestem:

http://meteo.ournet.ro/vremea/ro/Alexandria/3953607

Prognoza zice cer senin ...

No, acuma spor la citit, la uitat etc etc :)

Erwin
18 Oct 2012 21:52


Să-l stăpâne&#537;ti sănătos &#537;i să-l folose&#537;ti cât mai mult!
La dispozitivul meu am făcut un suport în V pe care a&#537;ez axul central al binoclului iar fixarea o fac cu o bandă de scai (velcro) recuperată de la un încărcător de laptop. Spor la observa&#539;ii &#537;i cer senin!

petrica
19 Oct 2012 09:01


... a'seara cand am iesit la privit cerul, am mai observa ceva ciudat (in afara de stele) cu acest binoclu:
Luna apusese deja, eram pe acelasi aerodrom utilitar (un fel de islaz), departe de oras, de orice drum pe care circula masini, departe de orice luminita cat de mica. Pot spune ca era oarecum bezna. Sus se vedea cerul instelat si nor spre NE si S, iar suprafata pamantului era exact ca smoala de neagra.
In timp ce priveam stelele, se tot auzeau niste oi ce pasteau pe acest islaz, la 500-600m de noi. Le auzeam (mai ales pe cioban), insa nu le vedeam ....  de fapt nu distingeam nici cel mai mic contur, eram constient doar de directia din care venea sunetul. 
La un moment dat am pus binoclul la ochi si am privit in directia de unde se auzeau behaiturile oilor si ,,indicatiile " ciobanului si .... :shock: .... SURPIZA ! In acea bezna se vedeau destul de clar oile negre si oile albe, unul dintre caini ce avea blana alba si ,,detalii" ale ciobanului ... adica avea pe cap un fel de fes, i se vedea traista cu haleala, avea o blana din aia pe umeri care insa era descheiata, lasand sa se vada acel brau biobanesc (chimir, se zice pe la noi).
Deci, intrebare : ... de unde aceasta lumina, incat eu sa vad atatea detalii intr-o noapte atat de intunecata ???   :?  ... de la stele ???
Cand ne-am hotarat sa plecam, am inaintat putin cu masina, spre acea turma de oi si in lumina farurilor, mi-am putut adeveri, acele detalii ce le vazuzem pe intuneric prin binoclu.
Deci ... nu-mi explic ?! ... de unde lumina ?!

ursamajor
19 Oct 2012 09:09


Păi, parcă ai spus la începutul relatării că apăruse Luna...

MariusP
19 Oct 2012 09:18


Deci, intrebare : ... de unde aceasta lumina, incat eu sa vad atatea detalii intr-o noapte atat de intunecata ???   :?  ... de la stele ???
Ai descoperit principalul avantaj al instrumentelor optice folosite in astronomie: colecteaza mai multa lumina decat ochiul liber. Avand un diametru al obiectivului de 50 mm, iar pupila ochiului fiind de maxim 7 mm, binoclul colecteaza de vreo 50 de ori mai multa lumina decat ochiul si, cum nu exista bezna totala, tocmai efectul asta l-ai observat!  :wink:

Herr_Alien
19 Oct 2012 09:22


Sa facem un mic calcul de suprafata:
- pupila ochiului - presupunem d = 5 mm => S1 = pi * d * d /4 = (pi/4) * 5 * 5
- diametrul obiectivului la binoclu D = 50 mm => S2 = (pi/4) * 50 * 50 = (pi/4) * 5 * 5 * 10 * 10 = S1 * 100 ...

Binoclul deci colecteaza de 100 de ori mai multa lumina decat ochiul liber. Din cauza asta lumina stelelor e suficienta sa vezi detaliile astea.

--- edited ----
MariusP a facut un calcul similar, la d = 7mm.

petrica
19 Oct 2012 09:23


Păi, parcă ai spus la începutul relatării că apăruse Luna...

Nop ! Am zis ca ,,... Luna apusese, deja ..."
Cand am ajuns noi pe camp, Luna era la orizont, insa a apus !
Pe la 20.30 este sub orizont !

Erwin
19 Oct 2012 09:26


Luna apusese deja. Mă mir că nu a&#539;i văzut ochii oilor sclipind ro&#537;u în întuneric... E un adevărat show! :)

ursamajor
19 Oct 2012 09:27


Da, scuze, așa ai zis.
Într-adevăr, e efectul de a culege mai multă lumină decât ochiul.

petrica
19 Oct 2012 09:28


Sa facem un mic calcul de suprafata:
- pupila ochiului - presupunem d = 5 mm => S1 = pi * d * d /4 = (pi/4) * 5 * 5
- diametrul obiectivului la binoclu D = 50 mm => S2 = (pi/4) * 50 * 50 = (pi/4) * 5 * 5 * 10 * 10 = S1 * 100 ...

Binoclul deci colecteaza de 100 de ori mai multa lumina decat ochiul liber. Din cauza asta lumina stelelor e suficienta sa vezi detaliile astea.

--- edited ----
MariusP a facut un calcul similar, la d = 7mm.

Foarte elocventa demonstratia asta ! 

Multumesc !

P.S. ..... ale dracu', pisicile astea !  :D

sternchen
19 Oct 2012 10:16


Foarte interesanta intrebarea lui petrica cum de poti observa in bezna noptii detalii terestre,pe care cu ochiul liber nu ai cum.In astronomie e destul de clar:aparatu'aduna lumina obiectelor f indepartate ce au lumina proprie.Dar terestru in bezna noptii sa distingi asa bine obiecte ce nu sunt luminoase,e chiar interesant.Sa fie vorba doar ca distantele terestre sunt mult mai mici..
Asta in cazu ca nu ti-ai luat un binoclu cu infrarosu :) 
P.S.:inteleg si eu ca aparatu aduna lumina,daca aceasta exista.Dar in bezna noptii..

ursamajor
19 Oct 2012 10:32


Mai ia o dată la citit și sper că o să înțelegi, că bezna nopții nu-i... chiar beznă. :wink:
Iar instrumentele nu adună lumina doar de la obiecte cosmice, ci de oriunde. Cu condiția să îndepărtezi capacele de pe obiective.

MariusP
19 Oct 2012 10:42


Cred ca mirarea lui sternchen vine de la binoclul folosit de petrica! E foarte mirat cum de un simplu binoclu poate vedea in bezna noptii... Si nici macar nu e un Pentaflex 102/500 cu ocular Zoom APO, care fie vorba intre noi, e perfect pentru planete, dar si pentru DSO sau macar un Omegon 90/1000 care da imagini foarte clare...  :lol:

ursamajor
19 Oct 2012 10:46


Aha, acum m-am lămurit. Stupid me! :mrgreen:

starbuck
19 Oct 2012 10:47


Marie iese din casa si-l striga, cat o tinea gura, pe Ion care era pe celalalt munte la coasa:
- Ioaaaaaaaneeee! Haaaai la masaaaaa!
Intre timp trece un turist si vazand-o pe Marie cum se chinuie, ii zice:
- Luati binoclul asta si uitati-va, poate nu-i Ion acolo.
Maria ia binoclul se uita pe munte si zice incet, in soapta:
- Ioane, hai la masa ca se raceste mancarea...

ursamajor
19 Oct 2012 10:57


Ai greșit topicul.  :mrgreen:

starbuck
19 Oct 2012 11:19


Eh, lasa, ca si "sfatul" cu capacele de la obiective tot la "bancuri" ar trebui sa mearga :) ...

sternchen
19 Oct 2012 12:09


aha.ce-i perfect pt planete-ocularu sau telescopu'?..a..cred ca m-am prins :idea: .
oricum zoom-ul l-am folosit la amandoua instrumentele si a mers bine.Asta pana imi vine Plössl-u' de 60 de grade de la bresser

sternchen
19 Oct 2012 12:20


pe seama mea puteti glumi ca nu ma supar.Nu v-ati gasit nasu' :lol: 
Atata timp desigur cat nu depasesc limita bunului simt!

Cer senin!

petrica
19 Oct 2012 14:39


Avand in vedere ca subiectul cu achizitia unui binoclu sa incheiat, o sa-l folosesc in continuare cu diverse observatii si intrebari de ultra-beginner intr-ale astronomiei ..... asta daca nu deranjeaza pe cineva si nu contravine regulilor acestui forum !

Cum am scris si in alt topic, a'seara am vazut pentru prima data M31. Pentru mine a fost ceva grandios !
Problema, insa a fost greutatea cu care am reusit sa o prind cu binoclul. Stiu cum arata Constelatia Andromeda, stiu locul unde ar trebuii sa gasesc Neboloasa Andromeda, insa cand puneam binoclul la ochi ...... mi se umpleau ochii de stele si nu mai stiam care stea este a constelatiei si care nu.
Voi cum reusiti sa ,,puneti" binoclul exact pe locul unde vreti sa priviti ? Cu Pleiadele e simplu ca sunt toate la un loc, insa la Andromeda de exemplu, gaseam steaua din mijlocul celor 3 ramificatii (Mirach) si cand ,,ma ridicam" spre locul unde trebuia sa gasesc M31, ma pierdeam in alte si alte stele ! ...... in final din intamplare am ridicat binoclul putin mai sus decat locul unde ma asteptam sa gasesc nebuloasa si ce sa vezi ..... chiar M31 in persoana ! Insa am gasit-o din intamplare si asta nu-mi convine !
... am mai vazut si M33, dar ... tot din intamplare !

Deci problema este ... cum se procedeaza cand vrei sa gasesti un anume obiect ?

... cu ochiul liber este simplu ca se vad doar stelele principale, dar dupa ce pun binoclul la ochi sunt pus in dificultate de celelalte stele care se vad mult mai stralucitoare si in final ...... nu mai stiu de capul meu !
Deci ... este vre'o metoda anume sau asa se procedeaza, din aproape in aproape ?!

... cu un +15x, nu stiu cum as putea sa ma descurc !  :shock:

ursamajor
19 Oct 2012 14:48


Ia-o încet și-ai să te obișnuiești. În orice caz, trebuie să cunoști cerul, constelațiile, stele componente (măcar cele mai strălucitoare, cunoscute), cât de cât. Chiar și numai pentru a avea niște repere pentru a găsi alte obiecte mai puțin luminoase (de magnitudine mai mică, astronomic vorbind). De-aia e bun un trepied: fixezi binoclul și te poți uita în Stellarium sau pe atlas stelar. :wink:

MariusP
19 Oct 2012 14:53


... mi se umpleau ochii de stele...
A mai zis cineva: ""...

Metoda cea mai simpla e cea pe care ai intuit-o si tu: din aproape in aproape. Trebuie sa ignori stelele mai putin stralucitoare pana ajungi la tinta si trebuie sa te-nveti sa apreciezi campul vizual prin binoclu. Nu e mare lucru, trebuie doar sa ai rabdare si perseverenta.

nobody
19 Oct 2012 15:19


@MariusP, Herr_Alien
Daca-mi permiteti ... in calculele referitoare la "colectatul" de lumina ati scapat un aspect.
Intunecarea imaginii datorita grosismentului.
Si daca duceti pana la capat calculul, veti vedea ca imaginea NU devine mai luminoasa decat cu ochiul liber.
Ce ziceti voi este valabil doar la surse punctiforme de lumina (stele distincte).

@petrica
Tocmai ai descoperit vederea de noapte.  :wink: 
Ai perceput detalii mai multe deoarece ochii ti s-au adaptat la intuneric iar, mai tot timpul, noaptea nu este chiar asa de noapte ... da, vine lumina de la stele.
Un alt aspect, binoclul a facut imaginea mai mare (nu mai luminoasa !) iar ochiul si creierul percepe mai bine contraste la distante aparente (unghiulare) mai mari intre detalii.

Este ceea ce se numeste "Contrast Sensitivity".
Uite-te la poza asta, indepartandu-te de ecran:http://w3.ualg.pt/~ubobing/movide/CSFchart640x480.gif
Vezi cum se pierd detaliile marunte chiar la acceasi luminozitate ?

Mai departe aveti senzitivitatea ochiului la diferite regimuri: http://www.telescope-optics.net/images/eye_contrast.PNG
"Scotopic" este vederea de noapte.

Herr_Alien
19 Oct 2012 15:26


In timp insa "luatul la ochi" o sa devina din ce in ce mai precis, si cele 6.5 grade (7, in cazul tau) de camp real or sa fie suficiente sa nimeresti obiectul pe care il cauti; gandeste-te ceva de genul "te uiti (cu ochii liberi) in zona unde harta zice ca ar fi un obiect, si fara sa misti capul ridici binoclul la ochi si Voila!"
 
Trebuie insa sa stii in ce zona a cerului sa te uiti, si aici hartile sunt de un mare ajutor. Si si aici o sa capeti experienta in timp, o sa ai o idee cam cat anume inseamna (pe harta) cele 7 grade. 

Rabdare deci, continua cu observatul, continua cu consultatul hartilor si atlaselor. Esti pe calea cea buna.

ursamajor
19 Oct 2012 15:39


@MariusP, Herr_Alien
...imaginea NU devine mai luminoasa decat cu ochiul liber.
Ce ziceti voi este valabil doar la surse punctiforme de lumina (stele distincte).

Discuția asta a mai fost pe un topic. Se vorbea atunci despre nebuloase.
Fă-ți tu un tub care să simuleze câmpul unui instrument (binoclu), privește cu ochiul liber și bagă mâna-n foc că vezi aceeași luminozitate ca și prin instrument.
Poate greșesc eu, dar de unde atunci capacitatea de a aduna lumină a unui telescop astfel încât ochiul să poată vedea până la magnitudinea de peste 14, cu un 200mm, de exemplu?

Sau, altfel, de ce nu-mi iau foc ochii când privesc Soarele, ci doar mă orbește, dar dacă m-aș uita prin ocular direct la Soare... ce-ar fi? Să fie din cauză că se colectează și concentrează mai multă lumină? Oare de ce la Soare, planete s-ar întâmpla așa, iar la nebuloase, nu? Se comportă lumina diferit trecând prin sistemele optice?

Normal că dacă te uiți la ciobanul ăla pe care l-a văzut Petrică n-o să-l vezi ca pe Broadway, luminos ca de la reflectoare, dar cantitatea de lumină adunată de obiectivele binoclurilor îți permite să-l vezi cât de cât mai în detaliu.

Herr_Alien
19 Oct 2012 16:00


@MariusP, Herr_Alien
Daca-mi permiteti ... in calculele referitoare la "colectatul" de lumina ati scapat un aspect.
Intunecarea imaginii datorita grosismentului.
Si daca duceti pana la capat calculul, veti vedea ca imaginea NU devine mai luminoasa decat cu ochiul liber.

1. Grosismentul imbunatateste capacitatea de detectie a surselor punctiforme (deoarece in campul instrumentului intra mai putina lumina de la sursa de suprafata mare - cerul).
2. La sursele cu suprafata aparenta mare conteaza mult diametrul pupilei de iesire (in raport cu diametrul pupilei ochiului). In exemplul meu pupila ochiului are acelasi diametru cu pupila de iesire (5mm).

nobody
19 Oct 2012 16:10


@ursamajor

Iti propun un experiment foarte simplu si de bun simt.
Ia un binoclu, pe timp de zi, chiar acum daca vrei, si pune-l la ochi, si ia-l de la ochi.
Repeta asta rapid si opreste-te cand ai sa vezi imaginea de 100 de ori mai luminoasa prin binoclu.
Poti s-o faci si cu tubul propus de tine.
Cred ca-ti va lua ceva vreme ... dupa aia mai discutam si despre optica ... deal ?

ursamajor
19 Oct 2012 16:43


Încearcă tu întâi... la Soare. :wink:

Herr_Alien
19 Oct 2012 17:21


@ursamajor

Iti propun un experiment foarte simplu si de bun simt.
Ia un binoclu, pe timp de zi, chiar acum daca vrei, si pune-l la ochi, si ia-l de la ochi.
Repeta asta rapid si opreste-te cand ai sa vezi imaginea de 100 de ori mai luminoasa prin binoclu.
Poti s-o faci si cu tubul propus de tine.
Cred ca-ti va lua ceva vreme ... dupa aia mai discutam si despre optica ... deal ?

Depinde de pupila de iesire a binoclului si pupila ochiului.

Daca pupila de iesire a binoclului e mai mica decat pupila ochiului, o sa vezi imaginea mai intunecata.

Daca pupila de iesire este mai mare decat pupila ochiului, pupila ochiului vigneteaza fasciculul de lumina, si imaginea apare la fel de luminoasa (exceptand pierderile) ca si cu ochiul liber.

Relatia intre senzatie (indraznesc sa spun chiar magnitudine) si excitatie nu e liniara. Vezi constanta lui Pogson si relatia intre excitatie si marnitudinea sesizata. La 100 ori cantitatea de lumina ar corespunde o diferenta de 5 manitudini, nu 100.

-------- edited ---------

In spiritul experimentului propusa de tine, am si eu o provocare:

Diafragmeaza telescopul la 5 mm, si folosind un grosisment de 100, vizualizeaza M31.
Apoi vizualizeaz-o cu un binoclu 10x50.

In ambele cazuri, castigul de magnitudine e acelasi (2.5 * log10 (Dcm*G) ), insa pupilele de iesire sunt considerabil diferite (0.05 mm respectiv 5mm).

nobody
19 Oct 2012 18:40


Deci, cum este cu castigul de luminozitate ? Ala de 100, 50 ... cat vreti voi ... :roll: 

Senzatia 1:100 se poate proba simplu (chiar si cu adaptarea ochiului)... 
un bec cu incandescenta de 1 W fata de unul de 100 W
ori unul de 100 W fata de unul de 10.000 W

Sa vad pe cineva care are acceasi senzatie cand pune un binoclu la ochi ...

Mai simplu de atat nu cred ca pot explica.
Daca voi vreti sa ramaneti cu ideea ca un instument optic pasiv amplifica lumina ... go ahead ...
In rest, va doresc multa sanatate !

@ursamajor ... intreaba-l pe Tavi Stanescu ... el a incercat

petrica
19 Oct 2012 19:18


..... deja m-ati pierdut cu atatea explicatii. Insa un lucru este cert ..... lumina trebuie sa vina de undeva ca sa poata fi reflectata de obiectul pe care-l vezi, altfel nu se poate ! Deci lumina vine de la stele, altfel intr-un spatiu cu lumina 0 (zero), corpurile aflate acolo nu au e reflecta !

Hai dati-o incolo de lumina, de pupila, de lentila, de oaie, de cioban si mai stiu eu de ce ... mai bine ziceti-mi un lucru: ... este posibil ca in zona mea (jud. Teleorman, sau jud. invecinate) sa se adune lumea noaptea la observatii astrale ? ... pot participa si eu ? ... imi vor da voie sa privesc prin aparatelel lor ? ... imi vor impartasi din cunostinte ?

ursamajor
19 Oct 2012 19:31


@ursamajor ... intreaba-l pe Tavi Stanescu ... el a incercat

Nu mă-ndoiesc că ai dreptate cu teoria, dar practica ne omoară. E ca și în iluziile alea optice de le mai arată (și) pe Discovery, unde ochiul vede culori diferite la aceleași petice cu nuanțe de gri, depinzând de iluminarea cu culori diverse și de peticele învecinate ce au anumite alte culori. 
Aceeași senzație pe care a avut-o Petrică o am și eu ori de câte ori privesc prin lunetă anumite chestii în întruneric. Știu, e frumoasă fizica, dar și metafizica.

catalin dumitru
19 Oct 2012 20:09


E clar ca lunetele si telescoapele aduna mai multa lumina. Partea ''proasta'' e ca nu tot campul poate fi facut sa intre in ochi.
Partea buna e ca , cel putin mie , mi se rupe din cauza asta. Nici nu ma intereseaza tot campul intr-un anume moment sau in altul. Ce sunt eu , gaina ?
In schimb daca ma intereseaza o mica parte a campului , ma holbez la acea portiune stiind ca la formarea acelei imagini a contribuit TOATA suprafata obiectivului.

Ursamajor are dreptate. Daca ma uit la soare prin instrument , m-am ars la propriu. De ce ?

M-a ars cantitatea sporita de lumina ?  Sau te pomenesti ca ochiul va fi parlit nu de lumina excesiva ci de detalii :mrgreen:  :mrgreen: . 
Si asta se intampla cu toata magnificatia introdusa !! Lasati-o dracu' de pupila de iesire ca ceva aici nu se potriveste.

catalin.

Herr_Alien
19 Oct 2012 20:45


Poate ar trebui separate mesajele astea in alt topic.

Ce am incercat sa spun este ca:
- Petrica a beneficiat de faptul ca binoclul a colectat mai multa lumina
- explicatia cum ca in realitate puterea de marire a reusit sa faca vizibile oile si ciobanul nu sta in picioare, deoarece atat oile cat si ciobanul sunt obiecte cu stralucire de suprafata, nu sunt puncte ca stelele.
- in cazul obiectelor cu stralucire de suprafata, comfortul de a detecta obiectele nu este dat de puterea de marire cat de pupila de iesire. Grosismentul de 10x din cazul nostru pur si simplu 'adapteaza' diametrul lentilelor obiectivului la diametrul pupilei ochiului, pentru ca toata lumina colectata de obiective sa ajunga la ochi (vezi definitia pentru grosismentul echipupilar).

---- edited ----
Si da, ca si ursamajor, am folosit si eu binoclul ca sa detectez noaptea obiecte (terestre) pe care nu le pot vedea altfel cu ochii liberi.

catalin dumitru
19 Oct 2012 20:54


Niciodata toata lumina colectata de un obiectiv nu poate ajunge in ochi.

 Poate doar daca obiectivul e minuscul, are focala scurta , un parasolar lung cat crucea nebunului si nu se foloseste ocular.

catalin.

petrica
20 Oct 2012 08:43


Daca nu deranjez ....... a'seara l-am vazut Jupiter si, cred ca, doua dintre lunile lui ! Una intr-o parte si cealalta in cealalta. Pe Jupiter l-am vazut foarte luminos, ca o bila stralucitoare !  :D

ursamajor
20 Oct 2012 10:17


Aseară, cam pe la ce oră? Măcar aproximativ și trebuie să precizezi, ca să putem confrunta cu softurile. Numai între ~20.00-22.00 Io a făcut tranzitul peste Jupiter, dar ceilalți 3 sateliți trebuia să-i vezi, în configurația din foto.
Nici n-ai cum să vezi detalii la 10x. :) 
Detaliile cresc cu magnificația, iar de pe la 50x încep să se vadă. Deasemenea, cu creșterea aperturii, îl vei vedea și mai luminos, la o magnificație dată.

PS: apropo, softul este [url=http://www.astrosurf.com/rondi/jupiter/]ăsta.

petrica
20 Oct 2012 21:58


Aseară, cam pe la ce oră? Măcar aproximativ și trebuie să precizezi, ca să putem confrunta cu softurile.  

..... cred ca era 22.30 - 22.45.
Inseamna ca cealata ,,luna" a fost o stea ... ?!