-----------------------------------
aecrimla
11 Dec 2006 23:52

daca folosesc asta ... cu asta ... = ?
Ce Rezultate pot obtine daca folosesc un tub optic Refractor 80/400 ( achromat ) impreuna cu un " focal extender " ?

 :D 

 :oops: 

 :roll:

Ce castig sau ce pierd din punct de vedere optic folosind un refractor cu focala scurta + un focal Extender ? ( 0.6x...2x.... )

Unde s-ar preta , " la ce obiecte " vizual ...  etc.

am cautat cu google sa vad daca este asa ceva, ( Focal Extender )  si mi-a venit ideea asta ....


merci.

horatius
12 Dec 2006 00:44


focal extender se numeste lentila barlow. Ce obtii este o ingustare a unghiului sub care vin razele la ocular (asa functioneaza un barlow) astfel incat acestea par a veni de la un telescop cu o focala mai lunga. Cat de lunga, scrie pe barlow: 2X, 2.5X, 3X, 4X

zoth
12 Dec 2006 10:37


Ce castig sau ce pierd din punct de vedere optic folosind un refractor cu focala scurta + un focal Extender ? ( 0.6x...2x.... ) 

un focal extender, adica un Barlow nu poate avea factor subunitar de multiplicare, pentru ca atunci s-ar chema focal reducer.
valorile uzuale folosite la barlow sunt 2x  2.5x  3x  4x etc.

Doru Dragan
12 Dec 2006 11:22


Un "focal extender" se foloseste pentru a obtine mariri mari de la un instrument care e facut pentru mariri mici. Avantajul e ca instrumentul e scurt iar dezavantajul e ca trebuie sa dai bani pe "focal extender" si ca acesta s-ar putea sa nu fie de calitate si sa strice imaginea.
Asa cum zice zircon nu exista "focal extender" cu factor mai mic decat 1.

Tavi F.
12 Dec 2006 23:28


Daca vrei sa prelungesti distanta focala a unui obiectiv acromat (dublet), bineinteles ca folosind de exemplu un Barlow 2x vei obtine un f/10, dar calitatea imaginii nu va fi ca cea a unui dublet 80/800.
La f/5 imaginea e gata "stricata" fata de un f/10, datorita aberatiilor remanente.

KLK
20 Oct 2008 19:52


Vroiam sa scriu la topicul Refractoare rapide acromate dar e inchis. Oricum acolo s-a discutat doar de 102/500 si 120/600. Vreau sa vorbim de skywatcher 80/400. Cine are sau a folosit asa ceva? http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/product.php?id=42&class1=1&class2=105 ma intereseaza ceva portabil pentru deep-sky. Am dobson de 8 dar e incomod, vreau ceva cochet. Cand e cazul scot si artileria dar .... De ce e 80/400 si nu 80/500 ca exista 70/500? nu s-ar corecta aberatiile mai usor cu focala de 500?  Daca nu ma conving ca merita o sa ma orientez catre un mak...

KLK
21 Oct 2008 17:16


Poate subiectul e de prea mica importanta :( . Totusi nu s-a uitat nimeni printr-o luneta skywatcher 80/400? Merita tinuta pe langa casa omului? sau e un junk telescop?

horatius
21 Oct 2008 17:38


Nu e junk instrumentul respectiv. E ok, obiectiv acromat multicoated. Are niste aberatie cromatica vizibila la Luna, planete si stele luminoase. Se poate trata cu un filtru semi-apo care scoate o parte din ea, dar nu total. Pentru deepsky nu e chiar asa bun pentru ca e mic. Dar daca te intereseaza portabilitatea, pot sa iti spun ca e foarte portabil, extrem de portabil (totul intra intru-o geanta mica, cu montura, contragreutate si niste accesorii suplimentare). Pentru Soare e excelent (cu filtru solar), a fost o perioada luneta preferata pentru asemenea observatii. La planete poti sa il duci pana pe la 100X fara probleme. La deepsky merge si mai mult.

KLK
21 Oct 2008 17:47


Multumesc de raspuns Skywatcher.  Cum se numeste in comert filtrul semi-apo? e scump ? De exemplu daca te uiti la m13 poti descompune in stele? M51 se zareste cu luneta?

Forever_Man
21 Oct 2008 18:16


M51 se zareste si cu binoclul la 15x si inca frumusel, putandu-se vedea ambele galaxii componente.

KLK
21 Oct 2008 19:40


Cu tot respectul Forever_man,  m-am uitat si cu binoclul 70X15 si de abia daca se zareste un norisor slab la m51. Cu dobsonul da, dar cu binoclul doar in vreo zona cu cer super poate :? Si stau la tara. :|

Forever_Man
21 Oct 2008 20:23


Da, in zona cu cer super.  :D

horatius
22 Oct 2008 12:18


Se numeste filtru semi-apo si este facut la Baader. Pe situl meu gasesti detaliile.

M13 nu il poti descompune cu luneta de 80mm. Se vede doar ca o ceata. Poate pe cer bun se comporta altcumva luneta, dar asta nu stiu pentru ca luneta mea nu a vazut cer bun niciodata. M51 se vede. La 50X incepe sa arate bine.