-----------------------------------
aecrimla
10 Dec 2006 17:13

pareri ref la 3 &quot;scule&quot; foto
am de ales intre 3 disp. foto din care am unul .


1 - Canon EOS 300D , -care trebuie modificat pt AstroFoto

2 - ATiK 16HR + Filter Wheel For 5x 1.25" Filters

3 - Meade Deep Sky Imager Pro II Kit w/ Meade Autostar Suite & Meade RGB Color Filter Set

Link:

1 http://www.dpreview.com/reviews/canoneos30d/page2.asp

2 http://www.telescope-service.com/atik/start/atikstart.html#ATK16
   
   http://www.telescope-service.com/atik/start/atikstart.html#Zubehoer

3 http://www.opticsplanet.net/meade-deep-sky-imager-pro-ii-kit.html

Intre Atik si Meade care spuneti ca s-ar merita cumparata.

Camera foto Canon intentionez sa o modific Astro , dar mi-ar trebui o a 2-a camera pt inca un telescop.

Merci.

Catalin Paduraru
10 Dec 2006 17:56


Dupa parerea mea 300D este cel mai bun dintre cele 3. 
Intre cele doua camere nu stiu care este mai buna. Dar am niste prieteni care au DSI si care nu sunt foarte multumiti de ele.
Numai bine!

aecrimla
10 Dec 2006 18:03


Dupa parerea mea 300D este cel mai bun dintre cele 3. 
Intre cele doua camere nu stiu care este mai buna. Dar am niste prieteni care au DSI si care nu sunt foarte multumiti de ele.
Numai bine!

Cum am mai zis DSLR-ul i-l am doar ca trebuie modificat si asa voi face, dar mai am nevoie de inca un CCD si trebuie sa aleg intre Meade si Atik....

deci ?

Catalin Paduraru
10 Dec 2006 18:08


Eu unul nu stiu sa iti zic. Ar trebuie sa cauti bine pe net si sa alegi. Asa as face eu.
Numai bine!

alexconu
10 Dec 2006 18:22


Atik e mai bun clar decat DSI care e destul de trotineta.

aecrimla
10 Dec 2006 18:28

date tehnice...
...........................................................................................................
1 Atik

Camera ATiK 16 HR

Chip Monochrome: Sony Chip ICX-285 AL 
Resolution 1390 x 1040 pixels ( 1,445,600 pixels ) 
Chip size 10.2mm x 8.3mm - diagonal 13.15mm 
Pixel size 6.45 x 6.45 um 
BIT 16 BIT 
Computer Port USB 1.1 Download time max. 15s 
Cooling Peltier cooling (25° below ambient temp.) 
Preview funtion only approx. 1 second download time 
Power supply 12V DC - 0.8A power consumption 
Protective glass optical glass - BK-7 

...........................................................................................................

Meade

CCD Sensor  - High Sensitivity Monochrome Sony EXview HADT CCD Sensor (ICX429ALL) 
Chip Dimensions - 5.59mm (w) x 4.68mm (h); 8mm diagonal (type &frac12;) 
Pixels -  752 x 582 pixels (437,664 pixels)
Pixel Size (in microns)  - 8.3 microns (w) x 8.6 microns (h) 
Temperature Sensor  - Built in temperature sensor measures degrees in celsius and matches it to each dark frame
A/D Conversion  16-bit (greater image depth and contrast)  
Min. - Max. Exposure Time - 1/10,000 of a second to one hour  
USB Compatibility - High Speed 2.0 and 1.1 


Catalin Paduraru
10 Dec 2006 18:34


Atik.
Numai bine!

aecrimla
10 Dec 2006 18:35


Eu unul nu stiu sa iti zic. Ar trebuie sa cauti bine pe net si sa alegi. Asa as face eu.
Numai bine!

parerile sunt impartite si inclina in favoarea Meade chiar daca la Caracteristici tehnice Atik este mai bun, dar despre Atik nu am gasit review-uri decat pe siturile dealerilor care nu sunt de luat in seama , parerea mea.

alexconu
10 Dec 2006 18:37


Mda.. n-am inteles de ce DSI-ul asta e atat de ridicat in slavi pe forumuri. M-am jucat cu unul si dezamagirea este mare.. foarte mare :D

horatius
10 Dec 2006 18:56


Eu dintre cele 3, avand in vedere ca ai un 300D, nu mi-as lua nici unul. Nu stiu la ce vrei sa folosesti un ccd dedicat. Daca vrei sa il folosesti numai pentru ghidare, atunci nu merita sa arunci atatia bani pe un ccd dedicat, mai bine iei un NexImage de la Celestron (care e acelasi lucru cu un webcam Philips ToU II 840k). Dar daca vrei sa faci astrofotografie de lunga durata cu un ccd dedicat, atunci mai bine un Atik. Unul dintre motivele pentru Atik este ca are racire cu element peltier, deci imaginile vor fi mai putin zgomotoase. Nu stiu ce racire si daca are un Meade DSI, insa dupa pretul unui DSI nu e mare lucru de capul lui. Lucrurile de calitate de obicei costa scump. Gasesti pe internet atatea review-uri despre DSI pentru ca e ieftin, e Meade, si atunci lumea il cumpara. Despre Atik nu gasesti pentru ca nu se vand la kilogram, precum la Meade, si sunt mai scumpe. In plus Atik este facut in Europa, nu in SUA, si s-ar putea si de aici sa rezulte o mai putina utilizare a lui.

HoO_Germany
10 Dec 2006 19:17


Atik e mai bun clar decat DSI care e destul de trotineta.

Alex are drepate, dar comparand perturile.
MEADE DSI merge la poze deepsky, dar Atik este sigur o camera mult mai buna, dar costa deja dublu ca MEADE.
Asa ca daca se intreaba ce diferenta este intre producte, trebue sa fie scris, cat vrea/poate fie platit si dupa asta facem diferente bune.

Daca s-ar putea cumpara ATIK, atunci s-ar putea cumpara si alte camere, poate SBig, sau StarlightXpress.

aecrimla
10 Dec 2006 19:27


Eu dintre cele 3, avand in vedere ca ai un 300D, nu mi-as lua nici unul. Nu stiu la ce vrei sa folosesti un ccd dedicat. Daca vrei sa il folosesti numai pentru ghidare, atunci nu merita sa arunci atatia bani pe un ccd dedicat, mai bine iei un NexImage de la Celestron (care e acelasi lucru cu un webcam Philips ToU II 840k). Dar daca vrei sa faci astrofotografie de lunga durata cu un ccd dedicat, atunci mai bine un Atik. Unul dintre motivele pentru Atik este ca are racire cu element peltier, deci imaginile vor fi mai putin zgomotoase. Nu stiu ce racire si daca are un Meade DSI, insa dupa pretul unui DSI nu e mare lucru de capul lui. Lucrurile de calitate de obicei costa scump. Gasesti pe internet atatea review-uri despre DSI pentru ca e ieftin, e Meade, si atunci lumea il cumpara. Despre Atik nu gasesti pentru ca nu se vand la kilogram, precum la Meade, si sunt mai scumpe. In plus Atik este facut in Europa, nu in SUA, si s-ar putea si de aici sa rezulte o mai putina utilizare a lui.

Vreau sa folosesc DSLR-ul, ( dupa modificarea cu filtrul Baader )  la astro foto pe un SN 6" pe montura LDX75, iar ghidajul cu un Celestron Nextimage pe care i-l am si pe asta + Celestron  102 / 600 Refractor .

Al 2-lea  CCD astro ( cred ca va fi ATIK ) vreau sa-l folosesc pe un MAK 180 mm / HEQ5 - GOTO, ghidat cu Tare'ce soft cu 1 din cele 4 Laptopuri,,,, unul este pt SN, al 2-lea pt MAK, ( Laptopurile ( 3 )le-am prins la Superoferta la un dealer in Arad) 

1 Asus 7vc
2 IBM T 42P
3 FlyBook V33i 
4 Sony ( adus din state ) Sony VAIO&reg; PCG-GRS700

Cum am mai spus aici pe forum in alt topik vreau sa-mi fac un observator fix, de aceea la Mak i-mi iau un Pillar ca sa fie mai stabil, deci spatiul unde sa pun toate sculele nu va fi o problema.
Va fi de genul Top down la o suprafata de aprox 15 Mp( 4,ceva / 3, ceva ).

zoth
10 Dec 2006 21:54


Pentru toata lumea spun ca "E MARE PACAT SA STRICATI ATATIA BANI PE O CAMERA VIDEO CU SENZOR DE 752x582".
Nu v-ati intrebat niciodata de ce exista o diferenta atat de mare la rezolutie intre un CCD de camera foto si un CCD de camera video?
In general camerele video au fost dezvoltate pe baza unui astfel de CCD (752x582) pentru a urmari imagini dinamice unde detaliul conteaza mai putin si chiar nu e perceput de ochi.
Pentru imagini statice eu cred ca o asemenea rezolutie este insuficienta.
Doua tipuri de baza stau la baza dezvoltarii majoritatii CCD-urilor camerelor video:
1.Sony HyperHAD
2.Sony ExviewHAD
ambele modele au fost dezvoltate in varianta 1/3" si 1/2" ca marime, si ambele posibilitati, monocroma si color.
Veti putea intalni desigur si alti hibrizi cu diverse terminatii dar baza de plecare e mereu aceeasi.
O camera video monocroma cu astfel de senzor are de obicei o sensibilitate care poate ajunge la 0.01 Lux si un raspuns foarte bun in infrarosu, lucru care o avantajeaza mult la astro (exceptand rezolutia).
O camera video color cu acelasi tip de senzor poate ajunge la cel mult 0.1 Lux si un raspuns aproape inexistent in infrarosu (din cauza filtrului montat in fata senzorului). este mai spectaculoasa ca e color dar e catastrofala la performante.
Din punct de vedere constructiv avem de aface asadar cu "aceeasi Marie dar mereu cu alta palarie".
Singura imbunatatire pe care o vad utila este racirea cu element Peltier la unele camere.
Concluzia: daca tot vrei sa-ti iei camera video si ai bani de stricat, macar ia una cu rezolutie mai mare (1390x1040).

aecrimla
10 Dec 2006 23:25

pana acum...
Pana acum am intzeles ca Atik este mai bun !!

HoO_Germany
11 Dec 2006 10:14

Re: pana acum...

da si nu.
Depinde ce doresti sa faci, si eu cred ca vorbim de deepsky astrofotografie, atunci poti sa ramai foarte bine la EOS300D, rectificata.
Cu ea se pot face dupa rectificare mai departe poze terestrice (familia, hobby) si poze astronomice.
Este, din cauza ca aceasta camera nu era gandita la astrofotografie, putin mai neconvinabil a preda pozele facute de la camera la PC si a le prelucra. Este mai neconvinabil a gasii focus la producerea pozelor si sant niste connect-problems de resolvat, DAR MERGE.
Cu ATIK primesti tot "din o mana" si este mai usor a proceda astrofotografic, dar acum treube sa "cantaresti" decisia. Si daca zici ca ai putea plati o camera Atik, ar fii dat gandul, daca in pretul asta sau putin mai mult, se ia o camera CDD-Astro absolut de profesionala de la SBig sau StarlightXpress.
De asta am zis antai ca ce a scris Alex, este adevarat. Iti dau un link unde poti vedea, ce poze face un prieten cu Camera Canon EOS300D si cu EOS20D, dar tot sub aspectul ca toate connections de la camera la PC sant deja facute si daca-i vezi echipajul, cate cabluri agata de la telescop la PC, crezi ca te pierzi.
Nebulae http://www.watchgear.de/html/nebel.htm 
Galaxii http://www.watchgear.de/html/galaxien.htm

Pozele sant facute ori cu un Newton f/4 sau cu un ED 80 (si cateva cu obiective fotografice)

aecrimla
11 Dec 2006 10:22

Re: pana acum...

da si nu.
Depinde ce doresti sa faci, si eu cred ca vorbim de deepsky astrofotografie, atunci poti sa ramai foarte bine la EOS300D, rectificata.
Cu ea se pot face dupa rectificare mai departe poze terestrice (familia, hobby) si poze astronomice.
Este, din cauza ca aceasta camera nu era gandita la astrofotografie, putin mai neconvinabil a preda pozele facute de la camera la PC si a le prelucra. Este mai neconvinabil a gasii focus la producerea pozelor si sant niste connect-problems de resolvat, DAR MERGE.
Cu ATIK primesti tot "din o mana" si este mai usor a proceda astrofotografic, dar acum treube sa "cantaresti" decisia. Si daca zici ca ai putea plati o camera Atik, ar fii dat gandul, daca in pretul asta sau putin mai mult, se ia o camera CDD-Astro absolut de profesionala de la SBig sau StarlightXpress.
De asta am zis antai ca ce a scris Alex, este adevarat. Iti dau un link unde poti vedea, ce poze face un prieten cu Camera Canon EOS300D si cu EOS20D, dar tot sub aspectul ca toate connections de la camera la PC sant deja facute si daca-i vezi echipajul, cate cabluri agata de la telescop la PC, crezi ca te pierzi.
Nebulae http://www.watchgear.de/html/nebel.htm 
Galaxii http://www.watchgear.de/html/galaxien.htm

Pozele sant facute ori cu un Newton f/4 sau cu un ED 80 (si cateva cu obiective fotografice)
pai asta ma dezavantajeaza, ce nu pot sa Fokusez imaginea decat prin viewfinderul ala mic iar la o Astro Cam pot sa vad direct pe calculator.

Daca este o solutie sa pot vizualiza poza inainte de a face Long exposure pictures si focalizarea sa o vad pe un ecran ar fi super...

zoth
11 Dec 2006 11:07


pai asta ma dezavantajeaza, ce nu pot sa Fokusez imaginea decat prin viewfinderul ala mic iar la o Astro Cam pot sa vad direct pe calculator. 

aceasta comoditate nu justifica sub nici o forma suma realmente astronomica a unei camere video de mare rezolutie.
cum a reusit prietenul lui Robert sa faca treba super buna cu o camera foto asa vei reusi si tu chiar daca ar fi sa intinzi 1 milion de cabluri intre PC si telescop.

aecrimla
11 Dec 2006 11:15



aceasta comoditate nu justifica sub nici o forma suma realmente astronomica a unei camere video de mare rezolutie.
cum a reusit prietenul lui Robert sa faca treba super buna cu o camera foto asa vei reusi si tu chiar daca ar fi sa intinzi 1 milion de cabluri intre PC si telescop.

Daaaaa...... da nu shtiu cum le-a legat , ca daca as sti as face si eu la fel.

Daca poate Robert sau altii care au mai facut asa ceva, sa-mi faca o schema la ce si unde a modificat camera mi-as face-o singur ca pot si eu numai sa vad o schema...

Atunci mi-as lua inca o camera DSLR doar sa pot vizualiza Imaginea inainte de a face poza pe ceva mai mare decat viewfinderul aparatului.

HoO_Germany
11 Dec 2006 12:03


Eu stiu cum a facut prietenul meu aceste examene  :) . Exista un program care se cheamaDRSL-Focus si cu acest program este posibil a face intai test-shoot (scurt) unde se poate vedea la o histogram cat de focusat este obiectul (steaua). Adica mai vina inca un cablu intre PC si camera. 
Eu o sa intreb prietenu exact ce este nevoit a face connect intre EOS300D si PC si o sa dau informatia aici pe forum.

Mitu Catalin
11 Dec 2006 14:32


M-am jucat si eu un pic cu aparatul si are inclus un soft "remote capture" cu care pot sa fac o poza si apoi sa o vad pe ecranul laptop-ului. In plus am niste gradatii pe axul motorului care antreneaza focuser-ul si pot face reglaje (inca nu l-am folosit conectat la circuit dar este excelent pentru reglaj fin).Din 5-6 poze test obtineam un focus bun cu powershot-ul.

alexconu
11 Dec 2006 14:38



Daaaaa...... da nu shtiu cum le-a legat , ca daca as sti as face si eu la fel.

Pai.. vei avea nevoie de 2 cabluri. Cablul USB pe care deja il ai la camera si prin care se vor descarca imaginile in calculator, iar calculatorul va transmite informatiile legate de iso, timp de expunere etc. Aici apare o problema. Prin USB nu se pot comanda expuneri mai lungi de 30 de secunde. Pentru a tine expunerea cat vrei tu, mai ai nevoie de un cablu serial sau paralel care sa mearga de la calculator la mufa pentru telecomanda a camerei. In concluzie ai nevoie de 2 cabluri pentru a face 300D-ul sa lucreze cum trebuie. Nu cred ca te incurca 2 cabluri :) Bine, se mai adauga cele de la montura :) dar te descurci ;)

Mitu Catalin
11 Dec 2006 14:47


Declansatorul flexibil nu poate fi folosit manual ? DSLR focus costa bani...as vrea sa folosesc remote capture.

alexconu
11 Dec 2006 14:51


Merge si declansator manual, no problem. Si e usor de bricolat unul, daca nu il ai pe cel original. Varianta cu 2 cable este pentru control full din computador. Dar si eu tot cu declansator manual ma joc fiindca n-am port paralel sau serial la laptopuri si nu-mi plac adapoarele de la usb la serial sau paralel ca numai probleme mi-au facut.

aecrimla
11 Dec 2006 16:28


Merge si declansator manual, no problem. Si e usor de bricolat unul, daca nu il ai pe cel original. Varianta cu 2 cable este pentru control full din computador. Dar si eu tot cu declansator manual ma joc fiindca n-am port paralel sau serial la laptopuri si nu-mi plac adapoarele de la usb la serial sau paralel ca numai probleme mi-au facut.

Ar mai fi un impediment legat de temperatura exterioara in momentul observatiei ,,, Nu stiu daca 300 D suporta temperaturi negative la observatii indelungate,,,.
Eu nu am folosit aparatul decat pe timp frumos, cald iar daca i-l voi folosi la temperaturi sub 0 Grade , oare cum se va comporta.?
rezista functional la - 10 - 15 grade ?

merci

HoO_Germany
11 Dec 2006 16:33



Ar mai fi un impediment legat de temperatura exterioara in momentul observatiei ,,, Nu stiu daca 300 D suporta temperaturi negative la observatii indelungate,,,.
Eu nu am folosit aparatul decat pe timp frumos, cald iar daca i-l voi folosi la temperaturi sub 0 Grade , oare cum se va comporta.?
rezista functional la - 10 - 15 grade ?

merci
la -10 sau -15 grade nu pot zice, ca la noi nu avem asa temperaturi. Dar prietenul asta a fost la inceputul anului cu o grupa la munte (Alpen) si acolo a avut frig la cam -5 sau -8 grade. Acolo a functionat camera fara baz. Desigur este asa ca in rece, power-akku nu tine asa de lung.

alexconu
11 Dec 2006 16:37


Sub -10 mai afce figuri, adica se intampla sa nu mai rapunda la nici o comanda pana nu se face un on/off. Cel putin 300D-ul meu asa face. La temperaturi mai mari de -10 nu mi-a facut probleme.
Si dupa cum zicea si Robert, se consuma acumulatorii mai repede. Dar asta se poate fenta. Ziceai ca vrei sa-ti faci observator fix unde o sa ai si sursa de tensiune. Exista adaptor ca sa faci 300D-ul sa functioneze cu tensiune de 220 alternativ.

zoth
11 Dec 2006 19:56


In general gama temperaturilor de functionare pentru o camera video este cuprinsa intre -10 si +50 grd celsius.
nu vad nici un motiv special ca o camera foto sa aiba alt domeniu de temperatura in functionare.
asadar sub -10 grade nu va mai puteti baza pe nimic pentru o functionare sigura.

aecrimla
11 Dec 2006 21:07


In general gama temperaturilor de functionare pentru o camera video este cuprinsa intre -10 si +50 grd celsius.
nu vad nici un motiv special ca o camera foto sa aiba alt domeniu de temperatura in functionare.
asadar sub -10 grade nu va mai puteti baza pe nimic pentru o functionare sigura.
Iata un motiv in plus pentru care as opta pentru un CCD astro si nu un DSLR.

Acum este adevarat ca Senzorul CCD al lui Atik nu are atatzia pixeli disponibili, decat 300 D, dar chiar si asa daca facem un calcul , la cum stau ei acolo reiese:

DSLR 300 D => dimensiune = 22.5 x 15.0 mm CMOS sensor; 8.2 million effective pixels =>24 pixeli / mm patrat.

ATiK 16HR=> dimensiune = CCD Chip size 10.2mm x 8.3mm: Resolution 1390 x 1040 pixels ( 1,445,600 pixels ) => 17 pixeli / mm patrat.

In plus Atic este produsa sa functioneze in conditii de temperatura cat mai scazute cu atat mai bine ( valabil in general la toate Astro CCD ).
Avand in vedere ca nu are parti in miscare ca DSLR-ul si ca partea Soft a camerei ruleaza pe un CPU sau Laptop, nu esti limitat sa folosesti doar functiile Camerei , ca in cazul DSLR, avantajul este net in favoarea Atik...
Chiar daca este o Camera cu un CCD monocrom , poti folosi Filtrele care costa f putin impreuna cu adaptorul ala circular urmand sa le stachezi cu programele aferente.

Intradevar diferenta de rezolutie este notabila intre cele doua dar chiar si asa la 1.45 Mpix rezolutie la Atik se observa daca printezi imaginile 1:1...in rest eu nu cred ca ar conta asa de mult aceasta diferenta pentru un ( Amator de Astronomie ) ca mine .

Mitu Catalin
11 Dec 2006 22:02


Nu stiu cat de bine functioneaza laptop-ul si astronomul la sub -10 grade celsius  :P  .

aecrimla
11 Dec 2006 22:06


Nu stiu cat de bine functioneaza laptop-ul si astronomul la sub -10 grade celsius  :P  .

Pai asta-i ca telescopul este la rece in Observator iar eu la caldura sub observator... intre camera CCD si mine cu laptop va fi doar un cablu... :D

zoth
11 Dec 2006 22:09


nici senzorul lui Atik 16HR nu functioneaza sub -10 grade!

alexconu
11 Dec 2006 22:15


Cum ai tras concluzia asta? :D ca-s tare curios. 
Atik chiar are modul Peltier care mentine CCD-ul la o temperatura cu vreo 20 de grade sub mediul ambiant.

aecrimla
11 Dec 2006 22:19



Aici nu scrie nimic despre asta 

Vezi link...

http://www.teleskop-service.de/Atik/ATK16C/ChipATK16HRC.pdf

zoth
11 Dec 2006 22:28


nu este o concluzie trasa de mine, este un parametru prezent in fisa de catalog a chipului ICX285AL.
verificati voi gama temperaturilor de functionare din link-ul de mai jos:
http://products.sel.sony.com/semi/PDF/ICX285AL.pdf

elementul Peltier este folosit in special cand camera lucreaza in conditii de temperatura ridicata si asigura scaderea temperaturii chipului cu vreo 20 grd.

zoth
11 Dec 2006 22:32


ps. cautati tabelul intitulat: Absolute Maximum Ratings

alexconu
11 Dec 2006 22:40


Am citit. Si chip-ul TC237 pe care e bazata camera CCD homemade de catre radu Corlan pe care o folosim la Astroclub are aceeasi parametri de functionare ca si asta din Atik. Dar noi ducem chip-ul ala la -30 si merge perfect.

aecrimla
11 Dec 2006 22:45


ps. cautati tabelul intitulat: Absolute Maximum Ratings

Ai dreptate ... :roll:

zoth
11 Dec 2006 23:27


Am citit. Si chip-ul TC237 pe care e bazata camera CCD homemade de catre radu Corlan pe care o folosim la Astroclub are aceeasi parametri de functionare ca si asta din Atik. Dar noi ducem chip-ul ala la -30 si merge perfect.

acum m-ai facut tu curios.
eu ma mir foarte tare de ce spui dar nu te contrazic.
de obicei functionarea sub -10 grade se poate intampla, dar ea nu mai e garantata nici de producator.
din experienta proprie pe semiconductori pot sa spun ca in general sub -20 grade apar probleme mari care necesita masuri adecvate de incalzire a substratului ori prin cresterea curentului prin semiconductor ori prin termostatarea lui.
as fi curios sa stiu cat timp ati tinut camera sau chipul functional la -30 grade si daca ati masurat exact temperatura lui.

Mitu Catalin
12 Dec 2006 15:40


Ai grija sa nu incalzesti prea mult camera de sub observator ca o sa "fiarba" aerul de deasupra (si mai bine - baga termoizolatie).
Mi-am facut declansator flexibil cu doar doua butoane ( focus si LX ) - si am reciclat cutia (cartus cerneala HP) pe care o foloseam la L3k  :D  .
Abia astept primavara sa dau iama prin Virgo !

zoth
13 Dec 2006 21:02


Catalin, cand vorbeam de incalzirea substratului ma refeream la semiconductori in general care lucreaza greu la temperaturi scazute.
Sigur, la o matrice CCD ai dreptate, nu e indicata incalzirea, ci poate a se incerca o termostatare astfel incat temperatura chipului sa nu scada sub -10 grade.
cred ca nici aceasta termostatare nu poate fi utila cand temperatura din exterior coboara mult sub -10, ar trebui imaginat altceva...

aecrimla
14 Dec 2006 04:17

diferente intre si intre...Atik vs 300D
aici puteti vedea diferente intre cele 2 aparate...Atik 16HR, sau 300D..-ul

Urmariti descrierile de sub poza si incercati sa vedeti care dintre aparate reda mai bine imagini pe acelasi tip de OTA,,, chiar daca DSO nu sunt aceleasi, dar ca idee,,,.

Io zik ca Atik este mai bun , asta daca pozele sunt reale cu descrierea lor.  :?: 

http://paragrama.net/manalokos/view_album.php?set_albumName=album02&page=1

Mircea

horatius
14 Dec 2006 19:24


Daca iti permiti, ia Atik, si pentru simplul motiv ca chipul e racit, chiar daca e mai mic decat la un dslr.