-----------------------------------
ionif
02 Oct 2012 08:32

Luneta SkyWatcher 70/500 AZ2
De curand m-am gandit sa imi cumpar si eu un telescop/luneta etc.. si am tot cautat peste tot si am gasit asta: http://magazin.telescop-expert.ro/luneta-skywatcher-70500-az2.html .Este buna de ceva? .Eu fiind pasionat de astronomie,astronautica pana acum nu am observat niciodata o planeta cu telescopul decat in diferite "jocuri" ex: Space Engine , Orbiter 2010 etc... Multumesc foarte mult! :|

MariusP
02 Oct 2012 09:07


Bine ai venit!

Luneta este foarte buna pentru incepatori, insa montura AZ2 e slabuta. Ar merge mult mai bine pe o AZ3:
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SK705AZ3
http://astromagazin.ro/catalog/telescop-skywatcher-70500-p-1282.html
http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=article&id=70:bk705eq1&catid=37:lunete-clasice&Itemid=57
http://www.skywatcher.ro/SK/SK705AZ3.htm
http://magazin.telescop-expert.ro/luneta-skywatcher-70500-az3.html

De asemenea, sa ai in vedere niste oculare mai bune, eventual pentru inceput un ocular cu distanta focala mai mica de 10 mm pentru o putere de marire mai mare de 50x.

ionif
02 Oct 2012 09:15


Multumesc foarte mult cred ca o sa mai strang inca 2 milioane si iau asta http://www.skywatcher.ro/SK/SK705AZ3.htm

Apropo imi poti recomanda niste oculare dalea? E prima data cand fac asta si nu ma pricep.

sternchen
02 Oct 2012 09:56


Bine ai venit printre noi si sa ai mult spor!
Cer senin

ionif
02 Oct 2012 10:06


Multumesc! Pana ajung la cer mai e abia ma gandesc ce sa imi cumpar.  :| Sper sa reusesc de strang banii pana la craciun.  :lol:

MariusP
02 Oct 2012 10:11


Apropo imi poti recomanda niste oculare d-alea?
Te poti uita la rubrica  si sa urmaresti oculare cu distanta focala intre 4 mm (putere de marire rezultata 500/4 = 125x) si 7 mm (71x). Cele Plossl sint bune, dar incomode la distante focale mici. Exista ocularele Planetary foarte utile, de exemplu http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SWAPL si mai apar la vanzare pe forum, la preturi acceptabile.

ionif
02 Oct 2012 10:20


Multumesc, sa reusesc sa iau luneta mai intai si dupa vad ce mai fac. Apropo cam cat ar trebui sa dureze o "calatorie" prin spatiu cu telescopul?  :D

saiph
02 Oct 2012 10:26

Re:
Sa stapanesti sanatos instrumentul, dupa ce-l iei, si sa-l folosesti la maxim - dupa ce-i schimbi montura! :D

Poti sa iei niste Plossl-uri, chiar si o banala pereche SH de 25mm si de 10mm, dar sa fie in regula dpdv optic - designul asta optic e cel mai bine corectat dintre ocularele acesibile (nu am zis "cel mai bine", ever..  ca mai sunt, atata doar ca sunt prea "sus" pentru bugete noastre limitate). Poti sa mergi si pe oculare cu focale mai scurte, daca vrei; totusi, nu recomand - vei resimti influenta scaderii "eye-erlief"-ului - distanta intre pupila ochiului si pupila de iesire de pe ultima lentila a ocularului (prima, dinspre ochi).

Poti sa cresti puterea folosind un Barlow 2x, sau 3x ar fi si mai indicat (daca nu, pui oglinda diagonala in spatele celui 2x si ajungi tot pe acolo), numai sa fie dublet acromat acoperit "antireflex" (este denumirea prescurtata a tipului/tipurilor de acoperire care maximizeaza transmisia prin sticla si atenueaza/anuleaza reflexiile parazite de pe fetele lentilelor). Barlow-ul iti mareste puterea la care observi (scurtand focala ocularului, sau dubland focala instrumentului - sunt efecte echivalente..  depinde pe cine intrebi :P), insa iti pastreaza confortul specific ocularului de focala mai mare.


Spor si cer senin!

ionif
02 Oct 2012 10:33


Cum se intretine un telescop/luneta? Trebuie ceva special pentru curatarea lui/ei?.Intreb pentru ca nu ma pricep la asa ceva.

valy
02 Oct 2012 10:42


In general nu o tii in praf, acoperi capetele cu capacele cu care vine, daca vine cu asa ceva. Nu prea stergi lentila chiar daca ti se pare murdara sau plina de praf, se zgarie stratul de protectie/coatingul. Ai grija sa nu o lovesti ca se poate decolima.

saiph
02 Oct 2012 10:48

Re:
Cel mai bun tratament e prevenirea. Deci, tine instrumentul cat mai ferit de praf si contact cu impuritati/grasimi/amprente.

Orice ai face, nu incerca sa desfaci lentilele!
Cel putin, nu de la prima interventie.

Necesita ceva mai multa atentie sa pui la loc dubletul acromat air-spaced, asa cum a fost pus din fabrica! Este o singura pozitie in care conditia de atenuare maxima a aberatiilor este indeplinita - cea determinata pe bancul optic de probe. Orice alta pozitie este doar o apropiere de cea ideala si o poti nimeri pe cea corecta doar printr-o pura coincidenta/intamplare/noroc. Conteaza ordinea, orientarea fetelor, distanta intre ele si rotatia relativa a elementelor!

Eu folosesc servetele umede, meterial textil (finet) imbibat in apa distilata, microfibra sau piele scamosata (de caprioara - se gaseste in magazine, la articole de curatare geamuri masini, raionul auto...). Pentru praf merge folosita cu succes si o pensula foarte fina (dar groasa/mare), cu (mult) par de veverita, sau camila, de la centrele de arte plastice. Atentie insa la presiune, sa nu atingi lentila cu marginea metalica a "capsei" ce tine parul! Sau o para pneumatica, de la farmacie.

Nu incerca cu spirt! Daca vrei, maxim solutie foarte diluata (<5-10%) detergent lichid de vase in apa distilata. Apa de la robinet, fiind incarcata cu tot felul de substante, lasa urme!
Vata e foarte pacatoasa - lasa scame, dare.. total neindicat, decat daca nu ai altceva la indemana, si cu mare grija sa nu iei cu mana goala scamele ramase, sau sa te puna naiba sa sufli cu gura :D

Orice ai face, nu apasa tare pe lentile! Si nu sterge in curse circulare! Mergi drept cand stergi, incercand sa acoperi cat mai mult din lentila, nu pe o singura "liniuta", cu presiune constanta, usoara. Daca nu ai apa distilata si nu e mult de indepartat, poti folosi si condens provenit de la aerul expirat pe gura :) metoda batraneasca (doar sa nu folosesti maneca, sau maieul/tricoul).

ionif
02 Oct 2012 10:52


Intretinerea este cam grea sper sa nu stric telescopul.  :lol:

ursamajor
02 Oct 2012 10:56


E bunicică drăcovenia asta de lunetă SW 70/500mm. Chiar m-a impresionat în mod plăcut, în ciuda aperturii ei modeste și a raportului focal. Până pe la 100-120x maximum, dă imagini bune vizual.
O pompiță de aer te ajută foarte mult la curățarea opticii: oculare, obiective etc.
Vezi aici: http://www.price.ro/preturi_giottos_aa-1900_pompa_pt._curatat_foto_58187.htm
N-ai nevoie să pui cârpa pe ea imediat ce-ai luat-o. Mă refer la optică. Tubul poți să-l freci la greu... :mrgreen:

ionif
02 Oct 2012 10:58


De care vorbesti de: http://magazin.telescop-expert.ro/luneta-skywatcher-70500-az2.html sau de: http://www.skywatcher.ro/SK/SK705AZ3.htm ?

ursamajor
02 Oct 2012 10:59


E tot un drac, diferă doar monturile. :wink: Tubul optic e același. Eu am cumpărat doar tubul optic, monturi aveam deja.

ionif
02 Oct 2012 11:02


Pana la urma de inceput o sa iau aia AZ2 si daca mai avansez si am nevoie de mai mult cumpar altul.

valy
02 Oct 2012 11:02


Nu mai speriati omul, eu de trei ani de cand am luneta nu am curatat-o deloc. Si nu stau in cel mai curat loc de pe pamant :). Daca nu pui mana pe obiectiv sau nu o scapi in noroi, mai bine nu ii faci nimic, doar protejata cu capac si atentie sa nu cada, fie si de pe trepied, daca o atingi din greseala. Eventual sa nu o tii in medii umede, am auzit (de la obiectivele foto vechi) ca ciupercile apreciaza coatingul, probabil are un gust bun :).

saiph
02 Oct 2012 11:03

Re:
Etee.. grea!?..

Daca urmezi procedurile si o faci cu simt de raspundere, n-are ce sa se intample.
Multa atentie si grija la detaliu si trebuie sa iasa ;)
Daca ai si niste manusi subtiri (textile sau de chirurg) e si mai bine - scutesti reluarea procesului, pe motiv de amprente.
E important si mediul unde faci interventiile - doar n-o sa stai in bucatarie, printre frimituri, sau in balcon, cu praf si alti factori perturbatori (insecte, caldura, curent, zgomot, beton pe jos etc..)

Ce-ar fi fost daca stateam toti cu gandul la drobul de sare? :)
Urmareste atent topicurile de pe forum si vei gasi toate sfaturile de care ai nevoie ca sa o faci bine.

ionif
02 Oct 2012 11:06


Ma intreb cat de mare este trepiedul de la luneta asta? http://magazin.telescop-expert.ro/luneta-skywatcher-70500-az2.html 
Oricum multumesc foarte mult de sugestii! Sper sa nu o distrug in interval de 5 zile.  :lol:

Mediul hmm? .Sper sa gasesc un loc bun , poate ma duc pe plaja  :D

saiph
02 Oct 2012 11:12

Re:
Nu mai speriati omul, eu de trei ani de cand am luneta nu am curatat-o deloc. Si nu stau in cel mai curat loc de pe pamant :). Daca nu pui mana pe obiectiv sau nu o scapi in noroi, mai bine nu ii faci nimic, doar protejata cu capac si atentie sa nu cada, fie si de pe trepied, daca o atingi din greseala. Eventual sa nu o tii in medii umede, am auzit (de la obiectivele foto vechi) ca ciupercile apreciaza coatingul, probabil are un gust bun :).


:))  Nu sperie nimeni pe nimeni, Valy.
Strica sa cunoasca niste treburi, pentru cand ii vor fi de folos?
Ca si cum ai zice ca sperii copilul daca-i zici sa se uite in stanga si in dreapta inainte de a traversa.

Daca vrea omul, poate sa-si pastreze topicul pentru mai tarziu, cand va fi nevoie si va acumula exprienta si va prinde suficient curaj pentru a face ce trebuie pentru ca instrumentul sa revina la viata.

Evident, nu se face nici o interventie din prima zi cand iti iei telescop. Si nici in urmatoarele zile/luni/ani (in functie de cat de atent il foloseste fiecare). Dar, in caz de ceva, stie ce are de facut. N-a zis nimeni, "fa asta, de cum il iei"...  Intretinerea este bine sa se faca cat mai rar si de preferat numai atunci cand te simti odihnit, relaxat, negrabit.


L.E.:  Plaja? :) nu, nu, nu! nisipul este poate cel mai mare dusman al opticii. ma refeream la mediul in care faci interventia, nu observatiile. poti sa observi si de pe plaja, dar sa verifici obiectivul la intoarcere acasa

ionif
02 Oct 2012 11:17

Re:
Evident, nu se face nici o interventie din prima zi cand iti iei telescop. Si nici in urmatoarele zile/luni/ani 


M-am si speriat cam crezut ca nu am voie sa-l folosesc cateva luni dupa ce l-am luat.
 :lol: . Pe bloc e bine? :))

valy
02 Oct 2012 11:20


E mai sigur pe pamant. Blocul induce turbulente, ai avantajul ca esti deasupra obstacolelor dar e posibil ca valurile de caldura ce curg pe langa bloc sa dauneze.  In plus de pe pamant e mai greu sa cazi, de pe bloc..doamne fereste.

Legat de intretinere, in afara de grija si atentia normala, vroiam sa zic ca nu e nevoie sa il stergi de cum ai vazut primul fir praf pe lentila, oricum nu afecteaza imaginea. Dar daca chiar vrei sfaturile colegilor sunt foarte bune.

saiph
02 Oct 2012 11:23

Re:
Pe bloc e mai ok. Si eu ies cu instrumentele, cand nu am cu cine sau timp sa ies in afara orasului.
Mai intai vin cu o ora-doua inainte sa ma asigur ca nu e praf prea mult, fac curat si ma intorc.
Desi ai si aici dezavantaje: luminile orasului, caldura eliberata de betoane noaptea, ai nevoie de aprobarea vecinului de dedesubt (sa-l asiguri ca nu intepi cartonul/izolatia).
Vezi sa ai parapet/balustrada suficient de inalta!

Nu trebuie sa-ti faci griji din pricina dimensiunii trepiedului - este foarte mic si usor. Dar tocmai din cauza asta este neindicat. Impreuna cu montura aceea potcoava, fac perechea "ideala" pentru observatii tremurate :D si nu din cauza frigului...

ionif
02 Oct 2012 11:25


Pai din acest motiv am intrebat ca nu vreau sa fie mic sa stau pe "burta". :lol: Din ce am vazut pe youtube am observat ca este destul de maricel.

saiph
02 Oct 2012 11:27

Re:
Daca ai peste 1.90m e posibi sa stai un pic aplecat, dar nu chiar pe burta. Se extind picioarele suficient de mult cat sa stai comod cand te uiti pe cer. Insa extinzandu-le, amplifici jocul in articulatii.
Cand am zis ca e mic, nu m-am referit ca e "table-top", ci comparandu-l cu cele masive, de la monturile serioase (vezi minim CG5, cu picioare din otel de 2")

ionif
02 Oct 2012 19:11


Mersi oricum raman la AZ3 sper sa strang banii pana la iarna.

AZ3
71-123cm	

AZ2
67-119cm

La apus sau rasarit cand ma uit la o planeta trebuie sa folosesc ceva contra soarelui?

saiph
03 Oct 2012 10:39

Re:
Mersi oricum raman la AZ3 sper sa strang banii pana la iarna.
La apus sau rasarit cand ma uit la o planeta trebuie sa folosesc ceva contra soarelui?

Pai, ai zis planeta, nu soare.
Pentru soare, nici nu mai incape discutie: filtru Baader Astrosolar, ND5, pentru vizual.

Pentru planete nu e nevoie de nici un filtru special, decat daca vrei sa observi ceva in mod deosebit (si asta mai mult pe telescoape ceva mai mari, la puteri mari).
Iti va fi de folos un filtru polarizor sau neutru, pentru atenuarea aberatiei cromatice - ce va deveni evidenta la puteri ce se vor apropia de 2 x apertura.

Pentru Mercur si Venus - pe care avem sanse mai mari sa le gasim in apropierea Soarelui - trebuie doar sa fii foarte atent sa nu gresesti tinta. In rest, daca nu ai fonduri si pentru un filtru violet (pt Venus) e bun si unul neutru, sau, culmea, chiar dark-red - functioneaza destul de ok.

ionif
03 Oct 2012 10:46


Vreau filtru pentru soare unde gasesc asa ceva? Am cautat pe net dar am gasit multe variante si nu stiu care este cea mai buna.

Ce ziceti merita asta? Luneta SkyWatcher 70/900 EQ1

saiph
03 Oct 2012 12:03

Re:
:) De meritat, merita, ca doar e cu raport focal mare (cam dublu fata de cealalta)

Problema e daca ai unde sa o folosesti - de pe balcon nu prea merge - daca o poti transporta (de depozitat banuiesc ca nu e mare scofala, ocupa putin spatiu) si daca te descurci cu montura, care, intre noi fie vorba, e foarte asemanatoare celei "potcoava", doar ca e varianta ei pe ecuatorial; desi la cat de usoara e luneta aia, s-ar putea sa nu te deranjeze, intr-o prima faza. 

Filtru gasesti, chiar in montura, gata de pus pe telescop/luneta, de exemplu la Alcor.
Sunt si la alte firme, trebuie sa cauti atent: Astromagazin, Astrovest, Telescop Expert...
In caz ca nu gasesti montat, poti lua si numai folia, si-i faci dintr-un capac, ceva, montura pentru diametrul de care ai nevoie - sunt tutoriale pe net, pas cu pas, cum sa-ti faci unul.

Spor!

ionif
03 Oct 2012 12:07


La 14 ani nu o sa fie asa simplu da cu timpul invat.Sper sa fac rost de luneta mai intai. :cry:

saiph
03 Oct 2012 12:15

Re:
Multi inainte! :)
Varsta n-are nimic de a face cu priceperea/indemanarea.
Ai buletin? Gata! Esti apt de munca :D 

Glumeam, evident. 
Dar un lucru ramane adevarat: daca iti pui ceva in minte si esti foarte atent, rabdator, perseverent, inveti repede si manevrezi bine sculele de care ai nevoie, in timp vei ajunge sa te descurci in orice situatie. Optica/mecanica de astronomie e destul de pretentioasa, dar daca incepi de mic, in cativa ani poti ajunge sa "dai clasa" chiar si unora cu vechime in bransa ;)

ionif
03 Oct 2012 12:21


Pai ... stiu toate comenzile de la o naveta spatiala ex: Discovery,Atlantis,Endeavour si cele doua care au explodat Challenger si Columbia.Pacat insa ca au fost scose din folosinta din cauza vechimi lor.

Legat de "Multi inainte" iti multumesc foarte mult , cred ca aceasta este singura comunitate cu oameni respectuosi,fara injuraturi,va ajutati intre voi etc...

ursamajor
03 Oct 2012 13:13


Se mai înjură și p-acilea, dar cu perdea sau în... PM. :wink:

ionif
04 Oct 2012 10:13


Ramane stabilit: Luneta SkyWatcher 70/900 EQ1.Cand o voi cumpara revin cu poze,detalii,pareri etc..

sternchen
04 Oct 2012 10:29


buna alegere!
Succes in continuare