-----------------------------------
Adrian Sirean
01 Oct 2012 19:19

Achizitie Barlow pe 2 inch.
Vreau sa dau o comanda de un Barlow pe 2 inch in limita a 500ron. Am gasit astea doua: http://astromagazin.ro/catalog/barlow-apm-2x-ed-2-p-1027.html?osCsid=o9e3gm826llpaksiunsfubq080 si http://astromagazin.ro/catalog/barlow-2x-ed-2-p-1657.html?osCsid=o9e3gm826llpaksiunsfubq080.
Acuma, nu va intreb care este mai bun ca este logic dar am o alta nelamurire. Am citit aici pe forum cum cineva nu putea deloc sa-l foloseasca pe un newton f4,5-f5. Telescopul meu are f4,8 deci ma cam sperie. Poate confirma cineva ca merge? Nu l-as lua iar apoi sa-l pun la bazar la jumate de pret. Ms

Ps: Am doar oculare pe 2 inch, dar unele merg si pe 1,25. Ideea este sa nu tot schimb adaptorul de la focuser.

valy
01 Oct 2012 19:35


Intreaba la magazin, poate au configuratia respectiva si iti zic daca merge sau nu. Ce ai acum pe 1.25 nu iti merge cu ocularele pe care le ai?
2" nu vigneteaza in telescoapele respective?

Adrian Sirean
01 Oct 2012 19:45


Barlow-urile ce le am acum functioneaza foarte bine cu ocularele pe care le am dar ar fi doua probleme:

-avand oculare baader care au si 1,25 si 2 inch apare o mare problema, fiind foarte groase nu prea am acces la surubul de strangere de pe barlow si ma chinui extrem de tare sa le strang.

-am si un ocular 30mm exclusiv pe 2 inch, iar ca sa-l folosesc trebuie neaparat sa schimb adaptorul focuserului de la 1,25 la 2 inch. Ajung sa-mi petrec mai mult timp schimband adaptoare si chinuindu-ma cu fixarea ocularelor in barlow decat cu privitul prin ocular.  :x

Cu un barlow pe 2 inch as impusca ambii iepuri deodata si as ramane exclusiv pe 2 inch.

Erwin
01 Oct 2012 20:03


Problema se rezolvă simplu folosind un &#537;urub de fixare mai lung, care să iasă din gabaritul ocularelor Hyperion.

Adrian Sirean
01 Oct 2012 20:18


Asta a fost prima idee care mi-a venit in minte. Au unii dar sunt identice cu cele originale.
Daca sti pe undeva...?

Chiar si asa nu s-ar rezolva a doua problema. Deci sare din schema.

dragos.n
01 Oct 2012 21:49


Eu am un barlow ED de 2'', identic cu cel de la APM, doar ca e inscriptionat SW, si l-am folosit pe newton F5 fara probleme. Mai mult, de cand l-am luat am cam renuntat sa mai folosesc barlow de 1,25. Si in plus am facut niste experimente, am introdus niste inele prelungitoare de la ocularele Hyperion, intre elementul barlow si restul tubului, si in felul asta am mers cu marirea un pic peste 3x.

Adrian Sirean
01 Oct 2012 22:01


Thank you Sir :D . Asta asteptam: cineva care il are si il si foloseste. Cum ti se pare comparativ cu  unul pe 1,25? Cica unii zic ca aduce un usor spor de luminozitate. Asa sa fie oare? Si nu apare efectul de vignetare la mariri mari? Sau probleme de focusare cum zic altii?

Erwin
01 Oct 2012 22:13


Eu mi-am făcut propriile &#537;uruburi speciale folosind &#537;uruburi recuperate de la unele carcase de PC mai &#537;mechere cu cap randalinat, am tăiat &#537;urubul original care este imperial, am dat gaură filetată &#537;i am făcut loca&#537; pentru capul unui &#537;urub STAS pe care l-am înfiletat strâns. Sau am dat la strungar să-mi facă.

dragos.n
01 Oct 2012 22:31


Pe de o parte trebuie sa spun din capul locului ca nu am avut sau folosit barlow-uri varf de gama, gen TeleVue, sau altceva. Din toate probate, singurul care mi s-a parut usor superior, este barlow-ul ED 3x pe 1,25''. Dar ala are alte probleme, respectiv forma care il face utilizabil doar la newtonuri, si intunecarea destul de mare. In rest ED-ul de 2'' mi s-a parut superior tuturor celorlalte. 

Si mie mi s-a parut ca e un castig de luminozitate, lucru care mi se pare normal avand in vedere ca totusi e o lentila de 37mm in fata.

Mi-a aparut vignetare doar la ocularul  de 30mm pe 80 de grade, reducandu-l undeva in jur de 70 grade. In rest, ocularele de 26mm si 32mm pe 70 grade pe care le mai am nu sunt vignetate. La ocularele mai scurte nu se pune problema.

PS. Pe un barlow de 2'' poti sa pui un ocular de 1,25'', invers nu.

Adrian Sirean
01 Oct 2012 22:54


Gata, m-ati convins. Maine il comand. Va multumesc si raman profund recunoscator.
O sa revin cu impresii indata ce intru in posesia lui.

sternchen
01 Oct 2012 23:06


Eu am un barlow ED de 2'', identic cu cel de la APM,...am introdus niste inele prelungitoare de la ocularele Hyperion, intre elementul barlow si restul tubului, si in felul asta am mers cu marirea un pic peste 3x.
Si eu am barlow de 2" APM.M-ar interessa daca poti sa dai mai multe detalii despre lentilele/prelungitoarele ce le-ai folosit ca sa ajungi la factorul 3 de marire.Si eu am la baza barlow-ului un filet de care se poate atasa o lentila.Dar deocamdata factorul de marire e de 2 ori.
Multumesc

Adrian Sirean
01 Oct 2012 23:11


Cred ca la primele doua de aici se refera. Dar nu sunt sigur. http://www.starmax.ro/Baader/inele_t_hyperion.htm

valy
01 Oct 2012 23:17


La barlow daca pui ocularul mai in afara (cu o extensie de 1.25" sau 2") creste magnificatia. Poti face un test, nu il bagi pana la capat, eventual il tii cumana mai in afara, ar trebui sa se vada diferenta.

dragos.n
01 Oct 2012 23:32


Barlow-ul APM are practic doua parti. E partea neagra din fata care contine lentilele, si una care e doar un tub, de doua diametre si culori diferite. Intai partea nichelata de 2'' la exterior, si apoi cea mai groasa si neagra , de 2'' la interior. La al meu, se desurubeaza partea care contine lentilele, si in locul ei se infileteaza inelele de la Baader, apoi se pune partea cu lentilele pe tubul astfel prelungit.

De asemenea, se poate scoate partea cu lentile, si se poate insuruba in capatul filetul pentru filtre al oricarui ocular de 2'', si se obtine o marire de circa 1,5x.

Corectura. Am scris barlow-ul APM. Eu am SW, dar vazandu-l in fotografie cred ca e acelasi, comandat in China, si inscriptionat doar APM, asa cum foarte multe firme fac la ora actuala. Si avand in vedere si similitudinea de pret, sunt convins ca e aceeasi constructie.

PS. Am verificat pe site-ul APM, si e aceeasi constructie. Ei chiar dau ceva mai multe detalii, spun si despre posibilitatea utilizarii cu tub prelungitor, pana la 2,5x, si despre utilizare foto directa pe adaptorul de foto, doar a blocului optic, cu factor de marire de 1,8x.

http://www.apm-telescopes.net/de/Optisches-Zubehoer/Barlow-Linsen/2-Barlow-Linsen/Barlow-2-299

sternchen
02 Oct 2012 00:19


Da,acesta e barlow-ul despre care vorbeam.La mine insa l-am primit intr-o singura culoare,desi nu cred ca asta e-o problema si nu are lentila/prelungitoru pt 2,5.Initial amvrut sa sun acolo,dar m-am razgandit ,dat fiind faptul ca mai am un barlow de 2,5 pe 1,25 din trei lentile.oricum m-am gandit sa-mi mai cumpar cate ceva-poate,poate s-or nimeri cumva intre ele sa pot vedea si eu ceva ce seamana cu astronomia adevarata.
Multumesc de raspuns.

valy
02 Oct 2012 00:38


...astronomia adevarata.La ce anume te referi?

sternchen
02 Oct 2012 00:38


Der Pirate-in primul mesaj din topic am vazut cele 2 barlow-uri unu de la APM si celalalt de la Omegon cred.As zice ca celelalt e mai bun pt telescopul tau,chiar daca-i mai scump.De ce? Cred ca trece mai usor lumina prin el.Eu as lua pe cel de la Omegon.Nu am explicatia alegerii,dar eu in locul tau asta as face.probabil deja ai ales ce-i mai bun
Spor!

sternchen
02 Oct 2012 00:53


valy-parerea mea din putina "bruma" de experienta pe care o am cred ca astronomia adevarata incepe atunci cand ochiului ii place ceea ce vede.Pt mine asta inseamna minim 110 marire in DSO si de la 250 in sus la planete.luna ar putea face exceptie,ca-i suficient de mare.Pe limbajul telescopaelor apertura suficenta,focala suficienta si calitate...toate astea merg impreuna,nu se pot separa.Altfel pe mine nu ma satisface din punct de vedere astronomic.Asta nu insemna ca lunetele pe care le am ma multumesc.ceva-ceva am reusit sa vad cu 90/1000,motiv pt care vreau sa-mi"imbunatatesc" putin RFT-ul cu accesorii mai bune si diversificate,folosind marire mai mica desigur.
Scuze pt off-topic

Adrian Sirean
04 Oct 2012 22:45


Citind pe aici: http://www.excelsis.com/1.0/entry/gso-2-2x-27-34.html?PHPSESSID=07c6c5160a2d7de9f059b26368d814ed, am observat ca acest barlow este foarte apreciat in randul utilizatorilor. Astfel, am reusit abia astazi sa dau comanda, nu pentru o bucata, ci doua.
Maine le primesc si eventual le fac o proba. 
Unul este pentru ocularul GSO 30mm, 70 grade, iar celalalt pentru Hyperion zoom. Obtin astfel la ocularul de 30mm inca doua focale, 15mm cu extensie si 20mm doar cu grupul de lentile, toate astea la 70 grade.
Hyperionul zoom il duc pana in 4mm si de ce nu chiar mai putin. http://agenaastro.com/gso-2-2x-ed-barlow-lens.html

Deasemenea am mai comandat un filtru CrystalView Moon tot pe 2 inch. Sper sa fie bun la Luna, alt filtru pentru Luna pe 2 inch nu am gasit. http://magazin.telescop-expert.ro/filtru-cristalview-508mm.html

valy
04 Oct 2012 23:07


...nu pentru o bucata, ci doua....Asta-i ca-n bancul ala: am la capul patului doua pahare, unul plin pentru daca mi se face sete, altul gol pentru daca nu mi se face sete :)
Spor.

Adrian Sirean
04 Oct 2012 23:26


...nu pentru o bucata, ci doua....Asta-i ca-n bancul ala: am la capul patului doua pahare, unul plin pentru daca mi se face sete, altul gol pentru daca nu mi se face sete :)
Spor.

Asa pare la prima vedere. Mai sapa :lol:

Hai tot eu: Hyperionul zoom il duc pana in 4mm si de ce nu chiar mai putin. Nu vad cum as face asta doar cu un singur barlow.

starbuck
04 Oct 2012 23:31


@Der Pirate

Ai fi suprins ce ai putea obtine cu un teleconvertor 2x foto clasic, chiar mai vechi (cel mai convenabil pe m42 pentru adaptarea la T2). In primul rand dispune de corectia distorsiunilor si CA, ceea ce la un Barlow face sa sara pretul bine de tot. Eu am facut un ocular de 10mm dintr-o combinatie de ocular de binoclu de 22mm , inel macro pe m42 si un astfel de teleconvertor. Chestiunea interesanta este ca rezultatul general este mai bun decat la un ocular Apex de 28mm in combinatie cu un Barlow SW ED pe 2" !
Teleconvertoare (mai ales pe m42) gasesti destul de usor. Daca ai deja unul, categoric merita macar o incercare...

Adrian Sirean
04 Oct 2012 23:44


starbuck, inteleg ce spui dar, am incercat trei oculare SkyWacher Planetary de 2,5mm, 4mm si 6mm, acelea la 270ron. Nu cred ca mai are rost sa spun ca rezultatul a fost jalnic: rezolutie foarte slaba, reflexii interne insuportabile. Am avut norocul ca le-am putut returna. Am mai incercat varianta ocular zoom + lentila barlow 2x + barlow 2x si spre surprinderea mea, desi cam multa sticla, imaginea era mult mai curata si fara pic de reflexie. Toate astea au fost aplicate unui ocular SP Omegon zoom 8-24. Sunt sigur ca obtin imagini si mai bune cu acelasi setup aplicat ocularului Hyperion zoom. De aici nevoia de doua barlow-uri 2x. Daca existau si 3x il luam pe ala si eram mai castigat: sticla mai putina, pret mai mic.

valy
04 Oct 2012 23:56


Daca pui ocularul in barlow mai in exterior nu te duce spre 3x?
Pe de alta parte 1200/2 = 600x, esti destul de curajos :).

Adrian Sirean
04 Oct 2012 23:57


Daca pui ocularul in barlow mai in exterior nu te duce spre 3x?
Pe de alta parte 1200/2 = 600x, esti destul de curajos :).

Pai da duce spre 3x dar, 1200/2,66 = 451? De unde atata curaj :)

Prima data se insurubeaza doar lentila barlow-lui la baza ocularului, ceea ce il face 1,5x, adica 5,33mm. Iar acel 5,33mm introdus intr-un barlow complet 2x rezulta 2,66mm. Iar 1200/2,66=451. Deci ma cam incadrez in limitele telescopului. Oricum fiind un ocular cu zomm daca este prea mult nimic mai simplu.

LE: Multe aspecte ne raman ascunse, probabil si cu scop comercial. Este mult mai profitabil pentru furnizori sau dealeri sa-ti vanda un ocular sau mai multe de o anumita calitate si un anumit pret decat un banal barlow. Dar cel mai bine este sa incercam cat mai multe variante si eventual sa ne oprim asupra aceleia care ne convine mai tare. Varianta de mai sus am incercat-o si stiu sigur ca functioneaza mult mai bine decat multe oculare planetare. Ca sa nu mai zic de usurinta schimbarii grosismentelor, poate unul dintre cele mai importante aspecte.

starbuck
05 Oct 2012 00:11


Am studiat si eu anul trecut problema Hyperioanelor si imi aduc aminte ca am respins varianta de zoom tocmai din cauza combinatiei cu Barlow (l-am luat in final pe cel de 5mm care nu are problema asta particulara). Mai exact, ocularul zoom nu merge bine cu orice Barlow si nu este vorba neaparat de calitatea Barlow-ului ci de faptul ca necesita un design optic dedicat. Din cauza asta Baader a scos un Barlow special pentru ocularul lor de 8-24mm (in fine, normal ca Baader afirma ca merge si cu restul ocularelor de la ei):

http://skywatcher.ro/Baader/barlow_hyperion.htm

Aici citez in mod special:
"- optimizat pentru performanta optica perfecta cu ocularul Hyperion Zoom 8-24mm;"

http://hyperionzoomlover.blogspot.ro/2011/08/baader-225x-barlow-hyperion-35-105mm.html

Adrian Sirean
05 Oct 2012 00:18


Nu am incercat dar imi pare marketing pur.
Daca si vremea este de partea mea, maine ies la o sesiune de observatii. Si revin cu impresii. Si eu sunt curios.
Daca nici asa nu merge, le returnez si nu vad alta solutie decat acel barlow. Desi nu imi place ideea.

starbuck
05 Oct 2012 00:31


Si mai ales sa incerci si ce zicea Valy cu variatia distantei dintre ocular si Barlow, poate in combinatie si cu distanta dintre Barlow si secundara. Si in ultima instanta poti sa si diafragmezi putin Barlow-ul daca tot e pe 2" ca sa mai reduci si din distorsiuni. Altfel Baader castiga cu Barlow-ul lor si e pacat :) ...de 455 RON mai bine iti iei cu diferenta acceptabila pe cel de 5mm care merge garantat cu Barlow in cazul tau.

Adrian Sirean
05 Oct 2012 00:38


Faza cu variatia distantei dintre ocular si Barlow, sau cu distanta dintre Barlow si secundara am incercat-o deja. Trebuie prea mult scos din suport sa se cunoasca ceva. Astfel ansamblul nu mai sta bine si nu este prea sigur. Deci exclus.
O varianta mai buna ar fi marirea distantei dintre barlow si ocular cu un tub de extensie Baader dar in acest fel apare inevitabil vignetarea. Deci iarasi exclus. Am intors-o si eu pe toate partile.

Ideal ar fi fost un barlow 3x. Dar eu n-am gasit.

valy
05 Oct 2012 00:44


Pentru puteri mari chiar ai nevoie de 2"?

sternchen
05 Oct 2012 00:51


barlow de 2" e mai luminos ca cel de 1,25.Daca ai avea refractor ai pune barlow inainte de prisma si ai scoate marire de vreo 3 ori...
apropo,la barlow-ul de la APM se poate face extensia spre 2,5 -3 ori.N-ai gasit prelungitoru'?
nici mie nu mi l-a dat ,ca nu era inclus,dar se poate cauta.Oricum un barlow de o asemenea calitate n-am mai avut

Adrian Sirean
06 Oct 2012 19:30


Am primit ieri ambele barlow-uri. Cu toate ca nu am avut parte de conditii atmosferice prea bune, am reusit totusi sa-mi fac o parere asupra lor. Asa cum am preconizat, setup-ul respectiv aplicat ocularului Hyperion zoom, presteaza extrem de bine. Marketing curat cu barlow-ul Hyperion. Deasemenea si ocularul Hyperion 24mm, respectiv GSO 30mm, se impaca de minune cu aceste barlow-uri. Intr-adevar sunt mai luminoase, ceea ce este un lucru foarte bun. Un singur lucru negativ ar fi greutatea. Se putea alege un material mai usor, dar probabil si pretul ar fi fost altul. Sunt multumit de alegerea facuta.
Mai jos cateva poze cu ele si cateva setup-uri:

starbuck
06 Oct 2012 23:36


Sunt curios care este situatia cu pasii de clickstop de la Hyperion acum cu focalele translatate de Barlow ? Mai mentin focusul ? Sau te descurci acum numai cu "ochiometrul" :) ?

Adrian Sirean
06 Oct 2012 23:43


Hyperionul zoom nu este parfocal intre distantele sale focale. Daca schimbi focala ocularului trebuie sa si focalizezi din nou. Barlow-ul nu schimba cu nimic aceasta regula.

starbuck
07 Oct 2012 00:12


Eu stiam ca e parfocal. Normal, nu te contrazic, nu l-am folosit niciodata dar prima chestie care mi-a atras atentia din descrierea produsului pe vremea cand l-am studiat ca optiune de achizitie a fost tocmai asta:

http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=78-9246

Citez:
"This Baader Hyperion 8-24mm Zoom Mark III Eyepiece has click-stops at 8, 12, 16, 20, and 24mm and remains parfocal across the zoom range."

Si chiar ma gandeam, ce fain sa nu mai focalizezi manual la clickstopuri. Ce sa mai zic, marketing-ul asta ...sau poate depinde si de focala telescopului (chestie "normal" de omis din reclama).

Adrian Sirean
07 Oct 2012 01:01



Citez:
"This Baader Hyperion 8-24mm Zoom Mark III Eyepiece has click-stops at 8, 12, 16, 20, and 24mm and remains parfocal across the zoom range."

Si chiar ma gandeam, ce fain sa nu mai focalizezi manual la clickstopuri. Ce sa mai zic, marketing-ul asta ...sau poate depinde si de focala telescopului (chestie "normal" de omis din reclama).

Este foarte posibil sa fie influentat si de focala telescopului, dupa cum spui. Cel putin in f4.8 nu este parfocal deloc. Nici macar intre click-uri daramite pe toata distanta 8-24. Ar fi fost chiar prea frumos. :)

dragos.n
07 Oct 2012 02:44


Ca sa fie parfocal pe toata distanta ar trebui sa aiba 2 grupuri de lentile mobile in interior, care sa se miste diferentiat, si simultan. Asa cum se intampla la obiectivele foto cu focalizare interna si raport F/D constant, (in realitate aproape constant, 2,8-3,0), adica alea scumpe rau. Nu prea cred ca la pretul asta, si mai ales la AFOV-ul asta, sunt in interior doua grupuri mobile.

Exista lunetele cu zoom si un  singur grup mobil, dar deschiderea grupului mobil e mica, ca sa nu se simta la ochi diferenta de focalizare.

Adrian Sirean
07 Oct 2012 02:55


Foarte buna explicatia, multumim ca ne-ai luminat :)

L.E. Referitor la cele doua grupuri mobile, bag mana in foc ca are asa ceva si se misca si simultan si diferentiat. Dar nu stiu cat de bine pastreaza raportul F/D, poate si de aici parfocalitate slabuta. Avusem inainte, pana sa-l iau pe asta, un SP Omegon zoom 8-24, si pe care l-am desfacut "sa vad de ce merge"  :lol: Pana si acela avea cele doua grupuri mobile. Refuz sa cred ca asta nu ar avea. Poate pe un f/10 in sus  chiar este parfocal.

PS: Ca tot discutam de oculare cu zoom, o mica precizare: Am folosit destul de mult timp, (mai bine de 6 luni), ocularul Omegon zoom 8-24. Abia de cateva zile am Hyperionul zoom 8-24. Ce voiam sa zic este ca nu am observat absolut nici o diferenta in calitatea imaginilor intre cele doua oculare, inafara de campul aparent usor mai mare, 68-50 vs 60-40 (care in realitate este 57-40). Amandoua ofera imagini foarte bune, fara reflexi parazite si contrast ridicat. Nu am incercat ocularul zoom de la Skywatcher, care am inteles ca-i altceva.

sternchen
07 Oct 2012 07:12


ocularu de la Omegon zoom 8-24 e foarte bun,ca si multe din produsele lor!pacat ca nu le cunoaste lumea.Eu nu am avut alt zoom de comparatie,dar ma bucur pt comparatia facuta.Campul real e mai mic decat cel teoretic-vreo 10 grade minus,asa cum ai zis.
Skywatcheru' s-ar putea sa fie alta poveste
Daca tot ai desfacut Omegonu,cate lentile are de fapt?ar trebui sa aiba 4,iar Hyperionul vreo 5-6 ca are campu mai mare cu 10°

Adrian Sirean
07 Oct 2012 07:28


Ocularul tau Omegon zoom are 4 lentile din care doua sunt dublete. Deci in total sunt 6 lentile mari si late. Toate au acoperire antireflexiva iar marginile lentilelor sunt innegrite. Nu te sfatuiesc sa-l desfaci, iti va fi foarte greu sa-l aduci in starea initiala. Eu m-am chinuit trei zile sa scap de toate scamele microscopice care se lipeau de lentile si care deveneau foarte deranjante la privitul prin ocular.

Hyperionul nu am de gand sa-l desfac, nu mai vreau sa trec prin asa ceva :wink:

sternchen
07 Oct 2012 08:54


Ocularul tau Omegon zoom are 4 lentile din care doua sunt dublete...Nu te sfatuiesc sa-l desfaci, iti va fi foarte greu sa-l aduci in starea initiala. Eu m-am chinuit trei zile sa scap de toate scamele microscopice care se lipeau de lentile si care deveneau foarte deranjante la privitul prin ocular.
te inteleg referitor la "scamele microscopice".Sa stii ca in 2 ani de cand am Omegon,desi il tin in pachetul original(iar cand trebe sa-l desfac sau sa-l pun la loc e nevoie de rabdare din cauza ambalajului),mi s-au pus si mie ceva scame pe partea exterioara a lentilei..sper ca in interior n-au intrat-poate in urmatorii 5-10 ani :) .dar nu m-am indurat sa-l curat in nici un fel.Am auzit ca e mai bine sa eviti curatatu pe cat posibil.
daca doua lentile sunt lipite ies 6..late,intr-adevar dintr-un capat pana in celalalt numa lentile,Cred ca asta-i un dezavantaj pt luminile f slabe.dar cred ca ocularu' cu zoom e mai potrivit la planete ,avand campu mai mare la focala cea mai mica

Adrian Sirean
14 Oct 2012 00:26


Cu toate ca are mai multe lentile, nu pot sa spun ca este un dezavantaj real la DSO. Facand o comparatie intre acesta la 24mm si cel  nativ de 24mm, afirm ca sunt identice. Nu am vazut nimic in plus cu cel fix. Bineinteles ca cel fix ofera un anumit spectacol, avand 68 grade, comparativ cu 50.
Dar adevarata surpriza vine cand il folosesti la planete, luna. Ai un camp generos care ajuta mult la grosismente mari, mai ales daca ai montura AZ. Ce ma surprinde si mai tare este ca se impaca de minune cu barlow, asta din moment ce are deja unul inclus. Pentru mine acest ocular este indispensabil la planete si luna, mai ales iarna. Merge si la DSO dar numai pana pe la 15-20mm. Mai sus sunam un prieten.
  :)

sternchen
14 Oct 2012 00:58


eu am de gand sa folosesc un WA de 15mm 70° fara barlow si filtru la luneta de 100mm.Face parte dintr-o trusa cu accesorii de la TS ce o am de vreo 2 saptamani.daca merge bine voi incerca si mariri mai mari 80-100 si putin peste la DSO.Asta cu barlow de 2" APM.Eventual un SP de 9mm+filtru sa ating 110 marire.Dar asta pe un cer f bun.
In orice caz am probat barlow-ul pe zi si la marire de 100 vede excelent! cu ocular de vreo 10mm de la zoom.Marturisesc ca lasa mult in urma pe apo 2,5 de la GSO.un asemenea barlow n-am mai avut  :)

Adrian Sirean
14 Oct 2012 01:22


Inainte sa trec pe 2 inch, am folosit cu succes Ocularele SkyWatcher UWA, 66 grade AFOV.  Singura problema la ele era ca nu suportau barlow. In rest super multumit, campul mare, contrast ridicat, constructie impecabila, pret mic pentru ceea ce ofera.

dragos.n
14 Oct 2012 02:17


Sincer sunt chiar mirat ca au reusit sa inghesuie intr-un ocular zoom doua grupuri mobile. Acum problema e cat de fest se misca ele. ca sa nu dea inclinatie a lentilelor, sau miscari intarziate a unui grup fata de altul. La obiectivele foto zoom pe care le-am desfacut, si ''terminat''cu ocazia asta, grupurile mobile se miscau cam prea liber.

Cat priveste AFOV-ul, ar fi de studiat care e diferenta intre Omegon si Baader, dar, totusi, mai bine sa nu il desfaci :lol:

Am insa o curiozitate anume, care nu necesita niciun fel de interventie. Ocularele Baader Hyperion fixe, de la 3,5 la 21, au in barelul de 1,25 din fata un grup barlow. Exceptie face Hyperionul de 24. La zoom-ul Baader, mai exista acest grup de 2 lentile din fata? Dar la zoom-ul Omegon?

Adrian Sirean
14 Oct 2012 02:50


La ambele oculare zoom exista acel grup de 2 lentile in fata, care joaca rolul de barlow, daca nu ma insel. Dar aici nu se pot da jos.  Atat acest grup plus inca un grup de doua lentile, dar mult mai mari, sunt mobile. Miscarea se face simultan si pare foarte precisa. Cel putin la Omegon am observat acest lucru. Sunt sigur ca nici Hyperionu nu e mai prejos. Tind sa cred ca Omegonul este o copie fidela dupa Hyperion, diferenta fiind doar diametrul lentilelor, de aici si campul mai mic.

PS: Daca le scuturi se simte o foarte usoara miscare a lentilelor in interior. Cam 0,1mm. La ambele.
PS2: Astfel Hyperionul este putin mai bun, in special datorita AFOV-ului. Daca ar fi sa aleg intre ele, in ciuda diferentei mari de pret, as alege clar Hyperionul.

Nu am gasit un VS cu Omegon dar Celestron este identic si cam asta este diferenta intre ele daca il tii pe 1,25":

sternchen
14 Oct 2012 06:27




PS: Daca le scuturi se simte o foarte usoara miscare a lentilelor in interior. Cam 0,1mm. La ambele.


Nu am gasit un VS cu Omegon dar Celestron este identic si cam asta este diferenta intre ele daca il tii pe 1,25":
In primele dati cand am luat la mana Omegonu,credeam ca-i stricata partea mecanica sau s-a intamplat ceva pe drum datorita faptului ca ceva joaca acolo
Celestronu-i mai scump ,sau...?