-----------------------------------
Sabin
30 Sep 2012 10:17

Achizitionare telescop
Salut,

Fiind pasionat si de alte lucruri fata de ce se intampla aici, pe Pamant, m-am gandit sa-mi iau primul meu telescop si, din putinele informatii pe care am reusit sa le acumulez pana acum, m-am orientat asupra acestor doua telecoape: http://www.skywatcher.ro/SK/Dob8pyrex.htm ; http://www.skywatcher.ro/Cel/lcm114.htm . 

Asadar, va rog sa ma ajutati in luarea unei decizi... sau daca stiti alte telecoapte mai "bune", la un pret asemanator, o sa va rog sa-mi spuneti.

Tin sa precizez faptul ca nu ma intereseaza cat de greu/complicat/complex este de manevrat un telecop (fiindca lucrurile astea le pot invata) ci ma intereseaza claritatea imaginilor si cat de departe pot vedea in "spatiu".
De altfel, mi-ar placea sa pot face si observatii terestre (dar in plan secundar; banuiesc ca sunt doua tipuri de instrumente oarecum diferite (terestru si astronomic) si fiecare este specializat pe o anumita categorie ).

Multumesc si bine v-am gasit!

Numai bine!

Erwin
30 Sep 2012 10:24


Bine ai venit! 
Ca să nu repetăm din nou toate argumentele &#537;i să în&#539;elegi bine sfaturile ce le vei primi, consultă sec&#539;iunea specială pentru începători ca să te familiarizezi cu toate no&#539;iunile de bază &#537;i să po&#539;i alege în cuno&#537;tin&#539;ă de cauză. Cite&#537;te cât mai multe dintre topicurile de aici. Încearcă să participi la un star-party sau să te ui&#539;i prin instrumentele unor colegi din zona ta. Până una alta, cumpără-&#539;i un binoclu bun, 7 sau 10x50 cu care înve&#539;i cerul &#537;i îl vei folosi toată via&#539;a.

emilf
30 Sep 2012 10:52


Salut si bun venit !
Subscriu indrumarile lui Erwin, dar daca trebuie sa alegi intre cele doua instrumente vizate de tine sugerez sa alegi Dobsonul de 8 inchi, este foarte adaptabil la diverse pretentii si ''ascultator'' atit in miinile unui incepator cit si ale unui avansat, citeste prin forum pentru detalii.

dragos.n
30 Sep 2012 14:13


Dobsonul de 8'' este cel pe care il recomand si eu pentru banii de care dispui. Cu mentiunea ca in timp  o sa mai trebuiasca ceva accesorii, oculare mai bune, in principal, si apoi eventual o montura buna ecuatoriala pe care sa-l pui, ca sa faci saltul de la manevrearea manuala la cea motorizata.

Sabin
30 Sep 2012 18:07


Multumesc pentru raspunsuri. 
Imi puteti da cateva exemple de binocluri "bune" (pe care sa le si pot cumpara)?

Spre exemplu, credeti ca merita banii binoclul asta: http://www.skywatcher.ro/Baader/bino_maxbright.htm , in comparatie cu telescopurile mentionate anterior?

Ideea mea este ca, decat sa dau 400 lei pe ceva care nu ma va mai satisface peste 2-3 luni, prefer sa dau mai multi bani acum si sa-l folosesc un timp mai indelungat.
Totusi sunt sceptic (parere nefondata) in ceea ce priveste calitatea unui binoclu in comparatie cu un telescop. :)

Adrian Sirean
30 Sep 2012 18:48


Cred ca stii ce fel de binoclu e ala. Daca nu intereseaza-te mai mult.

Nu ai ce face cu acel binoclu daca nu ai un telescop pe care sa il pui.

Oricum, binocluri bune pentru astronomie sunt o gramda. Recomand un binoclu 10x50 firma ti-o alegi tu. Este destul de luminos, nu mareste foarte mult pentru ca nici nu ai nevoie. Ideea este sa ai un camp mare si sa gasesti repede obiectul dorit. 
Retine, un binoclu nu v-a egala niciodata un telescop. Marile sale avantaje sunt portabilitatea si privitul stereo, cu ambii ochi si cam atat. Printr-un telescop fie el si 90 mm apertura vei vedea mult mai multe.

Erwin
30 Sep 2012 19:01


Un binoclu adevărat va fi prietenul tău toată via&#539;a. Dar nu o chinezărie din plastic, a&#537;a că aten&#539;ie la cele din hypermarket! :)

Sabin
30 Sep 2012 19:45


Da, cred ca asta e planul: imi iau binoclul SkyMaster 20X80 (http://www.skywatcher.ro/BinoCel/skymaster.htm) si, ulterior, dupa ce ma obisnuiesc cu privitul cerului si dupa ce invat mai multe lucruri legate de astronomie, o sa-mi iau si un telescop. :)

emilf
30 Sep 2012 19:58


Sabin, atentie, pentru binocluri cu grosisment peste 10x este necesar un trepied pentru ca nu il vei tine stabil indiferent de conditia ta fizica. :wink:

Sabin
30 Sep 2012 20:00


Da, mi-am dat seama... si tocmai de asta l-am ales si pe acesta cu suport pentru trepied. :)

MrMxyzptlk
30 Sep 2012 21:12


Multumesc pentru raspunsuri. 
Imi puteti da cateva exemple de binocluri "bune" (pe care sa le si pot cumpara)?

Spre exemplu, credeti ca merita banii binoclul asta: 

Totul depinde de om. Eu personal nu am folosit binoclu niciodata (insa, vreau sa-mi cumpar una acum :D). Insa am inceput astronomia mai ales invatand cerul fara binoclu, numai cu ochiul liber. Oricand stiam care este steaua cea mai luminoasa, unde se afla planetele s.a.m.d. Deci stiam cerul fara ajutor. Asa ca m-am aruncat in astronomie direct cu un telescop 150/750 si nu-mi regret decizia. In acest moment vreau sa-mi cumpar binoclu pentru ca este mai portabil, ma ajuta si la observarea avioanelor si desigur este foarte portabil. Ideea este ca daca te simti destul de confortabil intre stele fara binoclu, nu este musai sa inveti totul cu binocluri. Degeaba stii unde gasesti obiectele Messier, in afara de cca 10 obiecte restul nu vor fi vizibile din binoclu, si o sa ai experiente mai frumoase cu un telescop. Eu as merge cu Dobson 8". O alta idee ar fii sa te duci la o sesiune de observatii cu cineva sau la un star party sa faci observatii cu diverse instrumente prezente acolo, ca sa-ti faci o ideea ce vrei sa-ti cumperi.

Sabin
30 Sep 2012 23:10


Da, ar fi ideal sa ma duc la o sesiune de observatii (asa as sti exact cum se vede, daca merita, sau nu, sa cumpar unul, etc) doar ca, aici unde sunt eu (Campina) nu cunosc pe nimeni care sa aiba un telescop sau macar sa fie pasionat.

Partea buna este ca ma pot urca in varful unui deal unde este complet intuneric si liniste si pot observa foarte bine cerul.

Sabin
01 Oct 2012 00:25


Din cate am inteles, un binoclu cu zoom e inferior celui cu putere de marire fixa. Dar daca folosesti binoclul la acelasi factor de marire, nu ar trebui sa fie si aceeasi calitate?

Herr_Alien
01 Oct 2012 09:40


Degeaba stii unde gasesti obiectele Messier, in afara de cca 10 obiecte restul nu vor fi vizibile din binoclu, si o sa ai experiente mai frumoase cu un telescop.

M42
M45
M31
M36
M37
M38
M35
M41
M52
M4
M20
M8
M22
NGC 884 si NGC 869
NGC 1662

astea sunt doar cele notate de pe vremea cand imi fixasem ca tel sa vad toate obiectele din catalogul Messier cu binoclul. Un telescop ofera intr-adevar alte imagini, putand rezolva roiurile stelare. un binoclu insa permite observarea a aproape toate obiectele Messier. E si un maraton de observatii pe tema asta, pentru binoclu ...

--- edited ---

Cele doua instrumente sunt complementare: binoclul ofera camp larg dar grosisment mic, telescopul ofera un grosisment mai mare dar cu un camp proportional mai mic. Un avantaj al telescopului e ca poate avea un obiectiv de diametru mare (mult mai mare decat al binoclului), ceea ce duce la un castig mai mare de lumina.

MrMxyzptlk
01 Oct 2012 10:00


Degeaba stii unde gasesti obiectele Messier, in afara de cca 10 obiecte restul nu vor fi vizibile din binoclu, si o sa ai experiente mai frumoase cu un telescop.

M42
M45
M31
M36
M37
M38
M35
M41
M52
M4
M20
M8
M22
NGC 884 si NGC 869
NGC 1662

astea sunt doar cele notate de pe vremea cand imi fixasem ca tel sa vad toate obiectele din catalogul Messier cu binoclul. Un telescop ofera intr-adevar alte imagini, putand rezolva roiurile stelare. un binoclu insa permite observarea a aproape toate obiectele Messier. E si un maraton de observatii pe tema asta, pentru binoclu ...

--- edited ---

Cele doua instrumente sunt complementare: binoclul ofera camp larg dar grosisment mic, telescopul ofera un grosisment mai mare dar cu un camp proportional mai mic. Un avantaj al telescopului e ca poate avea un obiectiv de diametru mare (mult mai mare decat al binoclului), ceea ce duce la un castig mai mare de lumina.

De acord, iar M45, M42, M31, NGC 884 si NGC 869 sunt deadreptul spectaculoase in  binoclu, insa foarte multe obiecte nu vor fii la ceea ce te astepti. Presupun si eu ca de pe un cer foarte intunecat sunt sanse sa vedem catalogul Messier in mare parte, insa sa spunem M8,M20 - nu este deloc de neglijat ce vezi cu un binoclu sau un telescop + un filtru UHC/O-III. Eu sustin ca daca stie cerul, nu trebuie sa invete sa mearga direct pe telescop. Daca nu, atunci binoclul este un bun inceput, insa repede va dorii sa vada mai multe detalii decat cu un binoclu.

catalin dumitru
01 Oct 2012 11:06


Din cate am inteles, un binoclu cu zoom e inferior celui cu putere de marire fixa. Dar daca folosesti binoclul la acelasi factor de marire, nu ar trebui sa fie si aceeasi calitate?

Eu iti recomand un binoclu fara zoom si daca e posibil cu oculare cu focalizare individuala.

Zoom-ul la ocular e ''mancator '' de lumina si asta se simte bine la aperturi mici precum cele de binoclu.

Unde mai pui ca si campul aparent e variabil , lucru care cel putin pe mine ma scoate din sarite. Distorsiunea este si ea destul de deranjanta.

catalin.

Erwin
01 Oct 2012 11:43


Pentru ob&#539;inerea reglajului factorului de mărire se folosesc lentile în plus (un barlow) &#537;i un mecanism de reglaj. Chiar dacă aceste elemente suplimentare sunt de o calitate deosebită tot introduc probleme în sistem: îngustarea câmpului la măriri mai mari &#537;i scăderea corespunzătoare a luminozită&#539;ii.

Sabin
01 Oct 2012 18:47


Multumesc pentru pareri.
Am dat comanda , intr-un final, acest binoclu: http://www.emag.ro/binoclu-celestron-skymaster-25-125x80-zoom-71020-ds/pd/EBSHDBBBM/ .

Am discutat cu un baiat de la "skywatcher.ro" si mi-a spus ca, intr-adevar, are de suferit putin calitatea imaginii, insa este mai bun la observatii terestre.
O sa folosesc acest binoclu cat o sa fie perioada asta toamna - iarna urmand ca, dupa ce se va indrepta vremea si voi invata cerul + mai multe lucruri legate de astronomie, sa-mi iau telescop.

Intrebarea mea initiala era:
Ex: Avem doua binocluri (fictive): 20X80 respectiv 20-120x80; aceeasi marca, relativ aceleasi caracteristici. Daca folosesc aceste binocluri la putere de marire 20x, exista vreo diferenta in ceea ce priveste calitatea/claritatea imaginii?

catalin dumitru
01 Oct 2012 21:04


Da . cel cu zoom va avea imaginea mai putin luminoasa. 

Zoom la ocular inseamna cel putin doua suprafete aer-sticla in plus, de obicei. Depinde si de tipul ocularului la binoclul fara zoom.

Un binoclu care sa scoata 120x din cei 35-40 cm ai focalei obiectivului , te duce cu gandul la niste lentile cu dioptrii foarte mari la ocular. Cu tot tacamul , distorsiune , astigmatism , cromatism lateral , basca luminozitate scazuta in draci.

catalin.

MrMxyzptlk
01 Oct 2012 21:58


http://bigbinoculars.com/nozooms.htm

Asa sa citesti de ce nu sunt bune binocularele cu zoom. In primul rand cu un FoV de numai 1.25 de grade, pierde un mare plus al binocularilor: FoV larg. Ca exemplu: cu un binocular fix, o sa ai un FoV de cca 3 grade la 20x. Cu binocularul zoom o sa ai aceeasi marire, insa o imagine mai mica cu mai mult de 50% ... 
O alta problema: o sa ai probleme de colimare serioasa dupa un timp, din cauza elementelor care sunt miscate. Cea mai mica eroare de colimare o sa-ti de batai de cap enorme. Iar o alta problema: o sa-ti trebuie un trepied super stabil, la mariri mari cea mai mica atingere o sa-ti provoce o miscare a imaginii enorma. 
Si cum s-a mai spus: pierderea luminii: la observatii stelare este foarte importanta cantitatea de lumina adunata de echipament, iar un binoclu cu zoom va pierde din acesta destul de mult ... 
Eu personal am avut o singura data un binoclu cu zoom in mana, si sincer iti spun ca nu am reusit sa alcatuiesc in fata ochilor o imagine clara, sincronizata... Altii au putut, deci problema probabil era la ochii mei, care sunt putin mai slabi decat la majoritatea oamenilor ... Insa eu cred ca totusi era vorba de o colimare gresita.

Sabin
03 Oct 2012 21:15


Am deja doua seri de cand folosesc binoclul si sunt multumit de faptul ca pot sa-l schimb. 
O sa-l iau pe cel fara zoom.

Problema cea mai mare e ca nu reusesc sa reglez distanta interpupilara si, astfel, aduc foarte greu (sau chiar deloc) cele doua imagini sub forma uneia singure.
Sper ca nu am problema asta si cu celalalt. :)

MrMxyzptlk
04 Oct 2012 07:24


Am deja doua seri de cand folosesc binoclul si sunt multumit de faptul ca pot sa-l schimb. 
O sa-l iau pe cel fara zoom.

Problema cea mai mare e ca nu reusesc sa reglez distanta interpupilara si, astfel, aduc foarte greu (sau chiar deloc) cele doua imagini sub forma uneia singure.
Sper ca nu am problema asta si cu celalalt. :)

Problema este una dintre problemele clasice a binocularelor cu zoom. La un binocular normal n-ar trebuii sa ai problema asta daca este colimat corect.

ursamajor
04 Oct 2012 08:22


Binoclu, mon ami, nu binocular. Aaa, englezim cuvintele... :wink: