-----------------------------------
gabi
24 Sep 2012 22:32

NGC 6604
Expuneri: 9x900 sec.
Montura EQ6 PRO
Vixen ED81S cu FR 0,8X f/6 si Atik 314L+, Filtru Baader Ha 7nm
Gidaj: SW 70/500mm cu QHY5.
Achizitie,ghidaj,stack Maxim DL.

jimao22
26 Sep 2012 23:45


:!: 
Foarte frumos!
Prelucreaza un pic sa iasa stelele mai mici.

Matrixul
27 Sep 2012 03:10


wow, daca asta e o poza dedicata topicului incepatorilor...eu trebuie sa ma "las" deja de aceasta pasiune INCA de a incepe...

Felicitari - sa vezi asa ceva din Bucuresti...spre deosebire de mine care nu vad mai nimic.

gabi
27 Sep 2012 08:10


Va multumesc !

@jimao22, la partea de prelucrare nu ma prea pricep,mai am foarte mult de invatat si cred ca trebuie sa investesc intr-un  program de procesare, cum ar fi Pixinsight.

auriga
27 Sep 2012 09:09


montura functioneaza excelent, focalizarea a fost facuta perfect ? intreb pentru a sti daca se puteau obtine stele mai mici la achizitie sau au fost umflate la postprocesare. eu spun ca e poza de avansati.

gabi
27 Sep 2012 09:53


@auriga,Multumesc , focalizarea am facut-o de aceasta data,fara masca bahtinov doar cu Maxim DL,
folosind expuneri repetate de 3 secunde,prin filtrul UV/IR cut, pana am obtinut un fwhm cat mai mic
am marit timpul de expunere si am refacut focalizarea prin filtrul Ha.
Am adaptat la focalizatorul Baader o motorizare SkyWatcher care functioneaza destul de bine.

http://www.skywatcher.ro/SK/SKfocusmotor.htm

saiph
27 Sep 2012 10:58

Re: NGC 6604
Expuneri: 9x900 sec.
Montura EQ6 PRO
Vixen ED81S cu FR 0,8X f/6 si Atik 314L+, Filtru Baader Ha 7nm
Gidaj: SW 70/500mm cu QHY5.
Achizitie,ghidaj,stack Maxim DL.

:D  cu tot respectul, Gabi, dar cred ca topicul trebuia postat in alt thread.

cu asa dotare si asa tehnica (bine, excluzand partea de procesare, pe care, sa zicem, ai timp s-o recuperezi) nu prea vad legatura cu incepatorii.

arata-mi un incapator care ghideaza paralel cu camera si foloseste filtre narrowband :)))))

in orice caz, poza pare destul de reusita, pentru oras. as vrea sa mai facem cateva iesiri pe camp, poate tragem de acolo niste imagini. te bagi? :)


cer senin!

valy
27 Sep 2012 11:02


Daca folosesti filtre de banda ingusta mai conteaza ca esti in oras sau nu? Ma refer din punctul de vedere al poluarii luminoase. In afara este posibil doar turbulenta sa fie mai mica, dar la focale mici/pixel size mare e mai putin deranjanta problema asta.

PS: Apropos de discutiile incepatori/avansati, nu mai bine scriem o petitie sa reunim sectiunile, genereaza prea multe discutii, dileme?

PS2: ce e obiectul marcat in poza atasata? Cumva am descoperit ceva intereant? Sau doar cativa pixeli hot? Vad ca mai sunt cateva dungi similare pe acolo.

sternchen
27 Sep 2012 12:02


Super.felicitari gabi!
ED-ul isi spune cuvantul,iar astronomul maiestria
Cer senin!

auriga
27 Sep 2012 12:51


@valy, sunt hotpixeli.
referitor la narrowand si cer negru.
fara sa ne batem prea mult capul cu formule (pt cine doreste se gasesc)  si luand formula expunerii optime de-a gata de [url=http://starizona.com/acb/ccd/calc_ideal.aspx]aici vedem ca timpul optim de expunere scade liniar cu cresterea sky background-ul. filtrele narrowband scad foarte mult sky-background-ul lasand in schimb aproape neafectat semnalul cautat, permitand expuneri optime mai lungi. Asa se explica de ce putem folosi 10-20min din oras in narrowband pe cand in LRGB nu putem trece de 2-5min. Acum, ca sa raspund la intrebarea ta, scazand si mai mult nivelul sky-background-ului printr-un cer negru putem lungi si mai mult expunerile in NB, deci bineinteles ca are un efect benefic, dar nu atat de pronuntat ca in cazul expunerilor in banda larga. 
O chestie de retinut din toata povestea asta este ca in cazul narrowband influenta zgomotului de citire devine importanta.

gabi
27 Sep 2012 14:01


Va multumesc din nou la toti.

@saiph, in doua zile cred ca reusesc sa motorizez si CG5-ul si am putea face o iesire sambata noapte,
EQ6 este prea greu de carat pe camp.

@valy, sunt hotpixeli cum bine a spus @auriga.

cmatei
27 Sep 2012 14:24


Calculatorul ala pleaca de la niste presupuneri care nu-s expuse (pedestal 100), asa ca e mai sanatos sa va faceti calculele de manuta... mie mi-ar fi greu sa expun -1950 minute de exemplu :-)

De la tara in conditii nu chiar ideale am avut cu acelasi Ha 7nm ~80-90 ADU in bakground la expunere de 20 min @-20C cu KAF-8300, aka ~2e-/min! Curentul de intuneric aduna cam 15e- (6-7ADU) si zgomotul de citire e ~10e-. Cum in principiu ti-ai dori ca sqrt(e_sky) (adica zgomotul de cer) sa fie considerabil mai mare decat zgomotul de citire, rezulta timpi de expunere cam neplacuti pentru eq6, tuburi chinezesti si altele :-)

As fi si eu curios daca a masurat cineva din oras, cam ce valori de flux a obtinut (pentru Ha si narrowband in general).

EDIT: aritmetica...

valy
27 Sep 2012 14:55


@valy, sunt hotpixeli cum bine a spus @auriga.
Sunt mai multi in linie sau e unul singur si datorita stackingului s-a deplasat relativ la stele?
Spor.

gabi
27 Sep 2012 15:14


@valy,m-am uitat pe o singur expunere de 15 minute si apare un singur hotpixel, deci sunt mai multi
datorita stackingului.

valy
27 Sep 2012 15:16


Intreb ca m-am lovit de problema asta, softul de achihizitie ar trebui sa aiba functie de curatat pixelii hot. Sau din driverele camerei.

auriga
27 Sep 2012 15:27


la dso e un pic altfel treaba. softul de achizitie ... achizitioneaza cadre, light/dark/flat/bias/etc. de acolo te descurci cu softuri, depinde ce vrei sa faci, daca vrei sa folosesti datele la fotometrie/astrometrie te straduiesti sa le calibrezi cat mai corect, daca vrei sa faci pretty pictures, calibrezi si stackezi ca sa scapi de cat mai mult noise, iar daca in poza finala apar hotpixeli e vina ta :)

gabi
27 Sep 2012 15:29


@valy, la intrebarea ta nu cunosc raspunsul,eu folosesc pt. achizitie Maxim DL.

Emil
27 Sep 2012 19:37


Pentru indepartea hot respectiv cold pixelilor in Maxim cunosc doua modalitati
Tab Filters ---> Kernel filters --> Dead respectiv Hot Pixels si cu setarea de agresivitate la aplicarea filtrului (Threshold in %)
Tab Process ---> Remove Bad Pixels unde pixeli respectiv coloanele defecte sunt indentificate si indepartate din cadrul brut.

In DSS exista functia "cosmetics" in care se detecteaza pixelii defecti si se indeparteaza din cadru.
Din drivere nu se pot indeparta pixelii defecti, cel putin inca nu stiu de asa ceva.


@ Gabi,
la imaginea ta in primul si primul rand iti lipsesc inca cadre, incearca sa mai adaugi inca vreo 10 si ai sa vezi diferenta. In rest este bine, exceptand o procesare - dupa parerea mea - cam prea agresiva insa de gustibus non disputandum.
Pentru focusorul tau exista un driver Ascom, vezi daca pozi sa convingi Maxim sa faca autofocalizare asa poti macar sa verifici daca ai focalizat corect sau nu...

Emil

gabi
27 Sep 2012 21:34


@Emil, am incercat filtrele din Maxim DL si este cum ai spus, detecteaza si indeparteaza hotpixelii dar numai aplicate la cadrele individuale, nu functioneaza si pe cadrul rezultat in urma stackingului.

auriga
27 Sep 2012 22:07


@cmatei, eu din suburbia clujului, atik 16IC ~ 0C, 10min Baader h-alpha 7nm, background adu ~ 225. Din pacate nu am expuneri cu filtre NB de pe cer negru. cu filtru IR-cut pe cer semi-negru (cer de munte din pacate sat cu iluminat public) bg adu ~ 1200 si de acasa in jur de 3000, tot asa la 10min.

cmatei
27 Sep 2012 22:38


Am gasit gain 0.25 e-/ADU pentru 16IC, suna corect ? Ar insemna 5.6e-/min. Nu le putem compara (alt raport focal si QE necunoscut la sony, cred ca e ceva mai mic in rosu decat kodak), dar e oricum extrem de clar ca si din oras e cam aceeasi situatie... Mersi!

Emil
27 Sep 2012 23:05


@ Gabi
Pe imaginea stackata, datorita erorilor de ghidare, monturii etc pixelul hot (de exemplu) va prezenta o miscare pe o anumita directie (directia erorii) - dupa cum bine se vede pe imaginea ta - deci programul nu va mai fi capabil sa dectecteze pixelii hot sau cold deoarece acestia - pe stack - nu vor mai avea aspectul caracteristic adica dimensiunea de 1 pixel.
Ai putea incerca ceva, copiaza cadrele brute necorectate intr-un alt director si aplica corectile de hot si cold pixel pe fiecare cadru in parte si apoi  incerca un stack cu aceste cadre corectate.

Vlad
27 Sep 2012 23:55


Frumoasa imaginea, insa neterminata din punctul meu de vedere.

Mi se pare ca nu ai facut mai nimic in afara de "non-linear stretching" , probabil in maxim. Procesarea consta insa din destul mai multe etape.

Pixinsight este foarte bun, dar iti sugerez pana acolo sa  incerci sa te descurci  bine in Photoshop.
Doar cu PS facut bine si poti sa imbunatatesti foarte mult imaginea. Stelele trebuie controlate altfel se umfla cand tragi de histograma desi in cazul tau mi se pare ca sunt si putin defocalizate sau ai avut seeing mai prost). Fondul trebuie (in masura in care se poate) separat de nebuloasa, si un proces de reducere a zgomotului aplicat pe separat sau impreuna in functie de nevoi.



In cazul meu, eu am observat destul de multa diferenta cu Ha sau alte filtre NB intre oras si afara..De asemenea luneta la f7 merge mult mai bine in oras decut newtonul la f5..Dar nu ne plangem, cel putin ne mentine ocupati  :D

auriga
28 Sep 2012 08:31


@vlad, ultima chestie ce ai afirmat-o am observat-o si eu... 200mm f/5 mai lent decat 80mm f/7 ? blasfemie :)

Vlad
28 Sep 2012 09:45


Hehe..Inca un fan refractor.

Cred ca luneta e ceva mai putin sensibila decat newtonul la calitatea cerului..

Pe cer bun insa newonul scoate mai mult bineinteles ( mai mult dar mai neclar de, ce sa-i faci, sper ca la un moment dat sa-i pot schimba oglinda cu una buna lambda 1/8 sau superior, pana atunci  luneta scoate imagini mai bune, fara doar si poate.)

Vlad
28 Sep 2012 09:45


Hehe..Inca un fan refractor.

Cred ca luneta e ceva mai putin sensibila decat newtonul la calitatea cerului..

Pe cer bun insa newonul scoate mai mult bineinteles ( mai mult dar mai neclar de, ce sa-i faci, sper ca la un moment dat sa-i pot schimba oglinda cu una buna lambda 1/8 sau superior, pana atunci  luneta scoate imagini mai bune, fara doar si poate.)

auriga
28 Sep 2012 10:07


offtopic nu sunt fan refractor mi-ar fi placut si mie sa mearga orionul optics de 8" la lambda/10 si f/4.5 mai bine ca ed100 la f/9 din pacate nu a fost asa din diferite motive. probabil se poate face, dar prefer sa-mi bat capul cu alte tematici decat cu OTA.