-----------------------------------
BogdanM
19 Sep 2012 12:45

Doresc pareri despre telescoape/lunete terestre sub 450 lei.
Doresc sa cumpar un telescop/luneta pentru amatori. Momentan nu sunt dispus sa investesc mai mult de 300-500 lei deoarece nu stiu daca astronomia este un domeniu care sa ma captiveze pentru o perioada lunga de timp. Am cautat pe diferite site-uri romanesti si am gasit cateva modele care s-ar incadra in buget. Pentru un necunoscator ca mine toate sunt aproximativ identice, dar doresc sa aud si parerea voastra.

Celestron Powerseeker 60/700 AZ http://astromagazin.ro/catalog/celestron-powerseeker-60700-p-153.html?osCsid=iobsv7h3ll5npt7c6dh8o238u7
Telescop Celestron TravelScopeAC 70/400 AZ http://astromagazin.ro/catalog/telescop-celestron-travelscopeac-70400-p-1955.html?osCsid=iobsv7h3ll5npt7c6dh8o238u7
Telescop TS Refractor 60/900 EQ 3-1 http://astromagazin.ro/catalog/telescop-refractor-60900-p-1692.html?osCsid=iobsv7h3ll5npt7c6dh8o238u7
Telescop Omegon Refractor AC 70/700 AZ-2 http://astromagazin.ro/catalog/telescop-omegon-refractor-70700-ochii-p-1390.html?osCsid=iobsv7h3ll5npt7c6dh8o238u7
Telescop Skywatcher 60/700 AZ-2 http://astromagazin.ro/catalog/telescop-skywatcher-60700-p-1681.html?osCsid=iobsv7h3ll5npt7c6dh8o238u7
Luneta SkyWatcher 70/500 AZ2 http://magazin.telescop-expert.ro/luneta-skywatcher-70500-az2.html

Desigur daca aveti alte sugestii va rog sa le postati.
Daca opinia generala despre telescoape asa ieftine e ca sunt niste porcarii, atunci ce parere aveti in legatura cu lunete tereste cam de aceasi valoare? :D

Lunetă terestră cu zoom Bresser Spotty 20-60x60 http://astromagazin.ro/catalog/lunet259-terestr259-zoom-bresser-spotty-2060x60-p-1959.html?osCsid=iobsv7h3ll5npt7c6dh8o238u7
Seben Razor 60/60-20 http://astromagazin.ro/catalog/seben-razor-606020-p-39.html?osCsid=iobsv7h3ll5npt7c6dh8o238u7

Intrebari aditionale:
-Am nevoie de niste lentile speciale/corectoare pentru a ma uita la obiecte terestre cu telescopul? Imaginea se vede cu capul in jos din cate am inteles.
-Daca zice "Cu o putere maxima de marire de 120x" asta inseamna ca telescopul poate fi setat la aceasta putere sau 120x e puterea maxima daca adaug lentile cumparate separat?
-Exista accesorii care sunt strict necesare?
-In descrierea acestor modele zice ca se pot observa planete si sateliti. Sunt aceste afirmatii adevarate sau producatorii au imaginatie bogata?

valy
19 Sep 2012 13:04


Asta mi se pare un telescop corect si complet: http://astromagazin.ro/catalog/telescop-skywatcher-60700-p-1681.html?osCsid=iobsv7h3ll5npt7c6dh8o238u7

La observatii terestre poti pune ocularul direct in focuser (adica scoti diagonala) si nu se mai intoarce imaginea. Nu-mi dau seama insa daca mai vezi imaginea focusata, avand in vedere ca nu mai ai diagonala si se scurteaza traseul optic.

Insa problema cu astfel de telescoape ieftine, desi pot avea optica decenta, partea mecanica nu e foarte buna. In special focuserul, fiind piesa in miscare e cam sensibila. Focala mare (700mm) inseamna un tub relativ lung si mai greu transporabil dar oricum ai trepiedul care si el e lung.

Interesant ar fi si http://magazin.telescop-expert.ro/luneta-skywatcher-70500-az2.html cu focala mai mica si ocular care permite magnificatie mai mica, mai adaptat pt. observatii terestre. Totusi la observatiile terestre o magnificatie mare nu e neaparat buna, ai multe turbulente care te limiteaza sa cresti magnificatia prea mult. Dar fiind un refractor f/7 probabil o sa ai probleme la observatiile planetare, aberatii cromatice, etc.

Alexandru Savin
19 Sep 2012 13:05


Salutare!

Iti raspund printr-o intrebare.... La un binoclu te ai gandit?


O zi buna,
A.

BogdanM
19 Sep 2012 13:11


Salut Alexandru,

Desigur, insa eu doresc ceva mai puternic. Pana si aparatul meu foto are zoom optic de 30x iar preturile la binocluri puternice sunt astronomice.

Valy, nu incerc sa te contrazic pentru ca eu sunt pe teritoriu necunoscut, insa nu ar fi mai bun de ex. modelul acesta: Telescop Celestron TravelScopeAC 70/400 AZ? E mai scurt si are si diametrul obiectivului mai mare, care din ce am inteles inseamna ca intra mai multa lumina si atunci obiectele sunt mai vizibile sau ceva de genul acesta.

valy
19 Sep 2012 13:21


Refractoarele acromate (ca cele din exemplele de mai sus) au problema cu aberatiile optice, cu atat mai mari problemele cu cat scazi f-ul (in general scade catre f/5). Astfel cele cu ~f/5 se folosesc cu succes la observatii cu magnificatii mici, pentru obiecte relativ difuze unde problemele optice nu sunt asa de mult deranjante sau sunt suficient de mici incat sa le poti ignora. Daca vrei insa sa vezi si imagini planetare, detalii cu contrast mare, la puteri mari de marire, e recomandat sa fiolosesti refractoare acromate cu f/11 sau chiar mai mult. Dezavantajul e ca astfel de telescoape sunt mai lungi si magnificatiile uzuale sunt mai mari (magnificatia e raportul dintre focala instrumentului si focala ocularului, ex. 700/10=70x).

ursamajor
19 Sep 2012 13:25


Eu î&#539;i recomand să cite&#537;ti, pentru început, &#537;i alte topicuri de achizi&#539;ii &#537;i, mai ales, despre optică. Acolo vei afla detalii despre diverse instrumente, precum &#537;i despre func&#539;ionarea opticii. Sub 450 de lei vei găsi "jucării". Asta nu prea se-mpacă cu "puterea" pe care o dore&#537;ti. E drept, uneori ne interesează mai pu&#539;in "puterea", &#537;i mai mult "fidelitatea".
Cu alte cuvinte, fii ni&#539;el autodidact, aici mai mult te vei zăpăci, dat fiind că majoritatea din amici &#537;tiu deja ceva optică &#537;i o consideră deja cunoscută. În schimb tu vei fi luat de cap.

sternchen
19 Sep 2012 13:39


ma da ce frumos ai pus "s-ul" ala micut acolo.Tare cool arata...
Oricum,ursa al nostru stie mUUUULTA optica buna...

BogdanM
19 Sep 2012 13:45


Eu î&#539;i recomand să cite&#537;ti, pentru început, &#537;i alte topicuri de achizi&#539;ii &#537;i, mai ales, despre optică. Acolo vei afla detalii despre diverse instrumente, precum &#537;i despre func&#539;ionarea opticii. Sub 450 de lei vei găsi "jucării". Asta nu prea se-mpacă cu "puterea" pe care o dore&#537;ti. E drept, uneori ne interesează mai pu&#539;in "puterea", &#537;i mai mult "fidelitatea".
Cu alte cuvinte, fii ni&#539;el autodidact, aici mai mult te vei zăpăci, dat fiind că majoritatea din amici &#537;tiu deja ceva optică &#537;i o consideră deja cunoscută. În schimb tu vei fi luat de cap.

Pai inainte de a crea topicul am incercat sa ma documentez singur insa explicatiile gasite erau fie prea generale, fie prea complexe si m-am trezit ca citesc limbi straine (n-am fost prea bun la fizica in liceu).

Dar din ce a explicat valy, sper ca am inteles corect. Cu cat distanta focala, diametrul obiectivului si raportul focal sunt mai mari cu atat e mai bine? 

Sunt constient ca instrumentele ieftine sunt niste jucarii, nici nu-mi inchipuiam altceva. Insa vreau sa stiu daca sunt bune de ceva si ca nu o sa ma trezesc ca imi trebuie ochelari dupa ce il folosesc.

valy
19 Sep 2012 13:49


Exista un magazin in Cluj, fa o vizita, sigur te vor ajuta cu sfaturi si mai ales cu niste teste.

sternchen
19 Sep 2012 13:52


dintre link-urile puse as alege intre Omegon si TS.
TS-ul are corectie mai buna ca-i mai lung,da-i mai mic cu 1cm ca diametru
Omegonul are f/10 si corectia nu-i asa buna.
As alege 60/900 TS ca are raport focal mai mare,si la luna ,stele,si planete sper sa poti vedea ceva.Fara mari pretentii.Daca vrei sa vezi ceva mai departe in spatiu iti trebuie o apertura mai mare care depaseste bugetu.In plus TS e firma buna.
Pe scurt e o jucarioara cu care teoretic ai putea vedea ceva
Succes!

BogdanM
19 Sep 2012 13:53


Exista un magazin in Cluj, fa o vizita, sigur te vor ajuta cu sfaturi si mai ales cu niste teste.

Daca vorbesti de skywatcher, l-am cautat vara trecuta si nu l-am gasit, am si sunat si nu mi-a raspuns nimeni. Am sa incerc din nou azi.
EDIT: I-am sunat si inca exista. :)) Dau o fuga pana acolo sa vad ce au. O sa postez mai tarziu daca am gasit ceva sau mai caut. 

Mersi tuturor pentru ajutor!

ursamajor
19 Sep 2012 14:02


N-ai în&#539;eles prea corect. Nu tot ce e mare înseamnă că e mai bun. Mai ales când caracterizezi atâtea mărimi ca apertură, focală, raport focal etc. Apertura e bună să fie mai mare, în general, dar &#537;i calitatea opticii contează. Plus că pre&#539;ul variază direct propor&#539;ional, chiar exponen&#539;ial uneori, cu cele scrise anterior. 
Există unele focale pentru anumite chestii, altele pentru alte chestii. De-asta spun să cite&#537;ti singur &#537;i să cau&#539;i să în&#539;elegi. Ai op&#539;iunea de a citi aici: http://www.skywatcher.ro/educatie.htm Informa&#539;iile sunt mai sistematizate.

PS: fă-&#539;i un bine &#537;i evită sfaturile lui sternchen. Nu e mult mai departe de tine. E precum chiorul care vrea s-ajungă împărat în &#539;ara orbilor.

PPS: ca să nu mai fie dubii, am făcut comentariile vis-a-vis de produsele comerciale (de calitate standard). Există &#537;i instrumente confec&#539;ionate de entuzia&#537;ti, care egalează &#537;i chiar depă&#537;esc calitatea comercială.

Erwin
19 Sep 2012 17:57


La acest buget recomand un binoclu bun de 10x50 sau 12x60. Mai po&#539;i lua în considerare achizi&#539;ia unui instrument second-hand, mai performant decât unul nou la aceia&#537;i bani. Urmăre&#537;te bazarul. Ca să te lămure&#537;ti, participă la un star-party &#537;i prive&#537;te prin instrumentele colegilor.

theogon
19 Sep 2012 19:03


BogdanM, ai șansa să te afli într-un oraș cât de cât prizărit, care are un magazin de astronomie ce fincționează de câțiva ani buni (în incinta Carbochim) și cu niște amatori care au adunat nițică experiență. Dacă vrei poți să ne contactezi pe PM.

Axel_as
18 Mai 2013 18:41


va rog sa ma lamuriti si pe mine
un telescop astronomic poate fi folosit ca luneta terestra si voi beneficia de tot zoomul?
ca sa fiu mai clar : 
dintre http://www.comenzi.ro/luneta-terestra-yukon-50x50-p-1616.html
si http://www.comenzi.ro/tasco-novice-402x60-p-3274.html
care este mai bun pt observatii terestre?
teoretic luneta are 50x iar telescopul are 402x
este real acest zoom..si in aceeasi unitate de masura?
voi reusi sa am o imagine clara macar la 200x din partea telescopului?...(eu am deja luneta yukon..dar am cumparat-o de scurt timp si as putea sa o schimb cu acest telescop cu pret apropiat..daca voi credeti ca as vedea mai multe, repet , pe plan terestru, cu tasco-novice)
va multumesc, astept raspuns

Teo
18 Mai 2013 19:14


un telescop astronomic poate fi folosit ca luneta terestra si voi beneficia de tot zoomul?
ca sa fiu mai clar : 
dintre http://www.comenzi.ro/luneta-terestra-yukon-50x50-p-1616.html
si http://www.comenzi.ro/tasco-novice-402x60-p-3274.html
care este mai bun pt observatii terestre?
teoretic luneta are 50x iar telescopul are 402x
este real acest zoom..si in aceeasi unitate de masura?
voi reusi sa am o imagine clara macar la 200x din partea telescopului?...(eu am deja luneta yukon..dar am cumparat-o de scurt timp si as putea sa o schimb cu acest telescop cu pret apropiat..daca voi credeti ca as vedea mai multe, repet , pe plan terestru, cu tasco-novice)
va multumesc, astept raspuns

Un telescop mareste maxim, de regula pana la 2 X diametrul exprimat in milimetri ( exista si exceptii pentru optica de foarte buna calitate si conditii atmosferice perfecte ).

Aberatiile de genul "402 X" pentru o luneta de 60 mm diametrul  sunt pur si simplu ale unor oameni care nu au nicio cunostinta de optica.

Pentru observatii terestre nu iti recomand mai mult de 50 X. Peste aceasta marire, turbulenta atmosferica va afecta imaginile din ce in ce mai tare odata cu cresterea puterii de marire.

Pentru observatii terestre, gasesc potrivita o luneta de 70/500 mm Sky-Watcher care merge frumos pana pe la 83 X. Merge si peste ( adica pana pe la 125 X ), insa nu are rost sa maresti mai mult de 50 X la terestru.

Ma refer la ceva de acest gen :

http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BK705AZ2

In functie de ocularele utilizate vei obtine diverse puteri de marire.

nobody
18 Mai 2013 22:44


Subscriu la ce zice Teo.

Cu acel Tasco si "ocularele" din dotare ar trebui sa te consideri norocos daca vezi ceva mediocru la 28x. Mai sus nici vorba ...

Axel_as
18 Mai 2013 23:25


deci pana la urma...pt a vedea ziua, cat mai departe...(nu ma intereseaza studiu astronomic) se recomanda o luneta terestra sau un telescop ? (skywatcher recomandat de voi este totusi telescop)

cu yukonul pe care il am acum se vede super bine pana pe la 32x
are rost sa il mai schimb pt ceva cu zoom mai mare sau il pastrez pe asta?

Axel_as
19 Mai 2013 14:31


v-as ruga daca puteti sa imi raspundeti si mie la aceasta intrebare
merita sa incerc sa schimb luneta yukon cu un alt produs de la aceeasi firma? (telescopul din primul link)
ideea e ca am luat luneta ieri si presupun ca m-as intelege cu ei sa o schimb in 24 de ore lucratoare..adica maine
ma intereseaza vizibilitatea terestra cat mai mare..chiar daca e cu perturbatii..sa bata cat mai departe
multumesc frumos

sternchen
20 Mai 2013 09:11


Un telescop astronomic bun va vedea si terestru bine.Un diametru ceva mai mare este de avantaj.
Sunt de parere ca 70/500 e mai bun decat luneta Yukon de 50mm,chiar si la terestru.
Daca nu ai alta posibilitate,cu luneta de 60mm ai putea teoretic sa vezi ceva mai bine(datorita diametrului mai mare).dar depinde de calitatea ei,de obicei la pretul asta calitatea nu e super.
alta posibilitate ar fi sa-ti cumperi oculare mai bune pt luneta de 60mm,de genul Plössl sau Super Plössl.Un ocular de 7,5mm de exemplu ar putea sa-ti aduca mai multa satisfactie la o marire de vreo 90 de ori la terestru.Insa totul depinde de calitatea telescopului,iar varianta ta de 60mm e la nivel de..jucarie

Axel_as
20 Mai 2013 09:35


pai..probabil voi achiziona inca ceva pe viitor
dar acum ca sa fac un schimb..ma limitez la stocul acestui magazin de unde am luat luneta
vorbim strict de aceste produse..care ti se pare mai ok?
luneta yukon sau tasco novice? (cele din linkurile puse de mine)

sternchen
20 Mai 2013 10:40


...nu am probat nici una din cele 2 ca sa pot fi 100% sigur.
Intuitiv as pastra Yukonul.Luneta  60/700 ca si telescop e destul de slabuta.Probabil Yukonul ar fi mai bun..intuitiv zic   :)

Mars Boy
20 Mai 2013 13:06


pai..probabil voi achiziona inca ceva pe viitor
dar acum ca sa fac un schimb..ma limitez la stocul acestui magazin de unde am luat luneta
vorbim strict de aceste produse..care ti se pare mai ok?
luneta yukon sau tasco novice? (cele din linkurile puse de mine)

Fereste te de produse gen tasco care spun pe cutie mare "zoom 600x". Mergi pe marci renumite gen vixen skywatcher orion celestron TS Omegon etc. Eu am o 70/500 si se vede super atat terestru cat si astro la luna si soare mai ales. Merge si la planete dar trebuie sa fie seeingul peste medie ca sa fie rezonabila imaginea. arunci banii pe geam cu jucariile alea. un 70/500 pe AZ2 e foarte ieftin si foarte bun. Iti iei doua barlow uri ( 2x si 3x ) si ai rezolvat cu zoomurile. Din doua oculare cu cat vine luneta o sa ai 6 practic dupa ce cumperi barlowurile. Sase zoomuri diferite.

Michel Ardan
20 Mai 2013 14:04



Detaliu important: Instrumentele astronomice răstoarnă imaginea. Cele terestre, nu.

Axel_as
20 Mai 2013 19:05


or rasturna-o..dar scrie acolo ca are si ceva ca sa il transformi in luneta normala:)

Michel Ardan
20 Mai 2013 20:13


Acel ceva, este încă un mediu optic în plus adus lunetei-telescopului. Ce vrei mai exact să faci cu respectivul instrument ?

catalin dumitru
20 Mai 2013 21:04


Un spotting scope 20-60 x 80 cred ca e cel mai nimerit pentru terestru.

Cred ca inca mai sunt asemenea scule care sa se incadreze in limita a 450-500 lei. De regula au ocular cu zoom care poate fi inlocuit cu unul cu focala fixa.

Pentru avioane sau birding (pasarele :) ) e mai buna varianta cu axe inclinate.

Axel_as
20 Mai 2013 21:46


Acel ceva, este încă un mediu optic în plus adus lunetei-telescopului. Ce vrei mai exact să faci cu respectivul instrument ?
sa studiez fenomene terestre..
cat despre cei care mi-ati raspuns cu alte recomandari...va multumesc dar , ma repet, am de ales intre yukon-ul ala si un tasco-novice..(eventual la schimb pt yukon)
e asa de greu de inteles ca AM DEJA YUKONUL? mi-ati tot propus ce sa cumpar cand eu AM DEJA CEVA si maxim-ul pe care l-as putea face ar fi sa schimb cu tasco..atat
deci , merita schimbul sau nu?
cineva mi-a raspuns mai sus..ca nu le stie pe ambele si e greu de raspuns (singurul raspuns la obiect totusi)
multumesc frumos

MiroJenu
20 Mai 2013 22:54


Draga Alex,
se gasesc de vanzare obiective de luneta la magazinul  astrovest( asa scrie pe net) dar si oglinzi de telescop la preturi mici sau gasesti in forumul acesta.
72/900 mm - 121 Ron
83/900 mm - 190 Ron
102/1000 mm - 616 Ron
Vei avea placerea inginereasca de a face cateva calcule matematice elementare ( de prima aproximare  asupra capacitatii instrumentului optic) si nitica mecanica(pt a construi corpul aparatului optic) adaugi oculare si experimentezi astfel prin obs vizuale.
Cred ca este cea mai ieftina varianta in care poti sa obti un bun instrument optic.

catalin dumitru
20 Mai 2013 22:57


Ai dreptate @Axel-as, dar se mai intampla atunci cand te bagi in topicul altuia (e valabil pentru amandoi :wink:) ,

In rest , eu nu as da Yukon-ul pe Tasco doar pentru 10 mm in plus la diametru, daca destinatia lui va fi vizual-terestra.

La Tasco va trebui sa redresezi imaginea si pe deasupra te va incurca lungimea tubului , atat la transport cat si la localizarea rapida a tintei.

De aceea s-au inventat binoclurile , chiar si cele cu magnificatie mare.

plop9000
20 Mai 2013 23:35


cam ce se vede prin yukon

Axel_as
21 Mai 2013 16:39


cam ce se vede prin yukon
mda..eu am yukonul de 50 x..deci vad o medie intre ultimele doua poze
oricum..sunt multumit de el, doar ca ma gandesc ca in banii aia as fi putut sa iau ceva un pic mai bun
mai exact..am dat cam 400 pe el si 60 pe trepied..deci 460 in total
oricum, repet, sunt multumit.
de la mine de acasa..zona chiajna, noaptea cand e atmosfera curata pot citi Vodafone scris in piata Charles de gaulle, si pot vedea reclamele din piata victoriei
de asemenea...se vede relieful de pe luna

theogon
21 Mai 2013 19:50


Hai să zicem că prin natura meseriei mă pricep puțin la observații terestre. Aceste observații s-au făcut și încă se mai fac cu teodolite, sau mă rog stații totale (care în principiu sunt cam același lucru)
Desigur că există și fotogrammetria și observațiile satelitare, dar să ne oprim la teodolit - instrument universal.
Deoarece ca specificitate a măsurătorilor terestre raza de viză, de la țintă la instrument, este aproximativ paralelă cu solul și la mică distanță de el, apare problema maximizării turbulențelor atmosferice, iar ca o consecință mărirea lunetei unui teodolit este limitată de considerente practice. Această mărire este cuprinsă între 20X la instrumentele vechi sau ,la instrumentele moderne, de 25X-30X (31X Theo 010) 
În lunile de vară, la nivelul solului turbulența este atât de mare încât instrumentele clasice (la care citirea distanței se făcea pe miră) nu mai dădeau randament la distanțe de peste 150-200 m.
De aceea este recomandabil ca măsurătorile să se facă pe timp noros, când turbulențele sunt minime.
Doar instrumentele astronomo-geodezice de înaltă precizie, [la care pe cercul orizontal se pot citi unghiuri cu precizia de 0,2'' ,sau chiar 0,1'' (Wild T4)] folosite pentru determinarea latitudinii,  grosismentul merge  până la 70X (Wild T4), 75X (Theo 002) sau 80 X (Askania -Werke). Cu aceste instrumente se fac observații astromo-geodezice și doar măsurători de azimut pentru punctele determinate.
Imagini ca acelea postate cu măriri de 100X și exploatabile, se pot lua doar când diferența de nivel dintre țintă și instrument este mare , sau viza este suficient de depărtată de sol, pentru ca turbulențele să se facă simțite mai puțin.
Pentru spective limitarea grosismentului (de regulă 66X) se face și din această cauză

plop9000
21 Mai 2013 20:08


pai e clar ca terestru te uiti cu 25x
100x folosesti sa vezi inelele lui saturn,
problema e ca daca se vede la 100x asa ca in poza, (si in poza nu sunt turbulente),
 nu stiu ce o sa vezi din saturn...
(probabil un magar in ceata)

Axel_as
21 Mai 2013 23:11


cum il gasesc pe saturn pe cer?
exista vreun punct de reper?
sau vreun link cu pozitia live a lui saturn?

valy
21 Mai 2013 23:22


Stellarium. Sau seara-noaptea spre E-S-V, altitudine cam 30 grade, e luminita galbuie care nu clipeste.

plop9000
21 Mai 2013 23:23


si jupiter si saturn is mai mari si mai luminoase decat stelele

needweed
15 Iun 2013 23:59


si jupiter si saturn is mai mari si mai luminoase decat stelele

cand sunt aproape da