-----------------------------------
lau
16 Sep 2012 14:21

Sfat achizitionare binoclu si luneta
Buna ziua!
Sunt nou pe forum si as avea rugamintea sa ma ajutati cu un sfat sau o parere despre binoclul si luneta pe care as vrea sa le achizitionez.
Binoclul este :Barska 20-140x80,iar luneta Yukon 6-100x100

As dorii parerea dumneavoastra referitor la calitatea acestora.
Scopul este de aface observatii atat astronomice dar si terestre la distanta mai mare.
Va multumesc anticipat

Herr_Alien
16 Sep 2012 16:48


Stai deoparte de binoclurile cu zoom variabil. Mai mult, daca planuiesti sa folosesti binoclul din mana, limiteaza-te la o putere de maximum 12x, preferabil 10x.

Cauta pe la review-urile de instrumente, respectiv la rubricile dedicate pentru binocluri respectiv achizitii de instrumente.

Inca o chestie: daca poti, incearca intai instrumentele inainte sa dai banii.

lau
16 Sep 2012 17:16


multumesc pentru raspuns!
am de gand sa iau si tripod pentru ele.
nu am cum sa le  verific inainte, si oricum nu ma pricep.

Herr_Alien
16 Sep 2012 18:11


Oricum, evita zoom-ul variabil, de obicei vine asociat cu un camp vizual ingust. Mai stai p-aproape, or sa vina si ceilalti membri de pe forum cu ceva sfaturi.

dragos.n
16 Sep 2012 19:46


Sunt destul de putine instrumente cu zoom care sa dea satisfactii in astro. Si de obicei sunt foarte scumpe. Asa ca sfatul lui Her Alien este valabil. 

Este un magazin in Cluj, si poate ca proprietarul va fi de acord sa faci ceva teste. E adevarat ca nu are nici Yukon, si nici Barska, dar din punctul meu de vedere nu e nici o pierdere. 

http://www.skywatcher.ro/

Mircea Pteancu
16 Sep 2012 20:13


Binoclul Barska cu obiective de 80mm diametru probabil ca mareste de 20x dar nici intr-un caz de 140x.
Dupa cum au spus colegii de forum,instrumentele cu zoom au camp vizual mai ingust.
In plus zoom-ul se obtine prin folosirea unor lentile suplimentare care inrautatesc calitatea imaginii comparativ cu instrumentele fara zoom.
Lunetele cu zoom au ocular inglobat,nu poate fi schimbat cu alte oculare dupa dorinta utilizatorului,ca la lunetele astronomice.
Eu am cumparat o luneta cu zoom marca TCM 20X-60X cu obiectiv de 60mm.In acest moment ,luneta nu mai exista.Din obiectiv si tubul principal am construit prin modificare o luneta RFT de 60x300mm.Ocularul de tip Kellner de 25mm il voi adapta la standardul astronomic printr-o bucsa.
Singura parte inutilizabila este cea care producea zoom-ul.Gandeste-te la asta!
Mircea