-----------------------------------
loona
27 Noi 2006 12:16

Noul meu telescop - nu m-am lamurit ce pot vedea cu el
Noptile acestea cand a fost mai cald ne-am luat telescopul la a doua lui iesire in aer liber(prima a fost un esec).

Se vedea luna, asa ca ne-am gandit sa ne indreptam spre ea. Dupa putin chin am nimerit-o, se vedea fain, dar nu cu mult diferita de cum se poate observa cu ochiul liber. Ne-am indreptat spre stele, ele se vedeau prin telescop ca si cum le-am fi vazut cu ochiul liber, la fel de mici, dar poate mai multe.

Acum intrebarea mea este: nu ar trebui sa vedem ceva mai detaliat? Cineva spunea de inelele lui Jupiter, sau cometa, sau roiuri. Am incercat lentilele, cele 10mm, Wide Angle 25 si Barlows (cu astea a venit telescopul). Cu Barlows si oricare din primele 2 nu vedeam nimik pe luna, stelele in schimb se puteau observa micute si multe. 

Ne lipseste ceva (in afara de experienta)?

alexconu
27 Noi 2006 12:20


Stelele o sa le vezi punctiforme chiar si cu cel mai mare telescop aflat pe pamant. Sunt prea departe si prea mici in comparatie cu distanta asta pentru a putea fi vazute mai mult decat niste puncte.
Roiuri stelare, nebuloase si galaxii se pot vedea; numai ca trebuie sa stii unde sa le cauti si sa nu te astepti sa le vezi ca in fotografii. Perceptia ochiului uman este instantanee; in fotografii lumina se acumuleaza uneori in timp de ore. De cele mai multe ori obiectele astea iti vor aparea ca niste mici zone cetzoase.

loona
27 Noi 2006 12:30


Si de unde pot invata ce anume sa privesc? 

Lentilele pe care le-am mentionat sunt suficiente? Ma gandeam la planetele din sistemul solar, ele sunt mai aproape, se pot vedea mai bine?

Doru Dragan
27 Noi 2006 15:10


Mai intai trebuie sa mai studiezi. Din cate pricep eu, lentilele de care vorbesti nu sunt niste simple lentile ci oculare :D Daca ai vazut Luna "nu cu mult diferita de cum se poate observa cu ochiul liber" atunci e bai mare. Daca nu ai vazut nici un crater ori e prost telescopul ori nu stii sa-l folosesti. Cauta si tu prin Iasi un amator de astronomie mai vechi, cauta o carte la biblioteca, un program pe calculator, niste pagini pe internet. Cu cunostintele pe care le ai acum chiar si cele mai simple lucruri par de neatins.

stelaru
27 Noi 2006 15:51


Eu sunt mai putin decat incepator... :lol:  Dar e ciudat ca nu ai putut vedea nimic in plus la Luna fata de cum se vede cu ochiul liber.

Imi amintesc de micul meu telescop de jucarie, dintr-o trusa RDG-ista cu care faceai de toate (inclusiv microscope etc...).

Se vedea cu jucaria aia f bine Luna, distingeam ceva cratere, sigur ca atat se putea cu ea, dar oricum mai bine decit cu ochiul liber.

Sateliti, etc. Vezi ca telescopul are indicatii privind magnitudinea maxima ce o poate distinge (sau rezolva, ma rog, sa ma coerecteze cei cunoscatori, eu doar vreau sa dau un minim de indicatie omului). Ce-i mai mic decit valoarea aia, nu vei vedea nicicum.

Pe net sunt multe programe free de planetarii: unul se cheama Stellarium, spre exemplu si e f. util.

Vezi ca editura AdLibris are o carte simpatica "Sa cunaostem Universul" - e vreo 200,000 lei vechi si e frumos realizata (nu fac reclama, din simplul motiv ca alta carte de timppul asta nu mai e editata -recent cel putin - in RO).

Alexconu are o harta stelara frumusica (nu stiu cat mai costa acum, dar oricum cred ca sub 200,000 lei) si un DVD cu Hubble -super interesant, dar atentie ca nu toate DVD playerele il vad.

Daca stii engleza bine, pa amazon.com sunt carti interesante, inclusiv una cu Luna, daca te hotarasti sa o cumperi sa-mi zici ca vreau si eu una si poate impartim costurile de expeditie.

Nu stiu ce telescop ai- vezi ca unele (Mak-urile- eu de ele stiu) trebuie sa se "aclimatizeze" ca sa vezi ceva cu ele- mai multe stie Robert, daca il rogi frumos poate iti zice el doua vorbe de chestia asta (daca nu te lamuresti din posturile pe aceasta tema de pana acum).

Fii atent sa nu te descurajezi! E o mare problema asta- multi se asteapta sa vada prin telescopul de amator cam ce pozeaza Hubble sau cam cum sunt pozele de la NASA sau ESA... 

Bafta!

loona
27 Noi 2006 16:28


Luna era micuta si se vedea numai partea luminoasa a ei; se puteau observa cateva cratere, dar ma asteptam sa vad mai mult, ceva mai detaliat sa zic asa. Intreaga luna incapea in vizorul meu, credeam ca te poti focaliza si pe diferite parti ale ei pentru a vedea ceva mai in detaliu, cum ar fi primul extraterestru pe baie :).

stelaru
27 Noi 2006 16:45


Luna e mai bine de observat cand nu e plina, pentru ca apare mai "reliefata"- asa ceva am gasit eu ca sfat pe net, si are logica.

Forever_Man
27 Noi 2006 17:09


Multi cred ca poti sa faci zoom cu telescopul. Nu poti decat daca ai oculare speciale. In rest marirea e fixa. Cum te asteptai sa vezi si partea neluminata ? Se vede, dar se vede ca o pata neagra sau maro si nu distingi nimic pe ea.
Alex, de ce zici ca stelele se vad punctiforme si cu cel mai mare telescop ? Am iesit azinoapte si am vazut Sirius si nu se vedea deloc puncitforma. As putea chiar sa spun ca se vedea cam la fel de mare ca Jupiter.

loona
27 Noi 2006 18:00


Deci teoretic as putea vedea planetele mai apropiate, intr-o forma mai reala si mai spectaculoasa decat cea punctiforma? Zic asta gandindu-ma la Jupiter, se poate vedea intr-adevar ceva fain?

stelaru
27 Noi 2006 18:11


Vezi ce magnitudine poate distinge telescopul tau si compara cu magnitudinea a ceeea ce vrei sa vezi.

Nu cred ca poti evita astfel de analize/comparatii...

Oricum, garantez ca suprafata lui Jupiter nu o poti vedea la detaliu cu un telescop de amator.

O sugestie- vezi pe net poze facute cu telescopul tau (da un google cu indicativul telescopului tau si cuvintul "pictures")  si te vei lamuri cam ce se poate vedea. Eventual seteaza google pe "images"- incearca....

horatius
27 Noi 2006 19:08


Daca ne-ai spune ce telescop ai ti-am putea spune ce poti face cu el. In principiu ce e important la un telescop e diametrul obiectivului si distanta focala (de obicei sunt trecute pe un abtibild lipit pe telescop), plus designul (refractor, reflector newtonian, maksutov-cassegrain, maksutov-newtonian, schmidt-cassegrain).

Stelele se vor vedea tot timpul ca niste puncte.

Planetele: si cu un telescop mic de 70mm diametrul poti vedea benzile ecuatoriale pe Jupiter, inelele lui Saturn si benzi din atmosfera. Pentru a observa detalii pe planete trebuie sa cresti puterea de marire pe la 100X sau mai mult.

Deepsky: in functie de cat de mare e telescopul tau vei vedea mai multe sau mai putine obiecte, in general detaliile sunt slabe sau nonexistente, se vad ca pete gri, cu exceptia clusterilor de stele.

Ai nevoie de un manual introductiv despre instrumentele astronomice si de o carte de astronomie observationala care sa te invete sa cauti obiectele pe cer. Pentru inceput uita-te aici: http://www.telescoape.3x.ro/despre%20instrumentele%20astronomice.htm si la linkul despre sfaturi pentru alegerea unui instrument. Pe google sunt multe tutoriale despre instrumentele astronomice.

Carti iti recomand sa iti iei fie "Turn Left at Orion", de Consolmagno si Davis, sau "Nightwatch" de Terrence Dickinson, ambele de pe Amazon.

Nu compara poze facute prin telescoape, cu imaginile pe care le vei vedea tu cu ochii tai prin telescop. Cel mai bine sa compari schite facute de oameni la ceea ce vad prin telescop. De aceea Turn Left at Orion e buna pentru ca ai in ea schite cu ce ar trebui sa vezi prin telescop.

HoO_Germany
27 Noi 2006 19:19

Re: Noul meu telescop - nu m-am lamurit ce pot vedea cu el
Noptile acestea cand a fost mai cald ne-am luat telescopul la a doua lui iesire in aer liber(prima a fost un esec).

Se vedea luna, asa ca ne-am gandit sa ne indreptam spre ea. Dupa putin chin am nimerit-o, se vedea fain, dar nu cu mult diferita de cum se poate observa cu ochiul liber. Ne-am indreptat spre stele, ele se vedeau prin telescop ca si cum le-am fi vazut cu ochiul liber, la fel de mici, dar poate mai multe.

Acum intrebarea mea este: nu ar trebui sa vedem ceva mai detaliat? Cineva spunea de inelele lui Jupiter, sau cometa, sau roiuri. Am incercat lentilele, cele 10mm, Wide Angle 25 si Barlows (cu astea a venit telescopul). Cu Barlows si oricare din primele 2 nu vedeam nimik pe luna, stelele in schimb se puteau observa micute si multe. 

Ne lipseste ceva (in afara de experienta)?

Daca nu ati vazut luna mai detaliata ca cu ochii, atunci poate nu ati umblat bine cu telescopul. Focusarul trebue focusat pe obiect si in caz normal ar trebui sa arate un telescop mai mult ca ochii.
Daca ziceti ca stelele se pot vedea mici si multe, atunci poate ca depinde de ce fel de ocular ati folosit, poate ca punctul focal unui ocular nu este bun, ori nu intre in ce caz in focus.

sica
28 Noi 2006 00:20


Alex, de ce zici ca stelele se vad punctiforme si cu cel mai mare telescop ? Am iesit azinoapte si am vazut Sirius si nu se vedea deloc puncitforma. As putea chiar sa spun ca se vedea cam la fel de mare ca Jupiter.
 :D  Un telescop bine colimat trebuie sa iti "arate" stele ca puncte si (daca cerul e bun) inconjurate de inele de difractie (cercuri concentrice). La tine ori telescopul nu era bine colimat, ori ai avut parte de un cer tare nasol (seeing slab). ... hmm, si totusi sa vezi o stea cat Jupiterul, parca e prea de tot cu toata decolimarea si cu seeing de 2 .

Tavi F.
28 Noi 2006 01:42


 :D  Un telescop bine colimat trebuie sa iti "arate" stele ca puncte si (daca cerul e bun) inconjurate de inele de difractie (cercuri concentrice). La tine ori telescopul nu era bine colimat, ori ai avut parte de un cer tare nasol (seeing slab). ... hmm, si totusi sa vezi o stea cat Jupiterul, parca e prea de tot cu toata decolimarea si cu seeing de 2 .
As mai face niste completari. 
Si focalizarea ar putea fi o problema la incepatori. Stiu din experienta mea, la primele observatii stelare vedeam imagini intra/extrafocale. 
Chiar si pt. punerea la punct corecta stelele se observa sub forma unor discuri de difractie inconjurate de inele sau arce. 
Marimea discurilor de difractie e influientata de valoarea F/D si de grosismentul folosit, in cazul astrofotografiei respectiv la observatiile vizuale.

sica
28 Noi 2006 01:42


@Tavi
Corect, mi-a scapat din vedere focalizarea. Totusi nu cred ca e cazul lui Forever_Man, el are deja ceva exeprienta in observatii, si totusi nu-mi pot da seama ce a facut el de a vazut Sirius-ul asa mare.
@loona
Cel mai indicat ar fi sa iei legatura cu cineva din Iasi (cum ti s-a mai spus deja). Sky e din Iasi, vezi poate reusiti sa planificati ceva impreuna (daca are timp). Pot sa spun ca, intr-o anumita masura te inteleg. Si eu am patit ceva asemanator in momentul in care mi-am construit telescopul si am inceput sa-l folosesc. Pe mine m-a ajutat mult (si ma mai ajuta) un astronom amator de aici din oras. De aia te indemn si pe tine sa faci acelasi lucru. Poti primi  multe sfaturi si aici pe forum (de fapt,ai primit deja), dar nu se compara cu ajutorul oferit de cineva care e cu tine langa telescop. Orice ar fi, persevereaza. Nu o sa regreti. :)

Forever_Man
29 Noi 2006 17:39


Si prin binoclu, Sirius nu se vede punctiform. Acum depinde ce intelegeti prin punctiform. Eu inteleg ca un punct, cum se vad toate celelalte stele. Dar un punct mai gros, pentru mine nu mai e punct, ci disc. Cand o sa mai fie senin o sa compar si cu Saturn, ca sunt prin aceeasi zona. Teoretic, ar trebui sa vad Saturn mai mare ca Sirius, nu ? Dar eu nu cred ca o sa il vad mai mare.

stelaru
29 Noi 2006 18:13


Nu stiu in ce masura ajuta discutia depre definitia punctului... :) .

Sigur, cum spunea si Robert, in poze se vede cumva diferit fata de ce vezi cu ochii in telescop, dar merita totusi ca idee sa vezi ceva poze facute cu telescopul tau, de pe net, sa te orientezi putin. Oricate explicatii ti-ar da cineva, tot mai simplu e daca vezi.

sica
30 Noi 2006 00:16


Ba eu cred -de fapt sunt sigur- ca o sa-l vezi mai mare. Eu cand am observat prima data Saturnul prin telescop il priveam printr-un ocular ce imi dadea o putere mica de marire  de aprox. 30-35X. Nu stiam ca e planeta Saturn, credem ca e doar o stea mai puternica asa ca am indreptat telescopul spre ea si prima impresie a fost ... ca s-a decolimat telescopul de vad o stea asa mare si mai avea si coama ("inelele lui Saturn") pe deasupra. Dar uitandu-ma mai atent mi-am dat seama ca era vb de Saturn-am observat inelele clar. .

loona
30 Noi 2006 13:38


Telescopul meu e un Skywatcher 114 mm / 900 mm EQ2 :D sper ca am scris bine.

Acuma lumea zice ca am exagerat cu luna, se vedea intr-adevar fain, cateva cratere,dragutz. Dar stelele erau intr-adevar punctiforme, nu prea era cine stie ce de vazut acolo, mai ales ca nu stiam nici care si cum sunt.

Forever_Man
30 Noi 2006 13:52


Apropo de craterele de pe Luna. Ma uitam intr-o noapte cu Luna plina, si aveam ocularul de 10mm. Luna nu incapea toata in imagine. Si a venit un vecin sa se uite si spunea ca el vede stele. :lol:

sica
30 Noi 2006 16:48


@loona
La stele nici nu prea ai ce sa vezi, doar daca esti interesat de duble. Tu pt inceput ar trebui sa inveti sa te orientezi pe cer pentru a putea gasi obiecte interesante (cu ajutorul unei harti) si mai usoare. De exemplu: pleiadele, saturnul (acum in constelatia Leo), M31 etc etc. Fa rost de un program pt astronomie (planetariu). Eu iti recomand Stellarium si Cartes du Ciel. Le poti descarca de aici:
http://prdownloads.sourceforge.net/stellarium/stellarium-0.8.2.exe?download
http://www.stargazing.net/astropc/download.html
Spor la observatii :)

KosmynC64
13 Aug 2008 11:55


Cum sa se vada Luna mica eu cu un binoclu de 10x25 am vazut cratere ascunse ochiului liber.

Soarecele Lunetist
13 Oct 2008 19:07


Salut, sunt nou venit!
Sper sa aflu lucruri interesante aici!   :)

Ionut Dohotariu
15 Noi 2008 17:49

SKYWATCHER 114/900 EQ2
eu am un skywatcher 114/900 f8 cu 2 oculare. Unu cu f=10mm, si unu cu f=25mm si un barlow 2x. In  cartye tehnica a telescopului spune ca puterea de marire e de 288x. Deci untilizand un ocular cu f=3mm. Eu am gasit pe net un ocular cu f=2mm acelasi diamestru. Credeti ca se potrivesc???

Blakut
15 Noi 2008 19:33


Yep, doar ca:
Puterea de marire este data de ce ocular folosesti. 

Puterea de marire este data de raportul dintre distanta focala a oglinzii (sau lentilei) principale si distanta focala a ocularului.

De exemplu tu ai distanta focala de 900 pt elementul principal.Cu un obiectiv de 25 ai marire de 900/25=36 ori. Cu un obiectiv de 10 ai marire de 900/10 = 90 ori.

Orice telescop/luneta are o limita a rezolutiei data de diametrul oglinzii. Practic, de la un punct incolo oricat ai mari nu mai poti sa distingi detalii in plus. Poti teoretic sa ai marire oricat. Asta nu inseamna ca o sa si vezi ceva.

Ionut Dohotariu
17 Noi 2008 18:57


Merci pt raspuns!!! deci ar trebui sa-mi achizitionez un ocular cu f=3mm. Ca sa fiu la limita de marire???

Ionut Dohotariu
17 Noi 2008 19:05


Te rog sfatuieste-ma!!! Pune si un link de unde pot cumpara asa ceva!!!

Forever_Man
17 Noi 2008 21:37


De ce sa fii la limita de marire ? Ca sa nu mai vezi nimic ? O sa vezi planetele, dar o sa iti iasa repede din cadru. Eu majoritatea observatiilor nici la 25% din puterea maxima nu le fac, iar putin peste 50% folosesc doar la planete. Oricum vad ca ai 10mm cu barlowul de 2x, asta inseamna 5mm, care iti ajung.

Blakut
18 Noi 2008 23:03


Eu nu as folosi la ce ai tu nimic mai mic de 25 mm hai 10mm - aici vorbesc de distanta focala. Nu stiu exact cat de buna e fixarea in montura si pe trepied, dar banuiesc ca daca vrei o imagine buna si cat de cat nemiscata nu ar trebui sa marest mai mult.

Eu aveam o luneta de 60mm diametru, cred ca 800 distanta focala. Numai cu ocularul ei cel mai mare puteam sa vad ceva, celelalte doua care erau in cutie erau degeaba: aberatiile cromatice, turbulenta, rezolutia proasta le faceau de nefolosit (nici luna nu puteam focaliza cum trebuie!).

MariusP
18 Noi 2008 23:57

Re: SKYWATCHER 114/900 EQ2
eu am un skywatcher 114/900 f8 cu 2 oculare. Unu cu f=10mm, si unu cu f=25mm si un barlow 2x. In  cartye tehnica a telescopului spune ca puterea de marire e de 288x. Deci untilizand un ocular cu f=3mm. Eu am gasit pe net un ocular cu f=2mm acelasi diamestru. Credeti ca se potrivesc???
Am avut un telescop 114/900 si pot sa-ti spun, dupa cum a observat si Forever_Man, ca este suficient daca folosesti ocularele din dotare plus Barlow-ul 2x. Marirea pe care-o obtii cu ocularul de 10 mm pus in Barlow 2x este de 180x. Este o putere de marire acceptabila pentru Luna, planete, roiuri de stele si cateva nebuloase planetare, iar imaginea este inca suficient de luminoasa.
In cartea tehnica probabil ca spunea ca puterea maxima de marire este de 228x, nu 288x (adica 2*114, dublul diametrului obiectivului in mm). O imagine bunicica obtii la marirea asta doar daca ai conditii atmosferice mai deosebite, ceea ce se-ntampla destul de rar.

Foloseste-l asa cum il ai, pana te obisnuiesti cu el si cu obiectele observabile prin el si o sa-ti dai seama mai tarziu daca vei avea nevoie de alte accesorii. Oricum, iti va fi util un filtru pentru Luna, ca-i stralucitoare tare intre fazele de Primul Patrar si Ultimul Patrar si-o sa te cam doara ochii...

Spor la observatii!

Ionut Dohotariu
19 Noi 2008 22:04


Cam ce dimensiune au planetele la 180x??? http://instrumenteoptice.ro/cautare.php?termen=filtru+lunar&q_start=0&q_stop=20 asta pentru luna e bun??? http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SWSF pentru soare la diametrul de 114 mm

MariusP
19 Noi 2008 22:37


Cam ce dimensiune au planetele la 180x??? Exista pe internet un simulator de telescop cu ajutorul caruia iti poti face o idee cam cum arata cateva obiecte vazute printr-un telescop cu anumite caracteristici:
http://www.scopesim.com/index.php?option=com_content&view=article&id=45&Itemid=57
Inlocuiesti valorile implicite cu cele corespunzatoare telescopului si ocularelor tale si alegi obiectul din lista. Pentru o imagine cat mai apropiata de realitate trebuie sa folosesti "Large View". Ca sa obtii 180x, trebuie sa bifezi si "2X Barlow" cu ocularul de 10 mm.

 http://instrumenteoptice.ro/cautare.php?termen=filtru+lunar&q_start=0&q_stop=20 asta pentru luna e bun??? http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SWSF pentru soare la diametrul de 114 mmFiltrul asta pentru Luna nu stiu cum se comporta, dar cel Baader Astrosolar ND5 pentru Soare este bun, din asta am folosit si eu.

Forever_Man
19 Noi 2008 22:43


La 180x cred ca as putea spune ca Jupiter si Saturn le vezi mai mari decat vezi Luna cu ochiul liber.  :wink: Chiar si Venus l-ai vedea asa, doar ca nu vezi detalii pe el, doar forma.

Ionut Dohotariu
20 Noi 2008 15:37


Telescopul il pot utiliza si la obs pe terra, ziua???

Blakut
20 Noi 2008 18:13


Mai greu. Ti-ar trebui cel mai probabil un adaptor ceva, ca sa iti intoarca imaginea. Nu stiu exact configuratia ta, dar se poate teoretic.

Doru Dragan
20 Noi 2008 22:21


Telescopul il pot utiliza si la obs pe terra, ziua???
Da! ... ba chiar si pentru observatii pe Pamant noaptea :) la blocul de peste drum. Si avand in vedere ca vei vedea oamenii cu capul in jos iti dai seama cum o sa-i stea rochia vecinei tale :lol: Mai, mai Ionutule ce astronomie vrei tu sa faci :?:  :!: :? :roll:

Blakut
21 Noi 2008 00:30


Nu rade, ca asta am facut in prima seara dupa ce am pus mana pe luneta mea prima data. Erau nori si chiar nu aveam ce sa vad afara. Asa ca m-am uitat peste drum la vecini. Noroc ca aveam si oglinda, de nu-i vedeam cu capul in jos, doar oglinditi. 

Imi suna mie ca esti dezamagit de telescop si vrei sa o folosesti si la altceva?

PS: nu am inteles niciodata la ce sunt bune observatiile terestre. Nu am gasit niciodata nimic interesant in asta...

Erwin
21 Noi 2008 03:11


poți observa avioane, păsări, animale în natură, prea sperioase ca să te poți apropia de ele... :)

CristiB
21 Noi 2008 17:02


poți observa, păsări, prea sperioase ca să te poți apropia de ele... :)
In ultima vreme nu mai sunt asa sperioase pasarelele, te poti apropia, dar merge si cu luneta.  :)

carstea
21 Noi 2008 18:48


Eu am gasit interesante obsevatiile pe care le faceam din Militari( Bucuresti), in zilele cu atmosfera curata( aprox. 25 pe an) si vedeam muntii si mai ales turnul Costila. Iarna se observau crestele inzapezite cu ochiul liber. Foloseam un binoclu 15X70( pe care l-am vandut) si telescopul de 132mm. Se puteau observa culorile alb si rosu in care e vopsit turnul. Apreciez ca distanta era de 100 km. Acum m-am mutat in Dr. Taberei.
Dan

Ionut Dohotariu
22 Noi 2008 14:21


oameni buni am 14 ani!!! Si noaptea mie somn!!!!!!!!

Ionut Dohotariu
22 Noi 2008 14:22


recomandati un filtru pt luna!!!

Blakut
22 Noi 2008 15:45


Meh, la 14 ani nu dormeam noaptea.

Nu ai nevoie de un filtru special pentru luna. Cel putin eu nu am observat nici o diferenta din oras. Pana la filtre, observa fara :D

KLK
22 Noi 2008 17:03


recomandati un filtru pt luna!!! Si eu folosesc filtrul de la Alcor pentru luna pe care l-ai pus in link. Daca ma uit la Luna fara filtru prin dobsonul de 200 ma cam dor ochii si capul. Cu filtru e ok, ii ia din stralucire. Il poti incerca, e doar 30 de lei! Nu ai ce pierde! Si apropo de somn, sa nu-mi spui mie ca la 14 ani nu stai pana la 3 dimineata la jocuri pe calculator! :wink:

Forever_Man
22 Noi 2008 17:09


oameni buni am 14 ani!!! Si noaptea mie somn!!!!!!!!

Astronomia e o activitate de noapte. Dar cum iarna, noaptea vine pe la ora 5-6, du-te afara de cum s-a innoptat si observa. De cand il ai, ai observat ceva cu el ?

KLK, nu poti sa zici ca sta pana la 3 dimineata la jocuri pe calculator. De exemplu, pe mine ma trimitea la culcare la ora 10.

Blakut
22 Noi 2008 17:12


IonutD, cauta-ti un club de astronomie prin zona ta. Sunt sanse mari sa dai peste alti oameni interesati de astronomie cu care sa poti face observatii sau schimba pareri.

KLK
22 Noi 2008 18:03




KLK, nu poti sa zici ca sta pana la 3 dimineata la jocuri pe calculator. De exemplu, pe mine ma trimitea la culcare la ora 10. Asta e bine. Mai sunt si copii cuminti pe lumea asta dar din ce in ce mai putini :( . Am zis asa ptr ca am vazut multi copii care au ochii umflati de somn si motaie pe la ore (prietenii stiu de ce: jocuri, mess). Macar de ar fi obositi ca s-ar uita cu vr-un ochean la stele ca as sta mai linistit. 
Pentru IonutD: fa cum zice Blakut, cauta-ti prieteni care sa aibe aceeasi pasiune cu tine.

Ionut Dohotariu
23 Noi 2008 22:39


Galaxia Andromeda se poate obs cu ochiul liber. Macar ca un nor cetos. M-am tot uitat pe harti dar nu am gasit-o!!!!

Forever_Man
23 Noi 2008 23:34


Probabil te astepti la prea mult. Nu e chiar asa de evidenta mai ales daca e poluare luminoasa sau conditiile meteo nu permit un cer prea curat. Uite in poza asta, cam cum ar trebui sa se vada. Se vede doar nucleul, dar in realitate pe langa acest mic nucleu se mai vad si bratele, dar proportional la dimensiunea nucleului. Mai incearca.

Ionut Dohotariu
24 Noi 2008 15:29


merci mult!!!

Blakut
24 Noi 2008 23:21


Ia-ti de pe net Stellarium si uita-te prin el, ca e rapid si iti dai seama cam ce se vede. 

E iarna, vezi si tu M42, e in Orion, e extrem de usor de prins, de vazut si chiar de fotografiat.

Ionut Dohotariu
10 Dec 2008 22:48


asa scrie in carte tehnica 285x

Ionut Dohotariu
10 Dec 2008 22:49


am postat gresit scz!!!

MariusP
11 Dec 2008 00:31


asa scrie in carte tehnica 285xPuterea maxima de marire a unui telescop se considera in general de 2 ori diametrul obiectivului in mm, adica la tine 2*114=228x. Se poate merge chiar si pana la de 2,5 ori diametrul, 2,5*114=285x, dar in cazuri rare si numai pentru obiecte luminoase (Luna, Jupiter si poate Saturn) pentru ca scade mult luminozitatea imaginii...