-----------------------------------
danu stayy
01 Iul 2012 16:40

Vreau sa-mi cumpar un telescop
Buna! as vrea sa-mi cumpar un telescop,sunt inceapator si nu stiu pe care sa-l aleg dintre SkyWatcher 150/1200 NEQ3 si SkyWatcher 150/750 NEQ3 ,imi doresc sa se poata vedea cat de cat detaliate planetele asa cum imi doresc sa pot beneficia si de imagini clare deep sky

Erwin
01 Iul 2012 16:52


Bine ai venit!
Cred că e un instrument decent care te va &#539;ine ocupat multă vreme. Primul este mai bun la planete iar al doilea la DSO având în vedere raportul focal. Dar po&#539;i observa la fel de bine cu oricare dintre ele, condi&#539;ia fiind să ai ocularele potrivite (altele decât cele cu care vine telescopul) &#537;i aici ai atâtea variante încât mai trebuie studiat pentru a te decide. Spor!

Catalin Paduraru
01 Iul 2012 17:18


Dintre cele doua ti-l recomand pe cel de 150/1200.

Spor!

danu stayy
01 Iul 2012 17:56


ai un argument?

Mircea Pteancu
01 Iul 2012 18:21


danu stavy
Subscriu in principiu la cele spuse pana acum,o oglinda acceptabila de F/8 iti ofera un telescop bun.
O oglinda acceptabila de F/5 iti ofera un telescop prost.

Totusi ar fi fost bine daca ai fi remarcat ca exista o sectiune de ''Achizitii  instrumente'' unde topicul tau ar fi fost mult mai potrivit.
Sugerez mutarea topicului acolo.

Succes in cautarea telescopului potrivit.
Mircea

Catalin Paduraru
01 Iul 2012 19:12


ai un argument?

Da, inainte de toate experienta. In al doilea rand ai spus ca vrei sa observi planetele in special, implicit cel cu focala mai lunga este mai bun.

Cel mai bine da un link cu fiecare in parte. Imi este teama ca cel de 150/1200 sa nu aibe vreo lentila barlow in focuser.

Spor!

danu stayy
01 Iul 2012 19:30


http://magazin.telescop-expert.ro/telescop-skywatcher-1501200-neq3.html

http://telescop.compari.ro/skywatcher/150-1200-neq3-p42908486/descrierea-produsului.html#properties

http://astromagazin.ro/catalog/telescop-skywatcher-1501200-neq3-blackdiamond-filtru-luna-p-1280.html

http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=36&Itemid=55



asta-i tot ce am gasit

Catalin Paduraru
01 Iul 2012 20:03


Da, deci daca vrei in special planete si nu prea o sa il transporti dintr-un loc in altul atunci ti-l recomand pe cel de 150/1200 sau 150/1000. El este foarte bun si pentru DSO dar este mai bun pentru planete decat celalalt. 

Spor!

danu stayy
01 Iul 2012 20:06


si pentru astrografie e bun?

Erwin
01 Iul 2012 20:07


Ca să &#537;tii sigur că cel cu focala lungă nu are un barlow în focuser este mai sigur să întrebi înainte comerciantul &#537;i despre lungimea tubului. Trebuie să fie apropiată de focală. 

Ocularele stas care vin cu telescopul vor fi destul de bune pentru telescopul lung, am observat că &#537;i cel F/5 este dotat cu acela&#537;i tip de oculare. Dacă-l iei pe cel scurt nu vor da imaginile pe care le a&#537;tep&#539;i, chiar dacă oglinda primară este parabolizată &#537;i telescopul este bun. Vei avea nevoie de oculare mai complexe &#537;i mai scumpe, mai potrivite pentru a lucra la focale scurte. Desigur, pentru început până înve&#539;i cerul &#537;i manevrarea instrumentului sunt bune &#537;i cele pe care le prime&#537;ti. Nu uita că ocularul face 1/2 din treaba telescopului!

PS. Astro(foto)grafia nu se recomandă începătorilor. Toată lumea vrea să facă poze tip "Hubble" cu telescopul abia cumpărat, dar nu &#537;tie sau uită că ob&#539;inerea unor poze frumoase costă mult mai mult &#537;i ca timp &#537;i ca bani.

Catalin Paduraru
01 Iul 2012 20:55


Cel mai simplu raspuns este ca niciunul dintre cele recomandate de tine nu sunt bune pentru astro. Punct. 

Acum, daca ai experienta unor ani de astronomie poate ai putea adapta oricare dintre ele si pentru astrofoto, dar doar daca stii ce faci.

Cum zicea si Erwin, lasa astrofoto pentru moment, invata cerul si telescopul, mai citeste aici pe forum si dupa o sa intelegi de ce iti facem recomandarile astea.

Spor!

ursamajor
01 Iul 2012 21:27


Să nu descurajăm omul. Depinde de preten&#539;iile pe care le ai la fotografii. Unii vor calitate a la Hubble, al&#539;ii se mul&#539;umesc &#537;i cu o pată de lumină. De pildă eu sunt mul&#539;umit până acum în plan astrofotoCătălin.

Catalin Paduraru
01 Iul 2012 21:50


Pai daca nu stie nici macar ce telescop sa isi aleaga presupun ca nu are nici cele mai elementare cunostinte de astrofotografie. In afara de asta strict cu echipamentul pe care il va cumpara nu are cum sa faca poze la stele, are nevoie de adaptoare/filtre si din punctul meu de vedere cel putin de motoare la montura. Asta fara sa mai zic de o montura mai buna. 

Eu unul as putea sa fac poze cu un astfel de telescop doar la Luna, Soare si planete. Doar daca planul focal este destul de iesit astfel incat sa pice pe senzorul camerei foto. Daca nu va trebui modifica sau se pot face fotografii doar prin ocular. Care nu sunt preferatele mele. 

Deci pentru mine concluzia este simpla, nu. Mai bine iei o camera foto cu niste obiective si faci astrofoto decat sa te chinui cu asa ceva. Din start este un drum inchis. 

Chiar de curand discutam cu cineva, un setup pentru astrofoto ghidat pleaca de pe la 1000 euro in sus. Asa ca orice incercari sub aceste "limite" mi se par doar de dragul artei dar care intr-un final nu or sa aduca calitatea scontata.

Spor!

Erwin
01 Iul 2012 23:01


Ursamajor, uneori e mai bine să începi cu un dush rece. Nu vrem să descurajăm dar nici să amăgim pe cei ce fac primii pa&#537;i pe acest drum. A&#537; fi bucuros să nu fie niciunul dezamăgit din cei care-&#537;i cumpără un telescop. A&#537;a că recomand călduros participarea la un star-party &#537;i a privi prin feluritele instrumente ale colegilor, înainte de achizi&#539;ie! :)

sternchen
16 Iul 2012 09:41


Stie cineva de Pentaflex?..

sternchen
18 Iul 2012 09:37


Am facut ieri dimineata o comanda pt 102/500 Pentaflex(n-am primit nici un raspuns la intrebarea anterioara)+o prisma 2"-91% reflexie.Erau ultimele bucati din stoc,fiind si cel mai ieftin tub optic de felu asta(250e cu transport).Scria ca e la fel cu Sky watcher.Dureaza cateva zile,dar sper ca pe vineri..
  Deocamdata nu-i nici pe drum,acuma il pregatesc.poate si din cauza ca-s ultimele bucati s-ar putea sa dureze mai mult.
  Rabdare,rabdare..

valy
18 Iul 2012 11:44


Am facut ieri dimineata o comanda pt 102/500 Pentaflex(n-am primit nici un raspuns la intrebarea anterioara)..Din poza pare Skywatcher doar ca e tiparit Pentaflex pe el, n-am auzit lume sa se planga grav despre skywatchere.
Spor.

sternchen
18 Iul 2012 12:46


Seamana f bine.Sper sa-mi ajute un pic prisma de 2",desi nu e cu dielectric..

Elena Hanu
22 Noi 2012 22:55

o noua achizitie
si eu as vrea sa imi cumpar un telescop si credeam ca ma puteti ajuta. ce ziceti de acestea: Refractor acromat Sky-Watcher 1025AZ3  , Telescop LCM 60 computerizat Celestron   si  Telescop reflector newtonian Astromaster 130EQ Celestron. Care dintre ele este mai bun???????

MariusP
22 Noi 2012 23:06


@Elena Hanu:
Din cele 3 variante, alegerea mea ar fi: Refractor acromat Sky-Watcher 1025AZ3.

Elena Hanu
23 Noi 2012 01:43


poti argumenta de ce? adica...eu sunt incepatoare1

MariusP
23 Noi 2012 09:28


Pentru ca e o luneta cu obiectiv mare pentru incepatori, mai ales pentru o eleva, e usor de utilizat si, chiar daca are dezavantajele unei lunete acromate scurte (coma, aberatie cromatica) poti vedea mult mai multe obiecte decat "Telescop LCM 60 computerizat Celestron".

Celalalt, "Telescop reflector newtonian Astromaster 130EQ Celestron", este mai masiv si oleaca mai dificil de utilizat decat luneta. Are aceleasi dezavantaje ale unui tub scurt, iar singurul avantaj pe care-l vad eu ar fi obiectivul mai mare.

S-ar mai putea argumenta si ti s-a mai spus cate ceva si pe topicul "" deschis anterior de tine.