-----------------------------------
Jabba the Hutt
12 Iun 2012 19:44

6xMarte!!!
Bună ziua! 
Problema mea e următoare: Pun telescopul 114/1000 SkyWatcher pe Marte. Ce văd? 6xMarte!
 Solutie aparenta: am colimat ca lumea telescopul folosind un laser verde  
 produs de Orion. 
Rezultat: niciunul
Intrebare: e posibil sa fie o problema la optica( vreo deformare a primarei)?[/b]

Teo
12 Iun 2012 20:00


Bună ziua! 
Problema mea e următoare: Pun telescopul 114/1000 SkyWatcher pe Marte. Ce văd? 6xMarte!


Salut !

Fii mai explicit. Ce inseamna "6 x Marte"  ? Il vezi reflectat de 6 ori ? Sau marit de 6 X ?

Daca privesti la Saturn sau la un astru mai luminos de cate " X " il vezi ?

Incearca sa privesti si terestru la un obiect aparent mic, aflat in departare. Cum apare ?

Ai incercat cu mai multe oculare ? Problema persista daca schimbi ocularele ?

Daca e vorba de mai multe reflexii toate au aceeasi intensitate sau palesc treptat ?

Ar fi foarte util daca ai face un desen la ceea ce vezi prin ocular cand privesti la Marte ori la alt astru apoi sa il postezi aici .

Jabba the Hutt
13 Iun 2012 09:35


M-am referit la 6 reflexii ale lui Marte. Problema persista cand schimb ocularul. Lui Saturn ii mai vad o reflexie. Eu banuiesc ca e o problema cu primara, avand in vedere faptul ca telescopul e bine colimat.
O sa pun si un desen cu imaginea pe care o vad.

Jabba the Hutt
13 Iun 2012 09:43


Aceasta este o schita cu imaginea pe care o vad cu Marte.

starbuck
13 Iun 2012 09:52


Incearca si cu alt ocular.

MrMxyzptlk
13 Iun 2012 10:00


Cand te uiti fara ocular sau daca te uti prin tub, poti sa vezi daca nu cumva ai spart oglinda primara sau secundara?

valy
13 Iun 2012 10:27


Privesti cumva si prin geamul termopan?

starbuck
13 Iun 2012 10:35


Chestia cu termopanul e clasica deja. Cate straturi de sticla, atatea reflexii ai ... si fara sa bei nimic ... (hic ! :) )

ursamajor
13 Iun 2012 11:19


Mai mi&#537;to e prin plasa de &#539;ân&#539;ari, măcar ai model... faci artă fotografică.
Meet Venus, cam supraexpus, e drept.  :mrgreen:

Daniyyel
13 Iun 2012 11:33


Imi aduc aminte cand aveam telescopul de doar o zi si ma uitam la stele prin geam termopan pentru ca nu aveam pozitie pentru ce voiam sa observ. Si tot miscand telescopul am ajuns prin dreptul plasei de tantari....si pac imi apar 5 stele (defapt era una singura) pozitionate in cruce :)))......am crezut ca am descoperit ceva extraordinar;  dupa aceea mi-am dat seama ca am ajuns in dreptul plasei de tantari :)

Problema cu "6X Marte" am avut-o si eu pe la inceputul lui Martie cand priveam prin geamul termopan din cauza gerului cumplit.......dar pe masura ce focalizezi ar trebui sa-ti cam dispara din reflexii :)

mflorian
13 Iun 2012 11:39


O idee de afacere ar putea fi producția de termopane tratate antireflex și corectate cromatic. Eventual dotate cu plasă anti-țînțari, cu rețea Ronchi.

valy
13 Iun 2012 12:30


Sigur e vorba de Marte? In schema pare destul de mare in campul vizual, asa obtii la 200-300x.
O fi defocusat, sau turbulente.

Jabba the Hutt
13 Iun 2012 16:29


@valy: într-adevăr, e vorba de privit prin termopan și schema pe care am pus-o e puțin exagerată(e făcută în  Paint) si sunt sigur că e vorba de Marte. Apropo, sunt sigur că nu e defocusat pentru că imaginea era clară.
@Mr.Mxy...:Oglinda e bine sănătoasă.
@ursamajor:nu privesc prin plasă.

valy
13 Iun 2012 17:06


In cazul asta e vorba de optica. Dar nu de optica telescopului ci a termopanului: si eu am privit prin el dar nu apar dubluri, doar detaliile fine dispar. Cred ca trebuie sa duci geamurile la evaluat, mai mult ca sigur nu sunt nici macar L/1, le slefuieste, le da cu coating si gata, dispar problemele.

ursamajor
13 Iun 2012 17:19


Sau iei dispozitivul de tăiat geamuri al lui Sfântu', tragi o gaură-n geamuri &#537;i ai numai atmosfera-n fa&#539;ă ca să-&#539;i facă probleme.

Jabba the Hutt
13 Iun 2012 21:30


Mersi mult pentru sfaturi. Oricum, ultimul cred ca e cel mai practic. :D 

Cer senin si gaura-n termopan!

P.S. Cred ca asta va ramane salutul oficial al astronomilor din România. :wink:

mak
21 Iun 2012 17:51


Doamne fereste!!!

UFO
23 Iun 2012 01:47


am colimat ca lumea telescopul

presupunem că este colimat, efectul apare doar la Marte ?  Greu de crezut. Stelele cum se văd ? Dar, Saturn ? Tot 6 x ?

Se presupune că observațiile nu se fac din spatele unor alte medii optice...  geamuri, etc.

Mircea Pteancu
23 Iun 2012 20:12


''Noa,amu sa nu exageram''.
Mai bine observatie prin termopan decat deloc.
Thomas Jensen ,un observator impatimit al cerului,a declarat ca doarme cu o luneta de 50mm F/5 pe o montura ''table top'' si cu un binoclu asezate la indemana, pe noptiera.Si daca anumite nevoi de origine terestra il trezesc,nu pierde ocazia sa faca si niscaiva observatii prin termopan.
Mai ales in miezul noptilor de iarna din Danemarca sa natala,cand zapada e pana la cerceveaua ferestrei iar mercurul sta sa inghete in termometre!

Cer senin,Mircea

ursamajor
23 Iun 2012 20:27


Am tras eu ieri seară o observa&#539;ie la Saturn prin termopan, cu noua, mica &#537;i de-abia sosita lune&#539;ică Skywatcher 70/500. Culmea, nu erau &#537;ase Saturn(i), era unul, dar diform: coarnele-i erau asimetrice &#537;i galbenu-i fond de ten era tare &#537;ters. Noroc că-l cunosc, altfel nici nu-i dădeam nici bună seara, în halul în care era. E drept, am privit &#537;i piezi&#537;, căci la privirea perpendiculară pe termopan, parcă mai merge.
Pe de altă parte, când o iei pe vecina de vis-a-vis în colimator, efectul de termopan îi accentuează nurii &#537;i din astronom amator, devii, brusc, pasionat de... wildlife.  :mrgreen:

UFO
23 Iun 2012 23:27


Î&#539;i dai seama ce se întâmpla dacă era multilplicată imaginea cu un factor de 6 ? unde mai pui că prin instrumentele astronomice imaginea terestră este răsturnată cu susul în jos.  8) 

Legat de observa&#539;iile din spatele unui termopan întotdeauna am visat să am un acoperi&#537; transparent, să adorm a&#537;a cu ochii la stele, meteori, sateli&#539;i.  :cry:

Mircea Pteancu
24 Iun 2012 16:53


Exista  in Sky&Telescope relatarea unui amator canadian care are in tavanul  bucatariei sale  un luminator semisferic din material transparent .Mai ales in asprele ierni canadiene,amatorul respectiv foloseste acel luminator ca observator.Pentru aceasta ,dupa ce familia nu mai are nevoie de bucatarie,instaleaza un taburet pe masa bucatariei,pune atlasele la indemana ,stinge lumina si face observatii de stele variabile cu binoclul prin luminator.Sta in camasa,la caldura si face comod observatii in timp ce afara e un frig ''de toata coma''!
Cateodata,si eu arunc o privire la stelele cerului  prin termopanul ferestrei de mansarda,folosind binoclul militar IOR 8X30mm sau mini- monocularul 7x17mm.
Mircea

Jabba the Hutt
25 Iun 2012 17:57


am colimat ca lumea telescopul

presupunem că este colimat, efectul apare doar la Marte ?  Greu de crezut. Stelele cum se văd ? Dar, Saturn ? Tot 6 x ?

Se presupune că observațiile nu se fac din spatele unor alte medii optice...  geamuri, etc.

Stelele se vad putin diforme, iar Saturnul usor dublat.

Jabba the Hutt
25 Iun 2012 18:16


Doamne fereste!!!
Razi tu acum, dar peste ceva vreme cred ca veti ajunge la vorbele mele. 8)

mak
25 Iun 2012 20:29


Nu stiu altii cum sunt, ca sa citez pe cineva celebru, dar eu prefer oricand "the real thing", chiar daca "mai rarut ca e mai dragut" (nu e cazul la mine pentru ca, din fericire, stau la curte, iar iarna am facut observatii si la -15*C ca nu ma sperii de frig). La bloc e intr-adevar mai greu, dar sunt unii care ies pe terase ca valy, in fata/spatele blocului ca Teo sau Erwin sau prin parcuri. Din punctul meu de vedere, daca ajungem sa observam numai prin termopane e trist rau de tot. Plus ca mi se pare aiurea, cel ce a facut optica (fie si chinez) s-a chinuit sa scoata ceva din bucata/bucatile alea de sticla si eu vin si pun in fata niste sticle care nici macar paralele nu sunt, ca sa nu mai vorbesc de calitatea suprafetei. In fine, "de gustibus non disputandum".