-----------------------------------
ursamajor
19 Mai 2012 21:07

DSS (Deep Sky Stacker)
Întrucât nu există un topic despre acest soft [url=http://deepskystacker.free.fr/english/index.html]DSS și fiindcă am unele nelămuriri, îl inaugurez cu câteva întrebări și cu o doleanță.

Am auzit la colegii care fac foto DSO că folosesc capturi făcute în diverse condiții (zile diferite, probabil poziționare diferită a obiectului în cadru etc.) și adună semnal util din toate acestea. Nu mai vorbesc de celelalte tipuri de frame-uri ce pot fi folosite (dark, flat etc.). Știe DSS să facă aliniere? Asta cred că e cea mai importantă abilitate pe care ar trebui s-o aibă. Și cât de bine o face? Mărturisesc că am încercat acum ceva vreme o simulare cu DSS și am obținut... nimic.

Deoarece încă n-am ieșit la vânătoare de DSO, rog pe cineva care poate pune spre procesare un set de cadre, pentru "antrenamentul" doritorilor. Mulțumesc.

mflorian
19 Mai 2012 21:55


Nu am prea multă experiență, dar am făcut cîteva prelucrări cu DSS, inclusiv pentru imagini luate în zile diferite. DSS calculează și afișează unghiurile de rotație ale tutror imaginilor față de o imagine de referință și deplasamentele pe X și Y față de acesta. Din modesta mea experiență rezultă că suprapunerea imaginilor este perfectă. Neavînd prea multe seturi, nu știu cît de diferite trebuie să fie două cadre pentru ca DSS să nu mai poată calcula suprapunerea corectă.

Cît despre obținut nimic la final, probabil ai omis să tragi de sliderele pentru luminanță.

cmatei
19 Mai 2012 23:12


Pentru imagini obtinute cu acelasi sistem, se descurca rezonabil daca ai suprapunere buna intre imagini, se descurca si cu imagini luate inainte si dupa meridian flip (rotite cu 180grade). Alinierea pare ok, nu am sesizat artefacte datorate rotatiei (care e mai delicata decat shift-urile).

Totusi, daca intentionezi sa iei imagini in mai multe nopti, incearca sa centrezi obiectul la fel si sa ai aceeasi orientare a camerei, altfel va trebui sa faci crop la intersectia tuturor cadrelor si-ti ramane mai putin. Cel mai neplacut e cand orientarea e foarte diferita, atunci tai cel mai mult.

Ce nu stie sa faca, e sa-ti alinieze imagini cu diferente (semnificative) de scala, cum ar fi cele obtinute cu camere/telescoape diferite.

EDIT: uite, gasesti un set de date aici [url=http://cmatei.lug.ro/temp/auriga/]leo trio

ursamajor
20 Mai 2012 09:51


Le descarc acum și voi încerca o prelucrare cu DSS. Revin cu impresii.

UFO
20 Mai 2012 10:14


te astept ca si cand.. numai noi, .. am fi,.. pe pamat.... era sanda ladosi parca, o melodie. scuze tututror, insa acest user a reusit sa ma enerve suficient de mult incat sa il tin minte. Cu risul unei excluderi. Na, asa ai facut si tu. Gusta din propria-ti paine.Nu te-am uitat.

UFO
20 Mai 2012 10:40


da, ursamajor, nu te-am uitat, uimire, romanii au tinere de minte. Pe de alta parte sunt exagerat, multi din cei ce citesc acest post nu au habar despre ce este vorba. Si nici de insultele sinencvanone asociate idiului tau catre al meu. Pe de alta parte, sa te las asa usor, pare o prostie.

ursamajor
20 Mai 2012 12:31


Da, e simplu când ai ce-ți trebuie. Adaug o prelucrare rapidă.
Două chestii:
- tif-ul rezultat, pe 32 de biți, îl folosiți ca atare? Pe lângă faptul că Photoshopul nu-mi îngăduie să lucrez pe Layere cu el, alte aplicații nu mi-l "văd".
- la Canon nu mi-a plăcut niciodată acel chroma noise, care iese foarte urât, indiferent ce i-ai face... Sunt curios cum se va comporta 550D-ul. Din ce știu eu, senzorul lui e foarte sensibil la roșu, ceea ce nu mă liniștește deloc.

http://img811.imageshack.us/img811/4291/leotrioauriga.jpg

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us

cmatei
20 Mai 2012 12:57


Referitor la zgomot, singura solutie generica e: si mai mult semnal :-) In cazul asta particular insa, zgomot pe rosu (si ulterior chroma) e introdus de flat-uri, daca te uiti pe histograma lor o sa vezi ca e mai jos decat restul - e o problema a flatboxului meu cu leduri care nu prea dau rosu.

Ar fi bine ca macar gamma stretch, neutralizarea background-ului si corectiile de culoare sa le faci cu rezolutie cat mai buna. Apoi poti converti la 16bit mai linistit, daca ramai la photoshop pentru procesare. La DSLR nu cred ca pierzi mare lucru daca lucrezi din start cu 16bit (ai 12-14 bit initial, la care mai adugi un pic de interpolare la stacking).

auriga
20 Mai 2012 16:04


off-topic: ursamajor m-ai confundat cu cmatei.
cat despre 550D, nu cred ca e mai sensibil mai rosu (sau nu semnificativ) decat celelalte Canon-uri. Doar daca  ii schimbi filtrul.

ursamajor
20 Mai 2012 17:29


Da, așa se pare. Am crezut că, fiind în folderul cu nickname-ul tău, au fost făcute de tine și puse la dispoziția publicului. Cer scuze pe această cale de confuzie. :)

LE: asta e făcută dintr-un singur RAW (primul din serie), în diverse programe de editare (Lightroom, Photoshop și PFS). Câteodată mă întreb dacă merită să expui atât de multe cadre, când poți scoate același lucruri dintr-o singură expunere, cu rezultate satisfăcătoare pentru un amator. Probabil când voi debuta ca DSO-ist, se vor schimba pretențiile. Sau poate nu. :mrgreen: 

http://img713.imageshack.us/img713/6209/leotriosgraw.jpg

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us