-----------------------------------
IACOB DUMITRU
06 Noi 2006 11:29

Volumul este o consecinta sau o cauza?
Care credeți că este rolul Spațiului în viața de zi cu zi, în Matematică, în Fizică?

Alexandru Rautu
13 Noi 2006 21:13

Re: Volumul este o consecinta sau o cauza?
Care credeți că este rolul Spațiului în viața de zi cu zi, în Matematică, în Fizică?

Intrebati-l pe Kant ... va spune tot ( sau poate nu chiar tot ) ... oricum eu cred ca spatiu (in general) e acel concept abstract al omului in care omul incadreaza lumea din jur, cea pe care o vede ... ca doar noi folosim ochii pt a percepe ceea ce e in jur, ia! ganditi-va cum ar fi sa percepem lumea doar cu urechea ( nu radeti ! sunt oameni care nu vad si atunci celelate simturi sunt mai dezvoltate ), cu sunetele pe care le auzim ... astea tot intr-un cadru le concepem ... iar acest "background" pe care il folosim sa asimilam informatia din mediu extern este spatiu ... asta e doar una din idei ...  pe parcusul evolutii umana spatiu a capatat mai multe valori, dar asta le stim cu totzii ...

lucia lucia
13 Noi 2006 21:51


Imi place raspunsul lui Rautu.
Spatiul e o notiune abstracta. In viata de zi cu zi nici macar nu constientizam notiunea respectiva: o legam de repere mai degraba decat de ideea de spatiu. Practic, aici spatiul se reduce la distanta de parcurs, timp, efort: ma duc pana in oras...(cat timp am nevoie pentru un tur ca sa-mi caut pantofi, ce distante parcurg, care sunt megazinele (reperele) prin care trec si in ce ordine le abordez.
Matematic, exista o multime de spatii. Fizic, la fel  8) .
spatii euclidiene, hilbert, bannach, riemann, minkowsky, friedmann, kasner...(scuze ca mi-a fost lene sa pun majuscule)... cantoriene...
Intuitia fizica sau descrierea matematica a notiunii de spatiu sunt chinuitoare incercari de abstractizare si ...rigurozizare (pariez ca n-ati mai auzit asa ceva) a intuitiei ca traim intr-un oarece loc (spatiu-timp) pe care il survolam.

Alexandru Rautu
13 Noi 2006 22:38


Imi place raspunsul lui Rautu.




acu ... ca ati pus intrebarea spuneti-ne si noua cum vedeti dumneavoastra spatiu :?: (sper sa nu fie cu legea aia a asimetriei  :roll: )

lucia lucia
13 Noi 2006 23:05


rautu> problema e ca, d.p.d.v. al asimetriei materiei (chestie care, sincer, mi se pare deja evidenta) nu putem gandi decat un univers asimetric in spatiu-timp.
oricat am tine noi la simetrie, asta e realitatea :D 
simetriile, ca si transformarile Galilei, sunt OK... local.

Alexandru Rautu
13 Noi 2006 23:08


oricat am tine noi la simetrie, asta e realitatea :D 
simetriile, ca si transformarile Galilei, sunt OK... local.

 :cry: vreau simetrie ... nu ma mai joc  :P

lucia lucia
13 Noi 2006 23:28


nu vrei simetrie. Daca voiai simetrie erai acum culegator de capsuni in Algeria sau mai stiu eu pe unde. Tu vrei ceea ce stii ca poti si ceea ce poti aduce o asimetrie. :lol:  8)

lucia lucia
13 Noi 2006 23:30


PS. recunosc, asta e o discutie buna de chat.  au propos, de ce nu foloseste nimeni chat-ul?

Alexandru Rautu
13 Noi 2006 23:36


PS. recunosc, asta e o discutie buna de chat.  au propos, de ce nu foloseste nimeni chat-ul?

dar avem chat ... :roll:   :D ... nu stiu parca e mai fain pe forum ... imi pot reciti aberatii scrise in mesajele anterioare ... :)

Doru Dragan
14 Noi 2006 12:05


Spatiul este o structura. Rolul sau este tocmai asta, sa structureze o multime altfel informa. Reluati de cetiti (vorba domnisoarei L) teoria multimilor, relatii si structuri algebrice. Notiunile de multime, relatie, ordine, legi de compunere, structura sunt fundamentale pentru cineva care vrea sa cunoasca aceasta lume.

IACOB DUMITRU
14 Noi 2006 13:29


Domnul Drago a spus:

"Spatiul este o structura".

Întrebarea mea este:

Orice eșantion (în speță orice volum) dintr-un spațiu este o structură?

Doru Dragan
14 Noi 2006 14:14


Iar raspunsul meu este: da!

IACOB DUMITRU
14 Noi 2006 15:00


Urmare acestui raspuns categoric (și corect din punctul meu de vedere) îmi voi permite să pun o nouă serie de întrebări:

Această structură este de natură materială? 

Expresia "structură imaterială" are sens?

Expresia "structură materială" reprezintă un pleonasm?

Alexandru Rautu
14 Noi 2006 16:26


Această structură este de natură materială? 

Expresia "structură imaterială" are sens?

Expresia "structură materială" reprezintă un pleonasm?

Spatiul este o structura. Rolul sau este tocmai asta, sa structureze o multime altfel informa. Reluati de cetiti (vorba domnisoarei L) teoria multimilor, relatii si structuri algebrice. 

Cred ca domnul D. se referea la un spatiu matematic nici de cum la spatiu fizic ... spatiu fizic in ultimele decenii a capatat o nuanta total diferita de spatiul matematic ... deci, nu cred ca are rost sa vorbim despre cele intrebate de dumneavoastra ... desi expresia "structura imateriala" parca are un sens  :wink: ala de structura ne-materiala, adik fara masa ...

Doru Dragan
14 Noi 2006 17:44


O structura este un mod de organizare. Se pot structura si concepte abstracte si particule elementare si campuri si ... orice. Din cate stiu eu si spatiul fizic e structurat altfel nu ar exista dimensiuni, directii, vectori, metrici etc.

Alexandru Rautu
15 Noi 2006 00:31


O structura este un mod de organizare. Se pot structura si concepte abstracte si particule elementare si campuri si ... orice. Din cate stiu eu si spatiul fizic e structurat altfel nu ar exista dimensiuni, directii, vectori, metrici etc.

Aha ... mersi ca ai subliniat asta ... 

P.S. Dar intrebarile domnului Iacob nu prea isi au sensul pt. ca putem structura orice si oricum ... deci poate sa nu contina particule sau alte chestii de astea ...

IACOB DUMITRU
15 Noi 2006 10:57


Rautu a spus:

"Dar intrebarile domnului Iacob nu prea isi au sensul pt. ca putem structura orice si oricum ... deci poate sa nu contina particule sau alte chestii de astea ...".


Eu mă refeream în speță la orice volum din spațiu real.  În aceste condiții, răspunsurile la întrebările mele sunt extrem de utile.

Doru Dragan
15 Noi 2006 11:06


Ajungem din nou la adancurile filozofice :shock: Observatia influenteaza obiectul observat. Spatiul e structurat probabil pentruca il observam noi si incercam sa punem ordine. Probabil ca daca nu l-am observa, nu ar fi structurat :) Nu am de unde sa stiu, pentruca ma-ndoiesc deci gandesc deci exist deci observ deci influentez :D

IACOB DUMITRU
15 Noi 2006 12:08


Mi se pare foarte corect răspunsul dumneavoastra.

Eu eram interesat totuși dacă în lumea așa-zis reală:

Poate exista structură în absența materiei?
Poate exista materie în absența structurii?
Nu cumva avem de a face cu niște sinonime?
Nu cumva "volumul" (fizic) este și el un sinonim al "materiei"?

Doru Dragan
15 Noi 2006 12:42


Absenta materiei inseamna vid. Natura are oroare de vid. Pe de alta parte vid inseamna simetrie. Asta e un alt motiv pentru care nu se poate :D Deci eu cred ca in absenta materiei nu exista nimic decat ... poate ... Dumnezeu ... dar s-ar plictisi repede si ar crea ... materia :)

IACOB DUMITRU
15 Noi 2006 14:17


Sunt perfect de acord cu răspunsul dumneavoastră.

raduM
15 Noi 2006 22:44


http://en.wikipedia.org/wiki/Space

IACOB DUMITRU
16 Noi 2006 08:29


Domnule Radu, poate că nu ați observat, dar "finețea" discuțiilor, pe această temă, dintre mine și domun Dragon depășește cu mult "pretențiile" observațiilor cuprinse în materialul la care cu multă amabilitate ne-ați făcut trimitere.

Oricum, vă mulțumesc.

raduM
16 Noi 2006 09:20


Nici o problema. Iata inca niste chestii nerafinate. :lol: 
 :arrow:   http://en.wikipedia.org/wiki/Philosophy_of_space_and_time

IACOB DUMITRU
16 Noi 2006 12:00


Domnule Radu, vă mulțumesc încă odată, dar să știți că răman la aceeași părere.  Eu cred că a venit timpul ca și alții să se inspire de la noi romanii.

Doru Dragan
16 Noi 2006 14:09


Sa inspire, sa inspire, da' s-avem grija sa facem o baie inainte.
Noi cu mușchii ca oțelu', vom culege mușețelu' :D

IACOB DUMITRU
16 Noi 2006 16:06


Cu asemenea mentalitate orice este posibil.

Alexandru Rautu
16 Noi 2006 17:40


Sa inspire, sa inspire, da' s-avem grija sa facem o baie inainte.
Noi cu mușchii ca oțelu', vom culege mușețelu' :D

mda...  :D

lucia lucia
16 Noi 2006 20:17


Lasati-i sa se intrebe deocamdata cine am fost...  :lol: 
Ca de inspirat s-au cam inspirat de la cine a trebuit si cand a trebuit iar la decernarea premiilor acelea grozave, au "uitat" sa multumeasca frumos celor de la care s-au inspirat.