-----------------------------------
mihai
14 Mai 2012 20:44

orion optics de 10 inch f 4.8 cu o montura vixen GPDX eq.
salut . am o ocazie sa cumpar un telescop orion optics de 10 inch f 4.8 cu o montura vixen GPDX eq.

pretul este de 700 de euro . este bine ? se poate face ceva treaba cu acest echipament ?( nebuloase ,galaxii, ceva astrofoto) .

micrenda
14 Mai 2012 21:06


Depinde daca ai experienta si daca ai deja avut un alt instrument.
Ca primul instrument, eu nu cred ca este cel mai potrivit.

mihai
14 Mai 2012 21:14


am avut o jucarica de tesco de 4 inch, nu ceva serios . cat de greu poate sa fie :) incet incet invat .

deci merita banii ?

auriga
14 Mai 2012 21:28

Re: orion optics de 10 inch f 4.8 cu o montura vixen GPDX eq
tubul optic nu te va dezamagi! eu am un spx de 8" f/4.5 si este grozav. OO au oglinzi bune, mecanic tubul este ok vizual pt astrofoto pare cam fragil dar poate sa-si faca treaba si asa.

mihai
14 Mai 2012 21:32


mersi de info :) cred ca montura este destul de stabila . dar nu am idee de trepied/pier :(

dragos.n
14 Mai 2012 23:26


700 euro pentru OO de 10''+ Vixen GPDX ?? Imi pare prea bine pentru a fi adevarat. Sa nu aiba vreun defect, ceva.

mihai
14 Mai 2012 23:33


totusi nu e nou ( nu stiu pretul la tot ansamblul nou sau vechi ) . inca nu am vazut  prapadenia . in cateva zile . am vb cu omu , a zis ca mountu vine pe un pier cam praf, nu e stabil, ori ii mai dau eu cateva gauri sa bag suruburi, ori cumpar alt trepied ceva ( exclus,mai am banii de tzigari) . ii bag suruburi, desi vorbesc sa n-adorm, nu am nici cea mai vaga idee cum arata vixenu montat pe pier,ce  diamteru are,etc..

tot este mult 700 de euro, sunt bani, eu sper sa mai trag de el pe la un 650 :)

dragos.n
14 Mai 2012 23:49


Un OO de 10'' este 975 euro, varianta cea mai slaba, cu oglinzi lambda/6, iar un Vixen GPDX era peste 600, daca nu ma insel, cand era pe piata. Acum a fost inlocuit de GP=D2, care e 895 euro. De asta spun ca e foarte ieftin. Evident ca nu mai e cand astia sunt toti banii pe care ii ai.

mihai
14 Mai 2012 23:55


oook deci e bine bine dupa cum zici :)  

daca gpdx-u nu mai e pe piata, mai gasesc piese,upgrade-uri,adaptoare+etc ?

dragos.n
15 Mai 2012 00:09


Piese pentu monturi Vixen? Nu stiu. Cred ca trebuie sa cauti pe net. Acum, din ce stiu, monturile astea au fost considerate ca fiind foarte bune. Ramane sa vezi cum e obiectul.

Pe de alta parte, cred ca pretul este asa mic, deoarece din Nicosia sa vinzi pe continent la preturile care se cer in general la secondhand, e cam greu, ca e transportul mai scump. Si banuiesc ca nu e prea mare piata de astronomie in Cipru.

mihai
15 Mai 2012 00:12


sa vedem cum se vede :)  o sa fac niste poze pe traseu .. 

ce ar putea fi "grav" la un newtonian ?

dragos.n
15 Mai 2012 00:46


Sa fie oglinzile zgariate. Asta ar fi relativ grav, ca ar trebui sa faci o realuminizare, adica ar costa destui bani. In rest sunt reparabile relativ usor, sau cu bani putini, si fara sa fi vreun mare mester.

Eventual, du-te sa le vezi, si daca sunt ceva probleme mai mari, amana cumpararea, si cere-ne sfatul. Acum, daca piciorul monturii e instabil, scoate montura de pe el, sa poti vedea cat de solida e cand o blochezi, si cat de usor merge la mana.

mihai
15 Mai 2012 01:13


da, am sa ma duc sa vad montajul.

nu am inteles prea bine ultima parte,dupa scosul monturii de pe pier

cum o sa vad cat de solida e cand o blochez? o blochez in functie de ce? cu tubul pus sau fara?

tot la mana merge si asta? de ce mai are motor ?

nobody
15 Mai 2012 01:50


Ce model e telescopul si ce vechime are ?

mihai
15 Mai 2012 01:55


orion optics 10 inch f 4.8 Vixen GP-DX equatorial base with motor drives on both axes


asta este tot ce stiu deocamdata . ce anume ar trebui sa mai aflu ? modelul ? am sa intreb maine date mai precise

chiar ca vechimea nu o stiu...sper sa o aflu curand

dragos.n
15 Mai 2012 08:37


Nu stiam ca e motorizata. 

Ma refeream sa o incerc sa vezi daca are ceva joc, si un pier instabil poate sa te incurce. Si de asta spuneam sa o scoti de pe stalp, si sa incerci la mana, desi nu e cea mai fericita metoda, sa vezi daca sta fixa. Blocata in sensul ca orice montura are doua manere de blocaj al axelor, ca sa nu se miste liber, ci doar cu motoare, sau cu butoanele de reglaj fin.

mihai
17 Mai 2012 00:24


2-3 zile pana la minune :)  inca nu am vazut nici tubul, nici montura,,,, :? 

cica trebuie sa dau 3 gauri in metal ( in pier adica ) si sa vâr 3 suruburi....nu am idee cat de inalt este pierul ( cred ca e half pier ). un sfat ceva? o sa fie usor sa fac gaurile alea si sa bag 3 suruburi ? sau este o operatie delicata, la mm ? cred ca gaurile si suruburile noi vor face montura sa fie mai stabila pe pier (cam asa cred )

vanzatorul a precizat acest lucru de la inceput, cum ca montura nu este prea stabila pe pier ( pier original de la OO ) . stie cineva montura respectiva daca se poate atasa usor pe pier de OO ? sau alt pier, in general . va fi dificila operatia de stabilizare a monturii sau nu ?

dragos.n
17 Mai 2012 05:32


Fara sa o vedem e greu de spus.

mihai
18 Mai 2012 23:10


l-am luat :) l-a lasat la 640 de euro

mi-a dat un alt finderscope ( ala montat negru,cica nu se vede inversat  :|  )

maine imi da 2 acumulatoare extra si incarcator+manual

nu are barlow, doar un eyepiece

aia e. sa vedem cum il pun in functiune :)

cmatei
18 Mai 2012 23:31


Ditamai monstrul, sa-l stapanesti sanatos! La prima iesire la stele, uita-te in ocular in cat timp se amortizeaza vibratia dupa un branci usor. Daca nu are prin absurd cine stie ce problema optica, ai facut o afacere foarte buna!

PS: e un pic riscant sa-l tii montat asa fara contragreutati.

Lordy
18 Mai 2012 23:42


Un dobson pe  EQ ?   Din cate stiu un dobson nu merge pe astrofoto sau e doar din cauza ca are   mount  AZ?   E doar o intrebare offtopic ...  eu voi merge pe visual 12 sau 16 inch  dobson  dar nu ar strica sa stiu daca se poate pune si pe  o  EQ cu Go-To :)    oricum frumoasa achizitie  . Sal stapanesti sanatos.

Cer Senin  , Ionut

mihai
18 Mai 2012 23:44


l-am demontat,a fost pus doar pt foto si sa vad cam spatiu ocupa . e mare rau 10 inch . nu il pot folosi acum, poate peste cateva zile.....


daca il pun pe veranda,il las acolo sau il bag il scot din casa? sa stea afara cu o prelata ceva pe el o fi bine ?


si contragreutatea cand o pun? inainte sa pun tubu ? sau dupa?

dragos.n
18 Mai 2012 23:48


Super afacere. Poti sa-l pui cu o prelata pe el, daca stii sigur ca nu o sa bata vantul prea tare, Dar mai bine sa scoti telescopul de pe montura, si pe urma pui prelata. Nu conteaza cand pui contragreutatile.

Lordy, asta e un telescop Newton. Iar telescoapele Dobson sunt niste Newtonuri puse pe montura Dobson.

mihai
18 Mai 2012 23:54


nu e dob, e reflector newtonian

da,am sa bag tubul in casa mai bine, si montura o las afara acoperita,sa ramana aliniata ( daca o ramane). tubul trebiue sa-l pun culcat cred? ca in fund are oglinda, mi-e frica sa il pun in picioare cu oglinda pe podea

vezi la montura acolo unde e hartia aia adeziva, acolo nu calca bine pe pier, si are un joc. sa vad cum il fac, nu cred ca o sa fie prea greu

valy
18 Mai 2012 23:58


Sa-l stapanesti sanatos si sa te bucuri de el!

daca il pun pe veranda,il las acolo sau il bag il scot din casa? sa stea afara cu o prelata ceva pe el o fi bine ?
Poti sa il lasi unde vrei atat timp cat nu bate soarele in el, nu intra apa sau praf. Insa e bine sa stea undeva la racoare ca sa fie aclimatizat pentru observatiile din timpul optii. Chiar stai in Nicosia? Cred ca e o locatie buna, ai 2-3 zile de nor pe an, nu stiu seeigul cum e pe acolo.


si contragreutatea cand o pun? inainte sa pun tubu ? sau dupa?
Eu as zice ca intai montezi tot, strangi bine si la sfarsit pui tubul.

dragos.n
19 Mai 2012 00:20


E mai bine sa pui tubul vertical cu oglinda jos, ca sta pe flotoarele ei, nu pe muchie pe suporturile laterale care pot da tensiuni interne in timp lung. 

Nu se vede exact ce are. Oricum, trebuie sa scoti montura de pe pier ca sa vezi ce e. Dar cred ca nu e o mare problema.

mihai
19 Mai 2012 00:34


ce flotoare ? fundul este drept,are 3 suruburi fluture. cumsa-l pun sa stea pe suruburile alea? alea-s de reglaj . ma gandeam la o pernuta rotunda sau un burete de 10 cm grosime pus intr-un colt,si tubu sa stea pe el.:)

dragos.n
19 Mai 2012 00:53


Inauntru oglinda sta pe niste flotoare. Sau asa ar trebui. Adica niste placi triunghiulare sau rectangulare, fiecare cu trei sau doua puncte de suport la oglinda. 

Nu are nimic daca sta pe suruburile de reglaj. Eventual, poti sa pui ceva sub tub, dar nu are nevoie de pernuta ca sa doarma linistit. Trei bucatele de lemn sau metal, si e bine. Oricum, mai bine decat culcata lateral.

mihai
19 Mai 2012 04:21


pfff si eu care vroiam sa dorm cu el in pat prima noapte :)

l-am incercat acum 10 minute, cam dificil de montat,reglat,etc. nici nu am bateria incarcata la motor

chestia e ca nu il pot roti in plan orizontal.... adica trebuie sa misc trepiedu ... nu stiu cum,cred ca o fi intepenit


declinatia merge,si rotirea tubului merge, dar punand polara la 35 de grade, cum fac sa rotesc pana gasesc polara,ca nu se misca mountu.. sper ca am explicat sa inteleaga cineva...

UFO
19 Mai 2012 06:41


polara e in directia sagetii. de ce sa il rotesti in plan orizontal ?

cmatei
19 Mai 2012 10:47


Nu stiu cum e la GP-DX, dar verifica daca nu exista un surub sub piesa intermediara (talpa) care se vede in poze intre pier si corpul monturii (la eq5/6 asa e), trebuie slabit ca sa poti misca pe azimut. E vreo fanta in pier in partea de sus ?

dragos.n
19 Mai 2012 11:02


Intra pe site-ul SkyWatcher, si de acolo poti sa descarci un manual pentru montura EQ5, sa vezi cum functioneaza, cum se regleaza. Este aceeasi procedura ca la Vixen. Diferenta e la actionarea motoarelor. Oricum, din ce vad in foto ai si reglaj manual pe langa motoare, pentru RA si Dec.

http://www.skywatcher.com/swtinc/customer_support.php?id=29&class1=1&class2=130

mihai
20 Mai 2012 00:42


uite sunt 2 fante. una de la montaj care calca pe pier si inca una cu 2 reglaje in oglinda. parca alea ar arata sa tina ceva, dar nu se invarte neam. or fi intepenite

eu am inteles de polara ca este la latitudinea care o am eu, dar trebuie sa si rotesti montura totusi, ca nu rotesc to pierul sa il pun pe polara

dragos.n am sa intru si acolo sa ma uit . nu stiu daca vixenu este exact eq 5

motoarele inca nu le-am incercat inca,trebuie sa cumpar recharger,azi-maine sunt inchise toate magazinele. se poate folosi bagat in priza nostop? sau doar pe baterii?

are o mufa mica unde scrie DC POWER .

UFO
20 Mai 2012 03:07


Nu stiu exact, dar am asa o parere, daca slabesti de surubelul aflat in partea de jos, frontal, din a 2-a poză, cred ca ar trebui să poti roti montura azimutal. (atentie , faci acest lucru fara telescopul montat , sa nu risti sa pice pe jos !!!! si mai consulta manualul )

dacă vrei sa pui în pol instrumentul, oricum v-a trebui să lucrezi prin tatonări succesive. Momentele în care vei alege să pui axa în polară trebuiesc astfel alese încât polara să fie în planul meridian. 
Aici mai este si o altă metodă, să observi aștrii de-o parte și de alta a cluminației superioare, și astfel să determini meridiana, planul meridian.

http://en.wikipedia.org/wiki/Meridian_circle

Eu îți recomand următoarea metodă, dar care necesită tatonări succesive. Observă în meridian stele strălucitoare a căror momente le cunoști dinainte. De exemplu, Steaua Alfa de magnitudine 2,5 trece in meridian pentru locația ta la ora 3:12:41 ...  ei bine, la exact aceea oră îndrepți telescopul spre steaua respectivă. Grosso-modo axul optic principal al telescopului (și implicit tubul) se v-a afla în planul meridian. E de menționat că tubul trebuie să fie astfel poziționat încât să fie la zero cu axa ascensiei , cea inclinata. Repeți pentru mai multe stele și uite așa din aproape în aproape vei avea o alieniere perfectă. 

O altă problemă de care sigur te vei lovi v-a fi colimarea instrumentului. Sunt sigur că s-a mai discutat pe acest forum, dar trebui sa cauti singurel informatiile.

Succes.

mihai
20 Mai 2012 04:00


nu merge de nici un fel azimutal. mm maine il desfac !!

ala e pt altitudine,are 2, tot la fel ca alea negre



montura are in fund ( cand o ridic de pe pier), un suruboi mare. o sa il slabesc maine sa vedem . poate ar trebui putin uns inauntru

daca nu-i dau de cap,invart toata montura cu tot cu pier,ce sa fac....

chestia cu meridianul cred ca este bine ce ai zis tu,dar eu nu inteleg nimic,scuze,sunt incepator.


saptamana viitoare cand o sa am zi libera ma urc pe inserat pe acoperis si pana cade noaptea sper sa-l fac. poate fac si un filmulet pentru incepatori (ageamii) ca mine :)


totusi imi este groaza sa desfac montura sa o ung! mai bine invart pierul cu totul

UFO
20 Mai 2012 04:05


chestia cu meridianul cred ca este bine ce ai zis tu,dar eu nu inteleg nimic,scuze,sunt incepator. 

cu totii suntem incepatori, stai linistit. Daca vei reciti ce am scris, cu rabdare, o sa vezi ca nu e asa de complicat. 

TRust me.

edit - planul meridian e planul compus din SUD, ZENIT, POLARIS, NORD. E de maxima importanta in astronomie.

UFO
20 Mai 2012 04:11


Daca ai nelamuriri intreaba cu cuvintele tale. Nu se supara nimeni. Din contra.

mihai
20 Mai 2012 04:17


daca aliniez bine pe acoperis,si dupa aia mut toata harabaia jos pe balcon,ramane aliniat telescopul? ( eu zic ca logic,nu)

aliniamentul este valabil in punctul in care il faci,daca telescopul este mutat cu 2 cm mai la dreapta,am facut praf aliniamentul ?

UFO
20 Mai 2012 04:25


exact. aliniamentul in pol il faci acolo, si e valabil doar pentru acel acolo. daca muti .. pierzi .

mihai
20 Mai 2012 04:30


am gasit ceva.....am incercat.... nu merge....


poate suruboiu ala de pe fund a fost strans sa fie transportat... sau azimutu e intepenit...

UFO
20 Mai 2012 04:36


pff, acela pare chiar ajustarea in azimut. Ai miscat de el ? se misca ?

mihai
20 Mai 2012 04:41


am invartit de knoburile alea in toate felurile,nu se invarte neam montura ! parca e turnata !

UFO
20 Mai 2012 04:46


montura in sine, e ceva, azimutalul, altceva. eu zic sa nu te enervezi, ci sa astepti si alte parerei. Eu unul cred ca e ceva simplu, atat de simplu ca nu il pot defeni. Scuze. Sunt sigur ca omiti ceva. Eu insa nu am montura aici, daca as fi avut-o in 3 secunde iti ziceam ce e in neregula. Poate setup, poate montura in sine. :(

dragos.n
20 Mai 2012 05:09


1. Surubul care strange montura pe pier nu trebuie uns!!!! Probabil a fost strans foarte tare, si de asta se desface greu. Dar daca il desfaci, si trebuie daca vrei sa repari pierul, o sa vezi ca pierul are un pin ridicat, pe care se se preseaza cele doau suruburi laterale. Asa ca trebuie sa desurubezi  putin si cele doua suruburi negre. La fel si surubul care tine montura de pier, ala de dedesubt nu trebuie desfacut de tot, ci doar cat sa poata fi scoasa montura de pe pier. Nu-ti fie teama. Toti astronomii fac asta in fiecare zi de observatie, daca trebuie sa transporte telescopul. Iar EQ5 este copia lui Vixen

2. Montura asta nu se misca azimutal, ca ea este o montura ecuatoriala!!! Doar se pune in pozitie printr-o mica rotatie din suruburile cele negre, pe sistemul desfaci unul strangi pe celallalt. Atentie, intai desfaci, apoi strangi.

Acum punerea pe pozitie se face asa. Se asaza pierul cu pinul spre nord, cat de precis se poate, apoi se pune montura pe el, se strange surubul de dedesubt, dar nu pana la blocare,, ci aproape, cat sa tina bine montura. Apoi din cele doua suruburi negre se face orientarea finala spre nord.

3. Cand cumperi un lucru nou, intai citesti manualul de functionare!!! si apoi te apuci sa tragi de suruburi si alte alea. Si daca l-ai citit si nu ai inteles, mai citesti odata, intrebi un prieten, adica pe noi, pana te prinzi cum merge treaba.

Uite ai aici un manual Vixen GPDX.

http://arnholm.org/astro/gpmanual/index.htm

UFO
20 Mai 2012 05:49


per aspera ad astra.. sau invers  :(

cmatei
20 Mai 2012 07:53


dar verifica daca nu exista un surub sub piesa intermediara (talpa) care se vede in poze intre pier si corpul monturii (la eq5/6 asa e), trebuie slabit ca sa poti misca pe azimut.

montura are in fund ( cand o ridic de pe pier), un suruboi mare. o sa il slabesc maine sa vedem . poate ar trebui putin uns inauntru

Eu de "suruboi" vorbeam... Trebuie slabit putin, nu uns si nici desfacut complet, ca sa poti misca pe azimut. Rotatia pe azimut e intre talpa si montura, nu merge cu el strans tare. Dupa ce-l slabesti, poti misca pe azimut din cele 2 suruburi negre (desfaci unul si-l strangi pe celalalt). La final dupa punerea in pol se strange bineinteles la loc "suruboiul".

Te intrebam daca e o fanta (gaura) in partea de sus a pier-ului. Pe-acolo ar trebui sa ai acces cu o cheie la "suruboi" cand faci alinierea polara.

@dragos.n: pin-ul e in acea talpa, nu in pier. Talpa e prinsa rigid de pier cu cele 3 (?) suruburi laterale, nu s-ar putea roti.

UFO
20 Mai 2012 08:00


e chiar atat de interesant suruboiul ?  ma intreb. ca observ ca numai despre suroboi se vorbeste/ poate am eu ceva cu surubelele. dar nici chiar asa.  :( intamplator sau , nu, de fiecare data...   acuma pe bune, ce atatea discutie despre un surubel ? chiar nu avem ceva mai bun decat surubele ? eu unul m-am saturat de surubele. 

@cmatei  e fain surubelul daca e strans ferm insa, nu citesc decat ce vreau sa imi cumpar, ce surubel sa strang, etc, nu asta-i astronomie mon ami, ci e surubaraie pe fatza... forumul tamplarilor ?si al surubarilor "? cum le spune...  anevto-modelistilor prin aschiere. chiar asa.

imi cer scuze de asemenea raspuns, insa asrtonomia nu se reduce la filetul xyz, si nici macar nu incepe cu filetul respectiv. Dar de, asta pare ca e astronomie, ce surub avem.

Critica doare, dar poate fi constructiva.

dragos.n
20 Mai 2012 08:28


Cmatei, ma refer la pinul din fotografia atasata. Se vede mai bine pe half-pillar.

UFO, cand o sa afli ce e cu ''steaua Alfa, de magnitudine 2,5'' :lol: probabil o sa intelegi si ce e cu suruburile.

UFO
20 Mai 2012 08:34


steaua alfa e steaua alfa, iar un surubel e un surubel.

cmatei
20 Mai 2012 08:44


@dragos.n: stiu la ce pin te referi, eu i-am zis acelei piese din varful pierului "talpa", poate neinspirat. Si aici, ea este fixata rigid de pier cu 3 surubele :-) "Suruboiul" lui Mihai e cel negru din interiorul pier-ului in poza ta, ala trebuie slabit. EDIT: aparent nu mai pot incarca poze sa marchez "talpa" la montura lui Mihai.

dragos.n
20 Mai 2012 09:12


Pinul ala care e indicat cu sageata. De obicei, prin talpa se intelege ceva care vine in jos, si asta ar fi la baza  monturii. Evident, e doar o problema de exprimare.

Cele trei suruburi, care prind placa superioara a stalpului de tubul lui, probabil ca sunt slabite, si trebuie eventual date alte gauri, si filetate.

jimao22
20 Mai 2012 14:08


e chiar atat de interesant suruboiul ?  ma intreb. ca observ ca numai despre suroboi se vorbeste/ poate am eu ceva cu surubelele. dar nici chiar asa.  :( intamplator sau , nu, de fiecare data...   acuma pe bune, ce atatea discutie despre un surubel ? chiar nu avem ceva mai bun decat surubele ? eu unul m-am saturat de surubele. 

UFO, poate ar fi bine sa iei o pauza binemeritata dupa acest noian de postari cu care ai umplut literalmente forumul in ultima vreme. 
Esti omniprezent si unde te pricepi si unde nu ai habar. Dar ce e mai grav e ca dupa 3 luni de cand ai aparut pe forum si ai postat cat au postat in cativa ani alti membri valorosi ai comunitatii acesteia, ai inceput sa formulezi si judacati de valoare despre diversi oameni sau diverse subiecte.
E ca o euforie in care ai intrat, crezi ca daca nu ti-a zis nimeni nimic pana acum, esti chiar de neinlocuit pe forum.
Nu e un atac la persoana, asa cum probabil in exaltarea in care ai ajuns te va face sa crezi, e o constatare a unei stari de fapt pe care eu o consider deplasata.
Deci, ia o pauza, respira un pic si revino cand ai ceva important de spus. 
Te rugam.

mihai
20 Mai 2012 23:50


uraaaaaa!! gata am rezolvat problema ! pregatesc pozele sa le postez . 10 min :)

mihai
21 Mai 2012 00:42


1. Am desurubat mountu de pe pier . este prins in 3 suruburi . sunt echidistante (cat de cat). care le-a facut e un mare praf ! nu sunt centrate si mountu are un joc pe pier. e foarte mic,dar cred ca se va amplifica enorm la DSO .solutia ar fi noi gauri date de meserie,si cu niste suruburi mai sanatoase eventual fericite cu niste saibe zimtate impotriva desurubarii (manipulare,socuri,etc)

http://i47.tinypic.com/359hiy0.jpg



2. se observa gaurile descentrate.cred ca au fost facute cu mountu dat jos,si dupa aceea facute si in mount,la ghici !

http://i50.tinypic.com/24dk7lg.jpg


3.aceeasi chestie

http://i49.tinypic.com/wpl4i.jpg


4.mountu scos de pe pier.pe fundul mountului se observa suruboiul,care il banuiam de belele . se observa si knoburile azimutale

http://i50.tinypic.com/k15b9d.jpg


5.a mers usor,am demontat partea inferioara a mountului. 

http://i45.tinypic.com/xrayx.jpg


6.motul acela nu era intre knoburi, ci total auirea,infipt intr-o alta gaura mica,nefiind posibil manevrarea lui cu ajutorul knoburilor

http://i49.tinypic.com/2vc97jo.jpg


7.cercul albastru indica locul unde moztul ar fi trebuit sa fie

http://i48.tinypic.com/w7n9n5.jpg


8.albastru=unde motul era infipt,o gaura mica si atat
   rosu=locul lui intre cele 2 knoburi

http://i47.tinypic.com/zv25a9.jpg


9.pozitionarea corecta

http://i47.tinypic.com/35lbw3t.jpg


10.montarea surubului .l-am strans la loc, si nu mergea. l-am slabit,si acum knoburile isi fac treaba,desi miscarea azimutala este destul de redusa,cam vreo 5-6 cm,dar cred ca este deajuns. totusi,surubouil nefiind strans,imi este teama sa nu se desurubeze si sa pice mountu. de verificat periodiccau pus o saiba sau ceva

http://i48.tinypic.com/14jyf0o.jpg


multumesc tuturor celor care m-au ajutat si ma ajuta de pe acest forum

mai am o tona de intrebari :)

ca de exemplu una care ma macina: pot sa aliniez scopu orbeste? adica daca este nor,sau am un zid in fata,etc, si nu vad polara . dar fara gadgeturi gipiesene,etc, asa,cu o busola si niste calcule sa zicem..

am un zid si nu vad polara deocamdata....


le-oops,imi apar ca deprecated imaginele. le-am pus din nou doar linku. poate am gresit ceva,scuze,dar am incercat sa le uploadez aici,dar nu ma lasa,cred ca am depasit norma sau cam asa ceva. am pus linkuri,sper sa fie ok

valy
21 Mai 2012 01:29


Aliniere perfecta iti trebuie la foto timpi foarte lungi, altfel o aliniezi la ochi pentru poze planetare, timpi mici de expunere sau vizual. Mai e metoda drift-ului - drift alignment, dai in google si vei ce gasesti.

mihai
21 Mai 2012 04:06


.........se poate sterge

dragos.n
21 Mai 2012 04:16


Acum hai sa o luam de la capat.

Poza 4. Surubul ala nu e cel original. Ar fi trebuit sa semene cu cel din poza pusa de mine mai de dimineata. Trebuie sa cauti un surub cu floare mare, si filet M 10, daca nu gresesc, sa il inlocuiesti pe ala care il ai.

Poza 5. pozitia pinului este normala, numai ca trebuie sa desurubezi cele doua suruburi laterale pana cand pinul intra intre ele. Ele trebuie sa stea distantate, si din miscarea lor lina, sa misti usor montura. Si cand prinzi nordul, steaua polara in luneta polara, cu ele blochezi montura pe directie. Acum tu ai o imagine ideatica exact inversa decat normal.  Daca insa vei considera ca pinul e pus normal, nu suruburile, vei vedea ca totul se leaga logic.

 Edit. daca tot nu ai inteles intreaba. Dar, subliniez, pozitia pinului,  adica a motzului, e buna, a suruburilor care vin  pe el nu e buna.

Crede-ma, Vixen facea monturi pe vremea cand noi nu ne-am nascut. Daca au pus un pin intr-o pozitie, stiu ei foarte bine de ce au facut-o. Si toti cei care au copiat monturile lor, stiu de ce au facut-o. Adica, Meade, Celestron, SkyWatcher, si asa mai departe. 

Acu, daca nu te descurci, iti dau eu 100 de euro peste cat ai dat pe el :lol:

Citeste frate manualele, si de la Vixen, si de la SW.

mihai
21 Mai 2012 23:49


acum totul este ok,eu cred ca am facut bine.

cand s-au dat gaurile,ala a scos baza mountului (suruboiu),si cand l-a pus la loc,l-a pus invers.
eu l-am scos si l-am pus cum era,pinul vine intre cele 2 knoburi,merge exact cum ai spus,cand strang unul trebuie sa-l desfac pe celalalt.

daca acuma merge si inainte nu mergea,ce am gresit?

pierul meu nu are acces pe laterala,este un tub intreg . pt a avea acces la baza mountului,trebuie sa scot mountu de pe pier (cele 3 suruburi)

pot sa intorc pinul+mountul,dar tot aia e

Erwin
22 Mai 2012 01:38


Mihai, după ultimele poze cred că ai făcut bine &#537;i acum reglajul azimut lucrează corect. &#536;urubul central poate fi fixat cu o &#537;aibă grover, dar nu cred că se desface pentru că piesele pe care le fixează nu se rotesc liber. Normal sistemul de prindere al monturii este mai potrivit pentru un trepied la care ai acces lejer la &#537;urubul central de fixare. Un stâlp cum ai tu e mai potrivit pentru o pozi&#539;ie fixă, eventual un observator.

mihai
22 Mai 2012 01:51


:) nu am incredere prea mare in trepied. e ditamai boilerul+montura+greutatile care chiar nu sunt usoare :)


-plus ca ii mai ard cate un sut,pierul are mult mai multa stabilitate,si parca ocupa mai putin spatiu. am un balcon mic,nu prea am loc sa ma invart daca scot eqipamentul actual.

-maine ma duc sa cumpar o busola,cred ca imi trebuie


-incerc sa aliniez polara fara sa o vad. o sa incerc metoda recomandata de valy,drift alignment

cmatei
22 Mai 2012 09:57


E ok cum ai montat, probabil proprietarul anterior sau cine ti-a vandut s-a grabit sau n-a fost atent. 

Cel mai bine iti faci o gaura de acces si strangi acel surub, pana la urma se va desface daca de fiecare data umbli la azimut. In cel mai bun caz o sa capete joc.

Mai poti si sa iti marchezi pe sol la locul de observatii pozitiile picioarelor si sa pui mereu pierul in acelasi loc, dar nu-i foarte precis.

mihai
22 Mai 2012 19:35


bun . pana cum am rezolvat ceva..

mountu este motorizat.motoarele alea merg cu baterii sau power tank (nush ce-i ala) .
din cate am aflat merge cu 8 d-bateries. cred ca 12 v

acum am fost la magazin dar nu au asa ceva

deci cum conectez 8 baterii la comanda? ar fi mai bun un power tank?

pe mufa de la comanda scrie dc power,adica baterii

se poate baga si in priza?

sau mai bine acumultaroi de 12 v,dar nu stiu ce imi trebuie sa il conectez

ar fi cel mai indicat cred acumulator

valy
22 Mai 2012 20:39


Poti lua un acumulator de 12v pt. motorete (4A, 6A, 8A, etc). Dar daca ai acces la priza poti lua un alimentator de 12v dar de macar 1A (nu stiu cat iti consuma motoarele). Sau poti lua 8 baterii R20. Le legi tu cumva la controler.

Powertank adica un acumulator + cateva gageturi gen prize, conectori, bec, etc.: http://skywatcher.ro/Cel/acumulator.htm

mihai
22 Mai 2012 21:06


poi aia ar fi problema,amperajul. am fost la magazin ca la aprozar sa iau cartofi. am intrat,am batut cu pumnu-n tejghea,si am cerut power supply pentru chestia ce o aveam in mana (contrileru). nenea mi-a explicat ca trebuie sa stiu cati amperi are jucarica,altfel se prajeste sau ceva de genu. eu am insistat sa imi dea oricum sa incerc, dar nu a vrut. a zis sa aflu amperaju


...mai bine imi cumparam o masina de stors portocale,aia macar stiam sa o folosesc :)

Erwin
22 Mai 2012 21:50


Nu scrie în prospectul monturii? Ar trebui să găse&#537;ti pe net la producător. De obicei se pune o rezervă de putere, un amperaj mai mare decât consumă în mod normal pentru a prelua vârfurile de sarcină la pornire, în situa&#539;ia în care nu ai echilibrat bine instrumentul &#537;i trage mai greu sau când faci deplasarea rapidă &#537;i motoarele consumă mai mult curent. 

Un acumulator tip moto sau cu gel de 12V/7Ah ar trebui s-o ducă toată noaptea. Î&#539;i trebuie un încărcător la el care are la ie&#537;ire 14.2V/0.5A.

valy
22 Mai 2012 22:20


nenea mi-a explicat ca trebuie sa stiu cati amperi are jucarica,altfel se prajeste sau ceva de genu. eu am insistat sa imi dea oricum sa incerc, dar nu a vrut. a zis sa aflu amperaju

Prea multi n-are cum sa consume, zi sa-ti dea cel mai puternic, dar sa fie peste 1A. Nu se intampla nimic daca bagi in el 10A, isi ia cat trebuie, daca bagi mai putin decat are nevoie e posibil sa se incinga excesiv alimentatorul si la sfarsit sa se arda.

mihai
22 Mai 2012 22:36


nu am nici un prospect,este luat la mana a doua

nu merge aici asa,trebuie sa specific ce si cum,daca de la magazin imi da aiurea cum vreau eu si imi ard aparatura,eu ma duc la protectia consumatorului,aia se duc la magazin si ii ard o amenda grava (multe mii de euro),plus ca trebuie sa imi plateasca mie daune. se feresc sa faca asa ceva


am sa comand de pe amazon

powertanku care il recomanda valy,cum functioneaza? il incarc la priza si dupa aceea il iau cu mine peste tot si alimentez ceea ce doresc

trebuie cumparate cabluri extra? powertanku are amperaj/putere reglabila ? chiar nu stiuu ce cablu imi trebuie la controleru asta

nobody
23 Mai 2012 02:02


Ce controller ai ?

The SD-1 Drive Controller for the GPE/GPDX mounts operates from 9 volt DC power sources, it is provided with a cluster battery holder for six alkaline "C" cell batteries, and power cord.

The DD-1 Drive Controller for the GPE/GPDX mounts is provided with a cluster battery holder for eight alkaline "D" cell batteries, and power cord. The DD-1 and other common telescope powered accessories (Kendrick Dew/Frost Prevention System, CCD cameras, etc.) require a 12 volt D.C. power source.
- operate from wall current (GFCI outlet) with an AC/DC inverter: if you intend to use your own 12 VDC power supply then please ensure that it is noise free, and regulated to +/- 5%. It must have a current supply of at least 1 amps with no appreciable voltage drop. 
http://www.company7.com/vixen/mounts/gpdxgem.html

mihai
23 Mai 2012 03:52


am dd-1

deci imi trebuie orice sa scoata 12 v in dc

o baterie sau un acumulator cu cablurile aferente

sau poate un invertor ac to dc,la priza

maximum 800 milliamp  :)

mflorian
23 Mai 2012 09:59


maximum 800 milliamp  :)Mai degrabă minimum 1 Amper, stabilizat:
It must have a current supply of at least 1 amps with no appreciable voltage drop.

valy
23 Mai 2012 11:03


maximum 800 milliamp  :)
Daca un consumator trage maxim 800mA, ii trebuie o sursa de minim 800mA, daca e mai mica e problema, dar daca e mai mare, chiar sa aiba 100A nu-i bai. Insa voltajul trebuie sa fie 12V DC.
Daca vrei sa iesi ieftin si ai priza ia un AC-DC de 12V minim 1A, e ieftin. Dar daca vrei portabilitate cel mai ieftin e o baterie auto/moto dar e cam grea. Powertank-ul e mai scump, cam dublu fata de bateria auto dar e ceva mai flexibil. Cabluri/conectori faci tu rost.
Spor.

mihai
23 Mai 2012 14:43


ok,am cumparat exact modelul asta ! e langa mine,imi trebuie verde de la voi sa-l ard.....pardon sa-l bag in priza ! :)

http://www.videotronicscy.com/index.php?target=products&product_id=1066


GS, CE approval
Selectable output voltage: 1.5, 3.0, 4.5, 6.0, 7.5, 9.0, 12.0V DC regulated, 9.6V A (maximum)
Output plug: 6XC detachable plugs
Packing: individual colour giftbox
Dimensions: 98 x 64 x 91mm
Output voltage: output current

    1.5V: 1,400mA
    3.0V: 1,400mA
    4.5V: 1,400mA
    6.0V: 1,400mA
    7.5/9.0V: 1,100mA
    12.0V: 1000mA

Built-in thermal fuse with overload, short circuit and other abnormal operations protection
With AC plug for direct plug-in to the main socket
Output voltage selected by slide switch





e de 230 v !!! pai eu la prizxa nu am 220 ?? OO

nobody
23 Mai 2012 15:45


Era bine sa iei ceva mai mare ca sa nu fii la limita.

Dar acum, ca l-ai cumarat deja, ai mare grija la polaritate !

Vezi aici: http://arnholm.org/astro/gpmanual/gpmanu18p.jpg
Mai exact, in josul paginii la poza "Cord Plug".
Se pare ca se foloseste polaritate inversa (- in centru si + in exterior).
Ar fi bine sa verifici polaritatea cu un aparat de masura si sa o compari cu ceea ce ai functional (setul de baterii).
Si la dimensiunile mufei trebuie sa ai grija, sa folosesti una cu pinul central de 2 mm.
Poti incerca cu mufele din set, fara sa le conectezi la alimentator.
Mufa potrivita trebuie sa intre relativ usor si la fix (nu forta daca intra foarte greu) si sa nu aiba jocuri laterale.

Cat despre tensiunea nominala la priza, nu se prea mai foloseste 220 V niciunde prin EU.
In general este 230 V, chiar si in Romania, iar in Cipru este 240 V. :wink: 
Oricum, alimentatoarele stabilizate au o toleranta destul de mare (10%) la tensiunea nominala de intrare, fara sa fie afectata tensiunea de iesire sau functionarea normala.
Vezi aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Mains_electricity_by_country

cmatei
23 Mai 2012 15:55


Era bine si sa fie o sursa stabilizata buna, nu "PWM regulated". Nu exagera cu miscari lungi la viteza maxima pe ambele axe, miliamperii chinezesti sunt de obicei mai mici decat cei standard :-)

mihai
23 Mai 2012 23:36


l-am incercat, nu a mers prima data (polaritate inversa),am intors mufa pe partea opusa si acum merge ! inca nu am pus tubul,am incercat asa,scartaie un pic motorasele,dar merge


domnu' cmatei,bine ca zisasi acu' dupa ce am cumparat :)

pai daca am controller inca mai trebuie sa-l folosesc manual ? adica cand mut de pe est spre partea vestica sa zicem,slabesc franele,bag manual,blochez franele si folosesc comanda?

ok,deci motoru este bun la distante mici+viteze mici,nu la panoramat tot cerul :)



acum,despre viteze: 
   32x,2x si 1.5x  .care este viteza pentru mentinerea unui corp ceresc in  raza vizuala? 

   de ce are viteza 32x ?

   am o pozitie off si doua on Oo !!
   de ce naiba sunt 2 de on ? al doilea on multiplica viteza x2? adica 2x (32x) 2x (1.5x) 2x (2x) ??

Erwin
24 Mai 2012 00:00


Dacă scâr&#539;âie nu e bine. Probabil va trebui să desfaci montura să o cure&#539;i &#537;i s-o ungi cu vaselină specială. Există un topic dedicat pentru opera&#539;ia asta, vezi pe la ATM. Cu telescopul dacă se în&#539;epene&#537;te ri&#537;ti să arzi motoarele sau alimentatorul cu care e&#537;ti la limită. Dacă e cu PWM probabil e de fapt o sursă în comuta&#539;ie care nu mai folose&#537;te transformator mare &#537;i greu ci unul mic &#537;i u&#537;or (de înaltă frecven&#539;ă), e bun dar se arde mai u&#537;or când e ceva suprasarcină.

mihai
24 Mai 2012 04:51


da-l naibii sa se arda ca e ieftin,cumpar al;tul mai bun daca se parleste

nu stiu ce scartaie,montura in sine sau motoru. parca montura nu scartaie,ca m-am jucat cu ea un pic. scartaie buloanele care le invart 


eu cu dual axis motor asta pot sa tin in  ocular o stea in tranzit pe cer ? ca nu pot sa las motorul sa mearga continuu,am 4 butoane ^v si <> , trebuie sa tin apasat pe buton ca sa meraga motoru,altfel nu merge.


ma lamureste si pe mine cineva va rog chestia cu vitezele ? ce si cum ?

cea mai importanta fiind cu ce viteza tin un obiect in campul vizual ?

cmatei
24 Mai 2012 10:18


Butonul on/off are 3 pozitii din ce spui si ma prind din poze: off, N, S. N e pentru tracking in emisfera nordica si e pozitia pe care trebuie sa o folosesti. Daca nu ai inversat cumva conexiunile la motoare (RA cu DEC?), fara sa apesi pe nimic ar trebui ca RA sa se roteasca la rata siderala (1x) si sa-ti urmareasca obiectul.  Pozitiile 1.5x si 2x sunt pentru mici corectii, 32x pentru "high-speed slew" - orientarea grosiera a telescopului.

valy
24 Mai 2012 11:50


da-l naibii sa se arda ca e ieftin,cumpar al;tul mai bun daca se parleste

E simplu ce zici tu dar s-ar putea ca arderea lui sa provoace probleme mai departe si sa afecteze si controlerul, caz in care se complica putin situatia.

mihai
25 Mai 2012 00:01


Butonul on/off are 3 pozitii din ce spui si ma prind din poze: off, N, S. N e pentru tracking in emisfera nordica si e pozitia pe care trebuie sa o folosesti. Daca nu ai inversat cumva conexiunile la motoare (RA cu DEC?), fara sa apesi pe nimic ar trebui ca RA sa se roteasca la rata siderala (1x) si sa-ti urmareasca obiectul.  Pozitiile 1.5x si 2x sunt pentru mici corectii, 32x pentru "high-speed slew" - orientarea grosiera a telescopului.

hm,deci RA are doar viteza x1 ? celelatle viteze sunt doar pemtru DEC ? sau se aplica la amandoua in acelasi timp ? cea mai mica viteza este 1.5x nu de 1x

nobody
25 Mai 2012 05:14


Celelalte viteze sunt pentru cazul in care apesi pe butoanele de directie.

1x este pentru a compensa rotatia Pamantului. Si este pe o singura directie ... si merge tot timpul ...

mihai
26 Mai 2012 19:26


pai daca eu am polara in RA,de ce doamne am control si viteze la ea ? ca daca se misca sare alinierea !!

DEC > deci cand eu am pus pe ON comanda,incep sa se invarta toate cu viteza 1x ??? trebuie atunci sa scot cablul de RA ,sa nu o ia auirea din loc

presupunand ca este aliniat telescopul,eu caut cu viteze mai mari ceea ce vreau eu sa observ,apoi cand am cadrat ceva,nu mai apas pe nimic,caci DEc merge cu 1x cand e on ?

mihai
02 Iul 2012 03:11


revin cu o mica problema... cum aliniez doua gauri ( 6 de fapt, 3 cu 3 ) ale monturii pe pier.


nu au fost prea bine date, si cam joaca putin montura....


daca as largi gaura exterioara de pe pier, si as folosi un surub mai special cu niste dinti sa muste din carcasa exterioara? caci daca largesc gaura exterioara, nu o sa mai aibe filet.


ar merge ?