-----------------------------------
tudorandu
06 Mai 2012 09:25

Compactă cu obiectivul defect (mai e bună de ceva?)
Bună ziua!
Am un aparat foto Canon G7 ,care a căzut in obiectiv în urmă cu 5 ani. 
De atunci am tot incercat să-l repar , dar nu am reu&#537;it. Mă gândisem să îl trimit la Canon , dar am în&#539;eles că e posibil să mă coste repara&#539;ia cam cât ar costa alt aparat.(&#537;i am dat destul de mult pe el)
Întrebarea mea e : poate fi &#8221;păcălit &#8221; să fotografieze/ filmeze fără obiectiv?

Erwin
06 Mai 2012 12:15


Cred că ai a&#537;teptat prea mult, nu mai sunt piese pentru seria respectivă. Eu am un Samsung A6 care a pă&#539;it la fel acum câ&#539;iva ani, l-am dus la reprezentan&#539;ă &#537;i i-au pus un obiectiv nou, identic cu cel vechi, merge &#537;i acum. Repara&#539;ia a costat cam o treime din pre&#539;ul camerei. Înainte de asta l-am desfăcut &#537;i am încercat să-l deblochez dar nu am reu&#537;it. Structura con&#539;ine multe piese din plastic care au fost sărite de la loc, compromise de &#537;ocul suferit. Este plin cu senzori &#537;i cred că sunt &#537;anse, dar pu&#539;ine să păcăle&#537;ti electronica să lucreze fără toate acele semnale sau să încerci să le simulezi, dar trebuie să cuno&#537;ti în amănunt func&#539;ionarea lor. A&#537; fi încercat asta dacă nu aveam noroc să fie reparat. Totu&#537;i având în vedere caracteristicile senzorului, tehnologia de atunci, e cam zgomotos &#537;i nu se potrive&#537;te pentru astrofoto. Mă refer la al meu.

tudorandu
06 Mai 2012 12:35


Mul&#539;umesc Erwin! nu mă a&#537;tept la nu &#537;tiu ce poze ,dar oricum stă degeaba ,în caracteristici zice că filmează avi 1024 x 768 @15 fps

theogon
06 Mai 2012 14:11


Încearcă totuși la reprezentanță. Eu am un Canon PowerShot A75 cu defect la senzor și mi l-au reparat gratuit. La tine defecțiunea provine din manipulare greșită și probabil că vei plăti obiectivul. O întrebare nu strică...

Erwin
07 Mai 2012 10:48


Poate î&#539;i vor pune unul recuperat de la o cameră cu alt defect. Tot e mai bine a&#537;a! :)

iuli72an
07 Mai 2012 12:23


Sau...gasesti sa il lasi asa, folosind-ul (doar senzorul pentru astro-foto).
Depinde cat de mult ti la el si cu cat vrei sa il dai, pacat de el.

valy
07 Mai 2012 12:50


Dar acum face poze? Sau se prinde ca e obiectivul busit si nici nu pleaca?
Ai putea sa scoti obiectivul si faci prime focus, G7 are un senzor bunicel, ar face treaba la planete, cu chdk chiar se pot face lucruri interesante.
Sau poate gasesti un G7 cu obiectiv bun si din doua faci unul.

tudorandu
07 Mai 2012 14:44


Tocmai am primit un mail de la service canon, schimbarea obiectivului costă 750 ron ,deci în nici un caz nu îl trimit la reparat ,între timp mi-am luat un dslr pentru foto ,dar care nu e bun la astrofoto
De &#539;inut am &#539;inut foarte mult la el ( la vremea aceea ,am dat pe el 450 euro) dar acum m-am împăcat cu ideea ,deci nu-mi rămâne decât să incerc să-l modific pentru astrofoto ,asta dacă se poate 
Poate gasesc un electronist bun .

Erwin
07 Mai 2012 15:28


La ora asta cu 750 ron iei o compactă mai bună. Scoaterea obiectivului trebuie înso&#539;ită de aranjarea semnalelor de la diferi&#539;i senzori monta&#539;i pe el astfel încât computerul să &#537;tie că obiectivul este deschis. Autofocusul trebuie dezactivat din soft, probabil. Algoritmul complet de deschidere-închidere al obiectivului trebuie cunoscut &#537;i analizat pas cu pas. Doar cineva care repară camere ar putea avea acces la documenta&#539;ia respectivă. Încearcă să vorbe&#537;ti personal cu cineva de la Canon, în privat, poate te ajută.

nobody
07 Mai 2012 16:04


Putin probabil sa mai poti face ceva cu acea camera, mai ales daca vrei s-o folosesti fara obiectivul original.
Trebuie sa pacalesti toate procesoarele, dintre care unele pot fi in lock-down, pot fi deblocate doar in service si se vor bloca din nou la cea mai mica anomalie.

Camerele compacte, ca si mai toate produsele de consum, nu sunt gandite nici pentru a fi reparate si nici modificate.
"Reparatia" consta in schimbarea completa a unor module, chiar daca e nevoie numai schimbarea unei subcopmonete ieftine. Pe urma totul trebuie recalibrat. Mai pui si manopera si transportul, si asa iti iese costul de "reparatie".

Modificarea camerei necesita documentatie high-level (3 sau 4).
Documentatie la care nici service-urile regionale nu au acces.
Reverse engineering este aproape imposibil sau pur si simplu nu merita efortul.
Un simplu electronist nu este suficient.

valy
07 Mai 2012 17:56


Dar asa cum e acum nu declanseaza?

tudorandu
07 Mai 2012 18:18


Nu declan&#537;ează ,la inceput se dechidea obiectivul până la jumătate &#537;i î-mi apărea un mesaj de &#8221;eroare obiectiv&#8221;, acum nu mai zice nimic :(
E posibil  să fi &#539;inut prea pu&#539;in acumulatorul la încărcat ,are totu&#537;i aproape 5 ani de când e descărcat

Erwin
08 Mai 2012 09:12


După 5 ani un acumulator pe bază de Litiu este terminat dacă nu a mai fost reîncărcat. De fapt cam asta-i durata lui de via&#539;ă &#537;i dacă îl folose&#537;ti normal.

outlaw22
24 Noi 2012 14:38


Buna ziua, doresc sa va intreb daca mai aveti acea camera?M-ar interesa sa o cumpar.......Daca doriti o pot si repara.......trimiteti va rog un mesaj cu un nr de telefon sa discutam.......Multumesc.

Stanescu Octavian
24 Noi 2012 15:59


a cazut in obiectiv ? se poate repara e posibil sa nu fie rupt nimic doar sarit de pe ghidaj eu am reparat tot la fel un G cazut pe obiectiv .. cu multi ani in urma  acum nu as avea vreme din pacate.
este de munca o zi doua sub lupa si mare atentie sunt zeci de suruburi mici si piesute si contacte, mufe fine de desfacut.