-----------------------------------
ursgaby
24 Apr 2012 12:35


Intrebare pentru cei mai priceputi. Credeti ca aceasta montura ar face fata la tubul unui Dobson 305 de la Skywatcher? Multumesc! Are in jur de 20 de kg.

MariusP
24 Apr 2012 12:45


Nici pe departe, ti-ar trebui un EQ6 si doar pentru observatii vizuale...

rugy
24 Apr 2012 15:04


Revin cu o complectare.Montura EQ5 poate sa tina un instrument de 10 -12 kg ptr observatii vizuale
si unul de 5-6kg ptr astrofotografie 
binenteles de scurta durata 2-3min max,montura fiind bine pusa in pol.

valy
24 Apr 2012 16:02


Intrebare pentru cei mai priceputi. Credeti ca aceasta montura ar face fata la tubul unui Dobson 305 de la Skywatcher? Multumesc! Are in jur de 20 de kg.
Poate daca il transformi in asa ceva: http://maximusphotography.files.wordpress.com/2011/07/telescop-305-a.jpg

bumblebee
24 Apr 2012 16:18

Re: montura eq5
Vind montura EQ5 motorizata pe ambele axe ,in stare excelenta de functionare.

Doua contragreutati.

Pret 1250 Ron 

Telefon  0752 569255

bumblebee
24 Apr 2012 16:22


Nu am mai cochetat de mult cu astrofotografia si nu mai stiu daca motoarele care sunt optionale pentru EQ5 sunt PAS cu PAS si daca se poate monta un Synscan sau sa functioneze cu softul EQMOD prin acea telecomanda atasata. Vroiam sa intreb daca montura dispune de aceste motoare?

valy
24 Apr 2012 16:35


Motoarele din poza sunt pas cu pas, am si eu identice si le-am comandat ca motoare pas cu pas si merg ok. Am pus in ele inclusiv 12V si rezista. Dar Synscan  sau EQMOD n-am testat.

ursgaby
28 Apr 2012 14:33

montura
Din nou intreb ca si incepator. Am inteles ca montura are motoare pas cu pas, dar are si goto?  Sau poate fi controlata ca un sistem goto prin laptop? In sensul in care dupa ce o aliniezi corespunzator, sa-i poti transmite prin soft unde sa se pozitioneze. Mersi!

Oliver Dragan
28 Apr 2012 15:46


Deoarece deja se exagereaza cu detalii pe anuntul de vanzare [url=http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=90341#90341]montura eq5 am mutat mesajele aici.

Catalin Paduraru
26 Iul 2012 19:24


Stie cineva cat curent mananca o astfel de montura? Vreau sa iau un acumulator de 12V 7Ah si sa ii pun un LM7806 dar nu sunt sigur daca face fata integratul.

Spor!

ursamajor
26 Iul 2012 20:36


HEQ5-ul meu clasic ia maximum 200 mA.

achy1978
26 Iul 2012 20:38


Pai cred ca in jurul a 0,2 Ah la viteza siderala si in jur de 2 Ah la viteza maxima.

Catalin Paduraru
26 Iul 2012 21:03


Asa mult Lucian? 2A mi se pare cam mult :(

eolloe
26 Iul 2012 21:04


Poti lua 12V/7A. Daca nu are nevoie, nu consuma. Este vorba de amper x ora. Aia e capacitatea acumulatorului. La viteza siderala cca. 0,2A ai avea cam 35 de ore de alimentare, teoretic.

Am dubii la cei 0,2A la sideral. Cel putin la un alimentator de 12v/1A la RA/DEC pe NEQ5 varia intensitatea luminoasa a led-urilor si se incalzea destul de repejor. Ca era de la montura sau era de la caracteristicile reale ale alimentatorului, nu stiu. La NEQ6 incalzea alimetator de 1.5A la sideral si l-a ars la GOTO in cca. 2 minute.

ursamajor
26 Iul 2012 21:07


HEQ5 nici n-ajunge la 200 mA, e undeva pe la 140-160 mA, măsurat personal. Eu am un acumulator BSB de 9Ah și trebuie să-l descarc-reîncarc periodic, fiindcă la cât a consumat montura din el (adică, foarte puțin), se defecta.

Catalin Paduraru
26 Iul 2012 21:14


Totusi sa nu uitam ca eu vb de EQ5 simplu si un integrat LM7806 care poate sa imi dea maxim 1A.

Spor!

ursamajor
26 Iul 2012 21:24


În mod sigur nu-ți sare de 0,2A. Dar poți măsura, de ce n-o faci?  :)

eolloe
26 Iul 2012 21:26


@ursa

Nu vreau sa te contrazic dar am vazut ca sideralul la HEQ5 l-a calculat cineva la 0.9A pe consum la acumulator de 12v/85ah. Cred ca nu era ok acumulatorul respectiv sau s-ar putea sa fie medie dar... Alte monturi de acelasi calibru se duc la 0.4A-0.5A specificat de producator. Cred ca cel mai bine ar fi daca ai avea la indemana un aparat de masura  :D

Edit: Am vazut tarziu ca ai inca un post in care spui ca l-ai masurat. Eu am pus un 12V/0.25A si nu mi-a miscat un NEQ5 cu RA/DEC. Nu stiu ce sa zic...

ursamajor
26 Iul 2012 21:31


Îmi pare rău, am măsurat eu însumi la HEQ5-ul meu. Probabil acele monturi aveau probleme și trăgeau greu motoarele, deși cred că s-ar fi bușit rapid în atari condiții. Dacă ar consuma 0,9A s-ar fi dus rapid acumulatorul meu, ori asta nu s-a-ntâmplat. Mi-e mult prea lene acum, dar mâine pun multimetrul pe ea. Nu mai știu dacă n-am atașat mai demult o poză.

eolloe
26 Iul 2012 21:35


Am editat postul anterior referitor la ceea ce spui.

ursamajor
26 Iul 2012 21:36


Eu am pus un 12V/0.25A si nu mi-a miscat un NEQ5 cu RA/DEC. Nu stiu ce sa zic...

Păi, nu umbla cu jucărele de-alea de alimentatoare, care nu se știe dacă scot cât sdrie pe ele. Pune acumulator capabil cu ampermetru pe el și o să te convingi. Baftă!  :)

Catalin Paduraru
26 Iul 2012 21:41


Ursamajor, daca maine poti sa faci o masuratoare te rog sa masori si cat consuma atunci cand ii dai sa se miste cu o viteza mai mare. 

Merci!

ursamajor
26 Iul 2012 21:51


Uff, abia am început băile de nămol la Lacu Sărat și nu vă e milă de bietele mele oase; mă puneți să mă tăvălesc să-nșir firele pe-acolo. :mrgreen: 
Am greșit nițel, gândindu-mă doar la siderală: consumă 0,12A pe siderală și 0,26A pe 16x. Foto proaspete.

eolloe
26 Iul 2012 21:57


Nu ma mai incurc  :wink: . Am dat pe un alimentator cat pe un telescop micut :). Acum e suficient curent cat sa alimentez tot ce am nevoie in plus fata de montura.

auriga
26 Iul 2012 22:20


cu un alimentator de calitate, de 1000mA, HEQ5-ul meu se bloca (asa fac stepperele) cand se miscau ambele axe la viteza maxima (rate 9). cu unul de 1500mA nu am mai avut probleme, nici la EQ6.

Catalin Paduraru
26 Iul 2012 22:20


Multumesc Ursa si spor la impachetat :)

Lucian, tu zici de GoTo pe cand pe mine ma interesa doar varianta EQ5.

Spor!

valy
26 Iul 2012 22:39


Motorasele alea intr-adevar consuma putin. Pe mine m-au tinut cam 1 an un set de 4 baterii R20, asta la 6V total. Insa pot consuma si mult, acum bag in ele 12V si 1A cred.

ursamajor
27 Iul 2012 07:23


Nu poti sa bagi tu cat vrei. Isi trag ele cat au nevoie.

valy
27 Iul 2012 10:22


Asa o fi cum zici, dar din driveri pot creste curentul, are un potentiometru, cu cat cresteam cu atat crestea si viteza. Deci vointa are, putirinta sa fie. Probabil la controlerul tau isi trage cat vrea el, dar eu am facut custom, driverii aia sunt mai configurabili, probabil se comporta altfel, dau curent cat ii setezi. Poate ma insel, nu ma pricep asa bine la motorase.
Dar oricum daca il foloseste cu controlerul standard consuma cat zici tu.

ursamajor
27 Iul 2012 10:36


Vorbeam de monturi virgine, nu "puțulite". :mrgreen:

Alexandru Savin
27 Iul 2012 17:08


Poti folosi stabilizatorul de tensiune (circuitul integrat) in capsula TO3 care tine muuult peste 1 A.
Sau daca vrei , mai multe intregrate in paralel. (sunt mai ieftine ca cel in capsula TO3) 
Spor,
A.

achy1978
27 Iul 2012 18:23


Multumesc Ursa si spor la impachetat :)

Lucian, tu zici de GoTo pe cand pe mine ma interesa doar varianta EQ5.

Spor!

Da ... eu ma refeream la momentul in care montura se deplaseaza la viteza maxima (800X) ... dar acum observ ca nu are Go to... asa ca te intereseaza doar rata siderala, ceea ce inseamna ca nu o sa ai nici cea mai mica problema.

@ auriga - problema blocarii motoarelor cu acel alimentator de 1000 mAh  a derivat din cauza puterii furnizate, pentru ca nu putea furniza puterea ceruta de montura si automat se genera o scadere a tensiunii ... ceea ce ducea la blocarea motoraselor.

Catalin Paduraru
28 Iul 2012 23:51


Pana la urma o montura EQ5 simpla consuma 0.26A la viteza siderala si 0.32A la 8X.

Spor!

nobody
29 Iul 2012 01:16


Motoarele provoaca varfuri mari te curent care nu le vezi pe un simplu aparat de masura.
Acela iti arata doar un curent mediu.

In cazul alimentatoarelor stabilizate, acestea intra in protectie de curent foarte rapid (ms).
Un filtru LC extern ajuta.

Curentul se masoara in A (mA).
Capacitatea unui acumulator (energie) se masoara in Ah (derivat din VA, W si ora h)

Erwin
29 Iul 2012 08:26


Dacă acel alimentator s-a oprit e probabil că a existat un vârf de sarcină, poate montura n-a fost echilibrată. În general trebuie lăsată o rezervă de putere pentru vârfurile de sarcină. Mai ales la unele alimentatoare chineze&#537;ti - la fel ca la sursele de PC - puterea maximă este exploatată comercial, fiind trecută o valoare maximă care nu poate fi men&#539;inută mult timp, nu puterea nominală.

eolloe
29 Iul 2012 10:36


Tocmai din cauza asta eu am luat un alimetator stabilizat de 7,5A in asa fel incat sa pot alimenta si montura si camera de ghidaj si eventuale altele, mai tarziu (roata de filtre, motor focus).

mircear
30 Iul 2012 13:49


Pana la urma o montura EQ5 simpla consuma 0.26A la viteza siderala si 0.32A la 8X.
Un NEQ5 cu GOTO imi incingea la portocaliu :) o siguranta de 1A in momentul se orienta pentru a-i face alinierea, i.e. ambele motoare, pentru RA si DEC functionau in regim maxim de viteza.
Chiar daca siguranta nu mi-a cedat, am schimbat-o cu alta putin mai serioasa.
Iar la alimentare folosesc o sursa de laptop care in teorie tine 5A (A chinezesti, e drept, si care A chinezesc e egal cu vreo 0.5 A S.I. :D) sau o baterie cu plumb 12V5A, care ma tine fara probleme o noapte intreaga.