-----------------------------------
iuli72an
14 Apr 2012 09:41

Sfat cumparare telescop
Va salut,


As avea nevoie de cateva idei sau sfaturi cu privire la modele de telescope pentru sa achizitionarea un telescop Newtonian sau Maksutov. Eu unul am cam citit toate sfaturile de aici si am fost placut impresionat de experienta si candoarea cu care ati primit pe cei ce va solicitau astfel de informatii.

Iar acum o mica pledoarie. Ca sa va puteti face o idee, va pot spune ca nu sunt chiar incepator in astronomie, deoarece am fost acum multi ani (prin 1999) la Palatul Copiilor, clubul de astronomie. Acolo m-am initiat in astronomie, lucrand deja cu numeroase tipuri de telescoape si insusindu-mi cateva notiuni elementare despre astronomie. Astfel am inceput sa lucrez cu clasicele lunete, ba chiar aceea minunata luneta "gigant" acoperita cu cupola (la acea vreme, nu stiu daca o fi fost schimbat telescopul). Tot acolo, am folosit si telescoape newtoniene, cu montura EQ sau Dobson, ba chiar am lucrat cu Meade (ca modelul LX200, cu motor incorporat) ce are ocular montat in spatele tubului optic (parca Maksutov-Cassegrain ii spune la un astfel de catadioptric). Ca varf de lance pentru mine, pot spune cu mandrie ca am participat si la elipsa solara din August 1999, un moment exceptional si de neuitat. La acea data aveam 18 ani impliniti. :)

Acum, dupa atatia ani de zile, timp dupa care n-am mai pus mana pe un telescop, m-am decis sa revin la acest hobby.

Asadar, m-ar interesa un telescop in deosebi pentru observatii lunare, obesrvatii solare, DSO, insa si pentru astrofotografie (deoarece am deja un DSLR, cu adaptor T2 pentru Nikon). Nu ma intereseaza (momentan) observatii in natura (fauna si flora), ci doar pentru astronomie. Desi ma bate gandul (dar nu voi accepta asta) pentru un telescop Dobsonian, eu unul sunt orientat doar pentru un anumit tip de telescop: ori Newtonian, ori Maksutov-Cassegrain. M-as bucura sa ma puteti ajuta cu cateva sfaturi utile, pentru a cumpara un astfel de telescop.

Acum sa trasez cateva linii de ghidare in ceea ce priveste tipul de telescop:
- nu incepator, ci oarecum intermediar. nu ma deranjeaza un telescop nivel incepator cu o optica de buna calitate :)
- diametru tub optic intre 110-150mm
- sa aiba montura/trepied care sa permita reglaj fin, mai ales pentru astrofotografie
- optica sa nu aiba foarte mari aberatii cromatice

Ca si referinte:
http://www.skywatcher.ro/Cel/astromaster130eq.htm
http://www.skywatcher.ro/SK/SK13065PEQ2.htm
http://www.skywatcher.ro/SK/SK15012PEQ32.htm
http://www.skywatcher.ro/SK/SKMak127OTA.htm
http://astromagazin.ro/catalog/telescop-seben-boss-1501400-p-6.html?osCsid=6iiijuvt1ij664und84tgevv43

Evident astept sa ma ajutati si cu alte idei.

Buget alocat, maxim 1400 RON.

Va multumesc anticipat!

Iulian

iuli72an
14 Apr 2012 20:34

Sfat cumparare telescop
Cred ca m-am decis la: http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKP15010EQ3

Ce ziceti?

iuli72an
25 Apr 2012 10:23

Gata, l-am luat: Mak 127/1500 EQ3-2 Skywatcher Black Diamond
In cele din urma, chiar daca nu am primit nici un raspuns de la nimeni, pe acest forum (ma gandeam ca este un forum mai activ ) :roll: m-am decis sa cumpar Mak-ul 127/1500 EQ3-2 Skywatcher Black Diamond.

Ieri l-am primit de la AstroMagazin, impreuna cu 1 filtru lunar si 1 filtru solar. Aseara am avut si primele observatii astronomice din Bucuresti, chiar daca cerul a fost senin, poluarea luminoasa si cea atmosferica mi-a cam facut figuri, nefiind conditiile optime pentru astronomie.

La inceput am incercat sa fac o aliniere cat mai corect posibila a telescopului, chiar daca nu vedeam Polaris. Am incercat mai degraba "drift alignment".

Oricum am putut sa ma delectez cu:
- Luna
- Venus
- Saturn
- Marte

Am incerca pe cat posibil sa localizez Galaxia Sombrero dar fara succes, la magnitudinea de 8.3 si poluarea luminoasa. Pe la ora 0:15 (Ora Locala) am incetat.

Sunt destul de incantat de instrument si poate in cele  din urma primesc cateva sfaturi utile cu privire la achizitii de alte oculare, in afara de cele doua din pachet (10mm si 25mm).

Pana la o noua zi de observatii si mesaje postate pe forum, va salut si "cer senin"!

valy
25 Apr 2012 10:48

Re: Gata, l-am luat: Mak 127/1500 EQ3-2 Skywatcher Black Dia
In cele din urma, chiar daca nu am primit nici un raspuns de la nimeni, pe acest forum (ma gandeam ca este un forum mai activ ) :roll: m-am decis sa cumpar Mak-ul 127/1500 EQ3-2 Skywatcher Black Diamond.

Stiam ca vei face o alegere buna de aceea nu te-am mai deranjat :).

Spor la observatii.

iuli72an
25 Apr 2012 11:06

Re: Gata, l-am luat: Mak 127/1500 EQ3-2 Skywatcher Black Dia
Da...multumesc mult.

Teo
25 Apr 2012 12:29


Salut Iulian !

Sincer sa fiu, nu am vazut mesajul tau decat acum.

Vad ca ai preferat o apertura mai mica si o focala mai lunga, in locul telescopului de 150 mm care ti-ar fi adus o luminozitate mai mare dar avea focala mai scurta.

Sa inteleg ca vrei sa mergi pe portabilitate maxima si observatii planetare cu preponderenta.

Sa te bucuri de noul tau instrument si sa il stapanesti sanatos !

iuli72an
25 Apr 2012 12:49

Mak 127/1500
Afirmativ. Eu mi-am dorit sa imi iau initial un newtonian 150/1000 sau 150/750 (deaia am si tot asteptat un raspuns aici pe forum). Insa datorita discutiilor purtate in familie, precum si aspectele legate de marimea tubului, greutate, intretinere, etc. am facut (ca toti de altfel) un compromis.Pana la urma la asta ajungem sa facem, caci nu le putem avea pe toate intr-unul.
In plus gandul ca nu mai trebuie sa fac relgaje de "colimare", curatarea oglinzilor, stresul prafului, m-au dus catre acest telescop.

Cat priveste tubul Mak 150/1800 :D, e mult prea scump.

Chiar si asa, din Bucuresti (sau de pe langa), cu orice Newtonian, Dobson, Mak, Luneta...nu prea ai ce sa vezi. :) I know that!

Multumesc pentru urare, sper sa citesc impresii si de la altii legat de acest telescop.

Cer senin!

nobody
25 Apr 2012 17:12


Eu sunt de parere ca ai facut o alegere buna si poti considera "botezul" noului telescop ca fiind un adevarat succes.
Poate am eu o inclinate spre Mak-uri dar am motive serioase in acest sens.

Un sfat: nu te chinui prea mult cu galaxiile pe un cer poluat. Iesi cu telescopul (foarte portabil) in locuri unde se vede Calea Lactee. Acolo merita. Daca ai masina si iesi pe la munte, il poti face "uitat" prin portbagaj si sa-l scoti exact in locul si momentul potrivit.

Bucura-te ca nu ai primit prea multe "indicatii pretioase".
In primul rand ti se punea in spate un Dobson, dupa care te luau la ochi lunetistii, fiind urmarit tot timpul prin camerele astrofoto.
Asta in timp ce tu cautai o solutie de mijloc, adica un catadioptric. 
Iar discutiile te-ar fi dus la un tip de instrument care nu exista (bun la toate) ori la unul de "buget astronomic". :lol: 

Felicitari pentru decizie !
Si sa nu uitam partea practica, cel mai bun instrument este acela care-l folosesti cel mai des si cel mai mult.  :wink:

iuli72an
25 Apr 2012 17:25

Re: Gata, l-am luat: Mak 127/1500 EQ3-2 Skywatcher
 Eu sunt de parere ca ai facut o alegere buna si poti considera "botezul" noului telescop ca fiind un adevarat succes.
Poate am eu o inclinate spre Mak-uri dar am motive serioase in acest sens. 

Multumesc "nobody" pentru apreciere.

Eu am sarit din foto-amator, la radioamator si acum la astronomie. Nu ca as fi lasat vreun hobby de o parte. Sunt oarecum toate la un loc, toate puse cap la cap. Un fel de radio-astronomie-foto-amator. Hi Hi. 

Azi de exemplu mi-am luat un adaptor T2 pentru Nikon. Inca un pic si imi cumpar si motor reglaj (complensare) RA pentru astrofoto, insa voi incepe cu DSRL-ul. Cine stie la ce senzori CCD sau CMOS ma voi opri. :D

In orice caz, e bine sa e ai pe toate insa acesta ideologie utopica, pare nelalocul ei.

Am sa ma rezum la 127/1500 achizitionat si probabil cine stie, in functie de venituri, poate imi voi permite si un alt telescop la pret "astronomic".

Cu privire la cerul senin, weekend-ul asta o sa dau o fuga la vreo 70km de Bucuresti. Sa vad ce vreme mi se va pregati. Am inteles ca o sa fie cald si sper eu cer senin.

Deci, inca o data multumesc enorm de atentie.

Cele bune si "cer senin". :lol:

Teo
25 Apr 2012 19:21

 

Eu am sarit din foto-amator, la radioamator si acum la astronomie. Nu ca as fi lasat vreun hobby de o parte. Sunt oarecum toate la un loc, toate puse cap la cap. Un fel de radio-astronomie-foto-amator. Hi Hi. 




Asa deci..... 

Toate pasiunile astea costa destul ....ma refer la echipament.

Sunt mai greu de imbinat dpdv. fianciar, dar nu imposibil.

iuli72an
25 Apr 2012 20:29

:D 

Pai cam da...sunt destul de scumpe, insa mi-am amortizat investitiile pe 7-8 ani din lasat de fumat!

Un simplu calcul si aflam cam cati bani as fi dati pe tigari in tot acest timp? 
Eu fac un simplu calcul 10RON/zi*360zile/an=3600 RON/an. Eu fumam cam 10tigari/zi. Deci ajungeam cam la 1800 RON/an. Deci inmultit cu 7-8ani avem cam 12600 RON din care daca mai scadem concedii ajungem la o suma frumusica.

Asadar, m-am gadit acum vreo 7-8 ani ca asa pot investi mai mult in mine. Iata ca merge....deci...sfatul meu: LASATI-VA DE FUMAT! :D

Va dati seama cati bani puteti avea in buzurare?

Teo
25 Apr 2012 20:32


Corect ! :)

Noroc ca nu fumez....

Scuze de off-topic.

Alexandru Savin
25 Apr 2012 20:43


E o alegere buna!
Felicitari, sa te bucuri de el!
Eu am trecut prin Mak 90/125/150 si acum am ajuns ''lunetist'' dupa cum spun altii :)
Nu dau argumente pro sau contra... te las sa le descoperi singur! :)

Cer senin!
A.

iuli72an
25 Apr 2012 22:11


Multumesc. Stiu care e treaba cu luneta din experienta veche ce am avut-o la Palatul Copiilor, acum vreo 13 ani. Stiu cat de "fain" se vede prin o luneta (mai wide, mai clar - parca), mai ales una MEADE, insa problema este de marime la transport, depozitare si manevrare. Intr-adevar optica este ireprosabila la o luneta insa ... deeeee.... "cate bordee atatea obicee". Confort optic pe care il poti avea cu o luneta este mult mai mare, insa si aberatiile comatice sunt in strasa legatura (de altfel) cu pretul. Asdar ajungem la aceeasi "Marie" cu alta palarie.

:)

Repet, sunt foarte sigur ca indiferent ce instrument optic ai Mak, Newton, Dobson, Luneta, Mak-Newton, tot de factorii de mediu si meteorologic depindem in foarte mare parte.

Nu trebuie sa se inteleaga faptul ca sunt pentru Mak (eu eram chitit pentru Newton 150/750) insa alegerea am facut-o si in raport cu portabilitatea, instalarea, intretinerea, colimarea, manevrarea, etc.

Eu unul ma bucur ca in sfarsit am cu cine sa vorbesc, aici pe forum, precum si ca ma numar printre astronomi (undeva intre incepator si intermediar). Oricum am multe de invarat si reamintit din trecut.

Multumesc mult pentru primirea calduroasa.

Cele bune.

P.S.: Poate cineva sa ma indrume spre un mic tutorial (link web) pentru a "prepara" un filtru solar? Am deja folia Baader, insa vreau sa nu o stric ci sa o fac corect din prima. Am mai facut asa ceva insa vreau sa fiu sigur ca fac ce trebuie (decupat la diametru corespunzator, manevrat corect, taierea cu ce e indicat sa o fac, etc.)

valy
25 Apr 2012 22:50


Eu am facut ceva similar cu asta http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5461_Baader-Sonnenfilter-fuer-Teleskope-bis-75mm---Alu-Zelle-nach-Ma-.html dar din carton mai gros (coperti A4):
- am desenat cu marker negru un cerc cu 1cm mai mare decat raza obiectivului
- am taiat cu o forfecuta, ai grija sa nu pui mana ca lasi urme de degete si nici sa nu intepi folia, ea e solida dar am observat ca se inteapa usor
- am taiat doua cercuri de carton intre care am lipit folia cu silicon, ai grija sa o intinzi bine sa nu faca cute
- am taiat un fel de cilindru care imbraca obiectivul si de care am lipit discul cu folia
Insa incearca sa gasesti niste material mai gros,cartonul e mai flexibil si e posibil sa nu poti intinde bine folia. Ai mare grija sa nu se dezlipeasca folia, verifica inainte de folosire, vezi sa nu lasi telescopul cu obiectivul in soare, vezi ca soarele poate topi lipiciul, suportul, deci ai grija sa alegi ceva care rezista la temperaturi ridicate.
Spor.

iuli72an
05 Mai 2012 01:27


Da...in cele din urma am terminat pe 29 aprilie de facut si filtrul solar. Calitatea filtrelor Baader este destul de bunicica.

Iata si cateva poze.

Teo
05 Mai 2012 09:59


Arata frumos jucaria !  :D 

Vad ca scrie pe el ca are sticla SCHOTT.

Si montura este solida si vad ca are si luneta pentru alinierea polara, sau cel putin asa pare ca ar avea sub acel capac alb de protectie.

La planete l-ai testat ? Cum se vede Saturn ?
Ai putut percepe diviziunea Cassini din Bucuresti cu el ?

Dar la Marte, ce detalii poti vedea prin el ?

Ma refer strict la vizual, nu la foto .

iuli72an
06 Mai 2012 14:41


Arata frumos jucaria !  :D 

Vad ca scrie pe el ca are sticla SCHOTT.

Si montura este solida si vad ca are si luneta pentru alinierea polara, sau cel putin asa pare ca ar avea sub acel capac alb de protectie.

La planete l-ai testat ? Cum se vede Saturn ?
Ai putut percepe diviziunea Cassini din Bucuresti cu el ?

Dar la Marte, ce detalii poti vedea prin el ?

Ma refer strict la vizual, nu la foto .

Multumesc pentru raspuns.

Da, asa este are sticla SCHOTT, dar te rog sa ma crezi ca habar n-am ce anume inseamna asta (din punct de vedere calitate optica). Eu unul sunt destul de multumit de telescop, in acest moment.
Sub ele acolo negru este cautatorul Red Dot (oarecum util).

EQ3-2 chiar are montura pentru aliniere polara (in deosebi cu un ocular dedicat). Are capacul respectiv in spatele caruia sunt suruburile de prindere pentru ocular-ul de aliniere polara, precum si gradatiile aferente ajustarilor ulterioare. In plus mai protejeaza gradatiile pentru orientarea RA. Sa sti ca la montura EQ3-2 (sau probabil incepand cu acesta montura) exista niste sub-gradatii orare (1-10 minute) ca la binecuoscutul "Schubler". Foarte util, te rog sa ma crezi. In acest fel poti sa gasesti foarte usor diverse corpuri ceresti, chiar daca ai poluare luminoasa (ca in Bucuresti).

Acum ceea ce priveste observarea vizuala.

L-am testat la planete precum:
- Saturn (da se vede destul de binisor diviziunea Cassini, chiar si din Bucuresti cu 10mm)
- Marte (un glob portocaliu stralucitor, cu 10mm. Parca se vedea calota polara. Mi-ar place sa vad mai multe detalii cu 6mm)
- Venus (destul de clar, insa si cu acesta mi-ar place sa il vad cu 6mm)

Pentru luna lucrurile sunt foarte detaliate, contrastate si luminoase, filtrul verde lunar pare momentan OK)

Cu privire la DSO (recunosc lipsesc vre-o doua oculare):
- M3 (din Bucuresti am putut observa M3 care are magnitudinea de 6.4. L-am gasit cu scala gradata si Stellarium, altfel n-aveam sanse)
- Galaxia Whirlpool (noaptea de 1 mai Garbovi/Urziceni - cer poluat luminos de Luna- am putut observa galaxia Whirlpool, asa cum se vedea din Bucuresti roiul M3, dar prea slab luminat cu 25mm. Un 32 sau 40mm m-ar tenta sa cumpar.)

Vor mai urma alte provocari si abia astept sa mai descopar una alta.

Cer senin, negru tuci si plin de stele.

iuli72an
17 Mai 2012 17:30

Sfat upgrade telescop
Va salut,


Ma bate gandul sa fac un upgrade, renuntand la Mak 127/2500 pentru un Dobson.

Astfel mintea mea ma duce intre intre Dobson 205/1200 AutoTrack sau 254/1200 AutoTrack. Nu stiu daca la acesta configuratie trebuie ca tubul sa fie lasat fara husa, pentru ca mi se pare un pic cam ciudat fara o husa peste zona libera (praf, poluare luminoasa, lumina incidenta, etc.).  

Evident ca mie acum imi face cu ochiul Dobsonul 305/1200, dar cu AutoTrack deja ma rupe (nitzel) la buzunar.

Ce ziceti se merita acesta configuratie cu tub truss sau sa mai caut un Dobson cu tub complet? Ideea este ca o sa vreau sa fac si astro-foto cu DSLR.

Si link-uri:
http://astromagazin.ro/catalog/skywatcher-dobson-blackdiamond-c-1_16_291.html?osCsid=m2a12rkht2n50bff6ugdled681

http://astromagazin.ro/catalog/telescop-skywatcher-dobson-2541200-blackdiamond-auto-track-p-1243.html?osCsid=dit2pallrar1qhlaqrspb0v3u3


Astept un interes un raspuns daca se poate.

UFO
17 Mai 2012 18:14


nu am dat click pe linkuri, insa din experienta proprie de cumparaturi, iti spun ca odata ce ai cumparat un bun, asta e, e deja luat.

daca poti sa achizitionezi 305/1200 ..  go for it. Nu ne cumparam in fiecare zi un telescop. Pt go to, poti opta sa achizitionezi separat sau in transe, ma gandesc. 

e doar un sfat in calitate de buyer, opinie subiectiva. Eu asa as proceda. Cer senin.

nobody
17 Mai 2012 18:52


Astrofoto cu Dobson ?  Gandeste-te de doua ori ...

UFO
17 Mai 2012 19:07


daca are traking EQ, de ce nu ?

iuli72an
17 Mai 2012 20:05


NU prea stiu ce inseamna AutoTracking, asta inseamna EQ implicit, dupa parerea mea, de amator. Adica inteleg ca AutoTracking compenseaza miscarea de rotatie ecuatoriala, prin montura Dobson care este azimutala/altitudine. Nu stiu care ar fi calitatea motoraselor insa daca nu produc vibratii, nu merge astro-photo?

Pai atunci "to hell" cu Dobson-ul si astro-photo, mai bine trec la Newtonian sau Luneta si gata.

cmatei
17 Mai 2012 20:33


Dobson-ul e un telescop Newtonian pe montura Dobson, care e o montura alt-azimut, nu ecuatoriala. Astrofoto cu expunere lunga nu merge cu Autotrack, nu din cauza calitatii motoarelor ci a [url=http://www.stargazing.net/yizen/fieldrotation.html]rotatiei de camp. Montura dobson poate fi pusa pe o platforma ecuatoriala pentru expuneri (ceva mai) lungi, caz in care autotracking-ul nu-ti foloseste. In general insa, se foloseste o montura ecuatoriala.

iuli72an
17 Mai 2012 20:57


Got it. Sa vad ce decizie voi lua. Multzam.

emilf
17 Mai 2012 22:11


Pentru vizual si foto planetare este foarte bun dar pentru foto deep sky este necesara o ecuatoriala buna, peste EQ 5, sau cum ar fi  EQ 6 PRO pe care sa poti pune o sarcina maricica adica ceva cu apertura mare.

thc
24 Mai 2012 15:39


Salutare!
Sper ca nu e nici o suparare ca cer ajutor aici dar apelez la voi pentru a ma ajuta sa imi achizitionez si eu un telescop. Pentru ca sunt incepator in domeniul telescoapelor am rugamintea sa ma ajutati sa fac alegerea corespunzatoare si anume, doresc un telescop care sa ma ajute sa fac fotografii(planete/stele/galaxii) si in acelasi timp sa pot "cuprinde" cat mai mult cu el in observatiile astronomice si sa fie usor de manevrat(sa pot atasa un motoras/montura de tip goto). Am apelat la un magazin de specialitate si mi-a fost recomandat un telescop destul de scump(peste bugetul meu - 5000 ron) dar mi sa parut mai mult comerciala propunerea.
Eu vreau sa ma incadrez intr-un buget de 1000-1200 ron. Daca cumpar un telescop middle level chiar nu exista accesorii care sa pot face poze bune sau observatii astronomice la o claritate/acoperire mai buna? Este "necesar" ca in momentul in care achizitionez un telescop sa fie de tip professional level?
Am tot citi forumuri/sfaturi si o concluzie este clara si anume trebuie facut un compromis ca nu se poate sa le ai pe toate dar din toate materialele pe care le-am citit lucrurile sunt contradictorii.
Mai vreau sa precizez ca as dori ca telescopul sa nu aiba nevoie de mari lucrari de mentenanta pt intretinerea lui si sa fie cat de cat portabil deoarece intentionez sa fac observatiile in afara Bucurestiului.
Astept cu mare interes parerile voastre pentru a ma putea ajuta sa ies din aceasta nebuloasa.

Teo
24 Mai 2012 16:02


Salut !

Iti recomand asa ceva. Este un telescop foarte bun atat la vizual cat si la foto ( mai ales extrafocal ) .

Magazinul se afla in Bucuresti si poti merge personal sa vezi ce mai au pe acolo. Se afla in zona Obor.

Pentru mai multe detalii vezi la datele de contact ala site-ului :

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKP150750EQ3


Pentru portabilitate ceva mai buna, poti merge pe varianta unui Maksutov-Cassegrain de 127 mm/1500 mm :

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKMAK127%20OTA

dar va costa mai mult decat newtonianul de 150/750 mm, pentru ca vei mai avea nevoie si de trepied, montura si oculare. Plus ca nu e atat de luminos ca primul.

O alta varianta foarte usor de transportat, ar fi un Maksutov-Cassegrain cu apertura de 100 mm diametru :

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKMAK102EQ2

Cel mai bine dupa ce te decizi cam ce si cum, mergi personal acolo si vezi la fata locului instrumentele deoarece majoritatea sunt pe stoc si le poti vedea personal.


Ti-am spus de acest magazin deoarece vad ca esti din Bucuresti si ar fi mult mai usor  sa vezi la fata locului ceea ce doresti sa cumperi. Pe langa asta nu mai esti nevoit sa platesti transportul din alt oras.

Nu am niciun interes comercial sau de alta natura vis a vis de aceasta firma .

Succes !

thc
24 Mai 2012 16:20


Multumesc Teo pentru propunerea ta.

Despre acest telescop ce puteti sa-mi spuneti: http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BK102500T 
Pe mine ma incanta marimea si portabilitatea lui dar nu stiu exact daca corespunde cerintelor pe care le am eu  :roll:

ursamajor
24 Mai 2012 16:33


Salutare!
Sper ca nu e nici o suparare ca cer ajutor aici dar apelez la voi pentru a ma ajuta sa imi achizitionez si eu un telescop. Pentru ca sunt incepator in domeniul telescoapelor am rugamintea sa ma ajutati sa fac alegerea corespunzatoare si anume, doresc un telescop care sa ma ajute sa fac fotografii(planete/stele/galaxii) si in acelasi timp sa pot "cuprinde" cat mai mult cu el in observatiile astronomice si sa fie usor de manevrat(sa pot atasa un motoras/montura de tip goto). 

Ăsta e visul de argint al... astroamatorului: versatil, mare, bun și ieftin. Imposibil.
Să plecăm de la coadă:
- monturile cu GoTo (sau kit-urile) sunt foarte scumpe și nu atât de utile pe cât par,
- tracking fac și alte monturi,
- pentru astrofoto ai nevoie de o montură ecuatorială cu tracking, cu atât mai solidă cu cât dorești un instrument mai greu. HEQ5 sau EQ6. Eu, de exemplu, am HEQ5 + un newtonian 203/1000.
- dacă îndeplinești condițiile de mai sus, la vizual n-ar trebui să ai probleme.

Personal, consider ca minimum minimorum un buget de 3500-4000 lei pentru astrofoto (DSO, că astea sunt cu cerințe mari), cât de cât. O montură HEQ5 classic (îi faci tu port autoguider ulterior) + un tub (lunetă sau telescop). Asta în cazul fericit că ai deja o cameră foto (dSLR) sau CCD. Nu mai socotesc adaptoarele.
Dacă faci foto planetare, lunare, solare, bugetul poate coborî dramatic. Adică, scapi mult mai ieftin.

valy
24 Mai 2012 16:53


doresc un telescop care sa ma ajute sa fac fotografii(planete/stele/galaxii) si in acelasi timp sa pot "cuprinde" cat mai mult cu el in observatiile astronomice si sa fie usor de manevrat(sa pot atasa un motoras/montura de tip goto). 
..
Eu vreau sa ma incadrez intr-un buget de 1000-1200 ron. 

...
Mai vreau sa precizez ca as dori ca telescopul sa nu aiba nevoie de mari lucrari de mentenanta pt intretinerea lui si sa fie cat de cat portabil deoarece intentionez sa fac observatiile in afara Bucurestiului.

Sunt cateva cerinte contradictorii si probail de aceea ai si gasit concluzii contradictorii. Recomandarea ar fi sa citesti putin, sa te lamuresti cu principiile generale:
- http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=46&Itemid=11
- http://skywatcher.ro/educatie.htm

Probabil secondez si eu ce a zis Teo: http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKP150750EQ3

Daca cumpar un telescop middle level chiar nu exista accesorii care sa pot face poze bune sau observatii astronomice la o claritate/acoperire mai buna? Este "necesar" ca in momentul in care achizitionez un telescop sa fie de tip professional level?

Termeni de tip "mid level", "advanced level", "profesional level" sunt mai mult termeni comerciali fara o relevanta prea mare. Ceva substrat au dar sunt in primul rand de fatada.

teo-sl
24 Mai 2012 16:58


salut thc,nu am mare experienta dar pot sa i-ti spun ca sint f multumit de luneta asta.am vazut cu ea saturn si div cassini,venus,iar la luna e super. e foarte portabila si pentru ca am la ea un trepied foto. http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BK102500T

thc
25 Mai 2012 09:39


@valy: asa mi sa parut si mie umpic comerciala clasarea lor de genul entry level....middle level...etc
Cum spuneam voi face unele compromisuri in ceea ce priveste cerintele mele. Din ce am vazut telescoapele care sunt mai portabile nu sunt de calibrul celor newtoniene.
@teo-sl: merci de info si daca nu cer prea mult poti sa imi arati cum ies pozele cu el? 
@Teo: am fost la magazinul pe care mi l-ai recomandat si am plecat mai debusolat decat eram inainte si anume mi-au fost recomandate pentru poze si observatii deepsky anumite lunetele refractoare inclusiv ce-a pe care am cerut eu pareri de la voi si nici decum telescoapele newtoniene care din vaga mea experienta cred ca sunt umpic mai bune fata de lunete in sensul ca acapareaza mai mult....sau ma insel eu?

ursamajor
25 Mai 2012 10:15


Fă-ți un bine și citește ce ți-am scris pe pagina anterioară. În felul ăsta vei înțelege ce înseamnă astrofoto. Văd că tot ceri poze, cum ies cu anumite telescoape/lunete. Nu toți au dotarea necesară. Ce fotografii vezi tu pe-aici sau prin alte părți, fotografii mai ales la DSO (galaxii, nebuloase etc.) necesită investiții mari. Mult peste cei 1000-1200 de lei pe care ești dispus să-i investești tu. Poze la Lună, planete, mai merg și cu buget mai mic, dar calitativ să nu te-aștepți la minuni sau la poze de calitate, care să merite a fi arătate și altora.
Condiția de bază e o montură bună, care costă. Iar dacă vrei și DSO, investiția comportă mult mai multe: cameră ghidaj, lunetă ghidaj (asta dacă nu folosești ghidaj coaxial, care și el costă), un laptop, care să comande/corecteze montura.
Ia-o ușurel. Începi cu începutul, nu te repezi ca Murga-n ham direct la astrofoto. Dacă însă asta vrei ca țintă finală, strânge bani de o montură bunicică: HEQ5 sau EQ6.

O soluție minimală posibilă: o montură EQ5 motorizată (cam 800-1000 lei), o lunetă/un telescop SH (200-500 lei), un GPUSB și șurunăreală (port autoguiding). Dacă mai socotesc și o cameră foto, webcam-ul sau un CCD, sari bine de 2000 lei. Dacă ai (măcar) un dSLR, te poți încadra sun 2000 lei

PS: sper să nu-mi iei comment-ul în nume de rău. Doar încerc să te-aduc cu picioarele pe pământ, fără a-ți frânge, însă, aripile (n.b. entuziasmul).
PPS: n-avem "umpic" în sărmana limbă românească. Un pic mai multă grijă la exprimare. ;)

thc
25 Mai 2012 10:34


Merci de info ursamajor si corectare....mai gresim ca nu suntem perfecti, nu? :D 
Da probabil am sa mai cercetez umpic acest domeniu si am sa vad ce decizie voi lua in functie si de buget deoarece chiar din dorinta de a achizitiona un telescop cu performante mai bune momentan inca nu ma pot gandi la asa ceva. 
Legat de astrofoto, acesta este un proiect de viitor deoarece mi-am dat seama ce implica calitatea pozelor(ma refer la costuri - am vazut aseara la magazin si m-am lamurit foarte repede) dar pana acolo doresc sa imi dezvolt aptitudinile astronomice si anume sa pot gasi cu usurinta constelatii/galaxii/planete/comete/etc si din setea de cunoastere dorind sa fac observatii cat mai multe deoarece am avut placerea de a observa cateva minute printr-un telescop si am ramas placut impresionat si mai mult mi-a starnit dorinta de a studia acest domeniu.
Am fost informat ca un aspect important de care trebuie sa tin cont este raport focal. Se pare ca este la fel ca obiectivele DSLR, cu cat este mai mic cu atat capteaza lumina mai multa.

ursamajor
25 Mai 2012 10:54


E mai importantă deschiderea, apertura, obiectivul instrumentului. Acesta arată cantitatea de lumină culeasă. Raportul focal e și el important, din alte considerente, nu musai ca indicator al cantității de lumină culeasă în timp, deși se aplică aceeași regulă ca și la obiectivele foto. Importanța rezidă din faptul că focalele lungi te avantajează la observații și foto planetare, iar cele scurte la DSO. Mai sunt și considerente legate de aberații optice și corecția lor, la diferite focale, dar asta poți afla mai multe de la alții mai aplecați asupra problemei decât mine. 
De exemplu, printr-un catadioptru cu focală nativă lungă, vei vedea planetele mult mai bine (de pildă) decât printr-o lunetă/telescop cu focala scurtă. Calea de compromis sunt focalele de mijloc, de genul 750, 1000, 1200, max. 1500 mm. Cu oculare potrivite, se pot face observații și la DSO și la planete, Lună, Soare. Tu vei face alegerea unei lunete, unui telescop sau a unui catadioptru. De tine depinde. Există dispute între utilizatorii acestor tipuri de instrumente, fiecare venind cu argumente pro și contra. Personal, consider că cel mai bun raport performanță/preț o au newtonienele, în speță Dobson-urile (după montura lor), care oferă aperturile cele mai mari raportate la preț. Ți s-a recomandat 150/750-ul, care e un telescop foarte bun și oferă și o bună (relativă) portabilitate. Dar până la astrofoto (în special DSO) mai e cale lungă.

zoth
25 Mai 2012 20:10


 Personal, consider că cel mai bun raport performanță/preț o au newtonienele, în speță Dobson-urile (după montura lor), care oferă aperturile cele mai mari raportate la preț.

Dupa intelegerea mea afirmatia de mai sus duce la o relatie de egalitate intre raportul performanta/pret si raportul apertura/pret. Cu alte cuvinte apertura este identificata ca si criteriu general de performanta.
Pentru a ajunge la adevar, parerea mea e ca ar trebui sa nuantam putin: in cazul observatiilor deep sky apertura poate fi considerata un criteriu de performanta deoarece aceste observatii sunt strans legate de cantitatea de lumina captata de telescop. La observatiile planetare insa, inaintea criteriului "apertura" mai intervin cel putin doi factori puternic limitativi: atmosfera terestra si nivelul de corectie al aberatiilor instrumentului in cauza. In situatia data, apertura nu mai poate fi considerata criteriu de evaluare.

Un alt aspect cu iz de capcana este afirmatia care spune ca un telescop newton este cel mai ieftin la o apertura data. Iarasi cred ca ar trebui nuantata afirmatia: daca avem de-a face cu un newton cu raport focal mare o putem considera adevarata, daca insa vorbim de newtoniene rapide va trebui sa consideram ca acestea necesita un corector de coma si oculare pretentioase pentru un nivel estetic decent al imaginii furnizate.

Poate ar fi util ca dupa atatia ani de forum sa nu mai perpetuam in mod mecanic niste afirmatii care nu sunt in concordanta nici cu teoria si nici cu practica.
Nu ar fi trebuit sa intervin in discutia de fata, mai ales dupa ce moderatorul acestei sectiuni mi-a sugerat sa nu o mai fac, dar mi s-a parut ca ne inchidem in niste tipare depasite si asta nu cred ca e bine.

ursamajor
25 Mai 2012 20:26


zoth, i-am prezentat cele 3 variante (lunetă, catadioptru și telescop newtonian), i-am dat apoi niște focale de telescoape și acolo recunosc că am greșit, trebuia să-i dau și aperturile: 150/750, 200/1000 etc. Nu cred ca amicul să vrea un astrograf. Apoi am concluzionat (ca opinie absolut proprie) că newtonienele din gama aceea de f-uri, prezintă cel mai bun compromis și versatilitate, pentru observații atât la DSO, cât și planetare. La niște prețuri care le face oricând best-buy-uri. Majoritatea sunt sensibili la aceste criterii (versatilitate și preț scăzut), eu însumi fiind unul dintre aceștia. Cu opinia emisă în consecință. :) 

Nu văd de ce să nu intervii pentru a corecta și a explica mai bine anumite scăpări ale unora ca mine, fiindcă părerile tale sunt foarte competente și eu-unul țin seama de ele.
Postarea ta nu face decât să ofere amicului doritor de a păși pe tărâmul astro, informații suplimentare, mult mai tehnice decât am dat eu și foarte lămuritoare.

zoth
26 Mai 2012 09:33


ursa, nu am comentat in niciun fel recomandarile de instrumente pe care le-ati facut pe acest thread si nici nu am de gand sa o fac. In felul asta respect doleanta moderatorului acestei sectiuni.
Interventia anterioara a vrut numai sa atraga atentia asupra interpretarii de multe ori superficiale/sablonate in ce priveste doua caracteristici de evaluare a instrumentelor: apertura si respectiv pretul, niciunul din ele neputandu-se consolida in criteriu general de performanta.
Sper ca nu am produs vreo suparare ...

Erwin
26 Mai 2012 10:23


Subscriu, Silviu! Prea adesea începătorii vin cu impresia falsă că vor putea fi mul&#539;umi&#539;i cu un instrument ieftin &#537;i slab calitativ. Câteodată dacă ai noroc po&#539;i da peste un chilipir, dar asta nu are legătură cu &#537;tiin&#539;a. După ce am privit prin mai multe instrumente mi-am dat seama că unul mic &#537;i construit cu mare grijă valorează mai mult decât unul mare &#537;i prost, cu probleme mecanice sau defecte optice. Scuze de offtopic!

ursamajor
26 Mai 2012 10:44


Erwin, nu toți au aptitudini și nici posibilitățile tehnice pentru a construi telescoape, monturi sau alte finețuri. Marea majoritate le cumpără. Marea majoritate vin cu bugete mici (amicul nostru cu max. 1200 lei) și noi recomandăm instrumente și monturi ținând seama de asta și de aplicațiile la care le va supune doritorul.
zoth, de supărare nici nu poate fi vorba. Din păcate, mulți dintre cei ce doresc să intre în acest domeniu, nu dispun decât de sume modeste de bani, ceea ce nu-i face aspiranți la a cumpăra optică de calitate premium. Și, părerea mea, nu sunt așa convins că diferența de preț (uneori imensă) chiar se reflectă întotdeauna și în calitate, punctual, la optică. Plătești de multe ori brandul, poate calitatea execuției la tub, accesorii etc.

-----------

În acest context, pe mine nu mă deranjează decât faptul că aceia care știu multe despre optică și care au și testat sumedenie de telescoape, lunete și oculare vorbesc foarte rar pe forum. Mie îmi place să ajut, o fac cu plăcere. În limita cunoștințelor personale despre instrumente, care sunt limitate. 

Când a trebuit să cumpăr telescopul, acum un an, am primit sfaturi tot de la "eșaloanele doi-trei". Fiindcă granzii fie țin pentru sine, fie sunt blazați sau acriți de atâtea întrebări puse de-atâtea și atâtea ori. Cândva am propus limitarea postărilor anumitor useri și chestiuni care fac forumul diluat, de nu mai găsești informația utilă și dai numai peste trolluială și am fost ban-at pentru virulență și stil. Am încercat propuneri privind condensarea informațiilor în topicuri de genul "Cum fac?" sau "Răspunsuri rapide și punctuale la întrebări..." și văd că nu ține.
Dar cel mai mult, forumul suferă din lipsa unor ghiduri, care prin regulament fiecare user ar trebui să le citească înainte de a deschide un topic, să nu apară topic după topic cu "vreau o lunetă", "ce telescop să iau?" sau "ocularul meu e bun?" etc. etc. Mulți din userii noi nici măcar nu se obosesc să citească alte topicuri despre instrumente, unde e posibil să afle răspunsurile. Eu, cel puțin, așa am procedat la început, abia apoi am venit cu întrebările. Părerea mea. Scuze de divagație.

Week-end plăcut tuturor.

PS: mai e ochestie al naibii de deranjantă, care pe topicurile străine n-o întâlnești. Eu de fiecare dată când afișez o poză, dau detalii despre aparatura folosită, chiar despre modul de prelucrare. 95% din cei ce postează poze pe forum n-o fac. De ce oare?

Teo
26 Mai 2012 11:47


Eu consider ca raspunsul il stim cu totii .

Astfel, daca avem de ales intre trei tipuri de telescoape : un catadioptric, un newtonian si o luneta, presupunand ca toate trei au o prelucrare optica buna, cu focale si aperturi aproximativ egale ( sau echivalente ), cred ca este evident care dintre aceste tipuri constructive va fi mai ieftin pe piata noastra cu produse chinezesti.

Restul este doar disertatie stiintifica, necesara pentru completarea cunostintelor. Sunt "fineturi" sa zic asa, care merita sa fie expuse si cunoscute dar mai mult ca un "addendum"  al fiselor instrumentelor astronomice.

valy
26 Mai 2012 13:24


Dar cel mai mult, forumul suferă din lipsa unor ghiduri
Cineva trebuie sa faca acest ghid compiland toate problematicile existente, ceea ce e cam greu, ia timp, si nici obiectiv 100% nu poate fi. Sau sa facem ceva wiki si fiecare contribuie dar sunt sanse de razboi. Pe de alta parte nici nu poti obliga pe cineva sa posteze, oricat de multa experienta ar avea. De asemenea nu poti avea grija de fiecare user, nu sunt copii, desi unii ar fi si e pacat sa ramana cu concluzii gresite care mai si costa. Poti merge si pe ideea de "jungla", fiecare isi poarta de grija.
Parerea mea.

ursamajor
26 Mai 2012 14:26


Ești user de Softpedia, aria Foto (eu folosesc și Video). Ai văzut acolo ghidurile despre cumpărarea unei camere foto, dSLR sau compactă, obiective etc. Pe aria Video sunt o groază de ghiduri de captură, de procesare, de reparări subtitrări etc. cu o sumedenie de programe de profil. Când un pufan cere sfatul, îl trimiți acolo. Și are de câștigat forumul, fiindcă informația e bine sistematizată, nu diluată de topicuri fără număr, de multe ori pe aceleași subiecte.

N-am obligat și nici nu oblig pe nimeni să scrie ghiduri aici. Eu aș face-o dacă aș fi avut mai mult contact cu optica. Am propus doar o soluție elegantă, care ar aduce ceva ordine în "diluția" de informație de pe forum. De aceea sunt zeci de topicuri "ce telescop să iau?" Și fiindcă eu nu sunt de acord cu "jungla" și cred că nu-și are locul printre oamenii mai instruiți cum sunt pe un forum de profil astro. Trăim deja în una reală și nu cred că face cuiva cu scaun la cap vreo plăcere. Sau, poate, da?

Mă opresc, să nu mai pară vreunui moderator că am vreun stil, ceva...

thc
26 Mai 2012 21:15


Aici ursamajor are dreptate. In cazul meu fiind nou pe acest forum la aceasta categorie se tot repeta aceasta intrebare care binenteles am folosit-o si eu....ce telescop sa iau in limita sumei de....?! Am tot citit aceasta sectiune dar am postat aici in speranta de a primi un raspuns mai detaliat fata de alte topicuri si am obtinut mai multe informatii ajutandu-ma sa iau o decizie.Va multumesc pentru sugestiile si detaliile pe care le-am primit de la voi :)

nobody
27 Mai 2012 00:35


http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=90738#90738